Secretul lui Sorin Bontea pentru cel mai pufos cozonac. Rețeta pas cu pas direct de la chef

Secretul lui Sorin Bontea pentru cel mai pufos cozonac. Rețeta pas cu pas direct de la chef

Mariana Voinea

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar cozonacii sunt în centrul atenției. Chef Sorin Bontea are propria rețetă pentru a prepara cel mai delicios cozonac de Crăciun. Află ce ingrediente folosește și care este secretul culinar pentru acest preparat savuros și aromat. 

Ce folosește chef Sorin Bontea pentru a prepara cozonaci pufoși și delicioși?

Sorin Bontea respectă rețeta tradițională de cozonac, dar îi adaugă și o notă personală. El recomandă ca dospira să fie efectuată la o temperatură constantă, fără curenți de aer, iar drojdia să fie incorporată corect în aluat. Contează foarte mult și coacerea, să fie efectuată treptat și într-un cuptor de bună calitate, iar maiaua să fie preparată din lapte cald, făină și drojdie și lăsată până când își dublează volumul.

Iată lista de ingrediente necesare:

un kilogram de făină; 350 de grame de zahăr; 8 gălbenușuri; coaja rasă de la o lămâie; coaja rasă de la o portocală; 50 de mililitri de ulei; o jumătate de linguriță de sare; 14 grame de drojdie uscată; o esență de vanilie; un pachet de unt; un litru de lapte cu 3,5% grăsime; 150 de grame de zahăr; 8 albușuri; 80 de grame de cacao; 250 de grame de nucă pisată; 25 mililitri de esență de rom.

Cozonac pufos

cozonac cu cacao taiat pe fund de lemn

După ce se prepară maiaua din lapte, făină și drojdie, zahărul se va dizolva în puțin lapte călduț, iar în aluat se vor adăuga gălbenușurile frecate cu sare și untul gras. Treptat se adaugă și restul ingredientelor.

Chef Sorin Bontea recomandă gospodinelor să cearnă făina în mod corespunzător printr-o sită și să o amestece cu drojdia uscată, zahărul și cojile de citrice. Aluatul trebuie să fie după frământare elastic și să fie lăsat la dospit, iar umplutura va conține bezea din albușuri, esență de rom, cacao și nuci măcinate. Cozonacii se lasă să se coacă treptat, până când devin pufoși și rumeni.

Prepararea cozonacilor pas cu pas, a la chef Sorin Bontea

În primul rând, se pune 400 ml de lapte la încălzit. Separat se amestecă ingredientele uscate, apoi se face în mijlocul lor o gaură. Într-un alt castron se vor freca gălbenușurile cu sarea până ce se omogenizează.

Se topesc 150 grame de unt. Se dizolvă zahărul în laptele cald, pentru ca ulterior să fie adăugat alături de gălbenușurile amestecate cu sare. Toate aceste ingrediente se omogenizează împreună.

Cele mai bune rețete de cozonac: un top 3 al gustului desăvârșit

Se va adauga uleiul peste untul topit, iar când aluatul începe să se formeze, se va adăuga treptat acest lichid. Se frământă coca de cozonac până se încorporează tot uleiul și untul, iar apoi se lasă coca la dospit și se pregătește umplutura. Albușurile se vor bate spumă, obținând o bezea, apoi se adaugă peste cacao, nuci și esență de rom.

Se împarte coca crescută în două și se repetă procesul încă o dată cu cealaltă parte. Se întinde una dintre cele 4 bucăți într-un dreptunghi. Compoziția se împarte și ea în 4 și se întinde pe foaia obținută. Ulterior, foaia se rulează și se repetă același lucru și la celelalte 3 foi.

După ce se împletesc cozonacii, tava se unge cu ulei și se așează cozonacul în tavă. Pe deasupra, se unge cozonacul cu un amestec de ou și lapte și pe deasupra se presară zahăr. Cozonacul se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade.

Poftă bună și Sărbători fericite!

Surse foto: facebook.comfreepik.com

Surse articol: gandul.rodivahair.ro

Articolul urmator
Dramele din viața lui Tily Niculae. A pierdut trei sarcini, a fost la un pas de moarte de trei ori și fiica ei a făcut AVC la 12 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Taie cordonul ombilical imaginar înainte de a ieși în parc. Nu trebuie să stai pas cu pas după copil la locul de joacă
    Taie cordonul ombilical imaginar înainte de a ieși în parc. Nu trebuie să stai pas cu pas după copil la locul de joacă

    Părinții care stau lângă copiii lor la locurile de joacă, urmărindu-le fiecare mișcare și sugerându-le cum ar trebui să se joace, în loc să îi protejeze, le...

    Zodiile care te judecă aspru la orice pas. Te pun la zid pentru cea mai mică greșeală
    Zodiile care te judecă aspru la orice pas. Te pun la zid pentru cea mai mică greșeală

    Fie că tind permanent spre ceea ce este mai bun, fie că sunt perfecționiste sau pur și simplu nu suportă să vadă cum cei din jur greșesc, anumite persoane au obiceiul să-i judece...

    Un bebeluș a fost la un pas de moarte din cauza alimentației exclusive cu lapte de migdale
    Un bebeluș a fost la un pas de moarte din cauza alimentației exclusive cu lapte de migdale

    Un nutriționist avertizează asupra pericolului de a hrăni bebelușul exclusiv cu lapte de migdale, după ce un bebeluș a fost pe punctul de a muri din această cauză.

    Semnal de alarmă din partea unor părinți: copilul lor a fost la un pas de moarte după ce i-a apărut o linie roșie pe picior
    Semnal de alarmă din partea unor părinți: copilul lor a fost la un pas de moarte după ce i-a apărut o linie roșie pe picior

    O mamă din Australia avertizează părinții să se bazeze pe instinctele lor, atunci când simt că ceva nu e în regulă, pentru că s-ar putea să le salveze viața. Asta s-a...

    Zodiile care nu iartă și nu uită. Îți iei adio de la ele dacă faci un pas greșit
    Zodiile care nu iartă și nu uită. Îți iei adio de la ele dacă faci un pas greșit

    Dintre cele 12 semne zodiacale, 4 sunt de neînduplecat. Patru nativi nu iartă și nu uită orice greșeală a celor care le-au călcat orgoliul în picioare, le-au greșit sau...

    „Am fost la un pas să plec din maternitate cu alt bebeluș! Nu am fost capabilă să-mi recunosc propriul copil"
    „Am fost la un pas să plec din maternitate cu alt bebeluș! Nu am fost capabilă să-mi recunosc propriul copil"

    Din cauza oboselii, o mamică a fost la un pas de a pleca din maternitate cu alt copil! Supărată că nimic din ce a plănuit pentru naștere nu s-a materializat, confuză și obosită,...

    Quiche cu ciuperci: cea mai simplă rețetă
    Quiche cu ciuperci: cea mai simplă rețetă

    Quiche-ul cu ciuperci este un preparat culinar originar din Franța, apreciat pentru gustul său bogat și textura cremoasă.

    Sos curry: cea mai simplă rețetă
    Sos curry: cea mai simplă rețetă

    Un sos foarte aromat, delicios, cu numeroase beneficii pentru organism, sosul curry este foarte versatil în bucătărie. Te invit să descoperi mai multe despre originile sale și să...

    © 2025 Qbebe