10 detalii importante cand alegi gradinita

10 detalii importante cand alegi gradinita

Alexandra Negreanu

Piticul tau este pe cale sa implineasaca 3 anisori si te gandesti ca in septembrie sa-l inscrii la o gradinita? De cand ai luat decizia aceasta, prin gand iti trec nenumarate intrebari despre cum sa arate gradinita, cum va fi educatoarea si multe altele.
Iata 10 detalii dintre cele mai importante pe care trebuie sa le ai in evidenta atunci cand alegi gradinita la care copilul tau va merge pe perioada prescolara:

 


1.Gradinita de stat versus cea privata

In ziua de azi a merge la o gardinita privata este o fitza, atat pentru parinti cat pentru copil. Este adevarat ca in gardinita particulara vei intalni personal mai deschis catre cerintele tale vis-a vis de educarea personalizata a copilului, insa tot la gradinitele de stat vei intalni personal calificat si mereu dispus sa se formeze. Oriunde iti vei inscrie copilul, nu dotarile sunt importante ci relatia lui cu educatoarea si colegii. Luxul si confortul i-l poti oferi acasa, insa o educatie aleasa nu o poate primi de oriunde si de la oricin.

2.Gradinita cu renume sau gradinita de cartier

Pentru a te decide daca iti inscrii copilul la o gradinita apropae de casa sau la una de care se aude numai de bine, trebuie sa pui in balanta cine il va lua pe copil de la gradinita si totodata sincronul cu programul parintilor lui. De obicei parintii aleg gradinitele de langa casa pentru ca acolo se inscriu majoritatea copiilor din cartier si copilul isi va forma un grup de prieteni cu care se poate intalni si la joaca. Sau, privind din punctul de vedere al adaptarii, nu toate fetele i se vor parea total necunoscute micutului sau micutei tale.

3. Programa educationala

Cel mai important lucru, atunci cand vizitezi o institutie de invatamant este programa educationala dupa care functioneaza. Gandeste-te mai departe- copilul tau merge la gradinita pentru a se pregati pentru scoala. Daca gradinita urmeaza o programa diferita decat scoala la care va merge , atunci vei intampina probleme de acomodare la scoala si poate duce la insucces scolar.


Majoritatea gradinitelor, atat cele private cat si cele de stat luceaza pe metoda proiectelor: timp de 2 sau 3 saptamani copiii participa la diferite activitati instructiv- educative urmarind o singura tema: de ex. Corpul omenesc, Familia mea, Jocuri iarna etc.

4. Personalul gradinitei

Odata ce ai pasit pragul gardinitei si ai fost informata de catre directoare la ce grupa a fost admis copilul tau, nu te jena sa intrebi cine va fi educatoare de la grupa. Poti chair sa mergi impreuna cu copilul sa o cunoasteti pe aceasta si sa aveti o discutie. Astfel vei putea sa iti dai seama daca copilul tau si viitoarea lui educatoare sunt compatibili. Nu uita ca educatoarea va fi ca o mama pentru el timp de 3 sau 4 ani ( daca il vei inscrie la scoala la 7 ani). Lasa-l pe micut sa-si spuna parerea despre cea care ii va fi educatoare si care-l va ajuta sa dobandeasca competente noi.

5. Conditiile de igiena

Inainte de toate, sanatatea copilului tau este cea mai importanta. Asadar, cu siguranta cand vei pasi pragul institutiei iti vei da seama imediat de conditiile de igiena. Fii atenta cum arata salile in care copiii vor petrece 4-8 ore pe zi. Informeaza-te daca copilul va dormi in aceasi sala unde va studia si daca tot acolo va manca. In institutiile private acest lucru nu se pune la socoteala, insa ai grija ca nu cumva un patut sa fie folosit de 2 copii in acelasi timp. Noile norme europene prevad ca si in institutiile de stat sa numai se foloseasca aceasi sala si ca sala de luat masa, sala de activitati si totodata dormitor. Multe gradinite de stat au fost renovate si arata aproximativ ca cel de stat, diferenta fiind de cateva milioane in plus.

6. Exista un medic si o asistenta care face tirajul zilnic al copiilor

Este obligatoriu sa existe un medic sau cel putin o asistenta permanent in gradinita. In fiecare dimineata trebuie efectuat triajul zilnic al micutilor pentru a evita contaminarea cu eventuale boli ale copilariei sau pur si simplu transmiterea virusilor gripali. Dupa efectuarea triajului, copii bolnavi sunt trimisi acasa, pentru a nu-i afecta si pe cei sanatosi. De asemenea, asfel se evita ca parintii sa se trezeasca cu surprize neplacute acasa:de exemplu paduchi.

7.Securitatea copiilor

Toate gradinitele ar trebui sa dispuna de un paznic, daca nu de un sipozitiv de securitate pe baza de camere de luat vederi. Un detaliu important este, daca atunci cand ai vizitat gradinita ai observant ca are doua intrari si cea a copiilor este pazita si usa incuiata permanent. Copii sunt mici si imprevizibili. Acestia pot fugi in primele saptamani de dorul mamei si o clipa de neatentie poate provoca o tragedie. Si de asemena personae straine sir au intentionate pot intra in gardinita. Asigura-te ca micutul tau va fi supravegheat permanent si astfel el nu se afla in pericol cat este departe de tine.

8.Oferta programelor optionale

In functie de aptitudinile si aspiratiile copilului tau acesta trebuie sa urmeze cursurile unui optional pentru a-si dezvolta talentul. De acea gradinita trebuie a aiba o oferta variata de optionale din care micutul tau sa aleaga la care vrea sa participe. Aceste optionale pot varia de la institutie la alta, cele mai intalnite fiind optionalul de limba straina, optional de dans, karate si calculator. Important pentru bugetul tau este daca acestea se platesc separat sau daca sunt incluse in taxa. Nu omite sa intrebi daca personalul care desfasoara programa de optinal este si calificat. De cele mai multe ori acesti profesori de optionale se schimba de la o perioada la alta si copilul risca sa fie bulversat.

 

9 Program scurt sau program prelungit

In functie de natura programului tau poti alege pentru copilul tau un program scurt- de la8- 12( include masa de pranz) sau program lung de la 08:00 la 16:30 la stat si 08:00- 18:00 sau 19:00 la privat. Daca ai pe cineva care il poate lua mai devreme de la gradinita si care sa stea cu el pana seara cand vii de la serviciu poti opta pentru program scurt, insa daca sunteti niste parinti ocupati poti opta pentru programul prelungit. Dupa programul de somn copii aprofundeaza cunostintele dobandite dimineata si apoi se joaca pana la venirea parintilor. Asadar copilul nu va acumula goluri daca nu ramane la program prelungit, insa ai grija sa fii la zi cu temele lui de la gradi.

10. Parteneriatele gradinitei cu alte unitati de invatamant

Cu cat gradinita este implicata in mai multe programe si daca mai este afiliata si Unesco cu atat programa educationala se urmareste riguros. Parteneriatele cu alte gradinite, scoli sau programe nationale/ internationale nu ajuta doar la renumele institutiei ci si la evolutia copilului tau. Acesta va putea participa la diverse concursuri, spectacole, lectii deschise si se va obisnui cu competitia. Nivelul de competite ridicat ii va mentine copilului interesul sa fie mereu cel mai bun.

 

Articolul urmator
Caz șocant la o grădiniță din București. O fetiță de trei ani a fost agresată de educatoare
Caz șocant la o grădiniță din București. O fetiță de trei ani a fost agresată de educatoare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce a făcut o fetiță de 5 ani când a aflat că părinții unei colege nu își permit să plătească laptele de la grădiniță
    Ce a făcut o fetiță de 5 ani când a aflat că părinții unei colege nu își permit să plătească laptele de la grădiniță

    Generozitatea și compasiunea de care pot da dovadă copiii sunt într-adevăr uimitoare. S-a întâmplat așa și în cazul unei fetițe de 5 ani din SUA, care nu a stat...

    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"
    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"

    O mamă din Sydney, Australia a postat pe un grup de parenting, mărturisind că ea consideră că ar trebui să primească porția de mâncare a fiicei sale de la grădiniță, chiar...

    Părinții leneși sunt de vină când copiii încep grădinița încă purtând scutece
    Părinții leneși sunt de vină când copiii încep grădinița încă purtând scutece

    Am primit chiar acum un mesaj de la o educatoare pentru părinții ai căror copii vor începe grădinița în toamnă. Sfatul ei este să ne străduim, noi părinții, să...

    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri
    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri

    Plecând de la o statistică generală și de la experiențele avute de-a lungul timpului în profesia ei, o avocată a adus în discuție faptul că și meseria pe care o are...

    Am descoperit că fetița mea a fost schimbată la naștere când colega ei de grădiniță s-a dovedit a fi fiica mea, de fapt
    Am descoperit că fetița mea a fost schimbată la naștere când colega ei de grădiniță s-a dovedit a fi fiica mea, de fapt

    Oare ce simte o mamă când, după ce își crește fiica timp de 3 ani, află că aceasta nu este de fapt copilul ei? Într-o asemenea situație s-a regăsit o femeie din...

    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță
    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță

    Părinţii care blochează circulaţia pentru a-și lăsa copiii la şcoală sau grădiniţă, riscă să primească amenzi usturătoare. Iată ce spune legea!

    Contrabandă la grădiniță: ce a adus un copil în cănuța de apă
    Contrabandă la grădiniță: ce a adus un copil în cănuța de apă

    Cei mici adoră să aibă în preajmă animale de companie. Mai mult decât atât, studiile arată că prezența unul animal de companie în casă poate fi foarte...

    Mi-am găsit fiica la grădiniță singură și încuiată într-o cameră întunecată
    Mi-am găsit fiica la grădiniță singură și încuiată într-o cameră întunecată

    O mamă a rămas absolut oripilată când a ajuns la grădinița fiicei ei cu câteva minute întârziere și a descoperit că micuța a fost închisă singură...

    © 2024 Qbebe