Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului! Ce trebuie să faci până în data de 25 decembrie

Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului! Ce trebuie să faci până în data de 25 decembrie

Mariana Voinea

Postul Crăciunului, una din cele mai importante perioade de peste an pentru creștinii ortodocși durează 40 de zile și este foarte permisiv. Când avem voie să consumăm pește și ce este bine să facem în acest post aflăm în cele ce urmează.

Postul Crăciunului este una din cele mai importante perioade de curățare trupească și sufletească pentru creștin ortodocși. Credincioșii încep să postească de pe data de 15 noiembrie, până pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, zi în care se ține și post negru.

Postul nu semnifică doar abținere de la mâncare, ci și înfrânare de la fapte rele. Este bine de știut că în postul Crăciunului, la fel ca și în celelalte posturi de peste an, nu se fac nunți și botezuri. Să vedem care sunt tradițiile și regulile pe care înaltele fețe bisericești le transmit la începutul postului Crăciunului.

Postul Crăciunului durează 40 de zile

În fiecare an, pe data de 15 noiembrie începe postul Crăciunului, comparativ cu postul Paștelui, care nu are o dată fixă. Conform tradiției, pe 14 noiembrie se lasă sec, însă dacă această dată pică miercurea sau vineream credincioșii vor lăsa sec cu o zi înainte.

Lăsatul secului presupune consumarea alimentelor „de dulce”, o masă copioasă pe care o iau membrii familiei, care mănâncă ce poftesc. Așadar, 40 de zile vor posti credincioșii, amintindu-și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, cele 10 porunci scrise pe lespezile de piatră.

Prin post, enoriașii primesc cuvântul lui Dumnezeu și își curățesc sufletul de păcate, detoxifiindu-și în același timp și trupul.

Dezlegare la pește în timpul postului Crăciunului

preparat peste la gratar

În postul Crăciunului există mai multe dezlegări, fiind un post foarte permisiv. Pe data de 21 noiembrie, când se sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică și pe 20 decembrie, la pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul, sau Sfântul Ignat popular, precum și în fiecare sâmbătă și duminică, credincioșii au dezlegare la pește. În rest, alimentația lor este bazată pe legume.

Zilele din timpul postului Crăciunului în anul 2023 în care credincioșii primesc dezlegare la pește sunt:

  • Marți, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului;
  • 25 noiembrie;
  • 26 noiembrie;
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
  • 3 decembrie ;
  • 4 decembrie;
  • 5 decembrie;
  • 6 decembrie – Sfântul Nicolae;
  • 7 decembrie;
  • 9 decembrie;
  • 10 decembrie;
  • 12 decembrie;
  • 16 decembrie;
  • 17 decembrie;
  • 18 decembrie.

Ce rețete delicioase să faci în zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui 2020

Tradiții menite să fie respectate de creștini în postul Crăciunului

crestini la biserica

Postul nu înseamnă doar purificarea trupului, ci și a sufletului, de aceea în prima zi a postului Crăciunului, credincioșii spun rugăciuni pentru iertarea păcatelor. În aceeași zi, oalele trebuie puse cu gura în jos, pentru ca membrii familiei să fie feriți de boli și de orice fel de pagubă.

La începutul postului, de Lăsatul Secului, se strâng toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, care a doua zi vor fi aruncate spre răsărit. În timp ce aruncă oasele, credincioșii spun: „păsările cerului, eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și la holdele mele oprite”. Astfel se spune că vrăbiile nu vor strica ogoarele în anul care vine.

Este important de respectat și cutumele Bisericii. În perioada postului, enoriașii sunt așteptați să se spovedească la biserică, la părintele duhovnic și, dacă sunt demni, să primească și Sfânta Împărtășanie. Tot în timpul postului, se fac slujbe speciale, Masluri, la care enoriașii sunt sfătuiți să participe pentru puterea lor vindecătoare.

O altă tradiție în timpul postului Crăciunului este dedicată fetelor nemăritate care, în ajunul Crăciunului trebuie să fiarbă și să așeze pe masă cartofi fără sare. Se spune că seara, umbra ursitului lor vine și se ospătează din acei cartofi aburinzi.

femeie tricoteaza

În trecut, postul Crăciunului era și sezonul șezătorilor, în care femeile și fetele tinere se întâlneau pentru a toarce cânepa sau lâna, pentru a se ajuta una pe alta în gospodărie, dar și pentru a repeta colindele și urăturile de Crăciun și de Anul Nou.

Ce se recomandă creștinilor să consume în post

femeie alege fasole verde

Comparativ cu postul Paștelui, postul Crăciunului este foarte permisiv, având multe dezlegări la pește, la ulei și la vin. În ajunul Nașterii Domnului se ține post negru, deci creștinii nu mănâncă absolut nimic, iar în restul postului, credincioșii consumă doar mâncăruri pe bază de vegetale.

Nu se va mânca brânză, carne, ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri, mâncarea se va consuma fără ulei și credincioșii nu vor bea vin. În postul Crăciunului, credincioșii pot consuma salate, legume fierte, supe sau ciorbe de legume, sarmale de post, ardei umpluți de post, mâncăruri pe bază de fasole, cartofi, năut, linte, mazăre, orez, soia, iar lista poate continua.

Sarmale de post: Cele mai simple și delicioase rețete din lume

Este bine de știut că alimentele din comerț pe bază de plante conțin de cele mai multe ori foarte multe E-uri care nu fac bine deloc sănătății, iar credincioșii sunt sfătuiți chiar de medici să evite pateurile de post, brânza de post, practic orice imită mâncarea de dulce.

Vă dorim un post liniștit și binecuvântat!

Surse foto: istockphoto.comunsplash.com pexels.com

Surse articol: digi24.rogandul.ro

Articolul urmator
Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani
Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    În ce dată sunt moșii de vară 2021: tradiții, obiceiuri, superstiții
    În ce dată sunt moșii de vară 2021: tradiții, obiceiuri, superstiții

    Una dintre cele mai cunoscute tradiții din Biserica Ortodoxă este și cea legată de pomenirea celor adormiți. În calendarul creștin ortodox românesc există două date, pe...

    Moșii de iarnă: tradiții și obiceiuri la români
    Moșii de iarnă: tradiții și obiceiuri la români

    De Moșii de iarnă, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Astfel, Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților reprezintă o sărbătoare importantă din...

    Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh: Obiceiuri și tradiții
    Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh: Obiceiuri și tradiții

    Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Rusaliile sunt stabilite la o distanță de 50 de zile de Învierea...

    A renunțat la postul de profesoară ca să devină „iubită casnică”
    A renunțat la postul de profesoară ca să devină „iubită casnică”

    Termenul „iubită casnică” a căpătat popularitate în ultimul timp. Se pare că tot mai multe femei renunță la muncă și devin iubite care stau acasă. Despre ce este...

    Ce trebuie să înveţe fiica de la mamă până la 10 ani
    Ce trebuie să înveţe fiica de la mamă până la 10 ani

    Relaţia dintre mamă şi fiică este una dintre cele mai frumoase posibil. Nu există suficient de multe lucruri pe care le poţi spune despre o mamă, despre misiunea ei de a fi iubitoare,...

    „Acum trebuie să trăiesc până la 107 ani”. Ce spune Cameron Diaz despre viața de mamă la 47 de ani
    „Acum trebuie să trăiesc până la 107 ani”. Ce spune Cameron Diaz despre viața de mamă la 47 de ani

    Să devii mamă pentru prima dată este o provocare în sine, dar a deveni mamă pentru prima dată în timpul „celei de-a doua jumătăți” a vieții tale vine la...

    25 de maniere pe care copilul trebuie sa le stie pana la 7 ani
    25 de maniere pe care copilul trebuie sa le stie pana la 7 ani

    In calitate de mamica, esti permanent preocupata sa-i asiguri puiului tau cea mai buna educatie. Inca de cand este mic, incepi sa-l inveti sa salute, sa utilizeze "cuvintele magice"...

    Astrologia zilelor saptamanii: Ce trebuie sa faci in fiecare zi
    Astrologia zilelor saptamanii: Ce trebuie sa faci in fiecare zi

    Ati observat, probabil, ca fiecare zi a saptamanii aduce o oarecare energie si starea de spirit se modifica? Iata care este semnificatia astrologica de zilelor saptamanii.

    © 2024 Qbebe