Ce folosește chef Sorin Bontea pentru a prepara cozonaci pufoși și delicioși?
Sorin Bontea respectă rețeta tradițională de cozonac, dar îi adaugă și o notă personală. El recomandă ca dospira să fie efectuată la o temperatură constantă, fără curenți de aer, iar drojdia să fie incorporată corect în aluat. Contează foarte mult și coacerea, să fie efectuată treptat și într-un cuptor de bună calitate, iar maiaua să fie preparată din lapte cald, făină și drojdie și lăsată până când își dublează volumul.
Iată lista de ingrediente necesare:
un kilogram de făină; 350 de grame de zahăr; 8 gălbenușuri; coaja rasă de la o lămâie; coaja rasă de la o portocală; 50 de mililitri de ulei; o jumătate de linguriță de sare; 14 grame de drojdie uscată; o esență de vanilie; un pachet de unt; un litru de lapte cu 3,5% grăsime; 150 de grame de zahăr; 8 albușuri; 80 de grame de cacao; 250 de grame de nucă pisată; 25 mililitri de esență de rom.

După ce se prepară maiaua din lapte, făină și drojdie, zahărul se va dizolva în puțin lapte călduț, iar în aluat se vor adăuga gălbenușurile frecate cu sare și untul gras. Treptat se adaugă și restul ingredientelor.
Chef Sorin Bontea recomandă gospodinelor să cearnă făina în mod corespunzător printr-o sită și să o amestece cu drojdia uscată, zahărul și cojile de citrice. Aluatul trebuie să fie după frământare elastic și să fie lăsat la dospit, iar umplutura va conține bezea din albușuri, esență de rom, cacao și nuci măcinate. Cozonacii se lasă să se coacă treptat, până când devin pufoși și rumeni.
Prepararea cozonacilor pas cu pas, a la chef Sorin Bontea
În primul rând, se pune 400 ml de lapte la încălzit. Separat se amestecă ingredientele uscate, apoi se face în mijlocul lor o gaură. Într-un alt castron se vor freca gălbenușurile cu sarea până ce se omogenizează.
Se topesc 150 grame de unt. Se dizolvă zahărul în laptele cald, pentru ca ulterior să fie adăugat alături de gălbenușurile amestecate cu sare. Toate aceste ingrediente se omogenizează împreună.
Cele mai bune rețete de cozonac: un top 3 al gustului desăvârșit
Se va adauga uleiul peste untul topit, iar când aluatul începe să se formeze, se va adăuga treptat acest lichid. Se frământă coca de cozonac până se încorporează tot uleiul și untul, iar apoi se lasă coca la dospit și se pregătește umplutura. Albușurile se vor bate spumă, obținând o bezea, apoi se adaugă peste cacao, nuci și esență de rom.
Se împarte coca crescută în două și se repetă procesul încă o dată cu cealaltă parte. Se întinde una dintre cele 4 bucăți într-un dreptunghi. Compoziția se împarte și ea în 4 și se întinde pe foaia obținută. Ulterior, foaia se rulează și se repetă același lucru și la celelalte 3 foi.
După ce se împletesc cozonacii, tava se unge cu ulei și se așează cozonacul în tavă. Pe deasupra, se unge cozonacul cu un amestec de ou și lapte și pe deasupra se presară zahăr. Cozonacul se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade.
Poftă bună și Sărbători fericite!
Surse foto: facebook.com, freepik.com
Surse articol: gandul.ro, divahair.ro