Ochii bebelusului: etape de dezvoltare si ingrijire

Ochii bebelusului: etape de dezvoltare si ingrijire

Alexandra Negreanu

Vederea contribuie foarte mult la perceptia unui copil despre lume. Multi parinti sunt preocupati inca de la nasterea bebelusului de culoarea ochilor mititelului dar si de etapele de dezvoltare a vederii lui. Din fericire, afectiuni grave ale ochilor si orbirea sunt rare la nou-nascuti si sugari. Cu toate acestea, bebelusii pot avea probleme cu ochii, astfel incat un consult oftalmologic trebuie sa faca parte din vizitele obisnuite la medicul pediatru.

Cum si cand se dezvolta ochii unui bebelus

In timpul sarcinii

In perioada intrauterina ochii incep sa se dezvolte inca de la doua saptamani dupa ce a avut loc conceptia. In urmatoarele patru saptamani se formeaza structura majora a ochiului. In acest timp, ochiul fatului este deosebit de vulnerabil. De exemplu, daca mama consuma droguri sau devine infectata cu pojar, ochiul poate suferi malformatii sau deteriorare. Pe parcursul ultimelor sapte luni de sarcina ochiul continua sa creasca si sa se maturizeze, si se formeaza legatura nervoasa, ochi-creier, ceea ce inseamna ca se dezvolta nervul optic.

La nastere

Ochiul unui copil este de aproximativ 75% din dimensiunea ochiului unui adult. In timpul primilor doi ani de viata, nervul optic, functia vizuala si structurile interne continua sa se dezvolte.

Etape de dezvoltare

Bebelusul poate vedea cel mai clar lucrurile, cand sunt aproximativ la 20-35 cm de ochii lui, cum ar fi fata ta, atunci cand il tii aproape de tine. Fetele oamenilor par a fi lucrurile de care bebelusii sunt interesati cel mai mult, de aceea ei tind sa se holbeze la oameni pentru o perioada de timp destul de mare, dar ei nu pot recunoaste un chip de la inceput. Nou-nascutii pot vedea, de asemenea, lucruri care sunt mai indepartate si s-ar putea uita catre o sursa de lumina puternica (cum ar fi lumina de la o fereastra). Nou nascutii sunt mai capabili de a vedea culori contrastante stralucitoare decat culori pale. De asemenea ei pot observa pe cineva care trece prin camera lor, dar oamenii si lucrurile care sunt departe vor fi in continuare neclare pentru ei.

Probleme vizuale ce pot aparea

Nou-nascutii nu au, inca, un bun control asupra ochilor asa ca in cazul in care observi ca uneori, ochii bebelusului par sa se impreuneze, pentru o clipa, in timp ce acesta se uita in jur, nu e cazul sa te ingrijorezi, este perfect normal. In cazul in care observi o neregularitate la ochii bebelusului mai tot timpul acest lucru trebuie sa fie verificat de catre un medic specialist. Da-i lucruri interesante la care sa se uite, dar numai un singur lucru la un moment dat. Cea mai buna jucarie pentru nou-nascuti, pe care sa o exploreze, este chipul parintilor.

Culoarea ochilor

La aceasta varsta multi copii au ochii de culoare inchisa. Cu timpul, culoarea se poate schimba, putand fi definita pana aproape de varsta de 6 luni.


La 3 luni

Pana la aproximativ 2 luni repereaza, de obicei, lucruri, cum ar fi o fata (tin ochii atintiti, in timp ce ei se uita).

Etape de dezvoltare

Dupa aceasta varsta vor urmari lucrurile in miscare pentru o vreme. Apoi vor incepe sa recunoasca fetele, mai ales fata mamei lor. Ei inca vad lucrurile care se apropie mult mai clar decat lucruri care sunt mai departe, dar vor arata interes deosebit spre cele indepartate. Bebelusii arata ca te vad prin ras sau printr-o fata zambitoare sau se opresc din ceea ce fac ca sa se uite la tine. Viziunea lor la distanta devine din ce mai clara si ei te pot urmari cu ochii in timp ce te deplasezi prin camera. Ei vor incepe sa se uite cu atentie la ceva care este aproape si, in curand vor dori sa ajunga si sa-l atinga. Acesta este inceputul de coordonare ochi-mana (modul in care sunt capabili de a-si controla miscarile).

Ce poti face: La aceasta varsta este important ca mamica si taticul sa joace cu bebelusul mimand fete haioase, dar si sa-l lase pe bebelus sa-si exploreze manutele, picioarele.


La 4 luni

La aproximativ 4 luni, bebelusii pot incepe sa intinda manutele spre lucruri pe care le vad, si, in curand ei pot intelege ca le pot atinge si se pot uita atent la ele.

Etape de dezvoltare

Acum sunt capabili sa priveasca oameni si lucruri care se misca destul de repede si se vor uita in jur pentru a vedea lucruri interesante. La aceasta varsta au nevoie de lucruri mai interesante de a privi atunci cand sunt acasa.
Probleme vizuale ce pot aparea

In cazul in care ochii lor par a nu fi la locul lor in mare parte din timp, acest lucru trebuie sa fie verificat de catre un medic. Uneori, "ochiul fugit" poate duce la strabism, o boala din ce in ce mai des intalnita in randul copiilor mici.

Ce poti face

Ei vor asculta cuvintele cu grija acum, si acestea vor contribui la dezvoltarea limbajului. Este important sa ii pronunti numele lucrurilor pe care le poate vedea, cum ar fi mainile, piciorusele lui, haine, scutece, baie si jucarii in timp ce te joci cu ele.


La 6 luni

Pana la 6 luni copii incep sa utilizeze ochii lor bine, impreuna. Acest lucru inseamna ca ei vad lucrurile in 3 dimensiuni (ei sunt capabili de a vedea cat de departe sunt lucrurile, precum si care este forma lor).

Etape de dezvoltare

Deoarece ei pot incepe sa aproximeze distanta, vor fi capabili sa ajunga la o multime de lucruri pe care le vad si, de obicei, le vor lua in gura (vor sa simta si gustul lor). In curand vor incepe sa se uite mai atent la lucruri, la transformarile din jur, sa observe modul in care-si schimba forma. Ei vor fi permanent in alerta, urmarind ce se intampla in jurul lor, vor intoarce des capul, astfel incat sa poata vedea lucruri care se deplaseaza in spatele lor. 

Ce poti face

Acum sunt capabili, de asemenea, sa se uite la poze pentru cateva secunde, asa ca ar fi momentul sa incepi sa ii arati carticele. Cel mai bine este sa incepi cu imagini clare, simple, realizate prin culori stralucitoare.


La 8 luni

Bebelusii pot vedea lucruri destul de clar si si-au dezvoltat destul de bine coordonarea ochi-mana. La aceasta varsta daca vor ceva, il localizeaza se duc la acel lucru, il iau si il exploreaza cu privirea.

Etape de dezvoltare

Unele lucruri vor ajunge in continuare in gura lor, dar ei vor petrece de multe ori mai mult timp in cautarea a lucruri noi si interesante. Daca ai schimbat locul unor jucarii sau lucruri pe care bebelusul le-a explorat, vei observa ca se va duce in acel loc, si daca nu-l gaseste il va cauta cu privirea in jur. Bebelusii isi recunosc acum, in mod clar, mama lor si alte persoane. Pentru un timp copilul poate arata, in mod evident, ca vrea sa fie in cea mai mare parte din timp cu mama, si se va uita la alte persoane, apoi isi va intoarce capul, mai ales daca aceea persoana tinde sa se apropie de mamica lui.

Ce poti face: Ii poti arata lucrurile ei si numele acestora, dar si pe cele casa si de afara, nu numai din camera bebelusului.


La 12 luni

La varsta de un an, bebelusii pot recunoaste oamenii in mod clar, atunci cand acestia sunt la cativa metri distanta si majoritatea copiilor, la aceasta varsta au inceput sa foloseasca cuvinte pentru lucrurile pe care le pot vedea, in special "mama" si "tata".

Etape de dezvoltare

Viziunea lor 3D este buna acum, o abilitate foarte utila atunci cand acestia invata sa mearga. Cartile si imaginile din acestea devin mai interesante, dar numai pentru cateva secunde, oamenii si alte obiecte in miscare sunt inca lucrurile pe care ei il considera cel mai interesante.

Etapele unui consult oftalmologic la bebelusi

Primul examen oftalmologic are loc imediat dupa nastere. Medicul pediatru efectueaza un consult pentru a verifica posibile infectii sau probleme structurale ale ochilor: malformatii ale pleoapelor, cataracta, glaucom sau alte anomalii.

Atunci cand copilul are varsta de 6 luni, pediatrul ar trebui sa verifice alinierea ochilor copilului si fixarea vizuala (cum se concentreaza privirea). Medicii pediatri pot trata probleme oculare simple, cum ar fi „ochii rosii" (conjunctivita). Daca tu sau pediatrul tau considera ca bebelusul tau are o problema la ochi mult mai grava, care poate necesita tratament medical sau chirurgical, copilul ar trebui sa fie consultat de un oftalmolog. Niciun copil nu este prea mic pentru un examen oftalmologic complet.


O examinare medicala a ochiului unui copil este similara cu cea efectuata de adulti. Medicul evalueaza istoricul medical al celui mic, vederea, musculatura si structura ochiului.
Medicul evalueaza daca viziunea copilului respecta urmatoarele: reactioneaza la lumina stralucitoare fixata catre ochi, se uita la o fata sau urmeaza o jucarie in miscare, alte teste, mai sofisticate pot fi utilizate, daca este necesar.
Picaturile oftalmice
sunt folosite pentru a mari temporar (dilata) ochii copilului pentru examinarea mai atenta. Efectul picaturilor pot dura 30-90 de minute. Medicul oftalmolog foloseste, apoi un instrument pentru a testa ochii copilului pentru o eroare de refractie, cum ar fi miopie, hipermetropie sau astigmatism. In cele din urma, medicul foloseste un instrument luminat cu o lupa (oftalmoscop) pentru a privi in interiorul ochiului.

Probleme cu vederea ce pot aparea la bebelusi

Infectii - Unii nou-nascuti pot suferi de conjunctivita, deoarece se transmite de la mama prin cordonul ombilical. Copiii mai mari pot obtine aceasta infectie a ochiului prin expunerea la persoanele infectate cu ea. Ochii infectati se prezinta rosii si umflati si au o secretie lipicioasa. Picaturile pentru ochi cu antibiotic pot fi date ca tratament, insa numai de medic.

Blocaj lacrimal - Lacrimile se scurg de-a lungul fetei fara ca micutul sa planga. In timpul plansului, nara din partea afectata ramane uscata. Unii copii se nasc cu o blocare de duct lacrimal si acesti copii sunt predispusi la infectii oculare. In majoritatea cazurilor, canalul lacrimal se va deschise singur pana bebelusul va implini 1 an. Uneori, terapia de masaj al conductei ar putea fi necesara. Ocazional, oftalmologul va decide ca trebuie sa efectueze o procedura chirurgicala pentru deblocarea canalului lacrimal.

Cataracta - in interiorul ochiului este un obiectiv care ajuta ochiul sa se concentreze, similar cu lentilele de la un aparat de fotografiat. Lentila ochiului in mod normal, este extrem de clara. Rar, copiii se nasc cu o cataracta- opacifiere partiala sau totala a cristalinului, consecutiva alterarii metabolismului fibrelor cristaliniene si responsabila de o scadere progresiva a vederii. Cataracta la sugari, de obicei, este diagnostigata de catre medicul pediatru in timpul examenarii periodice a nou-nascutului. In cazul in care cataracta este severa, va fi nevoie de interventie chirurgicala pentru a o elimina.

Strabism - Strabismul inseamna ca ochii sunt aliniati gresit. Exista mai multe forme de strabism. Alinierea ochiului este inconstanta in mod normal la nastere, dar odata cu implinirea varstei de 4 luni, linia ochilor trebuie sa fie dreapta. Orice copil care continua sa arate o nealiniere corespunzatoare a ochilor dupa 4 luni sau un copil care dobandeste mai tarziu strabism trebuie fie suporte un examen oftalmologic complet. Strabismul netratat poate duce la ambliopie.


Ambliopie - Ambliopia (de obicei numit ochi lenes) este termenul medical pentru o pierdere a vederii la un ochi aparent sanatos. Acest lucru se intampla la sugari si copiii mici in cazul în care exista un dezechilibru intre ochi. In aceste cazuri, copilul poate folosi subconstient un ochi mai des. Celalalt ochi va pierde apoi capacitatea de vedere din cauza aceasta. Un dezechilibru al ochiului poate aparea atunci cand exista cataracta, strabism, ptoza palpebrala (pleoapa cazuta), leziuni oculare sau o eroare de refractie, care este mai rau intr-un singur ochi. Ambliopia de obicei nu are simptome si de multe ori este descoperita din intamplare. Este ideal sa fie tratata de un medic oftalmologic inainte de varsta de 6 pana la 10 ani, sau pierderea vederii va fi permanenta. Tratamentul consta in incurajarea copilulului sa utilizeze ochiul lenes prin purtarea de ochelari, si/sau purtarea unui plasture pe ochiul "bun".

Ptoza - Ptoza palpebrala reprezinta caderea pleoapei superioare. Aceasta afectiune este cauzata de slabirea muschiului responsabil de ridicarea pleoapei, afectarea nervului care controleaza acest muschi sau relaxarea (moliciunea) pielii pleoapei superioare. Ptoza, uneori, poate duce la ambliopie. Daca ptoza este severa, o interventie chirurgicala este necesara pentru a ridica nivelul pleoapei.

Retinopatia de prematuritate. In cazul in care un copil se naste prematur, vasele de sange din ochi care furnizeaza retina nu sunt pe deplin dezvoltate. Uneori, aceste vase de sange se dezvolta anormal si pot deteriora interiorul ochiului. Retinopatia de prematuritate poate fi detectata doar in timpul unui examen oftalmologic, ceea ce ar trebui sa fie efectuat la copiii nascuti prematur in timpul primelor saptamani de viata. In cazul in care boala este avansata, ochii pot fi tratati pentru a preveni orbirea.

Neatentie vizuala - Uneori, un copil nu incepe sa acorde atentie la stimulii vizuali de 6 la 8 saptamani, asa cum este normal. Acest lucru se poate datora dezvoltarii intarziate a sistemului vizual, frecvente la copiii prematuri si, de asemenea, apare la unii copii nascuti la termen. Deseori sistemul vizual se va maturiza in mod normal, cu timpul. Cu toate acestea, neatentia vizuala poate fi, de asemenea, un semn de boala oculara si poate avea ca rezultat, si/sau pierderea vederii progresive.

Tu ai avut vreo problema de vedere cu micutul tau?

 

Articolul urmator
Jucăriile care pot duce la neglijarea nevoilor bebelușului tău
Jucăriile care pot duce la neglijarea nevoilor bebelușului tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    Noutăți în cazul fetiței de 12 ani călcată de tramvai în cartierul Rahova din Capitală! Ar fi traversat cu ochii în telefon
    Noutăți în cazul fetiței de 12 ani călcată de tramvai în cartierul Rahova din Capitală! Ar fi traversat cu ochii în telefon

    O fetiță în vârstă de 12 ani a fost lovită în plin de un tramvai, în sectorul 5 al Capitalei, la începutul acestei săptămâni. Potrivit primelor...

    La început de școală, priviți în ochii copiilor voștri și asigurați-vă că acolo vedeți copilăria, nu pandemia
    La început de școală, priviți în ochii copiilor voștri și asigurați-vă că acolo vedeți copilăria, nu pandemia

    Mă uit la ea și văd acolo un an și jumătate de școală online, un an și jumătate de pandemie în care toate rânduielile tuturor și implicit ale noastre au fost date peste...

    Povestea cutremurătoare a unei mame la naștere. „Asistenta mi-a pus bebelușul în brațe iar el s-a învinețit sub ochii noștri”
    Povestea cutremurătoare a unei mame la naștere. „Asistenta mi-a pus bebelușul în brațe iar el s-a învinețit sub ochii noștri”

    Nimic nu a pregătit-o pe această mămică de peste granițe pentru afecțiunea misterioasă cu care s-a născut băiețelul ei. Deși micuțul a venit pe lume la termen și a primit nota...

    Am băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii, iar acum copilul meu are întârziere în dezvoltare. Nu a meritat
    Am băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii, iar acum copilul meu are întârziere în dezvoltare. Nu a meritat

    O femeie care a născut un copil cu întârziere în dezvoltare, mărturisește că a băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii. Deși nu se știe cauza pentru...

    Părinții au refuzat să accepte că băiețelul lor a murit. Au început să se roage până ce micuțul a deschis ochii!
    Părinții au refuzat să accepte că băiețelul lor a murit. Au început să se roage până ce micuțul a deschis ochii!

    Într-o vacanță de familie, un băiețel a dispărut de lângă părinții lui. După mai multe căutări, mama sa l-a găsit inconștient, într-o apă înghețată,...

    Parenting blând la superlativ: ce a făcut o mamă pentru fiul ei te va lăsa cu ochii în lacrimi
    Parenting blând la superlativ: ce a făcut o mamă pentru fiul ei te va lăsa cu ochii în lacrimi

    Destiny Bennett, în vârstă de 29 de ani, a avut de făcut o alegere atunci când fiul ei de 5 ani, Cash, a avut o criză de nervi: Să-și piardă cumpătul sau să...

    Un tată a vrut să salveze de la înec doi copii, deși el nu știa să înoate. S-a stins sub ochii propriului copil
    Un tată a vrut să salveze de la înec doi copii, deși el nu știa să înoate. S-a stins sub ochii propriului copil

    Accident tragic în SUA: un bărbat a sărit în apă ca să-și salveze copilul de 3 ani de la înec, deși nu știa să înoate și din păcate, s-a stins din viață...

    © 2024 Qbebe