Culinarby
Qbebe

Varza murata

Ileana Gheorghe

Varza murata este una dintre retetele romanesti care nu lipseste de pe masa Sarbatorilor de iarna, fie ca o simpla salata, fie imbracand sarmalele. Tot ea, varza, este un adevarat "medicament", care creste imunitatea organismului, cu un continut ridicat de vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E ?i K) si minerale (magneziu, potasiu, calciu, fier), dar si o sursa importanta de fibre alimentare, indispensabile pentru facilitarea tranzitului intestinal.

Varza murata
Timp preparare Timp preparare:
peste 2 ore
Familie Varsta:
2 - 4 ani
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Moldovenesti, Ardelenesti, Varza murata, Oltenesti, Varza acra, Muraturi, Fara foc, Iarna, Toamna, Varza, Legume, Romanesti, Craciun, Revelion, Muraturi varza, Muraturi in saramura, Pranz, Cina, Gustari, Gustoase, De post, Vegetariene
Ingrediente Ingrediente principale:
varza

Ingrediente pentru varza murata:

10-12 capatani de varza, nu foarte tari la apasare, de marime medie

3 legaturi de marar intreg, uscat

5 bucati de radacina de hrean

5 bucati de telina

sare grunjoasa, fara iod - cate 1 lingura cu varf pentru fiecare litru de apa

20 litri de apa

1 butoi mare

Cum prepari varza murata:

Spala si curata varza de frunzele murdare. Scurteaza betele de marar. Spala si curata radacinile de hrean si de telina.Spala bine butoiul. Pune pe fundul lui radacini de telina si de hrean, taiate in cuburi mari. Varza se cresteaza la cotor si cam la 1 cm de cotor se scobeste putin cu cutitul. In scobitura formata se pune cate o lingurita de sare. Se aseaza varza in butoi, cu cotorul in sus, ca sa nu curga sarea. Cand se umple butoiul cu varza se acopera cu un capac si pus deoparte peste noapte sau 7-8 ore. Intre timp se prepara saramura; la fiecare litru de apa se pune 1 lingura de sare cu varf. Se amesteca bine si se toarna saramura peste varza, cat sa fie varza bine acoperita. Dupa 1 zi, se introduce un furtun de cauciuc pana la fundul butoiului si se "vantura" varza, sufland in furtun pentru 5 minute, timp de o saptamana. Astfel, se grabeste procesul de fermentare, si nu apare "floarea" specifica saramurii. Apoi varza este lasata la murat penru 1-2 luni si va fi gata pentru sarmale sau pentru a complimenta o friptura delicioasa de porc. Pofta buna!

 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (8)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti
    5 rețete cu varză care te ajută să slăbesti

    Mai sunt două luni până la Revelion și cu siguranță multe dintre noi ne dorim să scăpăm de kilogramele acumulate pentru a întâmpina noul an cu o siluetă de...

    Zeama de varză: beneficii pentru sănătate și siluetă
    Zeama de varză: beneficii pentru sănătate și siluetă

    Zeama de varză este foarte bine cunoscută pentru conținutul său ridicat de vitamine. Chiar dacă este foarte săracă în calorii, are un profil nutritiv impresionant. Conține...

    Nu-l mai face mofturos! Știința explică de ce copiilor nu le plac broccoli, conopida și varza de Bruxelles
    Nu-l mai face mofturos! Știința explică de ce copiilor nu le plac broccoli, conopida și varza de Bruxelles

    Prichindelul tău strâmbă din nas de fiecare dată când încerci să îi dai să mănânce broccoli, conopidă sau varză de Bruxelles? Ei bine, află că nu sunt...

    Varza poate calma disconfortul la nivel sânilor în alăptare? Care este explicația
    Varza poate calma disconfortul la nivel sânilor în alăptare? Care este explicația

    În anumite situații, în special în primele zile de alăptare, te poți confrunta cu disconfort considerabil la nivelul sânilor. În acest context, ești gata...

    De ce este bine să mănânci murături la fiecare masă principală
    De ce este bine să mănânci murături la fiecare masă principală

    Murăturile fac parte dintre „secretele” gospodinelor din țara noastră și sunt deosebit de versatile, putând fi folosite atât în calitate de garnitură...

    Dieta Dolly Parton: cum a slăbit faimoasa artistă și care a fost mâncarea-minune care a ajutat-o
    Dieta Dolly Parton: cum a slăbit faimoasa artistă și care a fost mâncarea-minune care a ajutat-o

    Dieta cu care a reușit Dolly Parton să slăbească nu este atât de specială pe cât îți imaginezi și sunt șanse mari ca, la un moment dat în viață, să o fi...

    Studiu incredibil: imagini cu bebeluși în uter care reacționează la gustul amar al alimentelor mâncate de mama
    Studiu incredibil: imagini cu bebeluși în uter care reacționează la gustul amar al alimentelor mâncate de mama

    Un nou studiu extraordinar a înregistrat prima dovadă a reacției bebelușilor din uter la aromele alimentelor consumate de mamele lor. Imaginile uimitoare arată fetuși care...

    Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi
    Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi

    Pe 29 august creștinii de pretutindeni prăznuiesc sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, marcată cu cruce roșie în calendarul...

    © 2022 Qbebe