Fructele recomandate in alaptare

Fructele recomandate in alaptare

Irina Olteanu - Redactor Senior

Alaptarea este o etapa extrem de importanta in viata unei proaspete mamici. Din acest motiv, pot aparea o multime de ingrijorari cu privire la alimentele care trebuie consumate, respectiv evitate. In categoria fructelor recomandate pe perioada alaptarii, citricile constituie un subiect controversat. Ce fructe sunt recomandate in alaptare alaturi de sfaturi din partea specialistului veti afla chiar aici.

Informatii importante

O nutritie de calitate pe perioada alaptarii este importanta atat pentru mama, cat si pentru copil care beneficiaza, la randul sau, de nutrimentele asimilate de corpul mamei. In acest sens, prin comparatie cu mamele care nu alapteaza, aceste femei necesita si un aport mai mare de nutrimente, vitaminele si mineralele consumate de aceasta fiind transmise copilului prin lapte; cele care prezinta un interes deosebit sunt: folat, proteine, iod, zinc, vitamina A si vitamina B6. In plus, alimentele bogate in nutrimente precum fructele pot imbogati suplimentar calitatea si productia laptelui matern. Conform specialistilor, mamele care alapteaza necesita 2-4 portii de fructe zilnic, de preferat 2 din acestea sa fie bogate in vitamina C si acid folic si una in vitamina A. Din punct de vedere al culorii fructelor, cele galbene sunt de asemenea indicate deoarece dispun de carotenoide, derivati ai vitaminei A, iar cele uscate sunt de asemenea benefice fiind bogate in fier si calciu. La acestea din urma trebuie sa urmariti un consum moderat deoarece contin o cantitate mai mare de glucide si pot cauza probleme cu greutatea.

Citeste si: Ce fructe pot sa mananci cand alaptezi 

alaptare

Citeste si: Dieta potrivita pentru o mama ce alapteaza 

Plante galactogoge

Denumirea de galactogoge desemneaza acele alimente, plante sau substante care sporesc cantitatea de lapte matern. Conform unui articol din anul 2008 al publicatiei "Revista de Lactatie Umana", alimentele bogate in calciu si fructele, precum smochinele, caisele si curmalele pot ajuta la cresterea lactatiei. Portiile sugerate pentru a intruni necesarul zilnic de fructe includ ½ cana de curmale uscate sau 1 cana de felii de caisa proaspata. Academia de Medicina in Alaptare va sfatuieste insa sa va consultati cu medicul sau cu specialistul in lactatie inainte de a initia o dieta bazata pe asemenea alimente.

Citeste si: Alimente care stimuleaza lactatia: mit sau adevar? 

Fructe recomandate in alaptare

Afinele - mamele care alapteaza ar trebui sa se asigure ca beneficiaza de doua sau mai multe portii de fructe sau sau suc zilnic, iar afinele reprezinta o alegere excelenta pentru a intruni aceasta recomandare. Aceste fructe de padure sunt pline de vitamine si minerale, dar si de carbohidrati sanatosi pentru a va mentine ridicate nivelele energetice.

afine
Citricele - in cazul acestor fructe parerile specialistilor sunt impartite, existand o reala controversa. Astfel, in timp ce unii experti sustin ca atata timp cat copilul nu manifesta o sensibilitate ca urmare a consumului lor de catre mama, ele nu constituie o problema, in timp ce altii sunt de parere ca tractul gastrointestinal al bebelusului este imatur, iar unele componente ale citricelor pot fi iritante pentru acesta (ca urmare a aciditatii lor). Astfel, se poate sa conduca la varsaturi, agitatie sau chiar iritatie de scutec (de obicei ca urmare a deranjamentelor stomacale). Din acest motiv, puteti inlocui aceste fructe cu altele la fel de bogate in vitamina C cum sunt capsunile, ananasul sau mango sau cu legume cu frunze de culoare verde inchis. 
Caise - Scoala de Sanatate si Medicina a Universitatii din Wisconsin recomanda caisele drept galactogoc natural. Aceste fructe in special forma uscata, contin fitoestrogeni care ajuta la echilibrarea hormonilor implicati in lactatie. Caisele sunt de asemenea bogate in fibre, vitaminele A, C, potasiu si calciu. Dupa cum am mentionat anterior, datorita acestei minerale ajuta la productia la lapte ca si curmalele si smochinele. Contin, in plus, si triptofan considerat a stimula in mod natural nivelele de prolactina. 

Papaya verde - acest fruct este utilizat frecvent de mamele asiatice care alapteaza, fiind evident forma necoapta de papaya. Ea contine enzime, vitamine si minerale, inclusiv vitaminele A, B, C si E. Proprietatile sale lactogenice nu au fost indeaproape studiate, insa se considera ca enzimele si fitochimicalele din fruct pot imbunatati calitatea tesutului mamar, precum si lactatia. Datorita efectului sedativ, va poate ajuta sa va relaxati, contribuind in acelasi timp la reflexul de curgere a laptelui. Se sugereaza fierberea papayei inainte de consum pentru a inmuia pulpa fructului, obicei des intalnit in Asia, rezultand la un fel de supa. 

Doamna Luisa Florea, Nutritionist Dietetician si vicepresedintele Clubului Sportiv specialistSanoSport, www.nutritionistdietetician.ro, www.facebook.com/nutritionistdietetician, telefon: 0751143348 ne ofera urmatoarele informatii: 

"Fructele recomandate in timpul alaptarii sunt fructele de sezon. Acestea sunt mai bogate in vitamine si minerale decat fructele aduse de peste hotare. De asemenea, studiile au demonstrat faptul ca organismul nostru foloseste cel mai bine alimentele in sezonul lor de aparitie. Pentru alegerea fructelor tineti cont de continutul acestora in glucide/zaharuri. Alegeti fructe cu indice glicemic scazut, precum fructele de padure, caisele, perele in locul strugurilor, bananelor sau prunelor. In ceea ce priveste numarul de portii, se recomanda 2 portii pe zi. O portie = un fruct de marimea unui pumn sau un bol mic de fructe. Se recomanda, de asemenea, consumarea fructului si nu a sucului de fructe." 

De retinut

Mamele care alapteaza trebuie sa tinda spre o dieta echilibrata, constand in carbohidrati, proteine si grasimi, precum si o varietate de fructe si legume pentru a obtine nutrimentele necesare; consumul acesteia este asociat cu riscuri reduse de obezitate si anumite forme de cancer. Surse bogate de nutrimente continute tot de fructe se gasesc in: pepene galben, mango, caise, piersici, fructe de padure, banana, mere, pere, kiwi si guava.

fructe 

In principiu, aromele dominante din alimentatia voastra (chiar daca inainte de nastere includea sos de soia sau ardei iuti) s-au aflat in lichidul amniotic in timpul sarcinii, iar copilul a inghitit o cantitate considerabila din el inainte de nastere, asadar cand le regaseste din nou in laptele matern, e deja obisnuit cu ele. Exista si un studiu recent desfasurat in acest sens, in anul 2007 de catre Centrul Monell care a constatat ca bebelusii ai caror mame au consumat fructe si legume le-au apreciat la randul lor mai bine cand le-au fost introduse in diversificare. Studiul a urmarit sa verifice influenta experientelor timpurii senzitorii asupra dezvoltarii tiparelor sanatoase in alimentatie si a fost publicat in revista Pediatrie; cercetarea a implicat 45 copii cu varsta 4-8 luni, din care 20 au fost alaptati si s-a observat ca cei care cunosteau gustul din laptele matern au acceptat mai usor anumite alimente (a fost vorba de piersici si fasole verde) in decurs de 8 zile. De asemenea, expunerea repetata la aceste alimente a crescut procentul de acceptare al copiilor de 3 ori; chiar daca expresiile facile ale celor mici indicau un dezgust, acestea nu trebuie intotdeauna interpretate drept indicatori negativi ai acceptarii si trebuie urmarita in acest sens dorinta de a manca mai degraba decat mimica fetei.

In mod ocazional, un copil va fi mai agitat sau va avea gaze dupa ce voi consumati un anumit fruct; daca observati aceste semnale, evitati-l timp de cateva zile si apoi reintroduceti-l din nou urmarind reaparitia simptomelor.

De cele mai multe ori, materialele de specialitate nu specifica ce fructe sunt indicate in timpul alaptarii, ci mai degraba pe cele care este bine sa le evitati, precum citricele (mentionate mai sus-portocale, lamai, lime si grapefruit), capsuni, kiwi si ananas, dar si fructele cu efect laxative, cum sunt ciresele si prunele. Nu exista insa dovezi clare ca anumite alimente consumate de mama vor cauza colici la bebelus (pot aparea ca urmare a unei pozitii defectuoase de supt sau a ingerarii unui volum mare de aer).

Nu in ultimul rand, exista o serie de alimente cu potential alergen, intre acestea incluzandu-se si o serie de fructe, precum capsuni si alune; acestea trec in laptele matern crescand riscul ca bebelusul sa dezvolte o alergie alimentara ulterior in viata.

Doamna Luisa Florea, Nutritionist Dietetician si Vicepresedintele Clubului Sportiv SanoSport www.nutritionistdietetician.ro, www.facebook.com/nutritionistdietetician, telefon: 0751143348 ne completeaza:

"Mamele care sufera de diabet zaharat sau au glicemia modificata ar fi bine sa evite fructele cu indice glicemic crescut, precum strugurii, bananele,prunele, smochinele sau curmalele." 

Multumim doamnei Luisa Florea pentru informatiile oferite. 

Surse:
www.sciencedaily.com; www.livestrong.com; www.babycentre.co.uk; www.babycenter.com; www.webmd.com;

www.thebump.com

Articolul urmator
Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern
Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fructele de mare sunt de post? Ce spune biserica
    Fructele de mare sunt de post? Ce spune biserica

    Postul este o perioadă importantă pentru mulți creștini din întreaga lume, în special pentru cei din tradițiile anglicană, catolică și ortodoxă. În zilele noastre,...

    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi
    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi

    Lactoza reprezintă zahărul natural din laptele matern, din produsele lactate și din laptele praf. Când organismul nu reușește să absoarbă lactoza, intervin diverse manifestări...

    Coarnele, fructele de pădure care sunt aur pentru sănătate! Iată ce beneficii au
    Coarnele, fructele de pădure care sunt aur pentru sănătate! Iată ce beneficii au

    Coarnele de pădure sunt fructe mici ce pot fi de culoare roșie, portocalie sau galbenă. Coarnele de pădure se coc la începutul toamnei, iar datorită proprietăților lor sunt...

    Spălături în urechi: când sunt recomandate
    Spălături în urechi: când sunt recomandate

    S-ar putea să fii tentată să iei un tampon de bumbac și să te apuci de îndepărtat ceara imediat ce o vezi sau simți. Însă știai că ceara de ureche protejează canalul...

    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare
    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

    Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier,...

    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii
    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii

    Alăptarea în public este un subiect controversat, care generează două tabere mari și late: pro și contra. Această mămică de peste Ocean povestește experiența sa cu alăptarea...

    Tipuri de pește recomandate în sarcină
    Tipuri de pește recomandate în sarcină

    Peștele este unul dintre cele mai bune alimente pe care le poți consuma în sarcină. Da, ai citit bine! Deși multe viitoare mămici evita să mănânce pește în timpul...

    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?
    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?

    Lacrimile artificiale reprezintă o soluție oftalmică utilizată pentru a ameliora simptomele de ochi uscați și disconfort ocular asociate cu insuficiența lacrimală. Aceste soluții...

    © 2024 Qbebe