Cafeaua în alăptare

Cafeaua în alăptare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cele mai multe dintre noi nici nu concep să-și înceapă ziua fără o cafea bună, care să ne energizeze. Dar în calitate de proaspete mămici care alăptează, ne întrebăm adesea dacă substanța de bază din cafea (cofeina) nu va fi dăunătoare pentru bebelușul nostru și pentru noi. Iată de ce, în articolul de mai jos, veți găsi câteva informații esențiale referitoare la cum și câtă cafea ar trebui să consumăm în perioada alăptării. Informați-vă cât mai bine și aveți grijă de puii voștri și de voi!

Trebuie să renunțăm complet la cafea în perioada alăptării?

Mult timp s-a crezut că mamele care consumă cafea în timp ce alăptează își vor reduce semnificativ lactația. În realitate, există studii care confirmă faptul că femeile care beau cafea în perioada alăptării își vor crește volumul de lapte. Unul dintre acestea datează încă din 1994 și, conform lui, cofeina ingerată în cantități moderate va stimula lactația sau, cel mult, nu o va influența în niciun fel.
femeie-care-plimba-caruciorul-si-tine-un-termos-in-manaTotodată, nu de puține ori s-a spus că mamele care alăptează ar trebui să renunțe de tot la obiceiul de a bea cafea, întrucât ar dăuna copilului. Dar să renunți la el nu este lucru ușor, cu atât mai mult cu cât, adesea, acestea apelează la cafea întrucât aceasta le energizează, le stimulează parcă mai mult în a face față în zilele dificile și de a rămâne mai mult timp treze.
Specialiștii ne asigură însă că secretul este moderația și servirea cafelei pe parcursul unei zile, treptat. Astfel, cafeina nu va influența negativ nici somnul tău, nici pe cel al bebelușului.
O altă problemă care se pune adesea este legată de intoleranța micuțului la cofeină. În urma unor cercetări s-a constatat că în special bebelușii mai mici de 6 luni pot fi mai sensibili la această substanță, dar nu este o regulă generală. Cel mai adesea, spun medicii, reacția bebelușilor la cafeină ține de greutatea lor și de starea de sănătate. De multe ori se poate întâmpla ca bebelușul să aibă intoleranță la cofeină în primele 3 luni, după care să o poată tolera fără probleme. Din acest punct de vedere, este esențial să-ți observi cu atenție puiul și, eventual, să întrerupi consumul de cafea pentru 2-3 săptămâni.
Pentru a înțelege mai bine cum ajunge cofeina din laptele matern la bebeluș este necesar să știm câteva detalii. Astfel, de exemplu, după o ceașcă de cafea, cofeina este absorbită rapid în sângele mamei și trece ulterior în țesuturile din glandele mamare. Cofeina va ajunge în lapte în cca.15 minute și va avea un nivel maxim după cca. o oră de la ingerare. Cu toate acestea, s-a constatat că un bebeluș va primi cam 10% din cantitatea de cofeină consumată de mamă, restul absorbindu-se rapid în plasma mamei.
Știind toate acestea, apare însă o întrebare firească: cum se manifestă intoleranța bebelușului la cofeină?
Unii bebeluși pot avea diaree după ce sunt alăptați de mama care a consumat cafea. Alții pot avea un comportament modificat, care constă în special în agitație, tulburări de somn (de exemplu, imposibilitatea de a adormi sau somn întrerupt), crize de plâns puternice. În aceste situații, poate fi nevoie și de 1 săptămână până când bebelușul scapă de aceste manifestări neplăcute.
Dar atât tu, cât și puiul tău, veți fi feriți de astfel de neplăceri dacă vei ține cont de cantitatea de cafea pe care este recomandat să o bei în perioada alăptării.

femeie-care-isi-saruta-bebelusul-pe-obraz

Citește și: Alaptarea:obiceiuri de-ale mamei care pot dauna bebelusului

Câtă cafea ai voie să consumi în perioada de alăptare

Din acest punct de vedere, opiniile specialiștilor variază. De exemplu, conform autoarei lucrării „Breastfeeding and Medication”(apărută în 2013), o mamă care alăptează ar trebui să consume, pe zi, între 100-150 mg de cofeină.
În schimb, Academia Americană de Pediatrie consideră că într-o zi pot fi consumate și 300 -350 mg de cofeină, plecându-se la de la premisa că o „porție” de cafea nu depășește 250 de ml.

femeie-care-zambeste-si-sta-cu-bebelusul-in-brate-in-fata-laptopului
Desigur, ne spun experții, granița dintre cantitatea care este/nu este nocivă pentru bebelușul tău este fragilă. Numai mamele sunt cele care își vor observa cu atenție micuții și își vor putea da seama dacă acele 300 de mg de cofeină îi afectează sau nu, în condițiile în care organismul unui bebeluș metabolizează cofeina mult mai greu decât un adult. Dacă acesta din urmă o poate metaboliza în 4-6 ore, pentru un bebeluș din primele luni de viață poate dura între 3 și 4 zile până când acest proces este definitivat. De abia după vârsta de 6 luni bebelușul va metaboliza cofeina într-un ritm mai apropiat de cel al unui om mare.
Practic, dacă după trecerea acestor câteva zile de metabolizare a cofeinei, observi că bebelușul tău doarme totuși bine și nu este mai agitat decât de obicei, înseamnă că nu este sensibil la cafeină și tu poți consuma liniștită cafea.
Pentru a te bucura în continuare de oportunitatea de a consuma cafea în perioada de alăptare, poți ține cont și de următoarele sfaturi:
• Dacă observi că bebelușul adoarme mai greu, renunță la cafeaua de după-amiază. Limitează-te la cea pe care o bei după micul-dejun.
• Încearcă să bei cât mai multă apă după ce ai băut cafea, mai ales dacă aceasta a fost mai concentrată. Astfel, aceasta se va dilua mai ușor cînd ajunge în lapte și cantitatea de cofeină se va diminua considerabil.
• Nu ocoli cafeaua decofeinizată. Așa te poți asigura că bebelușul tău nu va avea diverse reacții adverse provocate de cafeină.
• Din când în când, poți opta și pentru câte un expresso, cu condiția să nu fie simplu
, ci unul „latte”. În plus, ai grijă ca în ziua în care l-ai consumat să nu mai bei altă cafea sau să optezi pentru alte băuturi ce conțin cofeină.

femeie-blonda-tunsa-scurt-care-zambeste-si-are-un-termos-cu-cafea-in-mana

Citește și: Alaptarea la san:Top 10 intrebari si raspunsuri

Tu știai până acum amănunte legate de consumul de cafea în perioada de alăptare?

Ghidul consumului de cafea în alăptare

Proaspetele mămici trebuie să știe ce cantitate de cafea pot consuma, deoarece o mică parte din cofeină ajunge în laptele matern, iar bebelușii nu o pot elimina din corpul lor la fel de repede ca noi. Excesul de cafea în timpul alăptării îl poate face pe bebeluș agitat și plângăcios. De aceea, cafeaua în alăptare este permisă, dar cu măsură. Cafeaua în alăptare și cantitatea ideală țin și de alte aspecte, cum ar fi: tipul de cafea, mărimea ceștii, dacă băutura este pregătită acasă sau la o cafenea, dacă este rece sau caldă sau dacă sunt folosite mai multe pahare de espresso în timpul preparării.

femeie-care-isi-alapteaza-copilul-si-are-o-ceasca-de-cafea-pe-masa-din-fata-ei

Iată mai jos un ghid al nivelului de cofeină în diverse preparate.

  • Espresso (60 ml) – 100 mg
  • Espresso large – 150 mg
  • Cafea instant (120 ml) – 65 mg
  • Cafea la filtru (120 ml) – 80 mg
  • Capsulă – 65 mg
  • Drip coffee maker (120 ml) – 115 mg
  • American Large – 220 mg
  • Decaf coffee – 25 mg
  • Cafea rece large – 330 mg
  • Frapuccino large – 90 mg

Aceste date sunt doar orientative, deoarece cafeaua de la diversele restaurante poate avea un conținut diferit de cofeină. De obicei, cafeaua cumpărată are mai multă cofeină față de cea făcută în casă.

Pot consuma cafea verde în alăptare?

Cafeaua în alăptare nu se referă doar băutura neagră care te umple de energie și la efectele ei asupra bebelușului, ci și la boabele verzi de cafea. Această cafea verde reprezintă, de fapt, boabele crude, neprăjite ale arborilor de cafea. Cafeaua verde este folosită pentru accelerarea metabolismului, fiind una dintre cele mai eficiente variante împotriva obezității. Acidul clorogenic este ingredientul principal din extractul de cafea verde, el fiind un antioxidant natural puternic.

borcan-cu-cafea-verde-rasturnat

Deși extractul de cafea verde reprezintă o variantă pentru pierderea kilogramelor în plus, acest ingredient nu este recomandat în timpul alăptării și, implicit, nici la femeile gravide, deoarece nu se știu cu siguranță efectele pe care le poate asupra bebelușului. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre cafeaua verde în timpul alăptării este recomandat să ceri și părerea unui specialist.

Capuccino în alăptare: cât de sigur este?

Capuccino este un preparat din cafea prăjită, astfel că se aplică aceeași regulă ca la orice alt tip de băutură pe bază de cofeină. Astfel, capuccino sau cafeaua în alăptare sunt sigure atâta timp cât nu este depășită doza de 300 mg pe zi. De exemplu, 60 ml de capuccino conțin între 40 – 70 mg de cofeină. Nu uita însă și de faptul că surse de cofeină sunt și ceaiurile, cola, băuturile energizante și ciocolata. De aceea, trebuie să-ți calculezi nu doar cafeaua pe care o bei, ci să iei în calcul și alimentele pe care le consumi. În cazul în care bebelușul tău este afectat de cofeină, atunci este indicat să întrebi medicul dacă varianta pentru tine este cafeaua decofeinizată în alăptare. Deși numele îi spune că este decofeinizată, tot există o mică parte de cofeină în ea. Nicio metodă cunoscută nu poate înlătura cofeina în proporție de 100%.

Ciocolata în alăptare: până la ce limită este voie să consumi dulcele cuceritor?

Atât în timpul sarcinii, cât și o perioadă după naștere mamele au pofte. Într-adevăr, cafeaua în alăptare este un energizant iubit de mămicile obosite, dar și zahărul este un ingredient des întâlnit atunci când vine vorba de satisfacerea papilelor gustative. La rândul ei, ciocolata reprezintă desertul aflat la îndemâna oricui. În mod normal, ciocolata are numeroase beneficii pentru inimă și sistemul nervos, dar atunci când ne referim la perioada alăptării lucrurile se schimbă. Teobromina este principalul alcaloid din boabele de cacao, care le oferă și gustul amărui. Teobromina nu se găsește în ciocolata propriu-zisă, ci în pudra de cacao folosită la prepararea bomboanelor, prăjiturilor sau torturilor. Cantitatea ideală de teobromină pe zi este, la fel ca la cofeină, de 300 mg pe zi. Orice exces referitor la cafeaua în alăptare îi poate provoca bebelușului anumite disconforturi, precum gaze abdominale, insomnie sau diaree.

femeie-bruneta-care-se-uita-la-bucata-de-ciocolata-din-mana-ei-si-isi-musca-buza

Un alt lucru foarte important pe care orice mamă trebuie să-l aibă în vedere sunt posibilele alergii pe care bebelușul le poate avea de la produsele pe bază de ciocolată. Prăjiturile, înghețata sau ciocolata caldă au pe lângă pudra de cacao și ouă, lapte sau cereale, astfel că bebelușul poate avea reacții neobișnuite precum greață, vărsături, iritații pe piele, hiperactivitate sau insomnie. Pentru a evita orice neplăcere, este indicat să consumi niște cantități mici de ciocolată la început, iar dacă observi ceva neobișnuit la bebe trebuie să renunți la acest aliment.

În schimb, dacă bebe nu are nicio reacție la ciocolată, poți opta pentru cea albă, deoarce are mai puțină cofeină și deloc teobromină. Până la urmă, și ciocolata albă potolește o pofta de zahăr.

Cafeaua în alăptare nu este un produs cu totul de evitat, dar trebuie consumat în cantități mici. Cu toate că cele 300 mg de cofeină sunt acceptate, este bine ca la început să nu treci nici măcar de jumătate, tocmai pentru a vedea dacă bebelușul tău este afectat în vreun fel. Mai multe despre cafeaua în alăptare poți afla și discutând cu medicul tău. Un specialist îți poate spune cu certitudine dacă trebuie să elimini energizanta cafea din dieta ta în perioada alăptării.

Surse: babycenter.com, breastfeeding.support, kellymom.com, lactationconsultantresources.com, momjunction.com, healthline.com, parenting.firstcry.com, suntmamica.ro, doc.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern
Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi
    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi

    Fierea este cunoscută și sub denumirile de vezică biliară sau colecist, având rolul de a stoca bila, o substanță care ajută corpul să digere grăsimile. În cazul în...

    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii
    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii

    Alăptarea în public este un subiect controversat, care generează două tabere mari și late: pro și contra. Această mămică de peste Ocean povestește experiența sa cu alăptarea...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă
    De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă

    Plecându-se de la diferite studii, de la apariția unor lucrări și de la situații concrete, multe instituții au decis ca termenii folosiți în parenting, prevind hrana...

    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare
    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare

    Tatăl se poate implica activ în creșterea copiilor chiar din primele zile de viață. Cu multă grijă și suficientă informație, bărbatul își poate susține partenera să...

    Sunt judecată pentru faptul că-mi las copilul de 11 ani să bea cafea
    Sunt judecată pentru faptul că-mi las copilul de 11 ani să bea cafea

    O mămică de peste hotare a povestit pe internet că îi dă cafea fiului ei în vârstă de 11 ani. Mulți oameni au fost scandalizați la citirea spuselor femeii,...

    Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?
    Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?

    Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite băuturi din întreaga lume. Atât de mult iubim această băutură aspră și aromată, încât consumul de cafea, la...

    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

    În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

    © 2024 Qbebe