Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme

Bianca Geica - Redactor Senior

Nu cred că am luat vreodată o decizie conștientă dacă îmi voi alăpta sau nu fiul la sân. Privind în urmă, cred că am fost pur și simplu indiferentă în această privință. Nu mă opuneam, dar nici nu era ceva care să mă pasioneze în mod deosebit. Pe tot parcursul sarcinii mele a fost cumva de la sine înțeles că fiul meu va fi un copil alăptat la sân. La urma urmei, pe tot parcursul îngrijirii mele prenatale tot ce am auzit a fost „CÂND alăptezi”, nu „DACĂ alăptezi”.

Auzeam numai despre cât de importantă este alăptarea pentru copil. Dar cum rămâne cu mama?

Știam că există întotdeauna posibilitatea să am probleme cu alăptarea sau poate că bebelușul meu nu se va prinde la sân, dar totuși m-am pregătit pentru asta. Am urmat un curs de alăptare, am exersat diferitele poziții pentru alăptare folosind o păpușă-bebeluș și m-am uitat la toate pompele de sân existente.

Gândul meu a fost întotdeauna că voi alăpta timp de trei luni și apoi, în funcție de cum se va derula procesul, voi vedea mai departe. Nu am contestat niciodată beneficiile laptelui matern, dar am vrut să-mi dau și mie permisiunea de a mă opri și de a evalua situația la un moment dat. În plus, mi-am spus, trei luni de alăptare sunt în regulă. Chiar dacă e groaznic, copilul meu va avea cel puțin acele trei luni în care va beneficia de ceea ce mi se tot spunea că este „aur lichid”.

Când fiul meu a venit în sfârșit pe lume, nu numai că nu a avut nicio problemă în a se prinde la sân, dar producția mea de lapte a fost nesfârșită și l-a ajutat să se dezvolte. Norocoși, nu-i așa?

Norocul a fost mai mult de partea copilului, pentru că eu am urât alăptarea cu desăvârșire!

De fiecare dată când se prindea de sân, mă simțeam de parcă îmi băgam sfârcul deja tumefiat într-o ascuțitoare de creioane - și am fost săptămânal la un consultant în lactație pentru a încerca să mă ajute să diminuez durerea. De asemenea, mânca foarte mult. În unele zile, nu treceau mai mult de 90 de minute între două mese și nu accepta biberonul. Eram numai eu, tot timpul.

mama care alapteaza

M-am trezit că mă tem de ședințele noastre de alăptare. În loc să simt acest sentiment minunat de legătură cu bebelușul meu, mă strâmbam și mă încordam când îl țineam în brațe. Nu vedeam cum suferința mea ar putea fi bună pentru vreunul din noi.

La un moment dat, i-am strigat soțului meu că am terminat, că vreau să mă opresc. Iar el s-a oferit să mergem la magazin să luăm lapte praf, dar ne-am dat seama că nu știam nimic despre asta. Nu știam diferențele dintre mărci și tipuri, cât de mult sau cât de des să hrănim. Noi fusesem pregătiți doar să alăptăm la sân.

La următoarea programare la pediatru a fiului meu, ne-am interesat despre trecerea la lapte praf. Din nefericire, aceea a fost și ziua în care a fost diagnosticat cu reflux acid și am fost încurajați cu tărie să continuăm cu alăptarea. Un val de vinovăție m-a cuprins pentru că m-am gândit să mă opresc.

Nu mi-am dat seama la momentul respectiv, dar mă aflam, de asemenea, în mijlocul a ceea ce avea să fie o lungă luptă cu depresia postnatală și continuarea călătoriei mele de alăptare nu a ajutat la asta - de fapt, mi-a alimentat depresia. Aveam dureri, nu dormeam și mă simțeam mizerabil.

Ar fi trebuit să mă opresc. Am vrut să mă opresc. Dar nu numai că nimeni nu mi-a spus vreodată că ar putea fi o opțiune, ci mi s-a spus direct să continui!

Tot ce auzeam era cât de bun era laptele meu pentru copil. Dar nimeni nu a menționat niciodată cum mă afecta alăptarea pe mine. În cele din urmă a devenit mai ușor. O a doua natură. Am ajuns să mă simt bine cu asta, deși aș fi fost bine și dacă m-aș fi oprit. Și știu că sănătatea mea mintală ar fi fost mai bună dacă m-aș fi oprit.

Mă bucur că am alăptat, da. Dar m-aș fi bucurat și dacă aș fi folosit lapte praf.

Acum, că sunt pe partea cealaltă, văd o altă față a alăptării. Este un factor major care poate afecta sănătatea mintală a unei mame, iar acest lucru nu pare să fie luat în considerare. Cunoaștem beneficiile laptelui matern și ale alăptării pentru un copil. Dar este timpul să punem accent și pe impactul pe care alăptarea îl are asupra mamelor!

Un copil are nevoie de o mamă fericită mai mult decât de beneficiile laptelui matern!

Mi-aș fi dorit să aud mai multe persoane spunând că este în regulă să mă opresc sau să îmi schimb planurile atunci când nu funcționează pentru mine. Că un copil are nevoie de o mamă fericită mai mult decât de beneficiile laptelui matern. Și că, uneori, sănătatea noastră mintală nu este compatibilă cu alăptarea.

Mamelor, este timpul să schimbăm firul poveștii. Nu TREBUIE să alăptați. Niciodată. Bineînțeles că o puteți face dacă puteți și doriți. Dar este în regulă dacă nu o faceți!

La fel de mult cum cred în alăptare și susțin cu tărie ca femeile să aibă sprijin și resurse, să punem capăt rușinii care o înconjoară și să nu mai sexualizăm corpurile femeilor care alăptează... cred, de asemenea, că trebuie să ne oprim atunci când nu este bine. Nu se dau medalii pentru „mama care a încercat să alăpteze cel mai mult timp, chiar dacă a urât asta”.

Este bine să alăptezi, dar e bine și să nu o faci. Important e ca bebelușul să fie hrănit. Iar dacă este hrănit de o mamă sănătoasă și fericită din punct de vedere mental este și mai bine!

Citește și:

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: Articol tradus și adaptat după un material publicat pe site-ul scarymommy.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
  Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

  Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

  Am fost forțată să nasc mai devreme pentru că data nașterii pica în zi de sărbătoare
  Am fost forțată să nasc mai devreme pentru că data nașterii pica în zi de sărbătoare

  O mămică de peste hotare urma să nască în ziua Crăciunului, dar 5 zile mai târziu, copilul încă nu venise. Așa că medicii i-au indus nașterea, chiar dacă aceasta...

  Încă mai plătesc creditul pentru nunta pe care soția mea și-a dorit-o, iar ea acum vrea să divorțeze
  Încă mai plătesc creditul pentru nunta pe care soția mea și-a dorit-o, iar ea acum vrea să divorțeze

  Relațiile de cuplu sunt dificile și uneori iubirea nu este de ajuns. Iar atunci când apare un copil lucrurile de complică, pentru că, oricât de mult nu ne-am dori asta, ne...

  Nu mi-am dorit să am copii, dar am rămas însărcinată din greșeală la 17 ani. Fiica mea este lumina vieții mele
  Nu mi-am dorit să am copii, dar am rămas însărcinată din greșeală la 17 ani. Fiica mea este lumina vieții mele

  Anumite persoane visează dintotdeauna să devină mame. Pentru altele însă, a avea copii nu reprezintă unul dintre scopurile vieții. Așa gândea acum câțiva ani și o...

  Bucurie mare pentru Angela Rusu, la 46 de ani: „Fiica mea este însărcinată cu 5 săptămâni înaintea mea. Eu voi naște în iunie, iar ea în mai”
  Bucurie mare pentru Angela Rusu, la 46 de ani: „Fiica mea este însărcinată cu 5 săptămâni înaintea mea. Eu voi naște în iunie, iar ea în mai”

  Surpriză dublă în familia cântăreței de muzică populară, Angela Rusu. Ea și fiica ei, Larisa, sunt însărcinate în același timp! Diferența dintre bebeluși...

  Anul școlar va începe cu 2 săptămâni mai devreme?
  Anul școlar va începe cu 2 săptămâni mai devreme?

  Noul an școlar 2020-2021 poate începe cu două săptămâni mai devreme. Propunerea aparține organizațiilor Seeding Knowledge Foundation și Centrul de Resurse în...

  Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie
  Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie

  Copiii suferă din cauza intoxicațiilor alimentare și vin la școală cu haine murdare, pentru că părințoo opresc frigiderele, congelatoarele și nu mai folosesc mașinile de spălat...

  Abia acum, când am și eu copii, îmi dau seama că mama mea a fost cea mai bună mamă
  Abia acum, când am și eu copii, îmi dau seama că mama mea a fost cea mai bună mamă

  Ți s-a spus de multe ori că îți vei aprecia părinții mai mult când vei mai crește, nu-i așa? Eu acum realizez cât de grozavă a fost mama mea în a mă crește...

  © 2022 Qbebe