Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Schema vaccinurilor obligatorii la copii in 2016

de Irina Olteanu

Schema vaccinurilor obligatorii la copii in 2016 reprezinta un subiect de interes pentru toti parintii, mai ales ca exista constant modificari in acest sens. Informatii despre intreaga schema de vaccinare, precum si despre afectiunile pe care vaccinurile le previn veti afla alaturi de specialist, doamna doctor Daniela Stefanescu.

Doamna doctor Daniela Stefanescu, Medic primar MF/ Formator MF Grupul de vaccinologie SMNF a avut amabilitatea de a ne oferi urmatoarele informatii despre schema vaccinurilor obligatorii la copii:

"Prin Programul National de Vaccinare copiii sunt vaccinati fata de boli transmisibile cu impact asupra sanatatii individului si a comunitatii, boli considerate prioritati ale sanatatii publice. Vaccinurile sunt administrate conform unei scheme de vaccinare, permanent actualizate, in conformitate cu: recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), experienta acumulata, aparitia de vaccinurilor noi, situatia epidemiologica existenta si a bugetului disponibil.
Astfel, incepand cu data de 01.04.2015, conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr 386/31.03.2015, s-a modificat Calendarul National de Vaccinare. De la aceasta data toate vaccinarile din schema nationala sunt facute la nivelul maternitatii si la cabinetele medicilor de familie.

Citeste si: Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani 

vaccinuri
Noutatea in actuala schema de vaccinare este vaccinarea hexavalenta cu trei doze in loc de patru. Primovaccinarea hexavalenta (poliomielitic, tetanic, pertussis, difteric, haemophilus influenzae B si hepatitic B) se efectueaza cu 2 doze de vaccin hexavalent, la 2 si 4 luni, urmat de un rapel la sapte luni de la cea de-a doua doza, respectiv 11 luni. Copiii care au primit primovaccinare la varstele 2, 4, 6 luni vor efectua rapel a 4-a doza de vaccin hexavalent la minim 6 luni distanta fata de cea de-a treia doza.

Vaccinarea antirujeolica, rubeolica si urliana (ROR) se face la copiii cu varsta de 12 luni, 5 ani. ROR se efectueaza si la varsta de 7 ani, anii 2015 si 2016, pentru recuperarea celei de-a doua doze de vaccin.

Vaccinarea antipoliomielitica cu vaccin VPI (poliomielitic inactivat) se efectueaza/recupereaza pentru acei copii cu varsta de 6, 7 si 8 ani, care au primit la varsta de 4 ani vaccin trivalent (difteric, tetanic, pertussis) si care nu au primit acest vaccin in cabinetele de medicina scolara in anul scolar 2014-2015.

Pentru antecedentele vaccinale scolare, parintii au obligatia sa se prezinte la medicul de familie cu Adeverinta de vaccinare/Carnet de vaccinari, un document in care au fost consemnate acestea.

Vaccinarea tetravalenta (tetanos, pertusis, difterie si poliomielita) se face copiilor de 6 ani, nascuti in anul 2000 in luna in care s-au nascut, iar pentru cei din anul 2009 recuperarea se va efectua cat mai rapid. Vaccinul tetravalent a ajuns in cabinetele medicilor de familie la sfarsitul anului 2015.

Schema nationala prevede si vaccinul pneumococic conjugat, dar numai in limita fondurilor existente si din acest motiv in prezent vaccinarea antipneumococica nu este disponibila.

Noua schema de vaccinare valabila din 01.04.2015:

 

VARSTA RECOMANDATA

TIPUL DE VACCINARE

COMENTARII

Primele 24 de ore

Vaccin hepatitic B (Hep B)

In maternitate

2-7 zile (prematuri la greutatea de 2500gr)

Vaccin de tip Calmette Guerin (BCG)

In maternitate

2 luni

Vaccin hexavalent (dTPa-VPI-Hib-Hep B)

Vaccin pneumococic conjugat

Medicul de familie

4 luni

Vaccin hexavalent (dTPa-VPI-Hib-Hep B)

Vaccin pneumococic conjugat

Medicul de familie

11 luni

Vaccin hexavalent (dTPa-VPI-Hib-Hep B)

Vaccin pneumococic conjugat

Medicul de familie

12 luni

Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)

Medicul de familie

5 ani

7 ani (2015 si 2016)

Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)

Medicul de familie

6 ani

Vaccin tetravalent diftero-tetano-pertusis acelular-poliomielitic (dTPa-VPI / VPI)

Medicul de familie

8 ani

Vaccin poliomielitic inactivat (VPI)

Medicul de familie

14 ani

Vaccin diftero-tetanic / diftero-tetanic-pertusis acelular (dT/dTPa)

Medicul de familie

Abrevieri:
DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular
VPI = vaccin polio injectabil inactivat
Hep B = vaccin hepatitic B
DTPa-VPI-Hib-Hep B = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular -poliomielitic - Haemophilus B -hepatitic B
RRO = vaccin rujeolic - rubeolic - oreillon (MMR = Measles - Mumps - Rubella)
BCG = vaccin de tip Calmette-Guerrin
dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulti

Toate vaccinurile utilizate in prezent sunt in seringi preumplute, drept care toate vaccinurile mentionate utilizeaza seringi de unica folosinta.

In actul normativ in vigoare sunt mentionate si vaccinurile recomandate grupurilor de risc, aici fiind inclusa vaccinarea anti-HPV (papiloma virus) pentru prevenirea cancerului de col uterin.
• Vaccinarea include patru cohorte de nastere, fete din grupa de varsta 11 - 14 ani.
• Se va face functie de fondurile disponibile, cu o campanie de informare anterioara. 
• Se realizeaza cu acelasi produs vaccinal in vederea respectarii principiului echitatii.
• Se achizitioneaza in acelasi timp cantitatea corespunzatoare celor 3 doze pentru schema completa de vaccinare anti-HPV.
• Se realizeaza la solicitarea parintilor/reprezentatilor legali care vor formula o cerere la medicul de familie.
• Cererile vor fi centralizate si trimestrial se va solicita Directiei de Sanatate Publica numarul de doze de vaccin necesare.
• Vaccinarea va fi disponibila numai pentru fetele din grupa de varsta 11 - 14 ani, parintii urmand sa decida individual cand anume in acest interval se va face vaccinarea.

Un copil nevaccinat este un copil la risc, care se poate imbolnavi. Vaccinati-va!"

vaccinuri

Boli pe care vaccinul le previne

Difterie - o infectie cauzata de o bacterie ale carei simptome variaza in gravitate si apar in interval de 2-5 zile dupa expunere. Debuteaza cu durere de gat si febra, iar in cazuri grave o pata gri sau de o culoare similara apare in gat, poate bloca caile respiratorii si creeaza o tuse latratoare precum cea din crup. Gatul poate fi inflamat din cauza nodulilor limfatici; o forma de difterie care implica pielea, ochii sau organele genitale este de asemenea cunoscuta, iar complicatiile presupun miocardita, inflamatia terminatiilor nervoase, probleme renale si de sangerare.

Rujeola - este o infectie extrem de contagioasa ale carei simptome initiale includ febra mare, tuse, rinoree si ochi rosii. La 2-3 zile dupa debutul simptomelor mici pete albe se pot forma in interiorul gurii si apare o iritatie rosie de obicei pe fata si apoi pe restul corpului la 3-5 zile dupa simptome (acestea se dezvolta la 10-12 zile dupa expunere si dureaza 7-10 zile). Complicatiile apar in aproximativ 30% situatii si pot include diaree, orbire, inflamatia creierului si pneumonie.

Tuse convulsiva - o boala bacteriana extrem de contagioasa ale carei simptome initiale sunt similare cu rinoree, febra si tuse usoara. Apoi urmeaza o saptamana de episoade severe de tuse caracterizate de un sunet inalt sau un suspin la respir. Poate dura 10 sau mai multe saptamani si din cauza tusei apare voma, se pot rupe coastele si este resimtita o senzatie de epuizare extrema. La copiii foarte mici se pot observa perioade in care nu mai respira. Durata de timp dintre infectie si aparitia simptomelor este de 7-10 zile. Boala poate aparea si la cei vaccinati, dar simptomele sunt de obicei mai usoare.

Tetanos - infectie caracterizata de spasme musculare, cel mai adesea debuteaza in mandibula si progreseaza si in restul corpului. Acestea dureaza de obicei cateva minute si apar frecvent timp de 3-4 saptamani. Pot fi atat de grave incat se asociaza cu fracturi osoase. Alte simptome pot include: febra, transpiratii, durere de cap, probleme in inghitire, tensiune ridicata si ritm cardiac crescut. Debutul simptomelor apare in general la 3-20 zile dupa infectie; boala poate necesita mai multe luni pentru recuperare completa.

Poliomielita - o boala infectioasa care intr-un procent mic de cazuri se soldeaza cu slabiciune musculara si in consecinta inabilitate de miscare, lucru care se poate intampla in decurs de cateva ore sau zile. Slabiciunea implica cel mai adesea picioarele, mai rar muschii capului, gatului si diafragma. Nu toti cei afectati isi revin complet si un procent din bolnavi pot deceda. O serie de persoane prezinta simptome minore precum febra si durere de gat, eventual durere de cap, intepenire a gatului si dureri in brate si picioare si isi revin in 1-2 saptamani. Pana la 70% din cazuri sunt asimptomatice, iar dupa recuperare poate aparea o slabiciune musculara similara infectiei initiale.

Multumim doamnei doctor Daniela Stefanescu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Surse:

https://en.wikipedia.org: www.mayoclinic.org; http://www.webmd.com/ 


Bibliografie:
Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica pentru anii 2015 si 2016, din 31.03.2015


Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Oreionul: simptome si tratament Oreionul: simptome si tratament
Pojarul sau rujeola: simptome si tratament Pojarul sau rujeola: simptome si tratament
Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani
Trucuri practice pentru o zi cand copilul tau este bolnav Trucuri practice pentru o zi cand copilul tau este bolnav

Articole Lifestyle

5 zodii care se întorc la tine, după despărțire 5 zodii care se întorc la tine, după despărțire
Povestea miraculoasă a femeii care a reușit să slăbească peste 362 de kilograme! Povestea miraculoasă a femeii care a reușit să slăbească peste 362 de kilograme!
3 zodii care iubesc cel mai frumos 3 zodii care iubesc cel mai frumos
5 zodii care se întorc la tine, după despărțire 5 zodii care se întorc la tine, după despărțire

Alte articole care te-ar putea interesa


10 Comentarii
Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Gogu  (marti 19.07.2016 ora 15:33)
Reactiile adverse sunt trecute in prospect. Chiar ai nevoie mura-n gura? Nu stii ca orice medicament are reactii adverse si ca orice medicament are un procent anume de reusita? Nu exista 100% in medicina. Mai informati-va si voi, ce dracu'!
Laly  (luni 16.05.2016 ora 12:30)
Minciuni peste minciuni, deocamdata vaccinul nu este obligatoriu si sa speram ca va ramane asa, in al doilea rand de ce nu sunt mentionate reactiile adverse la vaccin?
Dana  (miercuri 04.05.2016 ora 20:06)
VACCINURILE NU SUNT OBLIGATORII!!!!Cel putin nu inca!!!
stefan  (marti 15.03.2016 ora 22:00)
eu nu inteleg daca un copil este vaccinat si intra in contact cu un copil care nu este vaccinat cum poate cel vachinat sa se infecteze? de la ce ? ca daca sa imunizat, logic ar fi sa nu se intample nimic??? de ce face vacinul nu sa stea linistit?
Andrea  (luni 14.03.2016 ora 12:03)
Daca nu doriti,atunci sa nu vaccinati pe copii vostri,e decizia voastra,dar atunci sa tii acasa,ca eu nu vreau ca din tampenia unora copii altora sa se imbolnaveasca.Du-te si stai in padure.
Liliana  (vineri 19.02.2016 ora 00:36)
De ce nu scrieti si ca au fost cazuri de poliomielita de la virusurile vaccinale in Ucraina? Pana si OMS scrie pe pagina oficiala ca au fost virusuri derivate din vaccin. Deci daca ne imbolnaveste ceva injectat, solutia voastra este sa ne injectam si mai mult?
mamica cu alergii  (joi 18.02.2016 ora 16:38)
Dragi jurnalisti, vaccinurile nu sunt obligatorii, nu e lege pentru asta! E proiect de lege trimis catre parlament dar nu e votat!!! Eu cu copil alergic am nevoie inainte de teste contra alergiilor la cateva din substantele de acolo, nu pot sa risc cu crize de astm si dermatite dupa....
Arabela  (joi 18.02.2016 ora 15:39)
Vaccinurile nu sunt obligatorii, d-na doctor vad ca nu e prea informata. Ca jurnalisti voi nu verificati ce publicati, nu va verificati sursele? Si un copil vaccinat e la risc, ca doar scrie pe prospectul vaccinurilor ce riscuri are.
Nastas  (joi 18.02.2016 ora 14:46)
Au schimbat schema dar nu stiu sa explice de ce. Si de ce doar in Romania? Noi suntem cobai? Copiii nostri sunt cobaii lor? In Germania tocmai a fost castigat un proces fiindca un medic nu a putut sa demonstreze ca virusul pojarului a fost izolat stiintific si voi ne pacaliti cu informatii mincinoase. Mor copii de la vaccinuri, ajung in spitale, sunt umflati cu medicamente si apoi se musamalizeaza rolul doctorilor in scandal. Rusine!
Mirabela  (joi 18.02.2016 ora 14:21)
Vaccinurile nu sunt obligatorii in Romania! Pieriti de aici cu asemenea informatii eronate! Cum nu va este jena sa publicati asa ceva, in plin scandal legat de bebelusii argeseni morti si cei internati, in privinta carora singura pista credibila este vaccinarea! Rusine!
Editorial Qbebe
scris de Marius Danila
Am 95 de kg, sunt un rocker supărat și am codițe împletiteLa naiba! Aș crește o echipă de fotbal de băieți perfect și fără prea mari bătăi de cap, dar o fată ... îmi solicită toată atenția și când nu mi-o solicită mă simt lăsat deoparte și plâng...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Yucca Center – un loc unde mamele se vor simți ca acasăAm avut plăcerea de a vizita săptămâna aceasta un loc extrem de plăcut, gândit de o mamă pentru alte mame. Încorporează într-un singur concept o parte destinată delectării cu minunății culinare, una destinată...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Imagini care arata cat de diferite sunt sarcinile

Imagini care arata cat de diferite sunt sarcinile

Sarcinile sunt extrem de diferite atat de la o femeie la alta, cat si de la un
MAI MULT

Incep inscrierile la Scoala Parintilor Responsabili: seminarii gratuite pentru viitorii parinti din Bucuresti si Galati

Incep inscrierile la Scoala Parintilor Responsabili: seminarii gratuite pentru viitorii parinti din Bucuresti si Galati

Naste Natural (www.nastenatural.ro), un
MAI MULT

Mituri interesante despre forma burtii in sarcina

Mituri interesante despre forma burtii in sarcina

Forma burtii in sarcina, conform unor mituri, indica sexul pe care il va avea
MAI MULT

Bebee

Pastilele anticoncepționale pot afecta fertilitatea

Pastilele anticoncepționale pot afecta fertilitatea?

Pastilele anticoncepționale pot afecta fertilitatea? Aceasta este una dintre
MAI MULT

Săptămâna 21

În săptămâna douăzeci și unu de sarcină ai ajuns deja la jumătatea
MAI MULT

nume Matei

Semnificația numelui Matei

Semnificația numelui Matei pare să aibă o legătură mare cu Noul Testament,
MAI MULT

Cele mai bune clinici de fertilizare in vitro din România

În prezent există nenumărate clinici de fertilizare in vitro în România.
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net