10 cuvinte care îți fac viața mai ușoară, dacă cel mic reușește să le învețe repede

10 cuvinte care îți fac viața mai ușoară, dacă cel mic reușește să le învețe repede

Mariana Voinea

Copiii sunt diferiți și își dezvoltă limbajul într-un mod diferit. Unii vorbesc mai devreme, alții mai târziu. Important este ca micuții să învețe cuvintele de bază, să le înțeleagă sensul, pentru a putea exprima mai ușor ceea ce își doresc. 

Primele cuvinte pe care le învață un copil „mama”, „tata”, „apa”, „vreau”, „dă”, sunt și cele mai importante pentru că așa se pot face oarecum înțeleși în puține silabe. Dar sunt și expresii și cuvinte pe care orice copil trebuie să le cunoască și să le folosească astfel încât să ușureze viața părinților și aceștia să le poată oferi tot ce este mai bun în funcție de dorințele lor. Din clipa în care încep să folosească primele cuvinte, părinții încearcă să îi înțeleagă pe cei mici chiar și prin folosirea limbajului primitiv, greu de descifrat.

Spune în cuvinte ce vrei” este expresia cea mai des auzită de către copii de la părinții lor, disperați să înțeleagă ceea ce vor prichindeii să transmită. Sunt cuvinte banale folosite în viața de zi cu zi, dar și cuvinte puternice pe care orice copil trebuie să le știe și orice părinte trebuie să le înțeleagă când vine vorba de siguranța și starea de bine a celor mici.

Așadar, părinții îi învață tot felul de cuvinte, expresii și semne prin care cei mici să poată exprima ceea ce vor să mănânce, să audă sau să vadă la televizor, să semnaleze atunci când sunt în pericol, când se îneacă, sau când dau un tantrum și nu știu cum să comunice acest lucru. Desigur că durează ceva timp până când îți înveți copilul cele mai importante cuvinte pe care vrei să le auzi din gura lui în diferite situațiim, dar cu siguranță această muncă titanică merită tot efortul și se transformă într-o reală satisfacție. Să înțelegi ceea ce vrea să exprime copilul tău este cel mai important!

Ce este limbajul funcțional?

mama invata copilul de pe carte

Limbajul funcțional reprezintă totalitatea cuvintelor obișnuite pe care copiii trebuie să le folosească de-a lungul zilei, doar atunci când este necesar. Limbajul funcțional este foarte ușor de înțeles, de folosit și implică deopotrivă acțiunea părintelui și deschiderea copilului către înțelegerea sensurilor. În urma învățării limbajului funcțional, copilul va putea să comunice clar ceea ce își dorește, sentimentele pe care le are și în tot acest timp au loc mai puține tantrumuri decât de obicei.

Este foarte important ca micuții să învețe limbajul funcțional astfel, încât să le spună părinții lor în mod clar și cu puține silabe ceea ce vor și nu pot să exprime în mai multe cuvinte. Părintele va fi mulțumit, iar copilul se va simți independent și mai încrezător în forțele proprii.

Copilul meu de 18 luni nu vorbește. Să mă îngrijorez?

10 cuvinte pe care copilul tău trebuie să le știe, să le exprime și să le înțeleagă:

1. Da

2. Nu

Aceste două cuvinte trebuie să aibă o semnificație clară în mintea fragilă a copilului fără a le încurca și înțelegând că ele reprezintă o opțiune clară pentru a aproba sau a dezaproba acțiunile celorlalți în ceea ce privește persoana lui. Sensul acestor două cuvinte trebuie accentuat, astfel încât copilul să înțeleagă că NU este bine să alergi lângă piscină și DA, poate primi câte îmbrățișări vrea de-a lungul zilei.

3. Stop

Acesta este un alt cuvânt care îl va ajuta pe copilul tău să pună punct jignirilor, lucrurilor negative prin care trece. A ști să spună stop este foarte important pentru un copil mic care trebuie să înțeleagă că atunci când nu este de acord cu ceva poate exprima acest lucru printr-o singură silabă. De asemenea, când îi spui unui copil „stop”, este necesar să înțeleagă că trebuie să se oprească din ceea ce face pentru că este foarte periculos pentru siguranța lui.

4. Ajutor!

Din păcate, deși nu ne-am dori ca micuțul nostru să rostească vreodată acest cuvânt, ajutor este unul din cuvintele de bază ale limbajului funcțional care nu trebuie să lipsească din vocabularul copilului. Ori de câte ori simte că este în pericol, că se îneacă, este urmărit de cineva, este maltratat sau pur și simplu nu știe cum să exprime lucrurile prin care trece, un simplu „ajutor” îi poate fi de folos. Poate că pur și simplu nu ajunge la o jucărie care este așezată pe un raft prea sus pentru înălțimea lui sau este încolțit de un câine fioros, ori îi este frică în urma unui coșmar pe care l-a avut. Cuvântul „ajutor” nu trebuie să lipsească din limbajul de bază al celui mic.

De ce nu vorbeste copilul?

5. „Am terminat”

mama copil se joaca cu jucarii

„Am terminat” este o expresie care, o dată folosită, îți va da de înțeles că micuțul a terminat de mâncat, și-a terminat sarcinile, a terminat de pictat… „Am terminat” semnifică un final, pe care părintele trebuie să-l accepte. Spre exemplu, dacă micuțul susține că a terminat de mâncat, părintele nu trebuie să îl oblige să consume mai mult decât stomacul lui poate suporta.

6. „Mai vreau”

Este foarte important ca micuțul să își exprime și dorința de continuare, nu numai de final a unei acțiuni. Atunci când vrea mai mulți biscuiți, când mai vrea să mănânce, când dorește să continue activitatea sau vrea să se dea de mai multe ori pe tobogan, este foarte important ca băiețelul sau fetița să își exprime punctul de vedere pentru ca părintele să nu se întrebe de ce plânge sau de ce are un tantrum pe care nu și-l poate explica.

7. „Vreau sus”

La o vârstă fragedă copiii pot exprima pur și simplu „sus” atunci când vor să fie luați în brațe, când vor să fie mângâiați de părinții lor, din cauză că nu mai pot merge și piciorușele lor fragile nu mai rezistă drumului lung până acasă. Sau copilul poate exprima „sus” atunci când vrea să fie așezat pe canapea, pe pat, sau pe fotoliu, un loc în care nu poate ajunge.

8. Mâncare

Copilul nu știe să exprime că vrea să mănânce și, ca să nu fii nevoit să aștepți să îi auzi auzi burtica zgomotoasă sau să plângă de foame, poți să îl înveți să spună „mâncare”. Astfel îți dai seama că ăi este foame sau că vrea să mănânce un anumit lucru, dacă îți arată cu degetul spre preparatul respectiv.

9. Beau

O altă necesitate a copilului în fiecare zi este setea. Copilul aleargă, se joacă și se deshidratează foarte repede, de aceea este bine să îl înveți să spună că îi este sete sau măcar să exprime cuvântul „beau”.

10. Iubește

Cea mai importantă nevoie a copilului este cea de afecțiune. Copilul vrea să fie iubit, dezmierdat, mângâiat, ținut în brațe. Învață-l să spună „iubește” atunci când simte nevoia să facă acest lucru sau să fii numai tu cu el într-un cadru intim.

Învață-ți copilul cele 10 cuvinte importante prin care să exprime ceea ce dorește, ceea ce îi lipsește, pentru a-ți ușura munca și pentru a-i satisface nevoile cu ușurință.

Surse foto: istockphoto.compexels.com

Surse articol: babycenter.com

Articolul urmator
15 abilități de viață pe care trebuie să le învețe copiii până la 8 ani
15 abilități de viață pe care trebuie să le învețe copiii până la 8 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

    Nu e întotdeauna ușor să „descifrezi” limbajul unui bebeluș. Asta pentru că, încă vorbiți limbi diferite. Tocmai de aceea, e bine să-l înveți pe copilul...

    Zodiile care trec cel mai ușor peste despărțire. Își revin repede chiar dacă au inima frântă
    Zodiile care trec cel mai ușor peste despărțire. Își revin repede chiar dacă au inima frântă

    Dacă pentru anumite persoane despărțirea de ființa iubită reprezintă „sfârșitul lumii”, un moment extrem de dificil, pentru altele înseamnă un semn că nu...

    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă
    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă

    Întoarcerea la școală este un moment delicat atât pentru părinte, cât și pentru copil. Prima zi a elevului într-o altă unitate de învățământ poate...

    Cel mic este pregătit să renunțe la oliță, dar eu nu. Ce să fac?
    Cel mic este pregătit să renunțe la oliță, dar eu nu. Ce să fac?

    Sunt destul de sigură că fetița mea de doi ani este pregătită să treacă de la oliță la toaletă. De îndată ce a început să dea semne că vrea să renunțe la oliță,...

    "Mami" și "tati" nu au ce căuta în pat! Află TOTUL despre cele două cuvinte care îți sabotează viața intimă
    "Mami" și "tati" nu au ce căuta în pat! Află TOTUL despre cele două cuvinte care îți sabotează viața intimă

    După apariția copiilor în viața de cuplu, flacăra pasiunii din dormitor nu mai e așa aprinsă ca la început. Motivul? Ni-l dezvăluie un celebru terapeut al cuplurilor...

    Fiul cel mic al lui Christian Sabbagh a fost diagnosticat cu autism. Cum s-a schimbat viața familiei de la aflarea veștii
    Fiul cel mic al lui Christian Sabbagh a fost diagnosticat cu autism. Cum s-a schimbat viața familiei de la aflarea veștii

    Christian Sabbagh și soția acestuia, Iulia Sabbagh, au avut parte de un adevărat șoc în momentul în care au aflat că fiul lor de 4 ani, Christian Jr., suferă de autism....

    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău
    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău

    Atunci când ai un copil, cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de creșterea facturilor la utilități, de (re)amenajarea camerei...

    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

    Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

    © 2024 Qbebe