Ești a doua soție? 9 situații pentru care trebuie să te pregătești intens

Ești a doua soție? 9 situații pentru care trebuie să te pregătești intens

Mariana Voinea

Ești a doua soție? Asta nu înseamnă că ești pe locul doi în inima bărbatului tău. Treci peste temeri, răutățile din jur (dacă există) și peste "fantoma" primei soții. Înarmează-te cu umor, diplomație și răbdare și privește cu speranță spre un mariaj fericit!

Se întâmplă adesea ca doi oameni să se căsătorească, să conviețuiască și să nu se mai înțeleagă. După divorț, nimeni nu este condamnat să trăiască singur pentru tot restul vieții. De aceea, multe persoane aleg să se recăsătorească. Provocările pe care femeile le resimt atunci când capătă statutul de a doua soție nu trebuie trecute cu vederea.

Al doilea mariaj trebuie tratat cu seriozitate și respect, dar și cu puțin umor, pentru că vor fi situații când trebuie să privești lucrurile și cu puțină detașare. Vei simți că trebuie să lupți cu fosta soție, să câștigi iubirea copiilor vitregi și să fii soția perfectă pentru bărbatul care își încearcă norocul a doua oară pe plan sentimental.

Conform unui studiu efectuat de în anul 2013, 64% din bărbații divorțați și 52% din femeile care au trecut printr-un eșec în dragoste au ales să se recăsătorească în Statele Unite ale Americii.

Așa că, dacă nu te împaci cu statutul de a doua soție, liniștește-te, nu ești singura. Sunt atât de multe femei în aceeași situație și care trec din aceleași frământări și sentimente mixte.

Există și numeroase avantaje pentru a doua soție. Dar în mare parte, comparația cu prima soție va fi inevitabilă și deloc confortabilă, mai ales dacă există în peisaj și copii din prima căsătorie.

Specialista licențiată în psihologie Kranti Sihotra Momin, ne oferă detalii și sfaturi din experiența profesională pe care o are, care cu siguranță te vor va ajuta să depășești acest complex al celei de-a doua soții.

Cu ce dezavantaje vine titulatura de a doua soție?

Unul din cele mai importante dezavantaje cu care te vei confrunta aproape imediat face referire la bârfele sociale, și nu la stabilitatea mariajului. O femeie pe nume Chloe a decis să-și împărtășească experiența căsniciei cu un bărbat divorțat din New Orleans.

În primii ani ai căsniciei parcă puteam să aud ce șușoteau ceilalți pe la spatele meu și puteam să le simt în ceafă ochii ațintiți asupra mea. Îmi imaginam cum oamenii râd de mine. Rudele mai în vârstă din familia soțului meu cu greu se abțineau să nu mă strige pe numele fostei soție.

Ulterior, am realizat că a doua căsnicie nu implică alți participanți decât soțul și soția, gata să lase greșelile trecutului și să înceapă o viață nouă de la capăt“, mărturisește ea.

Principalele dezavantaje ale statutului de a doua soție

· Bărbatul nu își dorește o a doua nuntă atât de grandioasă precum prima, iar acest lucru îți va spulbera visul de a păși la altar într-o superbă rochia albă, admirată de zeci de persoane;
· Soțul se va dovedi destul de cinic în ceea ce privește dragostea până la adânci bătrâneți și acest concept se va spulbera încet și pentru tine;
· Te vei simți ca un străin în preajma copiilor lui sau a fostei soții, ceea ce îți va adânci durerea.

Divorțez de a doua soție pentru că fetele ei îmi agresează fiica în fiecare zi

Amândoi veniți după relații eșuate, deci vor fi mult mai multe persoane implicate în relația voastră decât credeți. Fosta lui soție, fostul tău soț, copiii tăi, copiii lui, foștii socrii, socrii actuali. Cu greu veți găsi timp să planificați o vacanță doar pentru voi.

Nouă provocări pentru care orice femeie în calitate de a doua soție ar trebui să fie pregătită

Pe lângă comparațiile permanente între prima și a doua soție, există multe alte probleme care vă vor deranja pe parcursul relației. Problemele de familie, copiii vitregi, drepturile fostei asupra unor anumite proprietăți, custodia copiilor după divorț sunt doar câteva dintre lucrurile cu care vă veți confrunta.

În ciuda poveștilor pe care cu toții le știm despre mame vitrege foarte rele, realitatea nu este zugrăvită numai în alb și negru. Experiența de viață a fiecărei femei în rolul de a doua soție poate fi diferită: pentru unele femei pozitivă, pentru altele negativă.

1.       Eticheta, privirile insistente și întrebările indiscrete

Relația lui Marcus cu Chantal este cel mai bun exemplu al acestei provocări. Amândoi erau la a doua căsătorie, trecuți de 30 de ani și se întâlneau de câțiva ani înainte să ia decizia cea mare. “Nu eram chiar așa tânără și naivă la acel moment, dar nici nu eram pregătită pentru a fi judecată constant de oameni care nici măcar nu mă cunoșteau și pentru a face față întrebărilor și curiozităților acestora“, mărturisește Chantal.

“Fiindcă îl cunoșteam pe Marcus chiar din prima lui căsătorie, mulți oameni au presupus că eu am fost amanta lui și ne întâlneam pe ascuns pe la spatele soției. În plus, prima sa soție, Diane era atât de iubită și respectată de comunitatea din care făceau parte, încât cu greu m-au acceptat și pe mine ca a doua soție. Această experiență m-a făcut să simt că nici nu puteam să mă compar cu Diane“, povestește ea.

Conflictul în relație este cât se poate de normal și natural, chiar și în cuplurile care par foarte fericite“, susține Kranti. “În a doua căsnicie acestea vor fi mult mai dese și mai intense din cauza opiniilor nesolicitate a celor din jur și a prejudecăților oamenilor. Vor fi momente când veți simți că toată lumea este împotriva voastră“, continuă specialista.

2. Sindromul celei de-a doua soții

Deși nu îți vine să crezi, acesta există. Te întrebi cum se manifestă? În primul rând, vei simți că ai pășit într-o cu totul altă realitate, creată de fosta soție și de prima familie a soțului, realitate la care nu te poți adapta.

Chiar și cele mai încrezătoare femei se vor simți nesigure pe ele din cauza presiunii care se pune asupra lor. Dacă nu știi cum să-ți prioritizezi sentimentele astfel încât experiența ta în rolul de a doua soție să fie una plăcută, te vei putea confrunta cu:

· Sentimentul că soțul tău îi acordă mai multă importanță fostei soții și copiilor lor;
· Nesiguranța că programul și bugetul soțului este controlat exclusiv de fosta lui familie;
· Comparația constantă cu fosta soție și scăderea stimei de sine;
· Un permanent sentiment negativ asupra propriei persoane și statutului de a doua soție care pare nesemnificativ comparativ cu prima soție;
· Încercarea constantă de a influența alegerile soțului mai mult decât fosta lui familie.

Copilul din altă căsătorie

De regulă, a doua parteneră pășește într-o familie deja formată și destrămată. De aici pornește și  sentimentul de nemulțumire și nesiguranță. Dacă soțul este văduv, atunci pregătește-te să auzi mai multe lucruri despre soția decedată decât te-ai fi așteptat.

Soțul îi va onora memoria și îi va aduce mereu omagii. Mai mult decât atât, mereu își va aminti cu drag de ea și se va ocupa de toate nevoile copiilor, lăsându-te de multe ori pe al doilea plan. Indiferent de situație, prezența invizibilă a primei soții amplifică durerea celei de-a doua.

3. Ești pregătită să devii mamă vitregă?

Aceasta este una din întrebările pe care trebuie să ți le pui chiar dinainte de a avea această titulatură de a doua soție. Este foarte dificil să fii acceptată de copiii bărbatului ales. Cu toate că nu vrei și nici nu ai putea vreodată să iei locul mamei lor, copiii vor fi foarte reticenți să își vadă părintele cu altcineva.

 Dacă vorbim de copii adolescenți, lucrurile devin și mai dificile. Este bine să tatonezi teritoriul cu mult timp înainte de căsătorie și să încerci să îi apropii cât mai mult de tine. Astfel nu vei da piept cu o atitudine atât de ostilă  din partea celor mici. 

Să luăm și un exemplu în acest caz. Mira și Leah s-au căsătorit după o relație de peste doi ani de zile. Din păcate, fiica lui Leah din prima căsătorie cu greu a acceptat-o pe Mira. “Prima soție a lui Leah a decedat, iar fiica lor Rose încă nu depășise durerea pierderii mamei când noi începusem să ieșim împreună“, povestește Mira.

Pentru Rose, faptul că părintele ei putea investi sentimente în altcineva în afară de mama ei era un sacrilegiu. Lucru care a și determinat-o pe Mira să nu își accepte mama vitregă nici măcar după doi ani de zile.

Am investit foarte mult timp și energie în relația cu Rose. Am mers împreună la terapie de familie și am încercat să îi explic că dacă nu poate să mă vadă ca mamă, măcar să mă accepte ca și prietenă și să aibă încredere în mine, îi vreau doar binele.

Rose este acum la facultate și relația tinde să se îmbunătățească. Deși nu avem acea relație perfectă mamă vitregă - fiică și nu suntem cele mai bune prietene, ne respectăm și ne iubim suficient de mult încât să pot spune că avem o relație decentă“, susține Mira.

4. Banii vorbesc

În general, la a doua căsnicie, discuțiile despre finanțe sunt complicate de bagajul din prima căsătorie. Partenerii sunt la vârsta la care fiecare are câștigul lui. În multe cazuri, soțul trebuie să plătească pensie alimentară copiilor. Iar tu în calitate de a doua soție nu prea ai niciun cuvânt de spus, pentru că lucrurile deja fuseseră stabilite până să apari în peisaj. 

Să luăm exemplul lui, Sally și Bill ambii la a doua căsnicie, iar femeii nu-i convenea absolut deloc faptul că proprietatea în care locuiau amândoi era pe numele fostei soții a lui Bill. Cei doi nu puteau să se mute în altă parte pentru că nu ar fi vrut să afecteze copiii și educația lor, iar Sally nu putea să își exprime nemulțumirea în niciun fel.

Cert este că decizia de a trăi în aceeași casă în care soțul a locuit cu prima soție și copiii nu este deloc o idee bună pentru că inevitabil va apărea depresia, nesiguranța și neplăcerile în viața de familie.

5. Gestionarea bagajului emoțional al partenerului

barbat si femeie imbratisati se uita unul in ochii celuilalt

Fie că și-a pierdut soția în urma unui divorț sau aceasta a decedat, starea emoțională a bărbatului cu care te căsătorești nu este chiar cea mai bună. Chiar și în situația ideală în care a reușit să își trateze rănile emoționale și să depășească cumva acest moment, tot vei avea de înfruntat anumite probleme pe plan afectiv.

Să luăm situația în care soțul tău și-a pierdut soția din cauza unei boli. Atunci, este foarte posibil ca el încă să mai sufere. Vă prezentăm povestea unei prietene a psihoterapeutului Kranti, care s-a căsătorit cu un văduv.

Bărbatul obișnuia ca în fiecare duminică să meargă la mormântul primei soții și să îi ducă un buchet de flori. La început, nu a știut cum să privească întreaga situație, dar pe parcurs a acceptat acest lucru, i-a oferit intimitatea de care avea nevoie și în mod îmbucurător, relația lor a avut de câștigat.

A fost necesar să îi amintească mereu mereu că a decis să o ia de la capăt cu altcineva și că acest început proaspăt îi va aduce numai beneficii. Între timp, i-a oferit libertatea să onoreze memoria fostei soții.

O femeie locuiește în aceeași casă cu actualul logodnic și cu fostul soț care s-a recăsătorit de dragul copiilor

6. Cum gestionezi relația cu fosta lui soție?

Mai vorbim și ipostaza ingrată în care fosta soție este încă un peisaj. Aceasta fie are grijă de copiii soțului, fie este parteneră în afacerea căreia i-au pus împreună. Deși pare greu, va trebui să înveți să accepți situația fără a lăsa impresia că ești nesigură pe tine.

Este foarte important să înțelegi că fosta lui soție va apărea mai mereu un peisaj și tu nu ai cum să eviți acest lucru. Dar așa cum ea a avut locul ei în viața lui, și tu ai locul tău în viața soțului tău, iar relația pe care cei doi o au acum este pur formală. 

Toate aceste circumstanțe nu fac altceva decât să te calce pe bătături. Pare puțin cam prea important rolul pe care femeia de care s-a despărțit încă îl are în viața soțului tău, nu-i așa? Tocmai acest mod de gândire poate scoate la iveală resentimente, care nu sunt deloc benefice pentru relația ta. 

Comparațiile constante între prima și a doua soție sunt cât se poate de toxice“, mărturisește din experiența ei psihoterapeutul Kranti. Chiar dacă lucrurile cântăresc în favoarea ta, iar cealaltă femeie are mai mult defecte decât calități, simpla comparație îți trezește o oarecare nesiguranță.

Așa că trebuie să fii o femeie suficient de sigură pe tine și de matură pentru a face față tuturor acestor situații. Nu există nici o manieră ușoară de a gestiona trecutul unui bărbat, decât cu calm și cu răbdare.

7. Fii tu persoana matură în relație

Ai acceptat rolul de a doua soție, ai dat dovadă de diplomație și de maturitate. Sunt multe situații în care trebuie să faci compromisuri de dragul soțului sau al persoanelor implicate în relație, iar acest lucru te va ajuta să îți consolidezi poziția în familie.

Cu alte cuvinte, fă-te confortabilă în rolul tău de a doua soție și nu lăsa pe nimeni și nimic să te îndoiești de dragostea soțului tău.

Atunci când am devenit a doua soție, am simțit ca și cum am intrat într-o familie deja formată“, spune Phoebe care s-a căsătorit cu soțul ei Jack în urmă cu trei ani.

A trebuit să mă adaptez la o anumită rutină și la anumite ritualuri și nici măcar nu eram întrebată dacă sunt de acord cu ele. La început am încercat să îmi spun punctul de vedere, dar lupta părea în defavoarea mea. Ulterior am învățat să îmi mai înfrânez nemulțumirile și să țin unele lucruri pentru mine“, continuă ea.

Dacă te afli și tu în situația lui Phoebe, trebuie să știi că este absolut esențial să îți trasezi anumite limite peste care nu poți trece. Amintește-ți că, deși ești a doua soție, ai și tu drepturi și poți stabili și tu anumite reguli, dar fă acest lucru în mod justificat, nu doar pentru a-ți arăta supremația.

8. Acceptă conceptul de relație netradițională

Însăși conceptul de a doua căsnicie înseamnă că prima dată în aproape orice îi este atribuită primei soții. Amândoi aveți la activ cel puțin o relație eșuată și cicatrici rămase după despărțiri, de aceea trebuie să vă acceptați cu bune și cu rele.

Ca să înțelegem mai bine acest concept de relație netradițională vom prezenta o altă poveste de viață, cea a cuplului format din Dani și Max. “A trebuit să mă obișnuiesc cu surprinderea de pe fața oamenilor atunci când eram prezentată ca soția lui Max“, susține Dani.

Am făcut o nuntă restrânsă, deci foarte puține persoane îi știau situația familială. Unele cunoștințe nici măcar nu știau că a divorțat dar că s-a și recăsătorit. Surprinderea oamenilor și bârfele spuse pe la colțuri nu mă mai deranjează acum, deși mi-a luat ceva timp să accept întreaga situație. Mi-am dat seama că nu o sa am un mariaj tradițional“, continuă ea.

9. Statisticile nu sunt chiar în favoarea ta

Nu trebuie să te plafonezi în cifre și procente, dar conform studiilor de specialitate, 60% din cei care se căsătoresc a doua oară, divorțează. Iar cei care cunosc aceste cifre, nu vor ezita să ți le spună cu nonșalanță.

Nu uita că tu intri într-un mariaj cu speranța să fiți împreună tot restul vieții, nu să vă luați după niște cifre și statistici. Riscuri există în orice relație, nu numai în prima sau în a doua căsătorie. Nimeni nu mai are garanția că va rămâne pentru tot restul vieții împreună cu celălalt. 

Cum să-ți accepți statutul de a doua soție

Indiferent cum am aborda situația, întrebarea este aceeași. Cum să-ți accepți statutul de a fi a doua parteneră? Nu există nicio metodă magică prin care poți face acest lucru. Poți să lași deoparte toate bârfele și răutățile celor din jur, poți renunța la nesiguranțele tale și poți alege să te concentrezi pe un mariaj fericit. 

Dar privind partea bună a lucrurilor, deja soțul tău a învățat până la acest moment ce înseamnă să te implici și să fii responsabil într-o relație, iar divorțul prin care a trecut a fost o lecție pe care nu o va repeta în a doua căsnicie.

Iată ce poți face pentru a-ți accepta mai ușor și cu demnitate statutul de a doua parteneră:

· Învață să accepți criticile pe care ceilalți le aduc mariajului tău;
· Învață să gestionezi finanțele familiei, care la început vor fi puțin mai restrânse din cauza cheltuielilor de divorț și a pensiei alimentare a copiilor;
· Învață să nu te lași intimidată de fosta soție și să îi accepți prezența în viața bărbatului tău;
· Întreabă-l pe soțul tău cât de mult vrea să te implici în viața copiilor lui fără a depăși limitele pe care ți le trasează;
· Construiește-ți căsnicia pe baza iubirii și respectului, exact ca în orice alt cuplu.

Statutul de a doua soție așa cum putem concluziona, este pe cât de provocator, pe atât de frumos. Îți trebuie multă încredere în tine, tact, diplomație și chiar umor pentru a trece peste situațiile dificile și a te bucura de un mariaj fericit.

Fiecare căsnicie este unică, așa că nimeni nu ți poate spune cum trebuie să procedezi în anumite situații sau ce cale ar trebui să alegi când vine vorba de copiii partenerului tău sau de discuții legate de finanțe. Tu singură trebuie să îți stabilești anumite limite și reguli pe care să le respecți. Și să nu uita: ești a doua soție, nu ești și pe locul doi

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: bonobology.com

Articolul urmator
Cum te pregătești să devii tată pentru prima dată: 15 lucruri de care să ții cont
Cum te pregătești să devii tată pentru prima dată: 15 lucruri de care să ții cont

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce fel de soție ești sau vei fi în funcție de zodia ta
    Ce fel de soție ești sau vei fi în funcție de zodia ta

    Care este/care va fi atitudinea ta față de partenerul tău de viață, cum dorești/vei dori să te implici pentru a te asigura că lucrurile merg cât mai bine în căsnicia ta,...

    9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze
    9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze

    Indiferent de vârsta pe care o are copilul tău, ești în atenția celor din jur, fie că aceștia sunt părinți, fie că nu. De aceea, pe lângă aprecierile pe care le...

    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea
    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea

    Sunt multe mituri legate de alaptare. Cele mai multe dintre ele sunt despre continuarea alaptarii atunci cand mama are o problema de sanatate. Multe mamici se intreaba “Pot sa alaptez...

    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă
    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă

    O femeie din Marea Britanie a născut de două ori acasă - o dată planificat și a doua oară neplanificat. Citiți mai jos, ca să vedeți ce spune mămica despre experiențele sale.

    Trucul genial prin care un tată își salvează copiii de situații inconfortabile
    Trucul genial prin care un tată își salvează copiii de situații inconfortabile

    Recunosc, mă enervez teribil când oamenii se plâng cât de greu este să ai copii mici. Adică, serios? Copiii mici sunt teribili? Sigur, sunt acele dimineți în care...

    Povestea de nota 10 a celebrului Gheorghe Hagi. Are o soție discretă și doi copii care i-au împlinit viața
    Povestea de nota 10 a celebrului Gheorghe Hagi. Are o soție discretă și doi copii care i-au împlinit viața

    Gheorghe Hagi face parte dintre cei mai apreciați fotbaliști de la noi, jucând, pe parcursul carierei sale, atât pentru echipa națională, cât și pentru echipe din...

    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."
    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."

    O poveste de viață cutremurătoare a unui cuplu tânăr, la început de drum și de relație, care și-au pierdut fiul la 21 de săptămâni de sarcină din cauza unei...

    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

    Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

    © 2024 Qbebe