Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern

Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern

Mariana Voinea

Alăptarea este un fenomen natural care în societatea modernă primește foarte multă atenție. Grație noilor tehnologii și invenții, mamele sunt ajutate să își mărească producția de lapte sau să poată pleca de lângă copil câteva ore chiar dacă alăptează exclusiv. Pompa de lapte este un adevărat colac de salvare pentru femeile care își hrănesc copilul cu lapte matern. Învață cum să o alegi și cum să o folosești cu ajutorul unui expert în alăptare.

 În timp ce unele mămici aleg să alăpteze exclusiv bebelușul la sân, altele folosesc și pompa pentru a spori cantitatea de lapte și pentru a o stoca. Astfel, atunci când sunt plecate pentru câteva ore de acasă, bebelușul poate fi hrănit. Nu există reguli generale în alăptare.

Unele femei alăptează câteva luni, altele câțiva ani. Unele folosesc exclusiv laptele lor matern, altele oferă micuților supliment de lapte praf. Și programul de alăptare este la alegerea mamei. Aceasta poate hrăni la cerere sau la program, o dată la 2 sau 3 ore. În funcție de unghiul din care privim alăptarea, poate fi o binecuvântare pentru mamă pentru copil, dar și un sacrificiu.

Încă din maternitate, asistentele oferă mamei posibilitatea de folosi pompa de sân pentru a grăbi instalarea lactației. Pompa de sân poate fi destul de intimidantă la prima vedere. La început, poate provoca chiar un ușor disconfort.

De aceea, am ales să vă aducem în atenție sfaturile consultantului internațional în alăptare, Jessica Anderson, pentru a folosi eficient aceste instrument de creșterea producției de lapte și de stocare a acestuia. "Alăptarea poate fi o provocare pentru femeile care alăptează iar folosirea pompei de sân este ceva ce poate fi învățat", mărturisește ea.

Alege să folosești o pompă de sân

Pompa pentru sân este necesară mamelor care alăptează și au nevoie să plece câteva ore de lângă bebeluși. Motivele achiziționării unui astfel de dispozitiv sunt diverse. Spre exemplu, sunt femei care nu acceptă ideea de a oferi supliment de lapte praf.

Sunt și mame care preferă să aibă pentru fiecare hrănire pregătit un biberon cu lapte din producția proprie. Și cum le stă în fire să planifice totul în detaliu, femeile își stabilesc niște obiective în ceea ce privește alăptarea, peste care nu pot trece.

Dacă își alăptează copilul la cerere, atunci de fiecare dată când bebelușul plânge, trebuie hrănit. Iar un biberon cu lapte la îndemână este adevărată binecuvântare. Aici intervine acest instrument modern și foarte eficient. Manuală sau electrică, în funcție de preferințele și bugetul mamei, este de un real folos.

Sfaturi pentru extragerea laptelui matern

"Folosim în principal pompa pentru sân atunci când copilul nu se atașează corespunzător la sân. Sau când mama trebuie să se întoarcă la muncă și este nevoită să lase copilului lapte", susține consultantul în alăptare. "

Chiar dacă îți propui să-ți alăptezi copilul doar la sân, intervin anumite situații când este chiar necesară pomparea unei mici cantități de lapte pentru a fi oferită celui mic în timp ce tu ești plecată. Referitor la folosirea unei pompe pentru sân, nu există decizii corecte sau greșite atâta timp cât vine în ajutorul mamelor și mai ales a copiilor", continuă expertul.

Învață să folosești pompa de alăptare

Atât procesul de alăptare, cât și folosirea pompei nu sunt atât de intuitive precum am putea crede. Tinerele mame se văd puse în situații delicate în care fie nu știu să folosească pompa, fie nu atașează corect la sân, sau nu sunt mulțumite de cantitatea de lapte pe care o produc.

Consultantul în alăptare vine și ne lămurește: "folosirea acestui dispozitiv nu este atât de simplă precum s-ar crede. Nu poți doar să atașezi pompa la sân și apoi să curgă laptele într-un mod miraculos.

Utilizatoarele trebuie întâi să-și înțeleagă propriul corp, să intuiască fluxul de lapte și să învețe să folosească pompa. De asemenea, trebuie să regleze nivelul de aspirare și să învețe cum să atașeze pompa într-un mod corespunzător", declară Anderson.

Alegerea pompei de sân potrivite pentru tine

Înainte de a învăța să o folosești, trebuie să știi cum să o alegi. Pe piață există o mare varietate de pompe pentru sâni, manuale sau electrice. Deși îți va fi greu, trebuie să știi să te orientezi pentru a-ți ușura alăptarea, nu pentru a îngreuna lucrurile. Expertul Tommee Tippee ne dă câteva sfaturi în acest sens. 

"Gândește-te la stilul tău de viață și cum ar trebui să arate pompa perfectă. Pompezi doar pentru a spori producția de lapte? Alege o pompa manuală. Intenționezi să congelezi câteva pungi? Caută un dispozitiv electric. Astfel îți poți da seama și singură dacă ai nevoie de o pompă profesională sau doar de una care se poate atașa și pe care o folosești în anumite momente ale zilei" ne îndrumă expertul.

Sfatul lui continuă și ne îndeamnă să nu comandăm pompa de sâni de pe internet. Cel mai sigur este să alegem acest dispozitiv direct din farmacie sau magazin. Nu strică nici să cerem sfaturi de la mămici care au mai folosit-o.

Cum să crești producția de lapte matern

Pompa de sân trebuie să se potrivescă dimensiunilor sânilor

Potrivirea flanșelor pompei pe sânii tăi este unul din cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont atunci când o cumperi. În momentul în care acestea vor fi atașate în mod corespunzător, și cantitatea de lapte pe care o vei produce la o pompare va fi la nivelul și la fluxul său maxim.

Consultantul internațional în alăptare Jessica Anderson ne informează din experiența ei profesională că 40% din mame nu știu să își măsoare sfârcul pentru a găsi o pompă potrivită pentru sânii lor. În plus, se simt complet rușinate de acest subiect și de foarte multe ori aleg modelul greșit pentru că pur și simplu nu cer sfaturi.

Reguli pentru o măsurătoare corectă a sânilor

Cum se măsoară în mod corect un sfârc? Specialiștii îți sugerează să măsori diametrul sfârcului, nu al întregii aureole mamare. Rezultatele pe care le vei obține în milimetri îți vor da și dimensiunea flanșelor pompei care sunt de 17 și 24 de mm, dar pot varia.

copil biberon cu lapte

Nivelul de aspirare al pompei - un criteriu important

"La începutul alăptării sunt ideale de sân cu nivel de aspirare mic sau mediu pentru ca sesiunile de pompare să fie gentile și utilizatoarele să nu simtă disconfort. Majoritatea femeilor cred că dacă setezi nivelul maxim de aspirare al pompei atunci, laptele va fi supt ca printr-un pai. Nimic mai greșit", susține consultantul în alăptare.

Fii consecventă în folosirea pompei de sân pentru o producție de lapte satisfăcătoare

Sânii nu păstrează o cantitate foarte mare de lapte la nesfârșit. Dacă nu îi stimulezi, atunci cantitatea de lapte se va diminua. Deși poate produci mai mult lichid decât poate copilul tău să bea, este bine să folosești în mod consecvent pompa odată la câteva ore sau de câteva ori pe zi pentru a te asigura că vei produce aceeași cantitate de lapte.

Fă-ți o rutină din pomparea laptelui și copilul tău va avea de câștigat. Spre exemplu, dacă vrei să și congelezi câteva pungi de lapte, vei avea nevoie de o pompă electrică cu un nivel de aspirare mare pe cre să o o folosești odată la câteva ore. Cu cât pompezi mai des, cu atât ai mai mult lapte.

Laptele matern: informatii utile pentru mamici

Elimină așteptările nerealiste, nu toate femeile pompează litri de lapte zilnic

Majoritatea mamelor pompează în jur de 800 ml de lapte la zi. Aceasta este cantitatea maximă. Așadar, 100 ml de lapte la o singură pompare sunt mai mult decât suficienți. Aceste cifre statistice nu garantează că și tu vei pompa aceeași cantitate de lapte sau că la fiecare pompare vei obține același număr de mililitri.

Când copilul este mic, și cantitatea pompată este redusă, iar pe măsură ce acesta crește, și nivelul lactației va fi mai ridicat.

Pomparea laptelui nu trebuie să devină un stres

Sunt femei care privesc pomparea laptelui ca pe un lucru foarte stresant. Pentru că tehnologia a avansat, nu mai este necesar ca mamele să stea 20 sau 30 de minute în fața unei pompe foarte gălăgioase. Acum lucrurile sunt mult mai simple și mamele chiar nu au de ce să se streseze. Există chiar modele de pompe atașabile care îți permit să faci orice activitate în timp ce pompezi laptele.

În speranța că ți-am răspuns la toate întrebările pe care le aveai în legătură cu pomparea laptelui, cu ajutorul specialistului în alăptare, îți urăm succes pe drumul pe care ai pornit și empatizăm cu dorința ta de a-ți crește frumos copilul și de a te bucura totodată de puțină libertate. Cu siguranță acum alegerea și folosirea pompei de sân nu mai par atât de complicate.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: cafemom.com

Articolul urmator
Sora mea vrea laptele meu matern ca să facă săpun pentru copilul ei nenăscut
Sora mea vrea laptele meu matern ca să facă săpun pentru copilul ei nenăscut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Truc de școală: o mamă ne învață cum se organizează eficient hainele copilului
    Truc de școală: o mamă ne învață cum se organizează eficient hainele copilului

    Începutul noului an școlar se apropie cu pași repezi, de aceea te pregătești intens ca să-l întâmpinați așa cum se cuvine. Printre demersurile ce țin de aceste...

    Nestlé lansează prima formulă pentru copii de vârstă mică cu 5 oligozaharide identice structural cu cele din laptele matern
    Nestlé lansează prima formulă pentru copii de vârstă mică cu 5 oligozaharide identice structural cu cele din laptele matern

    Noua formulă de lapte conține cel mai avansat amestec Nestle de oligozaharide importante în nutriția copiilor de vârstă mică, identice din punct de vedere structural cu cele...

    De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă
    De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă

    Plecându-se de la diferite studii, de la apariția unor lucrări și de la situații concrete, multe instituții au decis ca termenii folosiți în parenting, prevind hrana...

    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o
    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o

    Se vorbește des despre așa-numitul instinct matern. Credeți că este mit, sau realitate? Poate reușim să răspundem prin povestea unei femei care și-a pierdut memoria, dar nu și...

    Testul laptelui matern: ce analizează și când este recomandat
    Testul laptelui matern: ce analizează și când este recomandat

    Testarea laptelui matern poate fi recomandată într-o varietate de situații pentru a răspunde unor probleme de sănătate specifice, provocări legate de alăptare sau obiective de...

    Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției
    Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției

    Un celebru star TV s-a filmat în timp ce își îndulcea cafeluța de dimineață cu... laptele soției. Conform spuselor lui, este absolut delicios! Dar ce părere au...

    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

    Încă de când suntem foarte mici, ne formăm propriul stil de învățare. Unii dintre noi reținem informația cu ajutorul suportului vizual, alții ascultând sau...

    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii
    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii

    Alăptarea în public este un subiect controversat, care generează două tabere mari și late: pro și contra. Această mămică de peste Ocean povestește experiența sa cu alăptarea...

    © 2024 Qbebe