Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Tabelul de somn al copilului: informații de la specialist

de Irina Olteanu

Ora de culcare are cu siguranță un impact asupra stării de odihnă resimțită, fiind cu atât mai importantă în cazul unui copil. De asemenea, nu este importantă doar cantitatea de somn, ci și respectarea unei anumite ore de culcare pentru ca cei mici să se dezvolte corespunzător și să nu se simtă obosiți a doua zi.

Informații despre somn la copii

Majoritatea părinților se întreabă dacă cei mici merg la culcare la ora potrivită. În principal din cauza faptului că momentul în care adorm efectiv se prelungește deseori mai mult decât și-ar dori, a doua zi se simt realmente epuizați. Deoarece dorim să venim în ajutorul părinților preocupați de acest aspect, iată, cel puțin în teorie, cum ar trebui să arate orarul de culcare și intervalul de somn pentru fiecare categorie de vârstă.

somn la copii

Sfatul specialistului

Doamna doctor Anca Cochino, Medic specialist pediatru www.pediasan.ro a avut amabilitatea de a ne oferi următoarele informații: 

"Omul are câteva necesități vitale: aer, apă, hrană și somn.
Somnul la copii reprezintă o componentă esențială în economia creșterii și dezvoltării armonioase. Copiii care dorm bine, cresc mai repede, mai armonios, au o memorie mai bună și performanțe intelectuale superioare celor care "nu au timp" să doarmă.

Mai jos este un tabel orientativ cu necesarul de somn și repartiția orelor de somn în 24 de ore.

Vârsta (ani)

Ore de somn recomandate/zi

Repartizarea somnului/24 ore

 

Ore recomandate de culcare seara

1 - 1 ½

12 -14

Noaptea: 9 – 10

Ziua:       4-5 (în 1-2 etape)

18 - 21

1 ½ - 3

12-14

Noaptea: 9 - 11

Ziua:       2-3 (somn de prânz)

19 - 21

3 - 6

10 - 12

Noaptea: 9 - 11

Ziua:       2-3 (somn de prânz)*

19 - 21

7 - 12

10 - 11

Noaptea: 9 - 11

Ziua:       1 - 2 (somn de prânz)*

20 - 22

 

* de la 3 ani mulți copii renunță la somnul de prânz sau dorm la prânz aleator, 2-5 zile pe săptămână. La vom respecta dorința, dar se vor culca seara mai repede pentru a compensa lipsa somnului de peste zi și a atinge necesarul de ore de somn corespunzător vârstei/24 de ore

Aceste recomandări sunt orientative, fiecare copil are o personalitate unică, deci și nevoia de somn va trebui personalizată. De cele mai multe ori copilul preia obiceiurile de somn ale unuia din parinți (ore foarte târzii de culcare/trezire). Cu mult tact și răbdare vom încerca să îi modelăm programul de somn corespunzător cu nevoile specifice vârstei.

După vârsta de 3 ani se contureaza ritmul veghe somn al copilului și e bine să îi respectăm orele în care este obosit și dorește să doarmă. Mulți copii până în 2 ani necesită 2 (uneori 3) reprize de somn în timpul zilei (trebuie respectată această nevoie!!), dar pe masură ce cresc vor dormi doar odata pe zi, la prânz, 1-3 ore. Ora când vor să doarmă de prânz variază foarte mult în funcție de copil, între 12 și 15. Pentru a asigura o bună odihnă, corespunzătoare necesarului copilului, și aceste ore de adormire vor trebui respectate, mai ales când copilul este mic 1 - 4 ani, modificându-se orarul meselor corespunzător programului de somn.

Pentru a asigura o adormire ușoară și un somn odihnitor noaptea, va trebui sa respectăm niște reguli simple (care să devină rutină) înainte de culcare. Această rutină ii ajută mult pe copii să se relaxeze și să accepte somnul ca facând parte din regulile obișnuite (și obligatorii) ale programului cotidian. Astfel, timpul de "mers la culcare" va fi perceput ca o experiență plăcută.

• Ora de somn să fie de fiecare dată aceeași.
Lumina și temperatura în camera de somn (teoretic maxim 22ºC) trebuie sa fie constante pe parcursul noptii
• Înainte de somn cu o maxim 1-2 ore copilul va primi o masă ușoară. Copiii mici, pînă în 3 ani, își pot primi laptele imediat înainte de somn.
• Se va forma o rutină de somn și vom încuraja copilul să o respecte:
o face baie
o se îmbracă în pijamale
o se spală pe dinți
o se așază în pat, eventual cu jucăria/păturica preferată.
o în rutina de seara e bine să îi citim o carte sau să îl lăsăm să asculte muzică calmă sau să povestim cu el întâmplarile plăcute ale zilei (săptămânii) sau cum ne vom simți bine în zilele următoare sau în concediu.
Se va evita pe cat posibil uitatul la televizor sau jocurile video imediat înainte de somn. Nu vom discuta cu el întâmplări stresante și nici nu îi vom face reproșuri.

Urmând aceste reguli și învățând copilul, pe măsură ce crește, despre importanța unei odihne corespunzătoare pe timpul nopții (și pe timpul zilei dacă simte nevoia!) îi asigurăm o creștere fizică și psiho-emoțională armonioasă și va fi pregătit să facă față provocărilor zilei."

tabel de somn copii

Consecințe ale unei ore de culcare înaintate

O oră de culcare prea avansată poate conduce la:
- Dificultate în a adormi. Odată ce copilul depășește momentul optim de a adormi (ciclul de somn /trezire la copii decurge în mod diferit față de adulți), corpul va produce în consecință cortizol și chiar adrenalină (hormoni care stimulează corpul).
- Somnambulism/mers în timpul somnului. Adeseori când copiii ajung la culcare prea târziu somnul nu le va fi prea odihnitor și manifestă somnambulism. Cortizolul menționat anterior determină o calitate slabă a somnului
- Trezire devreme dimineața. Deși logica indică mai degrabă contrariul, adevărul este că atunci când copiii se trezesc extrem de devreme dimineața, o oră târzie de culcare trebuie incriminată
- O durată mai redusă de somn în general. Cercetările au indicat faptul că acei copii care se culcă târziu vor dormi în total mai puțin decât copiii care merg mai devreme la culcare, demonstrând că nu recuperează somnul lipsă printr-o oră mai avansată de culcare sau o siestă prelungită.

Odată ce copiii încep să se trezească devreme pentru a merge la grădiniță sau la școală, o oră prea târzie de culcare va conduce, în mod evident, la o odihnă defectuoasă. Copiii, ca și adulții, nu pot funcționa corespunzător când se simt obosiți; devin irascibili și neatenți. Conform medicului Judith Owens, director al Clinicii de Tulburări Pediatrice ale Somnului din cadrul Spitalului de Copii Hasbro, o oră târzie de culcare poate avea consecințe cu adevărat devastatoare asupra dispoziției și performanței copilului. De asemenea, poate avea un impact și asupra corpului, determinând un stres care va împiedica o dezvoltare fizică corespunzătoare.

Jodi Mindell, medic și director al secției de pediatrie comportamentală a Centrului pentru Tulburări ale Somnului de la Spitalul de Copii din Philadelphia, confirmă faptul că extrem de mulți copii se culcă seara la ora 10 sau 11. Un program agitat specific multor familii, precum și părinții care au un program de lucru prelungit au condus la o devansare a orei potrivite de culcare. Iar când este vorba despre o gospodărie cu mai mulți copii, epuizarea și lipsa de reacție din partea părinților determină ca binecunoscutele încăierări dintre frați să se transforme într-o activitate zilnică.

Aceste concluzii sunt adeverite chiar de studiile științifice, mai exact de o cercetare desfășurată de Fundația Națională pentru Somn, care indică faptul că un procent de 60% dintre copiii mai mici de 18 ani au acuzat o senzație de oboseală pe parcursul zilei, iar 15% au raportat faptul că au adormit la școală. Un studiu al Universității Brown ce a implicat 500 copii de la grădiniță până la clasa a patra a descoperit faptul că mai mult de o treime dintre aceștia aveau probleme legate de somn.

Problema ce trebuie menționată constă în faptul că nu este ușor să identifici un copil care doarme suficient. Copiii obosiți nu par neapărat obosiți, conform medicului Jodi Mindell, din contră, chiar ar putea să se împotrivească dorinței naturale de a ațipi, devenind hiperactivi. Câteva indicii care vă poate demonstra o lipsă a somnului constau în: copilul adoarme în mașină chiar și în călătorii de scurtă durată, se freacă la ochi, este irascibil și agresiv, necesită un timp îndelungat dimineața pentru a se trezi. Ultimul aspect nu este însă unul definitoriu deoarece organismul uman dispune de un ceas biologic extrem de puternic (unii copii se trezesc la anumite ore indiferent de ora de culcare).

Copiii care au un comportament nocturn

Medicul Mary Carskadon, director al Laboratorului de Cronobiologie și Cercetare a Somnului din cadrul Spitalului Bradlu, a studiat comportamentul nocturn și în rândul adolescenților, considerând că și copiii pot prezenta o activitate nocturnă intensă dacă aceasta este în natura lor (ereditatea joacă un rol important, dar și mediul în care trăiesc și vârsta). În acest sens urmărește dacă cel mic se culcă devreme și dacă parte mai energic la anumite ore; chiar dacă ceasul său intern poate indica o preferință pentru noapte, este important să se acomodeze la programul celorlalți membri ai familiei. Cu cât modificarea are loc mai devreme, cu atât este mai bine. Nu permite să fie distras de lumini sau dispozitive electronice înainte de culcare.

De reținut

Somnul nu reprezintă doar odihnă, ci încurajează energia, sănătatea, învățarea, buna dispoziție și calmul. Iată câteva sfaturi pentru cazul în care vrei să îți trezești devreme copilul: mută ora de culcare cu 15 minute mai devreme zilnic sau la 2-3 zile, minimizează expunerea copilului la lumină înainte de culcare (influențează hormonii care controlează ceasul biologic), evită activitățile stimulante înainte de culcare (joacă activă, vizionat tv sau jucat jocuri video) și optează pentru unele liniștitoare.

Fiecare om are nevoie de o cantitate diferită de somn. Nu uita de faptul că indicațiile oferite constituie o medie realizată pentru fiecare categorie de vârstă și că principalul mod prin care poți înțelege dacă copilul se odihnește suficient este să urmărești cum se comportă când este treaz.

Citește și:Somnul la copii: sfaturi utile in functie de varsta 

Mulțumim doamnei doctor Anca Cochino pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Surse:
www.parents.com; www.sleepsisters.com; www.popsugar.com; www.med.umich.edu

Articole asemanatoare

Oreionul: simptome si tratament Oreionul: simptome si tratament
Pojarul sau rujeola: simptome si tratament Pojarul sau rujeola: simptome si tratament
Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani
Trucuri practice pentru o zi cand copilul tau este bolnav Trucuri practice pentru o zi cand copilul tau este bolnav

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa


Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Seminar gratuit pentru părinţi: înscrie-te la Ora de Psihologie! Am fost copil, sunt părinte, mă implic, ascult, înţeleg şi iubescPsihologia copilului este mai mult decât un domeniu de studiu, este un univers nemărginit de experiențe, sfaturi și întrebări, de neputințe, frustrări, bucurii, emoții și pasiuni. Psihologia unui copil este...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Atelierele imaginației, un proiect minunat derulat în școli de Cartoon NetworkAtelierele imaginatiei reprezintă un proiect online implementat de către postul de televiziune destinat copiilor Cartoon Network pentru a încuraja imaginația celor mici și a le explica modul de realizare a desenelor lor...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

7 lucruri care te ajuta sa te recuperezi mai repede dupa nastere

7 lucruri care te ajuta sa te recuperezi mai repede dupa nastere

Se spune ca sarcina este cea mai grea perioada, insa de fapt, recuperare dupa
MAI MULT

Nasterea naturala: sfaturi cruciale de la mamele cu experienta

Nasterea naturala: sfaturi cruciale de la mamele cu experienta

Orice prima nastere este resimtita mult mai intens de catre o proaspata mamica
MAI MULT

Cele 7 stadii prin care trece o mama in primele luni de la nasterea bebelusului

Cele 7 stadii prin care trece o mama in primele luni de la nasterea bebelusului

Toata lumea cunoaste faptul ca legatura care se creeaza intre o mama si
MAI MULT

Bebee

Când trebuie tăiat cordonul ombilical

Când trebuie tăiat cordonul ombilical

Legătura dintre mamă şi făt se face prin intermediul cordonului ombilical.
MAI MULT

Cum-trebuie-să-ne-convingem-copiii-să-iubească-şcoala

Cum trebuie să ne convingem copiii să iubească şcoala?

Specialiștii recomandă tinerilor părinți să înceapă de timpuriu să le
MAI MULT

Cele mai frumoase nume de băieți și semnificația lor

Ești în căutarea unui nume deosebit și frumos pentru copilul sau nepotul
MAI MULT

fibrom uterin

Cauzele apariției fibromului uterin

Există diverși factori care determină apariția fibromului uterin. Deși
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net