Culinarby
Qbebe

Cozonac pufos

Cozonac pufos

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Aroma cozonacului este cea fără de care nu ne putem imagina Crăciunul. Anul acesta alege să prepari un cozonac pufos inspirându-te din rețeta de mai jos. Cu siguranță că efortul tău va fi răsplătit și vei obține un cozonac apreciat de toți cei dragi!

Cozonac pufos
Timp preparare Timp preparare:
3 ore
Familie Varsta:
Familie
Nivel dificultate Nivel dificultate:
dificil
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Deserturi, Finger Food, La cuptor, Iarna, Prajituri, Oua, Cereale, Prajituri de Craciun, Craciun, Pasti, Pranz, Cina, Faina, Gustoase
Ingrediente Ingrediente principale:
faina, drojdie, oua, lapte, unt, zahar, mirodenii, nuci, cacao, coaja de lamaie

Ingrediente pentru aluatul Cozonacului pufos (ingrediente pentru 1 cozonac)

500 g făină
40 g drojdie
175 ml lapte
200 g zahăr
7 gălbenușuri
60 g smântână
100 g unt
1 lingură rom
1 baton de vanilie
coaja rasă de la 1/2 de lămâie sau de la 1 portocală
1/4 linguriță sare
Timp de preparare: 3 ore

Ingrediente pentru umplutura Cozonacului pufos

250 g nuci
100 ml lapte
100 g zahăr
50 g cacao pudră
50 g stafide
1linguriță rom
1/2 linguriță scorțișoară

Cum se prepară aluatul Cozonacului pufos

Pasul 1: După ce te asiguri că făina, zahărul și ouăle sunt la temperatura camerei, se va face o maia cu drojdia, 2 linguri de făină și puțin lapte.
Pasul 2: Maiaua se va lăsa la cald, acoperită, ca să crească.
Pasul 3: Se fierbe restul de lapte cu batonul de vanilie tăiat mărunt și se opărește o jumătate din făina rămasă.
Pasul 4: Se freacă spumă gălbenușurile cu zahărul, sarea și romul.
Pasul 5: Aceste ingrediente se vor pune peste maia (care și-a dublat volumul), cu făina și cu coaja de lămâie/de portocală.
Pasul 6: Aluatul se frământă și când începe să se desfacă de pe mână și să aibă bășicuțe, se adaugă smântâna și untul, câte o linguriță.
Pasul 7: Se frământă în continuare până când acestea se încorporează bine.
Pasul 8: Aluatul se acoperă iar și se lasă la cald pentru a-și dubla iar volumul.
Pasul 9: După aceea se scoate aluatul din vas și i se va pune umplutura.

Cum se prepară umplutura pentru Cozonac pufos

Pasul 1: Nucile vor fi date prin mașină și se vor amesteca cu zahărul, opărindu-se cu laptele.
Pasul 2: Se adaugă peste ele pudra de cacao, romul, stafidele și scorțișoara.
Pasul 3: Se lasă la rece pentru 25-30 de minute.

Cum se finalizează prepararea Cozonacului pufos

Pasul 1: Aluatul se va întinde pe planșetă și se va pune la mijloc umplutura pe toată întinderea lui, în strat mai subțire spre partea care va fi deasupra, se adună părțile din dreapta și stânga ca să nu iasă umplutura.
Pasul 2: Cozonacul se va pune într-o formă înaltă și va fi lăsat la cuptor până când se va rumeni bine și se va pătrunde.

Cozonac

Poți comanda un Cozonac pufos de la bucateperoate.ro.

Logo bucateperoate.ro

Articolul urmator
Rețeta regală dezvăluită: cum prepari acasă tortul cu lămâie și soc pe care Meghan si prințul Harry l-au avut la nunta
Rețeta regală dezvăluită: cum prepari acasă tortul cu lămâie și soc pe care Meghan si prințul Harry l-au avut la nunta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Raport APC: ce găsim în cozonacii din comerț. Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională
    Raport APC: ce găsim în cozonacii din comerț. Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională

    Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, singura organizație de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor, statut obținut prin...

    Senzația internetului: cel mai dolofan bebeluș de pe TikTok
    Senzația internetului: cel mai dolofan bebeluș de pe TikTok

    Când micuța Blaze Soliai s-a născut în urmă cu jumătate de an, era un ghem de iubire și inocență, cântărind 3200 de grame. O greutate normală. Însă...

    S-a confirmat: mama este părintele de bază în perioada sărbătorilor. „Fără ele nu ar exista magie”
    S-a confirmat: mama este părintele de bază în perioada sărbătorilor. „Fără ele nu ar exista magie”

    Se pare că mamele au superputeri nu doar atunci când vine vorba de îngrijirea sau educarea copiilor, ci și atunci când vine vorba de a le oferi cel mai frumos Crăciun.

    Îmi este teamă că eu și soția mea ne iubim mai mult câinele decât ne iubim unul pe celălalt
    Îmi este teamă că eu și soția mea ne iubim mai mult câinele decât ne iubim unul pe celălalt

    Povestea de mai jos este a tatălui meu. Ultima oară când am fost în vizită la părinții mei mi-a povestit ceea ce voi reda mai jos, cu vorbele lui.Avem o relație foarte...

    Drama lui Florin Niță, portarul echipei naționale. A rămas orfan de mic și a fost nevoit să muncească din greu ca să supraviețuiască
    Drama lui Florin Niță, portarul echipei naționale. A rămas orfan de mic și a fost nevoit să muncească din greu ca să supraviețuiască

    Apără gol după gol pentru echipa națională a României, deși a trecut prin clipe sfâșietoare. A avut o copilărie grea, a amblat cozonaci cu mânuțele lui micuțe...

    Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”
    Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”

    Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV de la noi obișnuiește să gătească acasă și îi plac mâncărurile tradiționale românești. De aceea, de-a lungul...

    Sunt o mamă supraponderală și nu mi-e rușine să stau goală în fața copiilor mei
    Sunt o mamă supraponderală și nu mi-e rușine să stau goală în fața copiilor mei

    În special dacă nu ești mulțumită de felul în care arăți, faci eforturi pentru a-ți dezvălui cât mai puțin corpul, inclusiv în fața copilului tău. Unele...

    © 2024 Qbebe