Sanatatea copilului: 5 probleme medicale specifice verii si rezolvarea lor

 Sanatatea copilului: 5 probleme medicale specifice verii si rezolvarea lor

Cosmina Ionita

Vara este anotimpul preferat al copiilor. Este cald si frumos, iar copiii se pot juca si balaci in voie cat este ziua de lunga. Dar sezonul estival poate transforma rapid o zi reconfortanta la plaja intr-un dezastru. Qbebe va prezinta cele mai comune afectiuni sezoniere ale copiilor, dar si cum va puteti bucura de vremea calda fara probleme.

fetita atarnata in copac Deshidratarea

Deshidratarea apare atunci cand corpul nostru pierde mai multe lichide decat consuma. Copiii se deshidrateaza foarte usor vara, in special daca petrec mult timp in aer liber. Specialistii avertizeaza ca procentul de apa din organismul unui copil este foarte ridicat si ca senzatia de sete se instaleaza uneori prea tarziu, dupa ce corpul incepe deja sa resimta efectele lipsei de apa. Un bun indicator in acest sens este culoarea urinei: cu cat este mai inchisa, cu atat micutul este mai deshidratat. Totodata, copilul poate experimenta slabiciune si oboseala, ameteli, gura uscata si lipicioasa, senzatie de sete si dureri de cap.

Pentru a preveni deshidratarea, obisnuiti-l pe copil sa bea apa indeajuns, in cantitati mici, inainte de a pleca la joaca. Copiii sunt atat de absorbiti in activitatile lor incat uita sa ceara apa chiar daca li se face sete. Medicii recomanda sa aveti intotdeauna lichide la indemana si sa ii cereti copilului sa faca pauze mici si dese pentru a se hidrata. Puteti sa-i puneti un strop de zeama de lamaie in apa pentru un plus de savoare. Este foarte important sa evitati sucurile si ceaiurile din comert, care contin mult zahar, cafeina si chimicale si sa-i oferiti doar variante naturale.

Citeste si:
Bauturi de casa racoritoare si sanatoase pentru copii

Insolatia

Insolatia este una din afectiunile frecvente ce apare la copii in timpul verii. Insolatia este o reactie a organismului la expunerea prelungita la soare, o crestere anormala a temperaturii corpului (peste 40 de grade Celsius), care nu mai are capacitatea sa-si reduca temperatura. Insotita de deshidratare, insolatia devine o urgenta medicala.
Daca copilul are fata rosie, pielea calda la atingere, respiratia rapida, stari de greata, acuza dureri de cap si ameteli, devine obosit si agitat, cel mai probabil a stat prea mult in soare.

Primul ajutor al parintilor in caz de insolatie este vital. Copilul trebuie adapostit la umbra, unde parintii vor incerca sa-i scada temperatura. Dezbracati-l usor si tamponati-i trupul cu un propos umed. Incercati sa-l convingeti sa bea multa apa sau lapte, dar in cantitati mici, ca sa se hidrateze si sa reinceapa sa transpire astfel incat temperatura sa scada mai repede. Monitorizati gradul de caldura al copilului, dar luati temperatura rectala; este singura care indica cu precizie temperatura reala a organismului. Chiar daca starea copilului se imbunatateste, este indicat sa contactati medicul, singurul in masura sa puna un diagnostic si sa prescrie un tratament corespunzator.

Paza buna trece primejdia rea! Pentru a preveni insolatia, imbracati copilul cu haine subtiri si lejere, hidratati-l cu multe lichide si fructe. Daca sunteti nevoita sa iesiti cu el la amiaza, cand soarele arde puternic, puneti-i o palarioara, aplicati-i o crema cu factor de protectie si cautati zolele cu umbra.

Citeste si: Arsurile solare la copii
tata si fetita la piscina

Conjunctivita

Conjunctivita de bazin sau de piscina este o problema comuna cu care parintii se confrunta in sezonul estival. Determinata de infectii virale sau bacteriene, dar si de factori iritanti (cum ar fi clorul din apa de bazin) sau alergeni (polen, par de animale, praf), conjunctivita poate fi recunoscuta dupa urmatoarele simptome: inrosirea ochilor si lacrimare excesiva, pleoape inflamate, senzatie de mancarime si nisip in ochi, nasuc infundat, secretii nazale, febra, tuse.

Perioada de incubatie (durata din momentul infectarii si pana la aparitia simptomelor) difera in functie de cauza: in cazul conjunctivitei bacteriene sunt necesare 2-3 zile pana la aparitia simptomelor, iar la cea virala, perioada de incubatie este in medie de 7-10 zile.

Conjunctivita bacteriana se trateaza cu antibiotice (picaturi, unguent sau tablete) pentru a alunga infectia. Conjunctivitele virale nu au un tratament specific, n-aveti decat sa lasati virusul sa isi urmeze cursul (de obicei, dureaza intre 4 si 7 zile). Conjunctivita alergica se vindeca odata cu indepartarea cauzei si tratarea in sine a alergiei. Conjunctivita chimica necesita spalarea prompta a ochiului afectat si aplicarea unui tratament septic, prescris de medicul oftalmolog dupa ce determina cauza infectiei.

Cele mai cunoscute surse de infectii sunt apa din piscina, stranduri, chiar si cea de la mare. Pentru a reduce riscul de contaminare, specialistii recomanda sa ne scaldam numai in spatiile special amenajate, cu autorizatie sanitara valabila. Dar chiar si in piscinele atent ingrijite exista pericolul contaminarii, deoarece unii germeni sunt rezistenti la produsele dezinfectante.

De aceea, trebuie sa va luati niste masuri de precautie pentru a evita aparitia conjunctivitei de piscina. In primul rand, ocoliti locurile in care calitatea apei este indoielnica, miroase puternic a clor sau care nu respecta normele de igiena; convingeti-va copilul sa poarte ochelari de inot, iar cand iese din piscina, clatiti-l cu apa rece pe fata si folositi dusul pentru a indeparta cu sapun eventualele bacterii. De asemenea, folositi doar obiecte personale (prosop, slip).

Nu incercati sa-l tratati singura de conjunctivita. Riscati ca afectiunea sa se agraveze si sa apara complicatiile. In plus, conjunctivita poate fi confundata usor cu alte afectiuni oculare mult mai grave.

Citeste si: Ce faci cand copilul tau are conjuctivita

Toxiinfectia alimentara

Temperaturile ridicate din sezonul estival cresc si riscul aparitiei toxiinfectiei alimentare la copii. Intoxicatia alimentara este o infectie digestiva cauzata de ingestia unor alimente contaminate cu diferite bacterii, virusuri si paraziti. Fructele si legumele proaspete, laptele nepasteurizat, mezelurile, carnea de pui si ouale pot adaposti astfel de microorganisme.

Stari de greata, ameteli, varsaturi, dureri de cap si abdominale, febra si frisoane, diaree sunt principalele simptome ale intoxicatiei, care apar la aproximativ 10 ore dupa ce copilul a mancat un aliment contaminat. De cele mai multe ori, simptomele dispar de la sine, fiind necesara doar rehidratarea. Chiar si asa, medicii recomanda consultul de specialitate, cu atat mai mult cu cat toxiinfectia poate evolua rapid si violent, ducand pana la deces.

O intoxicatie alimentara poate fi foarte usor prevenita daca cititi cu atentie termenul de valabilitate al alimentelor si le consumati imediat dupa preparare. Depozitati corect alimentele gatite si separati-le de cele crude. Iar mancarea copiilor trebuie pastrata in recipiente speciale, departe de cea a adultilor.
Foarte importanta este igiena: invatati-l pe copil sa se spele in mod frecvent pe maini cu apa calda si sapun, mai ales inainte de masa. Si spalati foarte bine prosoapele, pot adaposti bacterii.

Citeste si: Intoxicatia alimentara la copii

fetita cu un pepene urias

Alergii la ciupituri si intepaturi de insecte

Nu numai ca sunt enervante si provoaca senzatii acute de mancarime, dar intepaturile si ciupiturile insectelor pot provoca reactii alergice serioase.

Indiferent de ce insecta l-a intepat, copilul va prezenta o reactie locala usoara sau mai severa (daca intepatura/muscaturaprovine de la capusa sau furnica), roseata, umflatura, senzatie de mancarime si durere la atingere. Daca reactia la intepatura este una usoara, este suficient sa se dezinfecteze zona si sa se aplice un unguent pentru prevenirea infectiilor.

Daca micutul da semne de sufocare sau incepe sa verse si sa i se umfle buzele sau gatul, inseamna ca este alergic la intepatura si trebuie sa consultati imediat medicul, care ii va prescrie cel mai potrivit tratament.
Imunoterapia ramane cea mai indicata metoda prin care copilul ajunge sa tolezere veninul insectei. De asemenea, purtarea unei bratari medicale de alerta are menirea sa avertizeze o urgenta medicala in caz ca micutul a fost intepat de o insecta.

Evitati sa duceti copilul alergic in livezi, gradini si pajisti inflorite, unde sunt multe insecte. Imbracati-l lejer, dar cu pantaloni lungi si bluzite cu maneca lunga. Purtati tot timpul la indemana tablete antialergice si antihistaminice sau o seringa cu adrenalina (epinefrina).

Citeste si: Intepaturile de insecte: remedii homeopatice

Surse:
http://www.smartparenting.com.ph/home-living/homebase/how-to-manage-5-common-summer-health-problems/page/1
http://www.sheknows.com/health-and-wellness/articles/815057/7-summer-maladies-and-ways-to-prevent-them-1
http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/top-7-summer-health-hazards
http://pediatrics.about.com/cs/quizzes/l/bl_summer_quiz.htm

Articolul urmator
Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult
Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

    Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm
    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm

    Andrew și Ryan au devenit vedetele rețelelor de socializare în urmă cu 5 ani. Motivul? La doar 2 ani, gemenii dădeau adevărate petreceri nocturne, când părinții lor...

    Adriana Bahmuțeanu îl acuză pe Silviu Prigoană că nu are grijă de sănătatea fiului lor cel mic. "Fiul meu se află în acest moment la granița dintre sănătate și boală"
    Adriana Bahmuțeanu îl acuză pe Silviu Prigoană că nu are grijă de sănătatea fiului lor cel mic. "Fiul meu se află în acest moment la granița dintre sănătate și boală"

    Scandalul dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană a luat amploare. Așa cum era de așteptat, la mijloc sunt copiii lor, de această dată Eduard, băiatul cel mic. Aparent, acesta...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    Două surori gemene au aceleași simptome specifice cancerului, deși numai una din ele a primit diagnosticul
    Două surori gemene au aceleași simptome specifice cancerului, deși numai una din ele a primit diagnosticul

    Probabil că doar cine este geamăn poate înțelege pe deplin profunzimea legăturii dintre doi gemeni. Noi, restul, putem doar să ne dăm cu presupusul. Astăzi aducem în...

    Un tată cu dizabilități a decis să scrie o carte, din perspectiva copilului cu probleme, pentru a răspunde tuturor întrebărilor primite de-a lungul anilor
    Un tată cu dizabilități a decis să scrie o carte, din perspectiva copilului cu probleme, pentru a răspunde tuturor întrebărilor primite de-a lungul anilor

    Viața cu dizabilități este o provocare? Cum trăiesc acești oameni? Pot avea o viață normală? Ca să nu mai fie nevoie să ne dăm cu presupusul, haideți să citim mărturia acestui...

    Mama copilului lor este însărcinată din nou și le cere să îi adopte și al doilea copil
    Mama copilului lor este însărcinată din nou și le cere să îi adopte și al doilea copil

    La ani de zile după ce au încercat să aibă un copil, un cuplu s-a împăcat cu ideea că nu vor fi niciodată părinți, până când au primit un telefon care le-a...

    Lege nouă: tații obligați să plătească jumătate din costurile medicale ale sarcinii
    Lege nouă: tații obligați să plătească jumătate din costurile medicale ale sarcinii

    Într-un stat din SUA există o lege ce prevede ca tații să fie responsabili de plata a jumătate din costurile medicale ce țin de sarcină și de naștere. Parcurge cu atenție...

    © 2024 Qbebe