Culinarby
Qbebe
Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Pierogi, piroste sau coltunasii umpluti

Considerati o mancare taraneasca, pierogi sunt originari din Polonia, fiind, de fapt, ceea ce noi numim coltunasi. Sunt, de fapt, niste gogosi umplute, facute din aluat nedospit, care au ca umplutura de cele mai multe ori piure de cartofi, branza, ciuperci, carne sau smantana. In Romania ii umplem mai ales cu gemuri de fructe, si pe langa denumirea de coltunasi prezenta in Bucovina, ii stim si cu titlul de chiroste in Moldova, unde mai sunt umpluti si cu urda cu marar, iar in Transilvania "pirostile" sunt umplute si cu prune uscate fara samburi. Cu orice ai alege sa ii umplu, noi iti oferim reteta de baza pentru pierogi.

Pierogi, piroste sau coltunasii umpluti
Timp preparare Timp preparare:
30 de minute
Familie Varsta:
1 - 2 ani
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Deserturi, Mic dejun copii, Finger Food, La foc, Dulceata, Fructe, Lactate, Gemuri, Legume, Cartofi, Craciun, Revelion, Pasti, Zi de nastere, Mic dejun, Gustari, Gustoase, Deosebite
Ingrediente Ingrediente principale:
faina, oua

Ingrediente pentru pierogi:

Pentru aluat:
3 oua;
230 g de smantana;
360 g de faina;
Un varf de cutit de sare;
1 praf de copt 

Pentru umplutura: 
1. De cartofi: 4-5 cartofi medii, 1 ceapa mica, 50 g de unt, 4 linguri de lapte (se prepara ca un piure, numai ca se adauga si ceapa calita tocata marunt, optional) 
2. De branza: 150 g de telemea de vaca, 3 linguri de smantana, 2 oua (se omogenizeaza toate ingredientele)  
3. De urda: 150 g de urda, 1 legatura de marar verde, 3 linguri de smantana, 1 ou (se omogenizeaza toate ingredientele)
4. Gem: 200 g de gem de fructe

Cum prepari pierogi:

Pentru a face aluatul, bate ouale cu smantana pana la omogenizare. Adauga faina, sarea si praful de copt si amesteca pana cand se formeaza aluatul. Framanta aluatul pe o suprafata pe care ai presarat putina faina. Imparte aluatul in 2 parti. Intinde prima jumatate de aluat cu facaletul si taie in forma si grosimea pe care o doresti. Pune in mijlocul fiecarui pierogi cate o lingurita de umplutura si lipeste marginea cu o furculita. pentru a le lipi mai usor umezeste marginea acestora cu apa. Pune o oala la foc si pune coltunasii la fiert intre 3 si 5 minute pana candincep sa pluteasca la suprafta apei. Scoate-i cu o lingura si serveste-i calzi. Pofta mare!

6 rețete delicioase pentru un copil ce are intoleranță la gluten

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (2)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Chist ovarian. Ce este si cum se trateaza. Cat pot fi de periculoase niste chisturi ovariene
    Chist ovarian. Ce este si cum se trateaza. Cat pot fi de periculoase niste chisturi ovariene

    Chist ovarian. Ovarele sunt parte a sistemului reproducator feminin. Ele sunt localizare in abdomenul inferior, de ambele parti ale uterului. Femeile au doua ovare care produc mai ovule,...

    Câștigă cozonaci de casă delicioși de la bucateperoate.ro
    Câștigă cozonaci de casă delicioși de la bucateperoate.ro

    Masa de Crăciun nu este completă dacă nu ne delectăm cu savoarea și aroma minunată a unui cozonac de casă delicios. Și pentru că știm că îți este cu siguranță dor de...

    Cum să combini carnea și cartofii fără să te îngrași
    Cum să combini carnea și cartofii fără să te îngrași

    Experții ne spun următorul lucru: nu înseamnă că, dacă vrem să ne menținem silueta, este obligatoriu să nu mai asociem niciodată carnea și cartofii. Desigur, ideal ar fi să...

    Reportaj Qbebe - Unde comanzi cei mai buni cozonaci de casă în București
    Reportaj Qbebe - Unde comanzi cei mai buni cozonaci de casă în București

    Sărbătoarea Crăciunului, alături de mirosul de brad, mai are asociată o aromă aparte, din vremuri străvechi: aceea a cozonacilor de casă, proaspăt rumeniți în cuptor. Cu...

    De ce nu îmi forțez copilul să mănânce mâncare gătită
    De ce nu îmi forțez copilul să mănânce mâncare gătită

    Nu-i așa, dragă mami, că ai deschis acest articol pentru că s-a întâmplat de multe ori să ai sesiuni interminabile de negociere cu cel mic, pentru că nu vrea să își...

    4 lucruri pe care trebuie să le știi despre stimularea ovariană
    4 lucruri pe care trebuie să le știi despre stimularea ovariană

    Ca să ne îndeplinim visul de a deveni mame, unele dintre noi pot alege să recurgă la fertilizarea in vitro. Aceasta este un proces foarte complex, iar una dintre cele mai importante...

    Cine este Moș Nicolae?
    Cine este Moș Nicolae?

    Întrucât ne mai desparte foarte puțin timp de venirea lui Moș Nicolae, este momentul să aflăm cât mai multe aspecte ce țin de personalitatea acestuia. Așa cum vom...

    © 2019 Qbebe