Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani

Louise Tanase - Contributor

Vaccinurile sunt foarte importante pentru copilul tau. Ele il apara impotriva unor bacterii si virusuri din mediul inconjurator care pot genera boli infectioase mai mult sau mai putin grave. Desi vaccinarea copilului este neplacuta si multe mamici experimenteaza sentimente diferite fata de procesul in sine, trebuie sa trecem peste teama de ac, peste plansul copilului si peste alte idei preconcepute si sa respectam cu strictete planul imunizarii copilului.

Vaccinurile sunt preparate biologice realizate din microorganisme inactivate (total sau partial) sau prin inginerie genetica cu rolul de a stimula imunitatea organismului. Modul de administrare este injectabil (intramuscular sau subcutanat), oral, intranazal (instilatii, pulverizari). In Romania exista sapte vaccinuri obligatorii, care asigura protectia copilului impotriva a 10 boli: hepatita B, difterie, tuse convulsiva, tetanos, poliomielita, tuberculoza, rujeola, rubeola si oreion.

In afara acestor vaccinuri obligatorii, care se fac gratuit fiecarui copil conform schemei Ministerului Sanatatii, exista si o serie de vaccinuri optionale care previn boli infectioase ca: gripa, meningita meningococica, pneumonia si infectiile date de Haemophilus influenze tip B.
Intre doi si sapte ani copilul primeste trei vaccinuri: vaccinul DTP (diftero-tetano-pertussis) la varsta de 30-35 luni, iar DT (diftero-tetanos) si ROR (rubeola, oreion, rujeola) la varsta de 7 ani (sau in clasa intai).

Vaccinul DTP

Vaccinarea DTP este un tip de imunizare simultana antidifterica, antitetanica si antipertussis care se efectueaza la 2, 4, 6, 12 si 30-35 luni, conform calendarului de vaccinari.


Difteria este o afectiune bacteriana ale carei simptome sunt legate de producerea unei toxine de catre Corynebacterium diphtheriae, numit si bacilul Klebs Loeffler. In forma respiratorie, in functie de localizarea infectiei, difteria afecteaza amigdalele, faringele, laringele si nasul; la tropice, forma cutanata cauzeaza ulceratii ale pielii. Difteria afecteaza toate grupele de varsta, dar in special copiii sub 15 ani nevaccinati. Boala apare mai ales in timpul iernii si in zonele temperate. Factori predispozanti pentru aparitia bolii sunt: spitalizarea prelungita, imunodepresia si terapia antimicrobiana anterioara.

T - Tetanosul este o intoxicatie acuta a sistemului nervos central produsa de toxina bacilului sporulat gram-pozitiv anaerob Clostridium tetani. Tetanosul este o boala infecto-contagioasa tratata in cadrul serviciilor de boli infectioase, rolul chirurgului fiind acela de a preveni producerea infectiei (in cazul plagilor cu risc tetanigen), iar odata infectia aparuta, de a trata poarta de intrare. Mortalitatea in cazul acestei boli este de 40% pe plan mondial, afectand cu precadere tinerii si varstnicii. Evolutia este cu atat mai grava cu cat plagile contaminate sunt situate la cap, fata sau gat. In cazul supravietuirii, vindecarea este completa.

P - Pertussis, vine de la Bordetella pertussis, bacteria care provoaca tusea convulsiva. Tusea convulsiva este o infectie acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, care se caracterizeaza prin accese paroxistice de tuse spastica. Afectiunea este denumita popular „tuse magareasca" datorita inspirului suierator de la sfarsitul accesului de tuse in stadiul paroxistic al bolii, zgomot care a fost asemanat cu zgomotele emise de magar. Afectiunea este foarte periculoasa pentru copii sub un an, la care rata mortalitatii in cazul tusei convulsive este foarte mare datorita complicatiilor respiratorii. De aceea vaccinarea antipertussis se recomanda a se administra la varsta de 2 luni, cu rapel la 4-6-12 si 30-35 luni.

Vaccinul DT

Vaccinarea DT (împotriva difteriei si tetanosului) se efectueaza cu vaccin bivalent ce contine anatoxina difterica purificata si anatoxina tetanica purificata. Vaccinul DT se administreaza fie ca doza de rapel la copilul mare, dupa primovaccinarea DTP din primii ani de viata, fie ca primovaccinare la copiii mari si adultii nevaccinati sau cu antecedente incerte de vaccinare.

La copilul mare corect imunizat anterior, se administreaza o doza de DT în clasa I (la vârsta de 6-7 ani). La copiii mari nevaccinati sau cu antecedente incerte de vaccinare, se efectueaza primovaccinarea DT cu acelasi numar de doze si aceleasi intervale de administrare ca la vaccinarea DTP.

Vaccinul ROR

ROR - Vaccinul rujeola-oreion-rubeola a fost introdus în schema de imunizare din România in anul 2004, înlocuind vaccinarea antirujeolica simpla. Se administraza o prima doza la vârsta de 12-15 luni, urmata de un rapel la vârsta de 6-7 ani (în clasa I). Se folosesc trivaccinuri cu virusuri vii atenuate. O singura doza de vaccin este foarte eficienta împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, folosirea sa ducând la scaderea semnificativa a incidentei celor 3 boli.


R - Rujeola este o boala infectioasa de etiologie virala, extrem de contagioasa, uneori chiar severa, provocata de virusul rujeolic, caracterizata prin febra mare, tuse, secretii nazale si oculare si eruptie cutanata. Aceasta este una dintre bolile eruptive, contagioase ale copilariei. Boala este mai grava in cazul sugarilor si copiilor mici, cu complicatii pulmonare si mortalitate destul de ridicata.

O - Oreion (parotidita epidemica) este o boala infecto-contagioasa acuta, produsa de virusul urlian, care determina inflamarea glandelor salivare. Cea mai frecventa localizare este la nivelul glandelor salivare parotide. Aceasta boala infecto-contagioasa data de virusul urlian, afecteaza pe langa glandele salivare (cel mai frecvent parotide) si pancreasul, sistemul nervos si organele genitale.

R - Rubeola sau pojarul de 3 zile
, este o boala produsa de virusul rubeolic. Rubeola este de obicei o boala blanda care nu produce probleme pe termen lung.

Sfaturi pentru parinti:

Vaccinarea copilului se face de catre medicul de familie sau medicul pediatru la sugari si prescolari si de catre medicul scolii la copiii scolari. Parintele trebuie sa noteze data la care s-a facut fiecare vaccin si numele sau exact, in carnetul de vaccinari primit la iesirea din maternitate.

• Inainte de injectare informeaza medicul daca micutul a avut vreo boala sau vreun simptom anormal, daca este sub tratament cu orice medicament, daca are alergii alimentare sau la medicamente. Toate acestea pot reprezenta contraindicatii ale vaccinului.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Soția mea însărcintă este împotriva vaccinurilor și asta cred că ne distruge viața
  Soția mea însărcintă este împotriva vaccinurilor și asta cred că ne distruge viața

  Subiectul vaccinării a fost întotdeauna unul controversat. Ce se întâmplă când un cuplu e format din doi oameni cu cinvingeri total diferite față de vaccin? Ne...

  Ghidul pentru părinții responsabili la volan – un curs al Academiei Titi Aur
  Ghidul pentru părinții responsabili la volan – un curs al Academiei Titi Aur

  Academia Titi Aur, școala de condus defensiv și pilotaj, a lansat cursul Ghidul Părintelui Responsabil la Volan, un produs 100% românesc dezvoltat de trainerii ATA. Pe parcursul a 7...

  Ghidul dezinfectării casei, pas cu pas. Iată cum să îți ții în continuare familia departe de COVID-19
  Ghidul dezinfectării casei, pas cu pas. Iată cum să îți ții în continuare familia departe de COVID-19

  Acum este mai important ca niciodată să avem grijă să nu ne îmbolnăvim, avertizează specialiștii. Măsurile stricte pentru prevenirea coronavirusului sunt într-o continuă...

  Ghidul OMS pentru diversificare
  Ghidul OMS pentru diversificare

  Fiecare copil trebuie să primească o alimentație adecvată pentru a se dezvolta armonios și a avea o sănătate fizică și mentală corespunzătoare. Este important ca în special...

  Bebe are colici? Ghidul complet de informare pentru proaspeții părinți
  Bebe are colici? Ghidul complet de informare pentru proaspeții părinți

  Bebelușul tău are colici? În primele luni de viață, bebelușul, al cărui sistem digestiv este în formare, se poate confrunta cu diferite probleme digestive, printre care și...

  Ghidul pielii sănătoase: dermatocosmeticele pe înțelesul părinților
  Ghidul pielii sănătoase: dermatocosmeticele pe înțelesul părinților

  Pielea este prima linie de apărare a copiilor noștri. Este mult mai delicată și mai sensibilă decât cea a adulților, mai ales în cazul bebelușilor, motiv pentru care are...

  Ghidul de reguli pentru redeschiderea şcolilor pe 8 februarie: condiții stricte pentru elevi și profesori
  Ghidul de reguli pentru redeschiderea şcolilor pe 8 februarie: condiții stricte pentru elevi și profesori

  În vederea redeschiderii unităţilor de învăţământ începând cu cel de-al doilea semestru al acestui an şcolar, Ministrul Educaţiei şi cel al...

  Medicul Tudor Ciuhodaru a întocmit GHIDUL COVID-19. Iată tot ce trebuie să faci și să nu faci, ca să te protejezi
  Medicul Tudor Ciuhodaru a întocmit GHIDUL COVID-19. Iată tot ce trebuie să faci și să nu faci, ca să te protejezi

  De câteva săptămâni, România, precum și restul lumii, se află într-o alertă maximă. Noul virus COVID-19 se răspândește din ce în ce mai repede și...

  © 2022 Qbebe