Culinarby
Qbebe

Varza murata

Varza murata

Ileana Gheorghe

Varza murata este una dintre retetele romanesti care nu lipseste de pe masa Sarbatorilor de iarna, fie ca o simpla salata, fie imbracand sarmalele. Tot ea, varza, este un adevarat "medicament", care creste imunitatea organismului, cu un continut ridicat de vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E ?i K) si minerale (magneziu, potasiu, calciu, fier), dar si o sursa importanta de fibre alimentare, indispensabile pentru facilitarea tranzitului intestinal.

Varza murata
Timp preparare Timp preparare:
peste 2 ore
Familie Varsta:
2 - 4 ani
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Moldovenesti, Ardelenesti, Varza murata, Oltenesti, Varza acra, Muraturi, Fara foc, Iarna, Toamna, Varza, Legume, Romanesti, Craciun, Revelion, Muraturi varza, Muraturi in saramura, Pranz, Cina, Gustari, Gustoase, De post, Vegetariene
Ingrediente Ingrediente principale:
varza

Ingrediente pentru varza murata:

10-12 capatani de varza, nu foarte tari la apasare, de marime medie

3 legaturi de marar intreg, uscat

5 bucati de radacina de hrean

5 bucati de telina

sare grunjoasa, fara iod - cate 1 lingura cu varf pentru fiecare litru de apa

20 litri de apa

1 butoi mare

Cum prepari varza murata:

Spala si curata varza de frunzele murdare. Scurteaza betele de marar. Spala si curata radacinile de hrean si de telina.Spala bine butoiul. Pune pe fundul lui radacini de telina si de hrean, taiate in cuburi mari. Varza se cresteaza la cotor si cam la 1 cm de cotor se scobeste putin cu cutitul. In scobitura formata se pune cate o lingurita de sare. Se aseaza varza in butoi, cu cotorul in sus, ca sa nu curga sarea. Cand se umple butoiul cu varza se acopera cu un capac si pus deoparte peste noapte sau 7-8 ore. Intre timp se prepara saramura; la fiecare litru de apa se pune 1 lingura de sare cu varf. Se amesteca bine si se toarna saramura peste varza, cat sa fie varza bine acoperita. Dupa 1 zi, se introduce un furtun de cauciuc pana la fundul butoiului si se "vantura" varza, sufland in furtun pentru 5 minute, timp de o saptamana. Astfel, se grabeste procesul de fermentare, si nu apare "floarea" specifica saramurii. Apoi varza este lasata la murat penru 1-2 luni si va fi gata pentru sarmale sau pentru a complimenta o friptura delicioasa de porc. Pofta buna!

 

Articolul urmator
Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație
Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (8)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti
    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti

    Mai sunt două luni până la Revelion și cu siguranță multe dintre noi ne dorim să scăpăm de kilogramele acumulate pentru a întâmpina noul an cu o siluetă de...

    Nu-l mai face mofturos! Știința explică de ce copiilor nu le plac broccoli, conopida și varza de Bruxelles
    Nu-l mai face mofturos! Știința explică de ce copiilor nu le plac broccoli, conopida și varza de Bruxelles

    Prichindelul tău strâmbă din nas de fiecare dată când încerci să îi dai să mănânce broccoli, conopidă sau varză de Bruxelles? Ei bine, află că nu sunt...

    Cele mai bune sarmale, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Ingredientul cheie, dar absolut banal, care le face atât de gustoase
    Cele mai bune sarmale, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Ingredientul cheie, dar absolut banal, care le face atât de gustoase

    Orice gospodină știe să facă sarmale. Dar nu ies la fel de bune ca cele preparate de marii bucătari! Chef Sorin Bontea dezvăluie ingredientul secret pe care îl pune alături de...

    Dieta GAPS: cum poate proteja creierul copilului
    Dieta GAPS: cum poate proteja creierul copilului

    Dieta GAPS pornește de la premisa că există o legătură între funcțiile sistemului digestiv și creier. Aceasta a fost creată în 2004, de Dr. Natasha Campbell-McBride,...

    Curățarea colonului și detoxifierea organismului în 7 zile
    Curățarea colonului și detoxifierea organismului în 7 zile

    Sănătatea colonului este un aspect vital al bunăstării generale, jucând un rol crucial în funcționarea sistemului digestiv și în capacitatea organismului de a absorbi...

    De ce este bine să mănânci murături la fiecare masă principală
    De ce este bine să mănânci murături la fiecare masă principală

    Murăturile fac parte dintre „secretele” gospodinelor din țara noastră și sunt deosebit de versatile, putând fi folosite atât în calitate de garnitură...

    Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”
    Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”

    Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV de la noi obișnuiește să gătească acasă și îi plac mâncărurile tradiționale românești. De aceea, de-a lungul...

    Studiu incredibil: imagini cu bebeluși în uter care reacționează la gustul amar al alimentelor mâncate de mama
    Studiu incredibil: imagini cu bebeluși în uter care reacționează la gustul amar al alimentelor mâncate de mama

    Un nou studiu extraordinar a înregistrat prima dovadă a reacției bebelușilor din uter la aromele alimentelor consumate de mamele lor. Imaginile uimitoare arată fetuși care...

    © 2024 Qbebe