Culinarby
Qbebe

Pierogi, piroste sau coltunasii umpluti

Isabela Polnar

Considerati o mancare taraneasca, pierogi sunt originari din Polonia, fiind, de fapt, ceea ce noi numim coltunasi. Sunt, de fapt, niste gogosi umplute, facute din aluat nedospit, care au ca umplutura de cele mai multe ori piure de cartofi, branza, ciuperci, carne sau smantana. In Romania ii umplem mai ales cu gemuri de fructe, si pe langa denumirea de coltunasi prezenta in Bucovina, ii stim si cu titlul de chiroste in Moldova, unde mai sunt umpluti si cu urda cu marar, iar in Transilvania "pirostile" sunt umplute si cu prune uscate fara samburi. Cu orice ai alege sa ii umplu, noi iti oferim reteta de baza pentru pierogi.

Pierogi, piroste sau coltunasii umpluti
Timp preparare Timp preparare:
30 de minute
Familie Varsta:
1 - 2 ani
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Deserturi, Mic dejun copii, Finger Food, La foc, Dulceata, Fructe, Gemuri, Lactate, Legume, Cartofi, Craciun, Revelion, Pasti, Zi de nastere, Mic dejun, Gustari, Gustoase, Deosebite
Ingrediente Ingrediente principale:
faina, oua

Ingrediente pentru pierogi:

Pentru aluat:
3 oua;
230 g de smantana;
360 g de faina;
Un varf de cutit de sare;
1 praf de copt 

Pentru umplutura: 
1. De cartofi: 4-5 cartofi medii, 1 ceapa mica, 50 g de unt, 4 linguri de lapte (se prepara ca un piure, numai ca se adauga si ceapa calita tocata marunt, optional) 
2. De branza: 150 g de telemea de vaca, 3 linguri de smantana, 2 oua (se omogenizeaza toate ingredientele)  
3. De urda: 150 g de urda, 1 legatura de marar verde, 3 linguri de smantana, 1 ou (se omogenizeaza toate ingredientele)
4. Gem: 200 g de gem de fructe

Cum prepari pierogi:

Pentru a face aluatul, bate ouale cu smantana pana la omogenizare. Adauga faina, sarea si praful de copt si amesteca pana cand se formeaza aluatul. Framanta aluatul pe o suprafata pe care ai presarat putina faina. Imparte aluatul in 2 parti. Intinde prima jumatate de aluat cu facaletul si taie in forma si grosimea pe care o doresti. Pune in mijlocul fiecarui pierogi cate o lingurita de umplutura si lipeste marginea cu o furculita. pentru a le lipi mai usor umezeste marginea acestora cu apa. Pune o oala la foc si pune coltunasii la fiert intre 3 si 5 minute pana candincep sa pluteasca la suprafta apei. Scoate-i cu o lingura si serveste-i calzi. Pofta mare!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (2)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.
    © 2022 Qbebe