Intarcarea copilului: informatii vitale de la specialisti

Intarcarea copilului: informatii vitale de la specialisti

Alexandra Irimiea

Intarcarea copilului este un moment important, atat pentru copil, cat si pentru mama. Unele femei reusesc sa depaseasca mai usor aceasta etapa, dar pentru altele intregul proces devine chinuitor. La ce varsta a copilului este ea recomandata? Cum ar trebui sa aiba loc, brusc sau treptat? Ce solutii sunt pentru intarcarea unui copil mai mare de 2 ani? Citeste in revista Qbebe.ro informatii utile de la medici, dar si care este opinia psihologului in legatura cu acest proces.

Laptele este alimentul de baza pentru un copil. In primele sase luni de viata, acesta ii tine de foame si de sete, fiind singurul de care organismul lui are nevoie. Sublinierea importantei alaptarii a fost facuta in nenumarate randuri, de catre specialisti din toata lumea, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomandand alaptarea in primii 2 ani de viata ai copilului sau chiar si peste aceasta varsta.

Alaptarea unui copil Ca o recomandare la nivel global in domeniul sanatatii publice, copiii ar trebui sa fie alaptati exclusiv in primele 6 luni de viata pentru o crestere si o dezvoltare sanatoasa. Dupa aceea, pentru a fi indeplinite cerintele nutritionale, copiii ar trebui sa beneficieze de alimentatie complementara adecvata si sanatoasa in paralel cu alaptarea care poate continua timp de 2 ani sau chiar mai mult. (Organizatia Mondiala a Sanatatii)

Daca referitor la alaptare, informatiile sunt destule, in privinta intarcarii, nu exista un termen limita recomandat si, cu atat mai mult, nu exista un manual de instructiuni. Fiecare mama decide sa-si intarce copilul la un moment dat, fie pentru ca asa considera, fie este constransa de societatea moderna care nu priveste cu ochi buni un copil mare la sanul mamei. Procesul intarcarii poate fi insa dureros si dificil, de aceea, o mama are nevoie de informatii si solutii utile.  

Qbebe.ro a consultat pentru tine urmatorii specialisti:

• dr. Cosmina Berbecel, medic specialist medicina de familie la SCM Masina de Paine in Bucuresti
• dr. Cosmina Cristea, medic primar pediatru la Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului "Alfred Rusescu" (IOMC) si asistent universitar
• Lena Rusti, psiholog psihoterapeut la Mantarex Consult, doctorand in Stiinte Psihoterapeutice al Universitatii Sigmund Freud din Viena (Austria)

Opinia specialistilor despre intarcare

Alaptare vs. intarcare

Atat alaptarea cat si intarcarea sunt decizii personale ale mamei ce poate avea la baza o gama larga de motive. "Alegerea de a alapta tine sau nu de alegerile persoanei. Atunci cand alaptarea este posibila, dar mama refuza, ea are intotdeauna motivele sale. Intelegerea motivelor si discutarea lor poate duce la schimbarea deciziei mamei", subliniaza si psihologul Lena Rusti.

Insa pentru multe mame, procesul alaptarii este anevoios, mai ales la inceput. "Din pacate, la ora actuala imi este mai greu sa conving mamicile sa alapteze nou nascutul decat sa duc munca de lamurire ca dupa varsta de 2 ani nu mai este benefic laptele matern. Doar 2 din 10 mamici aleg sa nasca natural, ori se stie ca dupa cezariana lactatia se declanseaza cu intarziere, iar cicatricea postoperatorie impiedica de cele mai multe ori mama sa-si tina pruncul in brate si sa-l alapteze", mai spune medicul de familie dr. Cosmina Berbecel.

In plus, alaptarea poate fi ingreunata inca din maternitate. "In general, in maternitatile de la noi (inclusiv din Bucuresti), nou nascutii nu stau in salon cu mamele, programul de alaptat este la ore fixe, cadrele medicale medii (asistentele) din sectiile de neonatalogie sunt in numar insuficient si toate acestea fac ca, in marea majoritatea a cazurilor, copilul sa fie hranit in principal cu biberonul.

Foarte putini din acesti copii vor accepta ulterior sa suga la san daca mamele nu sunt perseverente in aceasta privinta. Si din pacate, majoritatea cedeaza stresului emotional: le este teama ca bebelusul nu se satura la san, unele accepta resemnate ca poate ele "nu au san", iar altele se considera prea obosite pentru a sta la dispozitia bebelusului care, cel putin in primele saptamani de viata va dori sa suga si din ora in ora etc.", continua medicul de familie.  Bebelus hranit la biberon

In alte situatii, mamele isi asuma mai multe roluri care fac imposibila alaptarea, cel putin pe o perioada mai lunga. "O mama poate alege sa mearga la serviciu nu pentru ca serviciul este mai important decat copilul, ci pentru ca este singurul intretinator al familiei. Fiecare caz in parte are istoria sa personala, ratiunile sale. Fiecare mama isi asuma consecintele deciziile pe care le ia in aceasta perioada", explica psihologul Lena Rusti.

"Putine sunt cazurile de bebelusi hraniti exclusiv la san pana la 6 luni, si mai putini cei care mai sunt alaptati pana la un an, iar mamicile ce alapteaza pana la 2 ani sunt numarabile pe degetele de la o mana", semnaleaza medicul de familie dr. Cosmina Berbecel, aceasta avand in ingrijire cateva sute de copii.

Implicatiile psihologice ale alaptarii si ale intarcarii

Alaptarea nu este doar un proces de hranire, ea capata semnificatii mai puternice, atat pentru mama, cat mai ales pentru copil. Psihologul Lena Rusti ne explica in continuare care sunt acestea.

"Legatura copilului cu mama este cea mai stransa legatura posibila. Nascut intr-o dependenta totala de cei din jur pentru a fi in siguranta, pentru a fi hranit si pentru a primi afectiunea de care are nevoie, copilul se abandoneaza de la inceput in relatia cu mama, pe care trebuie sa o investeasca cu incredere. Pentru copil, alaptatul devine astfel dovada constanta ca este in siguranta, nu doar pentru ca cineva are grija de el, dar este si iubit si primeste ce are nevoie atunci cand are nevoie.

Opinia psihologului despre intarcare Inca din primele zile se dezvolta astfel si modalitatile de comunicare ale copilului cu mama, pentru a-si putea transmite nevoile. Cel mai adesea prin plans, care poate fi de mai multe feluri, prin gangurit si mici gesturi pe care mama le intelege si la care raspunde. Pentru mama, crearea si consolidarea acestei legaturi vine firesc, dar la un alt nivel fata de perioada sarcinii."

Pentru a reusi sa intarci un copil, trebuie mai intai sa intelegi ce reprezinta pentru el intarcarea. Iata care este opinia de specialitate a psihologului:

Copilul nu trebuie pacalit, ci incurajat. Scopul copilului este de a se simti in siguranta. Daca reusim sa facem copilul sa se simta in siguranta si valorizat atunci cand mananca si altceva decat laptele de san, cand face trecerea firesc de la laptele mamei din san la laptele mamei din biberon, atunci pentru el intarcatul nu va fi o problema. Revolta copilului apare atunci cand cu intarcarea el simte ca i se ia si afectiunea sau ii este pus in pericol sentimentul de siguranta. De aceea mamele care fac lucrurile firesc au mult mai multe sanse sa obtina rezultate bune decat cele care acorda foarte multa importanta acestui proces si multa anxietate.

Sentimentele de vinovatie ale mamei, neincrederea in decizia luata, ezitarile sunt factori care pot perturba foarte mult procesul de intarcare si crea sentimente confuze copilului.

Cu cat este mai mare, devine mai greu, pentru ca copilul intelege mai multe si are mai multe mijloace de a riposta, mai ales daca mamele nu au pregatit pana in acest punct o trecere fireasca.

De la caz la caz, copilul poate fi sensibilizat la anumite lucruri, in functie de ceea ce a invatat sa aprecieze in familie si manipulat in a percepe ca o victorie si alegere personala intarcarea.

Sfaturi privind intarcarea copilului

La ce varsta recomanda specialistii intarcarea?

Asemeni alaptarii, si decizia intarcarii este tot una personala. Medicul pediatru dr. Cosmina Cristea ne spune ca, din experienta dumneai, mamele isi intarca micutii  in jurul varstei de 1 an - 1 an si jumatate. Motivul este pentru ca aceste femei isi doresc inca un copil, iar graviditatea le determina astfel sa renunte la alaptat.

Opinia psihologului: Varsta are o flexibilitate destul de mare, insa mama se poate gandi la inceperea procesului de intarcare odata ce copilul se descurca cu hrana solida. Sunt avantaje in intarcarea indelungata, dar si dezavantaje. Este bine ca mama sa tina cont de context si de ceea ce este bine pentru copil pe termen lung, mai degraba decat de a tine cont de dorintele sale. (Lena Rusti)

Opinia medicului de familie: Eu recomand intarcarea copilului la varsta de 2 ani. (dr. Cosmina Berbecel)

Opinia medicului pediatru: Intarcarea se face in functie fiecare copil si fiecare cuplu mama-copil in parte. Unele mame hotarasc ca vor sa reia serviciul si intarca copilul inainte de un an, altele inteleg ca dupa diversificare, teoretic ar mai da lapte la san doar la doua mese: dimineata si seara si continua cu alaptatul chiar daca se duc la serviciu. In principiu eu recomand ca alaptarea sa se faca pana aproape de varsta de 2 ani a copilului.  (dr. Cosmina Cristea)

INTARCARE brusca sau treptata?

Ideal ar fi ca intararea sa fie treptata si fireasca, oferindu-se copilului alternative, pana cand acesta abandoneaza firesc alaptarea. Intarcarea brusca apare de obicei fie atunci cand apar evenimente neprevazute, fie cand alaptarea s-a prelungit foarte mult si copilul devine o persoana care stie in diferite feluri sa opuna rezistenta. Ganditi-va la copil ca la un viitor adult: felul in care il ajutam sa se obisnuiasca acum la schimbari va fi felul in care el va invata sa faca fata schimbarilor ca adult. (Lena Rusti)

Recomandari privind intarcarea copilului Cred ca cel mai bine atat pentru copil, cat si pentru mama, ablactarea sa fie facuta treptat. Astfel copilul invata sa manance la biberon si mama nu are nevoie de medicamente si alte metode pentru a opri lactatia. Daca intarcarea se face brusc, atunci sanii se vor umple de lapte si va trebui sa se foloseasca, in afara de o igiena corecta cu dus zilnic, si ceva compresiv care sa nu lase sanii sa se incarce de lapte, lucru destul de incomod cand afara este foarte cald. Daca intarcarea se face lent, in general este nevoie de o igiena normala, zilnica. (dr. Cosmina Cristea)

Cand sugarul va ajunge sa manance la san doar prima si ultima masa a zilei, asa cum este normal dupa diversificarea completa, intarcarea la varsta de 2 ani ar trebui sa fie facuta brusc. Dupa parerea mea, nu ai cum sa-i oferi o explicatie logica pentru care copilul ar trebui sa manance cand biberon, cand la san. (dr. Cosmina Berbecel)

Problemele ce pot aparea pe parcursul intarcarii

1. Angorjarea sanilor - survine mai ales in cazul unei intarcari bruste. Pentru a evita acest lucru, este recomandata reducerea frecventei meselor la san, suptul copilului fiind cel mai bun stimulent. Astfel, printr-o intarcare treptata, productia de lapte a mamei va scadea in mod fiziologic (natural).

Angorjarea sanilor si aparitia mastitei, care uneori este insotita de febra, poate necesita in unele cazuri chiar interventie chirurgicala. (dr. Cosmina Cristea)

Solutii: Compresele cu apa rece ar trebui sa amelioreze problema. Daca secretia lactata continua mai mult de doua saptamani de la intarcare, se poate apela si la ablactarea chimica (cu medicamente de tip hormonal), dar aceste cazuri sunt rare. Nu le recomand decat in cazurile speciale si numai dupa consultul prealabil al mamei si explicarea reactiilor adverse posibile dupa administrarea acestor tipuri de medicamente. (dr. Cosmina Berbecel)

2. Asimetria sanilor sau "lasarea" acestora -  sunt tot probleme ce pot aparea dupa intarcare, dar ele sunt de ordin strict estetic si nu pun in pericol sanatatea mamei. Rezolvarile in acest caz ar fi exercitiile fizice specifice sau eventual apelarea la ajutorul specialistilor de chirurgie plastica. (dr. Cosmina Cristea)

Cat despre ingrijirea sanilor dupa alaptare, medicul de familie declara ca nu exista remedii universal valabile. "Depinde foarte mult de calitatea tesutului elastic al mamei, de exercitiile fizice facute de mama inainte de sarcina si in timpul acesteia, in timpul alaptarii si dupa intarcare", mai spune ea.

Alaptare si intarcare

3. Cedarea la insistentele copilului

Ce se intampla daca mama cedeaza insistentelor micutului si ii ofera din nou mese cu lapte de san, chiar daca a inceput procesul de intarcare? Iata o intrebare pe care si-o pun multe mamici, fiind ingrijorate sa nu-i faca rau copilului, mai ales in contextul in care unii sustin ca "laptele se strica" daca nu mai alapteaza copilul cateva zile la rand. Insa, haideti mai bine sa vedem ce spun specialistii!

• Daca la intarcarea brusca, cu sanii foarte umflati si durerosi si mama cu febra, eventual, se da lapte copilului, s-ar putea ca acesta sa faca un deranjament intestinal. (dr. Cosmina Cristea)

• Daca din anumite motive medicale (boli ale mamei sau ale sanilor) alaptarea este intrerupta timp de cateva zile, se poate relua fara probleme, in primii doi ani de viata ai copilului, fara nici un fel de temeri legate de calitatea lui, timp in care ideal ar fi ca laptele formula sa-i fi fost administrat cu lingurita. Dupa varsta de 2 ani, inconsecventa mamei nu-i este de nici un folos copilului, mai ales in conditiile in care laptele matern este departe de a mai putea asigura necesitatile nutritionale la aceasta varsta. (dr. Cosmina Berbecel)

Sfaturi pentru intarcare

Decizia de intarcare nu este acceptata la fel de usor de toti copiii, astfel incat acest proces se poate prelungi. Iata ce sfaturi si trucuri au specialistii pentru mamicile care vor sa-si intarce copilul:

Copilul de pana in 2 ani


1. Nu mai pune copilul la san  Daca mama este musai nevoita sa nu mai alapteze un copil de pana la 2 ani, atunci pur si simplu trebuie sa nu mai puna copilul la san. Evident ca la inceput va fi mai dificil si va trebui sa reziste plansetelor copilului, mai ales in situatiile in care sanul era folosit si ca modalitate de a adormi copilul, dar in general se rezolva problema dupa 1-2 zile de lipsa de alaptat la san. Nu sunt adepta nici a trucurilor si cu atat mai putin a minciunilor ca modalitate de a explica unui copil de ce nu mai poate mama sa-l alapteze. (dr. Cosmina Berbecel)
Sfaturi pt intarcare

2. Redu mesele de lapte de san

Daca copilul are doar doua mese de lapte de san/zi si acolo unde se poate, alaptarea ar trebui redusa treptat. Intai se scoate masa de seara care va fi inlocuita cu un biberon de lapte si apoi cea de dimineata. Acest lucru se face treptat: cateva zile se alapteaza zilnic, apoi la doua zile si, cand se ajunge la trei zile, cantitatea de lapte din san care se acumuleaza peste noapte este atat de putina incat nu mai deranjeaza pe mama, care poate opri alaptarea. (dr. Cosmina Cristea)

3. Tatal poate fi de ajutor

Medicul pediatru le recomanda mamicilor sa apeleze la ajutorul tatilor, in special pentru cei care sunt alaptati in timpul noptii.

4. Despartire de cateva zile

In cazul acelor copii care nu pot fi intarcati atat de usor, solutia poate fi o despartire temporara de mama, de cateva zile. Medicul Cosmina Cristea a semnalat faptul ca a intalnit astfel de cazuri si printre pacientii sai.

Copilul mai mare de 2 ani

1. Explica-i copilului de ce il intarci

Cred ca 2 ani este o varsta la care copilului i se poate explica frumos si bland ca mama nu mai are laptic (deoarece ... trebuie sa se intoarca la serviciu/este bolnava si ia medicamente si nu-i mai poate da lapte lui bebe/peste 2 ani bebe este suficient de maricel astfel incat sa bea laptic cu canita lui etc). (dr. Cosmina Berbecel)

Si medicul pediatru dr. Cosmina Cristea a declarat ca, pentru copiii mai mari, este necesara o explicatie ca trebuie intarcati.

Intarcare

Ce spun specialistii despre "Leacurile babesti" pentru intarcare?

Din dorinta de a reusi sa intarce un copil, mama poate apela la diverse trucuri, spuse de femei cu experienta, care au mai trecut prin asta si au avut succes. Fie se ung cu mustar pe mameloane, fie dau cu ardei iute, ele incearca diverse metode, doar, doar sa-l convinga pe copil ca "laptele lu' mami nu mai e bun". Iata ce cred specialistii despre aceste solutii:

• Eu pana acum nu am intalnit nicio mamica care sa foloseasca niste metode asa "barbare" ca ardeiul iute sau mustarul. Sincer este prima data cand aud de asa ceva si cred ca aceste metode produc o mare trauma emotionala unui copil care vine la san pentru ca acolo este locul unde se simte el cel mai bine si mai protejat.(dr. Cosmina Cristea)

Nu sunt de acord cu pacalirea/mintirea copilului. La varsta de 2 ani acesta poate intelege explicatiile blande ale parintilor. Nu trebuie sa subestimam niciodata capacitatea de intelegere a copiilor nostri. (dr. Cosmina Berbecel)

Si psihologul Lena Rusti este ingrijorata de faptul ca mamele apeleaza mai des decat este necesar la  astfel trucuri pentru a reusi sa intarcarea copiilor. "Ei inteleg mai mult decat credem noi. Nu intotdeauna inteleg corect lucrurile, dar mereu trag concluzii. Pacalelile de acest fel pot functiona sau pot crea multa suferinte, si de o parte, si de alta. Metodele agresive pot naste oricand sentimente de frustrare marcante", mai atrage ea atentia.

Alaptarea prelungita: dupa varsta de 2-3 ani

Alaptarea este un moment de tandrete si iubire ce are loc intre mama si puiul ei. Insa, pe masura ce acesta creste, alaptarea nu mai este privita cu ochi buni in societate. Mama simte o presiune din partea celorlalti pentru a intarca, chiar daca nici ea si nici copilul nu doreste aceasta "despartire". Puteti citi pe larg mai multe informatii despre alaptarea extinsa in urmatorul articol din Qbebe.ro: "Alaptarea copilului la san dupa 2 ani? Am intrebat specialistii"

Revista Time Magazine, a publicat un articol controversat despre alaptarea copiilor la varste mai mari. Cu un titlu sugestiv "Are you mom enough?" si cu o fotografie care ilustreaza un copil maricel, in varsta de 3 ani, agatat la sanul mamei, revista a prezentat ideile de baza ale atasamentului parental spuse de medicul pediatru Bill Sears. Femeia de pe coperta, Jamie Lynne Grumet, este din Los Angeles (SUA) si a declarat ca ea insasi a fost alaptata pana la varsta de 6 ani. Revista Time Magazine despre intarcare

Opinia psihologului:

Un profil intalnit la acest comportament este al mamei hiperprotective, care sa valorizeaza prin relatia exclusiva cu copilul si o prelungeste cat mai mult posibil. O astfel de mama poate parea ca se sacrifica, cand de fapt incearca sa nu isi piarda locul cel mai important in relatia cu copilul.

O astfel de mama poate avea o stima de sine scazuta si rolul matern o ajuta sa isi salveze stima de sine, insa nu intotdeauna acesta este scopul acestui tip de comportament.

Exista femei care iau acest proces ca pe un lucru firesc, care dureaza cat dureaza si alaptatul prelungit nu este numaidecat asociat cu un comportament hiperprotectiv. Copilul insa creste oricum cu un sentiment de dependenta, pe care il poate mai tarziu interpreta in defavoarea sa.

Este foarte riscant pentru copil daca scopul mamei este de a prelungi relatia sa exclusiva cu copilul, intrucat ea nu va mai creste copilul pentru a fi un adult independent si responsabil, apartinand lumii, ci il va creste cu dorinta de a ramane in continuare copilul sau, proprietatea si posesia care sa o faca sa se simta in siguranta.

Intarcarea unui copil mare

Si medicul de familie atrage atentia asupra continuarii alaptarii care se face in defavoarea hranei solide. "Mai ales in cazurile in care copilul refuza orice alt aliment, nu trebuie continuata in nici un caz alaptarea dupa varsta de 2 ani", subliniaza medicul de familie. Dr. Cosmina Berbecel explica in continuare faptul ca dupa aceasta varsta laptele matern nu mai are nici pe departe necesarul de nutrienti pentru dezvoltarea copilului. "Cred ca obiceiul de a alapta dupa varsta de 2 ani nu este altceva decat o dependenta de tip emotional, nu numai a copilului fata de mama, cat mai ales a mamei fata de copil. Este un gest care, pe termen lung, va oferi niciun fel de beneficiu, nici mamei si nici copilului", mai spune ea.

De asemenea, medicul pediatru relateaza experienta sa in legatura cu alaptarea extinsa. "O singura data am intalnit un astfel de cuplu, dar copilui avea sindrom Down si provenea dintr-o familie de tigani. Am mai vazut cazuri in care cuplul mama-copil era format din mama si baiat si, in acest caz, eu ma gandesc ca ar fi fost necesar si o evaluare psihologica. Nu sunt sigura , dar ma gandesc ca un copil normal, singur nu renunta foarte usor la san dintr-o data, daca relatia lui cu mama este ok", a declarat dr. Cosmina Cristea.

Ce spune psihologul despre alaptarea dupa varsta de 3 ani?

Chiar daca pentru mama nu constituie o problema, este bine ca ea sa tina cont de efectele pe care acest comportamente le au asupra copilului. Oricum am privi lucurile, copilul ramane dependent de mama la o varsta la care el ar trebui deja sa fie semnificativ incurajat sa faca lucruri si singur si sa ii fie incurajata independenta.
In plus, dupa 3 ani, copilul iese deja din primul sau mediu social, familia, facand cunostinta cu un mediu mai larg, al gradinitei. Odata ce face asta, el invata sa se raporteze si la ceilalti copii si la comportamentele lor pentru a-si confirma sentimentul de apartenenta.

Intarcare dupa 2 ani Obiceiuri fundamental diferite (dependenta de san cand ceilalti copii nu au asta), poate cristaliza copilului un sentiment de inadecvare, pe care sa il transforme intr-o convingere de viata. In timp ce alti copii invata ca pot face lucruri singuri, el poate invata ca nu va fi niciodata ca ceilalti si ca nu se poate descurca singur. E usor sa ne gandim cat de greu va fi unui adult care se dezvolta cu aceste reguli pe care apoi va incerca neconstient sa si le confirme in realitate.  

Multumim pentru sprijinul acordat realizarii acestui articol:
• dr. Cosmina Berbecel, medic specialist medicina de familie la SCM Masina de Paine in Bucuresti
• dr. Cosmina Cristea, medic primar pediatru la Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului "Alfred Rusescu" (IOMC) si asistent universitar

• Lena Rusti, psiholog psihoterapeut la Mantarex Consult, doctorand in Stiinte Psihoterapeutice al Universitatii Sigmund Freud din Viena (Austria)

Alte surse:
http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/
http://getwritegossip.com/2012/05/10/what-is-wrong-with-this-picture/

Tu cand ai decis sa-ti intarci copilul?

 

Articolul urmator
De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani
De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Acuzații extrem de grave la adresa unui medic de la Polizu. Un bebeluș a fost lăsat să moară deși prezenta semne vitale
    Acuzații extrem de grave la adresa unui medic de la Polizu. Un bebeluș a fost lăsat să moară deși prezenta semne vitale

    Acuzații deosebit de grave la adresa medicului Florian Robe de la Spitalul Polizu. Părinții unui bebeluș venit pe lume în anul 2019 îl acuză că a lăsat copilul să moară,...

    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

    Empatia este o resursă pe care o putem avea cu toții, dar ea trebuie să fie învățată și dezvoltată. Ce spun specialiștii despre importanța empatiei și despre cum să ne...

    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști
    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști

    Copilul nu vrea să coopereze cu tine? Aceasta este, probabil, una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinți. Nu îți face griji, avem pentru tine un ghid de...

    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor
    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor

    Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînţeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor, cunoscuţi sau nu. Iar reversul la criticile constante şi la sentimentul de...

    Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112
    Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112

    Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați pe 7 decembrie în jurul orei 19.00 de o mamă de 29 de ani din Văleni, jud. Neamț, că în cursul...

    Școlile nu mai au voie să ceară informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia părinților
    Școlile nu mai au voie să ceară informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia părinților

    Profesorii diriginți și învățătorii nu îi vor mai întreba pe părinții elevilor unde lucrează, ce funcție sau ce meserie au! Ministerul Educației a transmis, joi,...

    Copiii gemeni: informatii ciudate, dar adevarate
    Copiii gemeni: informatii ciudate, dar adevarate

    Gemenii au fost de-a lungul timpului un subiect foarte interesant pentru toata lumea. Atat cercetatorii, cat si parintii insusi si-au pus multe intrebari referitoare la gemeni. Probabil...

    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală
    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală

    Una dintre cele mai grele provocări prin care poate trece un părinte este să afle că nu se mai poate face nimic pentru copilul său, că acesta își va pierde viața. De asemenea,...

    © 2024 Qbebe