Bebelusul la 2 saptamani - ingrijire si dezvoltare

Bebelusul la 2 saptamani - ingrijire si dezvoltare

Qbebe.ro

Cat de mare este bebelusul dumneavoastra?

Saptamana aceasta bebelusul dvs. va avea o greutate de cam 3.5 kg si o inaltime de aprox. 50 cm.

Etapele dezvoltarii bebelusului de 2 saptamani

Dezvoltarea fizica

- Miscarea bratelor si a picioarelor sunt inca bazate pe reflexe
- Tresare in mod spontan (Reflexul Moro)
- Mainile sunt de obicei stranse sau usor deschise
- Priveste obiecte aflate la 20-30 de centimetri distanta
- Deschide gura pentru a suge chiar daca nu este alaptat
- Poate fi calmat usor de o voce de femeie

Dezvoltarea mentala si sociala

- Este treaz o data la fiecare 10 ore
- Plange pentru a fi ajutat
- Tace daca este tinut in brate sau daca vede fete
- Ochii i se fixeaza pe fata mamei cand aceasta ii zambeste
- Priveste atent daca vede alte fete
- Raspunde vocii omenesti

Alaptarea bebelusului

Unele femei s-ar putea simti intimidate la idea de a-si alapta bebelusii in afara casei si, in mod posibil, de a-i ofensa pe ceilalti sau de a-i face sa se simta incomod, chiar daca ar fi neintentionat. Stiati ca in 17 dintre state in America este legal sa alaptezi in public? Asta se intampla pentru ca este atat de important incat daca puteti sa va alaptati copilul, ar trebui sa o faceti.

Beneficiile alaptarii:

Sunt multe motive bune pentru care ar fi indicat sa va alaptati copilul. Unele dintre motivele non-nutritionale ar fi faptul ca este economic, si cu siguranta v-ar face viata mai usoara daca nu ar trebui sa pregatiti biberoane etc. Mai jos sunt cateva din motivele principale pentru alaptare:

- Alaptarea protejeaza impotriva infectiilor
- Ar putea preveni diareea si ar putea inhiba cresterea bacteriei care cauzeaza infectii ale tractului urinar.
- Poate reduce sansele ca bebelusul dvs. sa se imbolnaveasca de diabet juvenil, limfom sau boala lui Crohn mai tarziu in timpul vietii.
- Laptele matern contine substante folositoare care nu se gasesc in alte surse nutritive.

Dezavantajele alaptatului sunt in principal ca dvs. ca mama deveniti foarte atasati de bebelus. Celalalt dezavantaj este ca va trebui sa aveti mare grija de dieta dvs. Orice aliment pe care il consumati va ajunge si la bebelus. De exemplu daca consumati mancaruri condimentate, si el va primi acele mancaruri. Acest lucru ar putea conduce la probleme digestive pentru copil.

Medicamentele si alaptarea

Daca trebuie sa luati orice fel de medicamente in timp ce alaptati, ati putea fi putin ingrijorata ca ar putea sa afecteze si copilul. Cercetarile au aratat ca majoritatea medicamentelor nu va afecta abilitatea dvs. de a alapta, desi unele dintre substantele medicamentoase vor aparea in lapte, majoritatea acestora nu vor face rau bebelusului. Unele dintre substantele care trebuie evitate sunt: droguri ilegale, medicamente chimioterapeutice, litiu, medicamente fara reteta etc. Cel mai bun sfat este sa vorbiti cu doctorul dvs. de familie inainte de a lua orice fel de medicamente.

Cum ii faceti baie bebelusului

De ce aveti nevoie pentru baie:

1. Un prosop mare de baie
2. Un prosop pentru bebelus
3. O cada de apa calda
4. Niste vata
5. Sapun pentru bebelusi
6. Servetel umed

In aceasta perioada de inceput, bebelusul dvs. va avea nevoie doar de buretele de baie ocazional, din moment ce corpul lui inca nu se murdareste. Zona principala care are nevoie de atentie si trebuie tot timpul pastrata curata este zona genitala, care trebuie curatata la fiecare schimbare de scutec si la fiecare defecare.

Bebelusul trebuie spalat de fiecare data intr-un loc calduros, fara curent. Dezbracati bebelusul si puneti-l pe prosopul de baie, tinandu-va mana pe el tot timpul! Spalati-i intai fata, stergeti-i amandoi ochii inspre inafara cu vata umezita. Folositi un servetel umed moale pentru a-l spala pe fata si pe cap, apoi stergeti-l cu prosopul uscat.

Puneti niste sapun pe un servetel umed si spalati-i gatul, corpul, mainile si picioarele. Nu uitati degetele de la maini si de la picioare! Spalati zona genitala. Daca aveti un baietel care a fost circumcis atunci folositi doar apa pe zona genitala pana ce circumcizia va fi vindecata complet.

Orele de somn ale bebelusului

Nu de putine ori, bebelusii care sunt atat de tineri incurca zilele cu noptile, fapt care poate deveni stresant pentru dumneavoastra. Puteti incerca mai multe metode pentru a-l invata ca ziua este timpul pentru a fi activ in timp ce noaptea trebuie dormit. Amintiti-va ca fiecare bebelus este diferit, asa ca s-ar putea sa trebuiasca sa experimentati pentru a gasi ceva ce functioneaza.

- Daca bebelusul doarme timp de o perioada lunga in 24 de ore ar trebui sa incercati sa-l incurajati sa doarma o perioada egala de timp noaptea. Ati putea face asta prin a nu-l lasa sa doarma mai mult de 4 ore de fiecare data in timpul zilei.
- Permiteti sunetelor de zi cu zi sa se auda, de exemplu aparatul radio, aspiratorul etc..
- Cand este treaz, expuneti-l activitatilor de familie. Tineti bebelusul intotdeauna aproape pentru a putea sa ii vorbiti si sa interactionati cu el.
- Cand puneti bebelusul sa doarma noaptea, pastrati linistea. Vorbiti incet, pastrati o lumina slaba si nu il stimulati.
- Cand il schimbati sau ii dati de mancare noaptea, pastrati un mediu intunecat si linistit. Schimbati-i scutecele repede si tacut.
- Nu va treziti bebelusul noaptea pentru a-i da de mancare decat daca doctorul dvs. a spus in mod specific ca trebuie.

Primul control medical al bebelusului

Pediatrul dvs. va dori sa vada bebelusul saptamana aceasta pentru primul lui control medical. Copilul va fi un "pacient nou" asa ca nu uitati sa va luati cu dvs. si polita de asigurare si sa fiti pregatiti sa completati tot felul de formulare.

Ati putea avea nelamuriri cu privire la felul in care sa va pregatiti pentru prima vizita, mai ales daca acesta este primul dvs. bebelus. Observati bebelusul indeaproape si notati-va orice vi se pare important, sau ce doriti sa intrebati. Pastrati in vedere unele din urmatoarele aspecte pe care sa le discutati cu pediatrul dvs:

- Vindecarea cordonului ombilical
- Somnul bebelusului
- Greutatea si cresterea bebelusului de la nastere
- Obiceiurile legate de mancare
- Colica si metodele de a o trata
- Personalitatea lui
- Planul de imunizare
- Circumcizia si probleme cu preputul
- Defecare

Pediatrul/doctorul dvs. va va da sfaturi cu privire la stadiurile de dezvoltare pe care sa le urmariti si va va da un program pentru urmatoarele vizite si de asemenea pentru imunizare.

Imbunatatind relatia cu bebelusul

Deci sunteti un parinte nou si nu aveti idee cum sa construiti relatia cu copilul dumneavoastra, prin urmare aici sunt niste idei si sfaturi.

Ingrijirea zilnica:

Unora dintre femei le este teama ca daca nu au o relatie stransa cu bebelusul lor in sala de nastere, atunci nu se va intampla niciodata. Acest lucru pur si simplu NU este adevarat! Felul in care aveti zilnic grija de bebelus ca parinti intareste relatia dintre dvs. si copilul. Apropierea este dincolo de o relatie emotionala pentru ca include de asemenea si un atasament fizic.

Si altii pot sa se apropie de bebelusul dvs. de exemplu frati si surori, ingrijitori si rude.

Alaptarea va fi una dintre cele mai bune cai prin care dvs. si bebelusul veti putea construi o relatie stransa. Daca ii dati copilului lapte cu biberonul, puteti sa il lasati si pe partenerul de viata sa ia parte la responsabilitatile legate de hranirea bebelusului, pentru a-l ajuta sa petreaca ceva timp impreuna cu bebelusul.

Relatii mai bune cu ajutorul masajului:

Masajul este un mod excelent prin care sa va imbunatatiti relatia cu bebelusul dvs.

Gasiti un loc linistit pentru a face masajul si pastrati o lumina slaba. Puneti-va putin ulei pentru bebelusi in palme pentru ca mainile sa va alunece usor pe corbul bebelusului. Folosind palma deschisa a mainii, frecati-i ferm dar domol picioarele, apoi mergand mai sus, corpul. Dupa aceea masati-i mainile si bratele. Treceti-va mainile lin si lung in timp ce il masati.

Jocuri si jucarii pentru bebelus

Jucandu-va cu bebelusul dvs. il ajutati pe acesta sa se dezvolte din punct de vedere social, mental si fizic si sunt mai multe feluri in care puteti sa va jucati cu el, insa in perioada aceasta probabil ca cele mai bune jucarii pentru el vor fi ceilalti oameni. Legatura lui cu ceilalti oameni il poate ajuta mult.

Privindu-l in ochi pe bebelas il va ajuta sa-si dezvolte nu doar muschii ochilor ci si relatia lui cu dvs. Tineti-l aproape si priviti-l drept in ochi. Se va uita putin si el la dvs. in ochi, apoi se va uita la altceva si va reveni, uitandu-se din nou la dvs.

Pentru a ajuta sa-si dezvolte reflexele mainilor puteti sa ii prindeti usor palma cu degetul dvs. El va prinde degetul din reflex, iar asta il va ajuta sa isi intareasca muschii.

Articolul urmator
Această mamă și-a învățat bebelușul să meargă la toaletă de la 6 luni
Această mamă și-a învățat bebelușul să meargă la toaletă de la 6 luni

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață
    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață

    Dacă anumite proaspete mămici vor să fie înconjurate de cât mai mulți membri ai familiei în primele săptămâni după naștere pentru a se simți susținute,...

    Eram însărcinată în 32 de săptămâni când mi-am dat seama că bebelușul meu nu mai mișcă
    Eram însărcinată în 32 de săptămâni când mi-am dat seama că bebelușul meu nu mai mișcă

    O mamă din Australia a trecut și încă mai trece prin încercări grele după ce bebelușul ei s-a născut prematur, având o boală genetică rară. Micuțul a trecut deja...

    „Am născut la 27 de săptămâni și bebelușul meu a stat 73 de zile în spital”. Povestea unui copil care a vrut cu orice preț să trăiască
    „Am născut la 27 de săptămâni și bebelușul meu a stat 73 de zile în spital”. Povestea unui copil care a vrut cu orice preț să trăiască

    Ne pregăteam pentru venirea pe lume a lui Riley în septembrie. Dar universul a avut alte planuri, iar băiatul nostru s-a născut la 27 de săptămâni, în mijlocul verii,...

    S-a născut la 23 de săptămâni și a cântărit doar 600 de grame. Medicii nu i-au dat mari șanse de supraviețuire
    S-a născut la 23 de săptămâni și a cântărit doar 600 de grame. Medicii nu i-au dat mari șanse de supraviețuire

    Cazul unui bebeluș născut prematur, la doar 23 de săptămâni de sarcină, a reprezentat o adevărată provocare pentru medici! Aceștia nu i-au dat mari șanse de supraviețuire...

    O fetiță de doar cinci săptămâni a fost abandonată într-un șanț, pe marginea drumului județean din Sibiu
    O fetiță de doar cinci săptămâni a fost abandonată într-un șanț, pe marginea drumului județean din Sibiu

    O fetiță în vârstă de 5 săptămâni a fost găsită marți, pe 7 martie, într-un șanț de la marginea drumului județean din Sibiu. În prezent, cea mică se...

    Un studiu din Australia arată că tot mai mulți copii au întârziere în dezvoltare
    Un studiu din Australia arată că tot mai mulți copii au întârziere în dezvoltare

    Dezvoltarea copilului este un subiect care ne preocupă acum, poate mai mult decât niciodată. În acest context, un studiu recent realizat în Australia arată că numărul...

    Acuzații de malpraxis la Spitalul Buftea: o gravidă în 39 de săptămâni a pierdut copilul, după ce a fost lăsată să aștepte 11 ore
    Acuzații de malpraxis la Spitalul Buftea: o gravidă în 39 de săptămâni a pierdut copilul, după ce a fost lăsată să aștepte 11 ore

    Internată de urgență la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea, o femeie însărcinată în 39 de săptămâni a fost lăsată să aștepte într-o rezervă 11...

    Este indicată inducerea nașterii la 39 de săptămâni? Ce spun specialiștii
    Este indicată inducerea nașterii la 39 de săptămâni? Ce spun specialiștii

    Inducerea nașterii se referă la stimularea contracțiilor uterine înainte ca travaliul să înceapă, astfel încât să aibă loc o naștere pe cale vaginală....

    © 2024 Qbebe