Top 10 afectiuni cu care se confrunta copiii vara si cum pot fi prevenite

Top 10 afectiuni cu care se confrunta copiii vara si cum pot fi prevenite

Irina Olteanu - Redactor Senior

Fiecare anotimp este acompaniat de anumite afectiuni caracteristice. Nici vara nu face exceptie, in cazul sau cele mai intalnite fiind problemele digestive. Iata un top 10 afectiuni cu care se pot confrunta copiii vara si modul in care pot fie ele prevenite.

1. Otravire

In medie, centrele medicale din SUA inregistreaza expuneri la substante otravitoare la fiecare 14 secunde; acestea pot fi de natura solida (plante, baterii sau fructe de padure), lichida (detergenti casnici, gaz lampant sau benzina), spray (degresant pentru aragaz, lac de mobila sau solutie pentru insecte) sau gaz (monoxid de carbon). Insa, vara datorita incursiunilor dese in natura, are loc o expunere mai frecventa la plante/sanse crescute de contact; se pare ca 85% din personae sufera de alergie la urushiol (uleiul in seva plantelor cum sunt iedera otravitoare, otetar mirositor si stejarul otravitor), conform Academiei Americane de Dermatologie. Senzatiile de inflamatie si mancarime pot fi tratate acasa cu crema pe baza de cortizon sau lotiune cu calamina si antihistaminice cu administrare orala; insa daca iritatia in urma expunerii apare pe pleoape, buze, fata, sau se observa infectie, este posibil ca cei mici sa necesite medicatie speciala (pot aparea reactii de tip anafilactic). Pentru a preveni otravirile este important sa-i supravegheati pe cei mici indeaproape si sa respectati regulile de siguranta cu privire la substantele potential periculoase.

otravire

2. Lovituri

Caderile insumeaza un procent de 80% din toate ranirile, iar la fiecare 21 secunde in SUA o persoana sufera o leziune traumatica a creierului, conform Asociatiei Leziunilor Cerebrale din America. In plus, tot o statistica ne indica faptul ca daca cei mici sunt nesupravegheati in casa, se confrunta cu un risc de 3 ori mai mare de a fi expusi unui accident, in comparatie cu cei care sunt supravegheati de un adult. Pentru a preveni orice fel de ranire este important ca cei mici sa poarte echipament corespunzator cand practica diverse activitati de tip sportiv (si nu numai), cum sunt casti, protectii pentru genunchi, coate etc., dar si sa urmariti ca suprafata cu care se afla in contact sa fie una sigura (in cazul celor de varsta mica). Daca copilul este de varsta mai mare, asigurati-va ca stie cum sa procedeze cand se afla intr-o situatie periculoasa (ce pasi sa urmeze).

3. Arsuri solare

Deoarece copiii se afla vara mult timp in exterior, au sanse mai mari de a suferi arsuri solare in lipsa unei protectii adecvate (chiar si in zilele innorate); mai exact, in medie de 3 ori mai multe sanse decat adultii (au pielea mai sensibila). In plus, supraexpunerea la razele solare poate cauza ulterior in viata cancer de piele, fapt confirmat si de medicul Kristine Legaspi, dermatolog. Copiii care urmeaza anumite tratamente se confrunta cu un risc mai mare de arsuri solare deoarece acestea pot sensibiliza epiderma sau au efect fototoxic. Bronzul, desi este apreciat de multe persoane, nu reprezinta decat o afectare a pigmentilor de melanina, iar cand apar arsuri solare, pielea se inroseste, apare o senzatie de mancarime si pustule. Pentru a preveni aceasta problema, copiii nu trebuie expusi in timpul verii la razele soarelui in intervalul 11-15 (unii specialisti sustin intre orele 10-14), trebuie sa poarte palarie pe cap /ochelari de soare cu prootectie SPF si sa aplicati pe piele produse de protectie solara. De preferat, cei mici trebuie sa ramana sub umbrele sau la umbra pentru o protectie maxima.

4. Ciupituri de insecte

Virusul West Nile sau boala Lyme, dar si reactii alergice (de tip anafilactic) pot aparea in cazul unui raspuns extrem al sistemului imunitar ca urmare a unei ciupituri de insecte. Boala Lyme a dobandit o amploare mare in ultima perioada datorita invaziei de capuse specifica anotimpului cald din zonele cu iarba si impadurite; mai exact 65% din cazurile nou raportate au aparut in intervalul 1992-2006 in lunile iunie si iulie, conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Tratamentul bolii este unul complex si de durata, prin urmare trebuie sa apelati la specialist in cazul in care sunt prezente febra, dureri de cap/musculare, iritatie, paralizie faciala sau artrita. Pentru a preveni ciupiturile insectelor, cel mai bine este ca cei mici sa poarte haine cu maneci lungi si pantaloni lungi in culori deschise, iar pe piele sa le aplicati repelente speciale (cu DEET in cantitate minima). Este important de asemenea sa verificati cu atentie corpul copilului de fiecare data cand vine de afara (mai ales dintr-o zona cu ierburi, copaci sau tufisuri-insectele se ataseaza mult mai usor din aceste locuri).

ciupituri

5. Urechea inotatorului

Din punct de vedre medical, poarta denumirea de otita externa si apare in special vara conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, manifestandu-se prin durere si macarime la nivelul urechii externe. Se intampla acest lucru pentru ca exista o combinatie de caldura si umiditate care favorizeaza proliferarea bacteriilor si fungilor (responsabili de infectia urechea inotatorului). Pentru a preveni aceasta afectiune, este important sa nu ramana apa in canalul auditiv; cei mici trebuie sa isi usuce bine urechile dupa ce inoata sau fac dus cu un prosop (nu cu un betisor de ureche), conform medicului pediatru Jennifer Shu. Este de ajutor si inclinarea capului incat apa din ureche sa se scurga si tragerea cu usurinta de lobul urechii; daca nu s-a uscat complet, puteti utiliza un foehn la temperatura mica si la o distanta rezonabila de cap. De asemenea, cand cei mici inoata, trebuie sa aiba urechile acoperite cu casca speciala.

 Un alt ajutor important, care previne afectiunile urechilor cand copilul ia contact cu apa sunt dopurile de urechi. 

Dopurile din silicon pentru inot de la Quies sunt recomandate pentru copii, pentru inot in mare si piscina, in timpul practicarii sporturilor de apa si la dus. Sunt reutilizabile si fabricate din silicon etans.

6. Toxiinfectii alimentare

Departamentul de Agricultura al SUA estimeaza ca imbolnavirile alimentare sunt de 2 ori mai frecvente in timpul lunilor de vara decat in alte perioade ale anului deoarece bacteriile responsabile cresc cel mai repede intr-un mediu cald si umed. Conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, 76 milioare persoane se imbolnavesc de toxiinfectii alimentare anual, iar varstnicii, copiii si persoanele imunocompromise sunt mai susceptibile la ele. Pierderea fluidelor corporale si a electrolitilor ca urmare a episoadelor diareice pot conduce la deshidratare, dar si probleme renale, cardiace sau musculare (in cazuri grave deshidratarea e chiar fatala-in special pentru bebelusi). Pentru a preveni toxiinfectiile, este importanta respectarea regulilor de igiena de baza (spalat pe maini inainte de fiecare masa si dupa folosirea toaletei), pastrarea alimentelor refrigerate; cele aflate in afara mai mult de 2 ore pot sa nu fie sigure, iar cand temperatura depaseste 32 grade Celsius, nu mai mult de 1 ora. Este important sa acordati atentie si dietei copiilor, insistand cat mai mult ca cei mici sa manance acasa si sa opteze pentru mancare proaspat gatita si apa imbuteliata.

Citeste si: Diareea la copii: informatii complete

toxiinfectii

7. Hipertermia

Aceasta reprezinta un grup de imbolnaviri legate de temperaturile crescute care variaza de la epuizare in urma caldurii la accident vascular cerebral de caldura (supraincalzirea corpului). Varstnicii se pare ca sunt cei mai expusi deoarece scade abilitatea de a disipa caldura odata cu imbatranirea, dar exista un risc crescut si la cei cu afectiuni cronice (boli cardiace), circulatie proasta, obezitate (precum si la cei care urmeaza medicatie pentru tensiune, boli de inima si depresie). Primele semne ale hipertermiei presupun temperatura crescuta, transpiratie puternica, slabiciune, ameteala si greata si ar trebui sa apelati de urgenta la medic daca le observati; la copiii mici poate aparea si respiratia rapida, superficiala si ritmul cardiac crescut. Pentru a evita hipertermia, este important sa evitati suprasolicitarea corporala in zile toride (evitarea exercitiului fizic intens) si sa urmariti zone racoroase (de preferat sa iesiti seara si dimineata afara cu cei mici), dar si consum sporit de apa (nu exagerat insa pentru ca cei mici pot suferi intoxicatie cu apa).

8. Deshidratarea

Deshidratarea apare cand corpul consuma mai multe lichide decat primeste. Se spune ca o persoana normala pierde intre 2-3 litri de apa prin urina si transpiratie, prin urmare poate aparea destul de rapid, iar daca senzatia de sete este deja prezenta, inseamna ca s-a instalat deja deshidratarea. Culoarea uriniii se va modifica si ea, devenind mai inchisa. Aceast problema constituie o preocupare serioasa pentru copii in principal (conform pediatrului Aileen Binuya, ei se dehidrateaza mai usor decat adultii) deoarece sunt ocupati cu joaca si uita pur si simplu sa consume lichide, mai ales cand se afla afara si transpira mult. Semnele deshidratarii mai includ: oboseala si eliminare minima de urina. Pentru a remedia situatia, este de ajutor aportul de apa, solutii speciale de rehidratare sau apa de cocos (restabilesc mineralele si sarurile pierdute). Pentru a preveni deshidratarea, oferiti-le celor mici lichide fara a astepta sa ceara.

deshidratare

9. Miliaria

Este cel mai des intalnita vara cand, datorita temperaturilor crescute si umiditatii, apare o iritatie la nivelul pielii. Conform medicului Legaspi, afectiunea constituie rezultatul glandelor sudoripare obstructionate si este des observata la bebelusi pentru ca ei nu au aceste organe prea bine dezvoltate. Ca aspect, seamana cu niste mici protuberante pe o anumita zona a corpului cum sunt spatele, abdomenul sau bratele. Poate conferi senzatie de mancarime si in unele cazuri persista o usoara inrosire. Desi nu constituie o problema serioasa, poate fi inconfortabila. Pentru a o preveni, este bine ca cei mici sa se afle intr-un mediu racoros, sa poarte haine usoare din bumbac. Daca miliaria a aparut deja, spalati copiii cu apa calduta, aplicati comprese reci locale si lasati-i dezbracati pentru a se vindeca iritatia; va disparea in decurs de 1-2 zile. Asigurati-va de asemnea ca sunt bine hidratati; se pare ca utilizarea produselor de tip pudra pentru tratarea acestei afectiuni nu este tocmai indicata, putand chiar agrava situatia.

10. Infectii fungice/ciuperci

Din nou caldura si umiditatea care predispun la transpiratie excesiva pot constitui un mediu perfect pentru proliferarea infectiilor. In acest caz, este vorba despre infectii fungice, mai ales la nivel subratului, inghinal, intre degetele de la picioare si in orice pliuri unde nu are loc o aerisire buna a pielii. Cand apare o infectie fungica, este prezenta de obicei o mancarime constanta si inrosire locala. Este important in acest sens sa se mentina o buna igiena si ca cei mici sa poarte haine curate si uscate in permanenta. O atentie deosebita trebuie acordata activitatilor din exterior si inotului. Pentru a preveni infectiile fungice la copii este bine sa le spalati mainile si picioarele de fiecare data dupa joaca afara, sa le schimbati hainele transpirate frecvent, sa nu le permiteti sa imparta haine/pantofi cu alti copii si sa stea departe de animalele fara stapan. Daca merg la strand/piscine, este important sa poarte papuci si sa se spele bine, in special pe picioare (locul cel mai des intalnit pentru infectii fungice).

Citeste si: Sanatatea copilului: 5 probleme medicale specifice verii si rezolvarea lor 

Opinia specialistului

Doamna doctor Ingrid Balan, medic specialist pediatru Centrul Medical Medsana ne ofera urmatoarele informatii: 

"Infectiile digestive de etiologie virala (Rotavirus, Adenovirus) sau bacteriana (salmoneloze) manifestate prin febra, greata, varsaturi ce se pot complica cu sindrom de deshidratare acuta, dureri abdominale, diaree apar mai frecvent pe perioada verii. Pentru a preveni aparitia acestora, trebuie multa atentie la temperatura de conservare a alimentelor, evitarea pastrarii acestora la temperaturi inalte, de asemenea se recomanda evitarea consumului alimentelor de tip medicfast-food, mezeluri sau patiserie (in special produse ce contin lapte, smantana), inghetate de la tonomate. Parintii sunt sfatuiti sa instituie un regim alimentar adecvat, hidratare suplimentara, simptomatice antidiareice si sa se prezinte de urgenta la spital in cazul in care apar simptome de deshidratare acuta (buze uscate, sete intensa, ochi incercanati, somnolenta, mictiuni rare, pliu cutanat abdominal lenes, ochi infundati in orbite, fontanela anterioara adancita la sugari).

Insolatia cauzata de expunerea prelungita la soare manifestata prin cefalee, greata, ameteala, slabiciune, febra inalta si care impune plasarea copilului intr-un spatiu racoros, hidratare adecvata, aplicarea de comprese reci pe frunte, iar daca simptomatologia se agraveaza, se recomanda consultul medical. Copiii trebuie sa aiba capul acoperit cu sepcute, palarii in cazul expunerii la soare si sa evite intervalul orar 11-17 pe perioadele foarte calduroase, de asemenea trebuie sa li se asigure o hidratare optima.

Arsurile solare pot fi si ele o consecinta a expunerii neprotejate la soare in orele fierbinti ale dupa-amiezii de vara si de obicei se manifesta prin aparitia rosetii pielii, edeme, basici insotite de durere si usturime. Ca prim-ajutor in aceste situatii se recomanda aplicarea unui gel hidratant pe piele, foi de varza la nivelul edemelor, eventual consult medical. Preventia consta in evitarea expunerii la soare dupa ora pranzului pana in jurul orei 17 si aplicarea pe corp de creme sau emulsii cu factor de protectie 50+.

Otita externa insotita de durere, febra, eventual scurgeri de lichid la nivelul urechii poate fi favorizata de inotul in piscine si impune tratament simptomatic, spalaturi auriculare cu ceai de musetel sau suc proaspat de usturoi, consult ORL.

Conjunctivita datorata clorinarii apei din piscine insotita de roseata ochilor, lacrimare excesiva si usturime, se amelioreaza prin clatirea abundenta a ochilor cu apa fiarta si racita sau ser fiziologic, purtarea ochelarilor de inotator.

Muscaturile de capuse, intepaturile de insecte precum tantari, viespi manifestate prin durere, edem, grataj produs de scarpinatul excesiv se pot preveni prin aplicarea de solutii sau spray-uri repelente sau ce contin lamaita si evitarea plimbarilor nocturne sau a jocurilor in iarba inalta fara incaltaminte, purtarea de haine deschise la culoare."

Multumim doamnei doctor Ingrid Balan pentru informatiile oferite. 

Surse: 

www.mylittlemoppet.com; www.smartparenting.com.ph; www.medicinenet.com; www.redbookmag.com; www.livescience.com

Articolul urmator
Copiii cu o alergie pot dezvolta mai multe. Ce spun specialiștii
Copiii cu o alergie pot dezvolta mai multe. Ce spun specialiștii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

    Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

    Momentul filmat când o mamă confruntă șoferul autobuzului de școală care țipă la copiii ei
    Momentul filmat când o mamă confruntă șoferul autobuzului de școală care țipă la copiii ei

    A fi părinte implică o dorință puternică și aprigă de a-ți proteja copiii. Când afli că cineva le face probleme sau le face rău micuților tăi, nu stai cu mâinile...

    În căutarea luminii: Cum transformă o familie tragedia în aventură pentru fetița lor care se confruntă cu pierderea vederii
    În căutarea luminii: Cum transformă o familie tragedia în aventură pentru fetița lor care se confruntă cu pierderea vederii

    Breia a avut probleme cu vederea de când s-a născut. Din păcate, problemele s-au agravat odată cu trecerea timpului, iar acum, la vârsta de 6 ani, urmează să-și piardă...

    Art Safari Kids, evenimentul preferat al copiilor de vara aceasta! 8 activități pe care le pot face aici micii artiști
    Art Safari Kids, evenimentul preferat al copiilor de vara aceasta! 8 activități pe care le pot face aici micii artiști

    Vara aceasta se numără micii artiști, la Art Safari Kids!Ateliere de creație variate, artă adevărată, tururi ghidate pe înțelesul lor - sunt doar câteva dintre surprizele...

    Anchetă Salvați Copiii: 36% dintre părinții plecați în străinătate nu-și pot petrece concediul cu copiii rămași în România
    Anchetă Salvați Copiii: 36% dintre părinții plecați în străinătate nu-și pot petrece concediul cu copiii rămași în România

    Potrivit unui sondaj realizat de „Salvați Copiii România”, care a fost făcut public luna aceasta, mai puțin de jumătate dintre părinții care lucrează peste hotare...

    De ce nu îmi pun copiii să lucreze pentru școală in timpul vacanței de vară
    De ce nu îmi pun copiii să lucreze pentru școală in timpul vacanței de vară

    Nu voi uita niciodată acea senzație magică din ultima zi de școală, când ajungeam acasă după festivitatea de premiere și știam că gata, am toată vara în față pentru...

    Copiii nu pot salva o căsnicie, dar pot repara relația cu mama ta
    Copiii nu pot salva o căsnicie, dar pot repara relația cu mama ta

    O femeie de peste hotare ne vorbește despre etapele relației cu mama sa, precum și cum s-a schimbat aceasta de când autoarea a devenit mamă. O poveste din care putem învăța...

    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta
    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta

    Alături de grija permanentă pentru ca micuțul tău să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, îți dorești ca treptat să-l înveți lucruri care să-i permită...

    © 2024 Qbebe