Culinarby
Qbebe
Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Prăjitura deșteaptă: 5 rețete pentru desertul care ne-a cucerit pe loc

Prăjitura inteligentă nu are nevoie de nicio introducere, știm, deoarece suntem cu toții familiarizați cu gustul minunat și ușurința cu care se face. Pare greu de crezut că o prăjitură se poate face aproape singură, însă dacă se mai află printre noi persoane care nu au auzit de acest desert minunat, este momentul să descoperiți acum cele mai râvnite 5 rețete de prăjitură deșteaptă!

Prăjitura deșteaptă: 5 rețete pentru desertul care ne-a cucerit pe loc
Timp preparare Timp preparare:
1 h 30 min
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Deserturi, La cuptor, Portocale, Visine, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Branza, Branza de vaci, Fructe, Lactate, Prajituri, Prajituri cu crema, Romanesti, Prajituri cu branza, Prajituri cu fructe, Prajituri cu visine, Prajituri gustoase, Blaturi de prajituri, Craciun, Revelion, Pasti, Zi de nastere, Pranz, Cina, Gustari, Gustoase, Deosebite, 1-2 porții
Ingrediente Ingrediente principale:
225 g făină 250 g zahăr, 1 pachet unt, 1 l lapte, esență de vanilie, 8 ouă, coaja rasă de la o portocală, sucul de la o portocală, un praf de sare

Practic, numele său își spune cuvântul - prăjitura inteligentă (sau deșteaptă) are nevoie doar de un mic start, urmând să se facă aproape de la sine. Nouă ne place să-i mai spunem și „prăjitura magică”, fiindcă deși băgăm la cuptor o singură compoziție, scoatem 3 straturi: două de blat și unul de cremă. Iată cele mai delicioase moduri de a prepara prăjitura deșteaptă:

Prăjitură inteligentă cu portocale

Vom avea nevoie de:

225 g făină
250 g zahăr (ce alegem: zahăr brun sau zahăr alb?)
1 pachet unt la temperatura camerei
1 l lapte
o păstaie de vanilie / sau esență
8 ouă
coaja rasă de la o portocală
sucul de la o portocală
un praf de sare

Modul de preparare:


Topim untul și îl lăsăm de-o parte să se răcească. Vom avea nevoie de el lichid, dar răcit. Frecăm gălbenușurile cu zahărul până când obținem o spumă și adaugăm ușor-ușor untul topit și răcit. Omogenizăm bine compoziția. Dupa omogenizare adaugăm făina, alternând cu laptele, pentru a nu se forma cocoloașe. Adăugam la compoziția obținută și esența de vanilie sau semințele din păstaie, coaja și sucul de portocală și amestecăm bine.

Preîncălzim cuptorul.

Separat batem albușurile cu un praf de sare până își dublează volumul și se transformă într-o spumă densă. Încorporăm albușurile în compoziția de gălbenușuri, amestecând cu o lingură de sus în jos (ca și când am împacheta o compoziție, în cealaltă). Este foarte important să nu amestecăm prea mult, pentru că vrem ca prăjitura să păstreze aerul în ea și să rămână pufoasă!

Ungem o tavă cu ulei și o tapetăm cu făină, dupa care turnăm compoziția în ea și dăm compoziția la cuptor timp de o ora și 10 minute, primele 5 minute la foc mare, apoi la foc mic. Este gata cand incepe sa se crape și să se rumenească (în funcție de cuptor, poate fi gata într-o oră, sau o oră și jumătate). Țineți ochii pe ea!

prajitura inteligenta portocale

Imagine și rețetă preluate de AICI

Nota bene! Cel mai important lucru este să nu mișcați tava și să nu deschideți ușa cuptorului! După ce este gata, se scoate din cuptor și se lasă la răcit până când este complet rece. Se pudrează cu zahăr și se consumă alături de gem de portocale sau simplă!

Prăjitură deșteaptă cu vișine

Ingrediente:

6 ouă
225 g zahăr ( se recomandă 150 g zahăr tos + 75 g zahăr pudră, cu amidon)
2 linguri de apă
un praf de sare
190 g unt, topit și răcorit
170 g făină
750 ml lapte, călduț
1 linguriță oțet
300 g vișine
coaja rasă de la jumătate de lămâie
2 linguri cu vărf de zahăr / zahăr pudră
amidon

Mod de preparare:

Bateți bine 2-3 min gălbenușurile, zahărul (măcinat), sarea și apa, pâna când se transformă într-o cremă spumoasă, galben-pal. Turnați untul topit și răcorit în fir subțire, continuând să mixați încă 1 min. (veți obține o compoziție de consistența smântânii).
Înglobați apoi făina în 4 tranșe, amestecând cu un tel până la omogenizare (compoziția va deveni mai groasă).
Adăugați laptele, la început în fir subțire, iar apoi pe tot odată (acum compoziția va fi extrem de lichidă).
Separat, bateți albușurile împreună cu oțetul până obțineți o spumă tare. Adăugați spuma de albușuri în aluat în 3-4 tranșe, amestecând ușor cu telul de jos în sus.
Acest pas este foarte important; NU exagerați cu amestecatul.

Într-un bol separat, amestecați vișinele spalate, cu sâmburii scoși și scurse bine de apă, cu zaharul și coaja rasa de lămâie. Presărați eîn mod gal fructele în tavă, astfel încât acestea să formeze un strat uniform ce acoperă complet fundul tăvii. Pudrați-le cu amidon.

Turnați aluatul peste fructe și nivelați. Dați la cuptorul preîncălzit, pentru cca 60 min, la 160 grade (foc mic) sau până când aluatul este rumenit și trece testul cu scobitoarea.
Scoateti din cuptor și lăsați prăjitura să se răcească complet, în tavă (cca 2-3 ore).

prajitura desteapta visine

Rețeta și imaginea preluate de AICI

Prăjitură inteligentă cu mere

Ingrediente:

1 cană făină
1 cană griș
1 cană zahăr
1 cană lapte praf
1 pachet de unt
un praf de sare

Pentru umplutură:

2 kg mere
2 pliculețe zahăr vaniliat
1-2 lingurițe de scorțișoară
2-3 linguri de zahăr (în funcție de cât de dulci sunt merele)
2-3 linguri ulei sau un cubuleț de unt pentru călit merele

Mod de preparare:

Pentru început punem pachetul de unt în congelator.
Între timp dăm merele pe o răzătoare mare (le stopim ulterior cu zeama de lămâie pentru a nu se oxida). După ce am terminat cu merele, le călim în ulei/unt și adăugam scorțișoara, zahărul vaniliat și zahărul tos. Amestecăm bine și le dăm de-o parte.

Pentru blat, amestecăm într-un castron încăpător făina cu grișul, zahărul și laptele praf. Omogenizăm bine.
Tapetăm o tavă cu hârtie de copt, scoatem untul de la congelator si radem pe razatoare jumătate din pachetul de unt, direct în tavă (fiind congelat se rade foarte ușor). Dupa ce am ras 1/2 din pachetul de unt adăugam jumătate din compoziția de prafuri și nivelăm, iar pe deasupra adăugăm merele și cealaltă jumătate de prafuri, nivelăm și radem cealaltă jumatate de unt, la final.
Se coace în cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute.
După ce se răcește o ornăm cu zahăr pudră.

Rețeta preluată de AICI

Prăjitură deșteaptă cu brânză

Igrediente:

4 ouă
250 g zahăr
250 ml smântână
2 linguri unt
250 g făină
0.5 linguriță praf de copt
500 g brânză de vaci
1 lingură griș

Mod de preparare:

Calorii prăjitură deșteaptă

În medie, acest preparat conține 207.3 kilocalorii (calorii)/ 100 de grame, reprezentând 10.37% din totalul de 2000 de calorii recomandat zilnic. Pentru a calcula caloriile, s-au luat în considerare ingredientele principale precum: zahărul, făina, laptele și untul. Puteți transforma prăjitura într-o variantă mai sănătoasă optând pentru îndulcitori, în loc de zahăr, sau făină de cocos/ migdale etc.

calorii prajitura desteapta

Imagine preluată de AICI

Surse: bucataras.ro, petitchef.ro, reteteculinare.ro, youtube.com, klorii.ro

7 reţete fără foc pentru zilele de vară când este prea cald să găteşti

Surse foto: istockphoto.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (0)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce mănâncă la micul dejun Meghan Markle: rețeta care l-a cucerit și pe Prințul Harry
    Ce mănâncă la micul dejun Meghan Markle: rețeta care l-a cucerit și pe Prințul Harry

    Meghan Markle este cunoscută și pentru grija deosebită pe care o are în ceea ce privește dieta adoptată. Descoperă ce adoră să mănânce nu doar la micul dejun, ci și la...

    Cea mai deșteaptă româncă are 12 ani și a fost admisă în organizația Mensa
    Cea mai deșteaptă româncă are 12 ani și a fost admisă în organizația Mensa

    Are un coeficient de inteligență greu de egalat și a fost acceptată de curând în grupul celor mai inteligenți oameni de pe planetă, Mensa!

    Cosmetice naturale. 10 retete pe care sa le prepari in casa
    Cosmetice naturale. 10 retete pe care sa le prepari in casa

    Dam in fiecare an o groaza de bani pe produse de ingrijire a pielii, a parului, a unghiilor si citim cu atentie etichetele ca fiecare sa aiba cat mai multe ingrediente naturale. Dar uitam...

    Scutece bune, pe bune! Noile produse care au cucerit părinții moderni și responsabili
    Scutece bune, pe bune! Noile produse care au cucerit părinții moderni și responsabili

    Nu este un secret pentru absolut nimeni faptul că toți părinții își doresc să le ofere tot ce este mai bun copiilor, din cap până-n picioare. Tocmai această misiune...

    Meghan Markle a cucerit-o până și pe Regina Angliei: un gest fără precedent
    Meghan Markle a cucerit-o până și pe Regina Angliei: un gest fără precedent

    Meghan Markle, soția prințului Harry, însărcinată cu bebelușul regal al acestuia, se pare că are o carismă ce o depășește chiar și pe cea a membrilor Casei Regale Britanice....

    Tapetul a cucerit vedetele din România! Uite ce decor au ales pentru camerele copiilor lor
    Tapetul a cucerit vedetele din România! Uite ce decor au ales pentru camerele copiilor lor

    Odată ce afli că ești însărcinată, începi să te gândești cu entuziasm la cum o să arate camera bebelușului tău. Deja începi să cauți pe Internet cel mai...

    Hilary Duff a născut o fetiță, iar prima fotografie a cucerit Internetul!
    Hilary Duff a născut o fetiță, iar prima fotografie a cucerit Internetul!

    Cântăreața Hilary Duff a postat pe Instagram prima fotografie cu fetița ei, iar fanii sunt cât se poate de încântați.

    © 2019 Qbebe