Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

9 greșeli în căsnicie care îți afectează copiii

de Irina Olteanu

Orice căsnicie trece din când în când prin momente de cumpănă. Iată însă că anumite lucruri au un impact nu doar asupra relației dintre parteneri, ci și asupra copiilor pe termen lung. Care sunt acestea și din ce motiv greșelile din căsnicie îți pot afecta copilul vei afla în continuare.

Multe dintre lucrurile ce se petrec într-un cuplu căsătorit cu impact negativ și direct asupra copiilor pot fi ușor de intuit: lipsa manifestărilor de afecțiune reciprocă, folosirea apelativelor jignitoare, evitarea discuțiilor lămuritoare sau chiar păstrarea tăcerii pentru un timp îndelungat. În timp, copiii ajung să repete acțiunile părinților în relațiile pe care le vor avea la rândul lor și se vor transforma în niște adulți distanți, care nu comunică sau care sunt abuzivi sau, dimpotrivă, vor avea relații romantice de succes mai târziu în viață. Dacă știți că în cazul vostru căsnicia este toxică și există abuz de natură verbală, emoțională sau fizică, este de preferat să îndepărtați cât mai mult copilul de acest mediu. El poate resimți tensiunile dintre părinți și va asimila detașarea emoțională. De asemenea, cei mici imită ceea ce văd la părinți, așadar este indicat să vă revizuiți constant manifestările în fața lor. Iată cele mai frecvent întâlnite greșeli în căsnicie:

Citește și: 15 greseli frecvente pe care le fac parintii si efectele lor asupra dezvoltarii emotionale a copiilor 

1. Subminați unul altuia deciziile de parenting

De exemplu, tu ai stabilit pentru copil o listă de sarcini pe care le are de realizat înainte de a primi permisiunea pentru a ieși afară, însă partenerul trece peste cuvântul tău și îi dă voie să facă ce vrea. Este important să aveți opinii similare, să faceți compromisuri și să ajungeți la acord, meținând un front comun, conform terapeutului Marni Feuerman din Florida. În acest fel copilul va înțelege clar care sunt regulile pe care trebuie să le respecte. În caz contrar veți învăța involuntar copiii cum să devină manipulatori mai buni (la maturitate se transformă într-o strategie sigură pentru obținerea rezultatelor dorite).

greseli in casnicie

2. Nu acordați timp relației de cuplu

Deși dragostea este cea care v-a determinat să deveniți părinți, când vă găsiți în această ipostază aproape întotdeauna copilul ajunge pe primul loc, chiar și înaintea căsniciei. Conform terapeutului Liz Higgins din Dallas, trebuie să acordați atenție celui mic, fără însă a plasa relația de cuplu pe ultimul loc. Copiii se dezvoltă mult mai armonios când părinții împărtășesc o relație sănătoasă și, din contră, suferă când relația dintre aceștia este instabilă sau nesănătoasă. Puteți organiza seri romatice în care să ieșiți împreună pentru a vă întări relația și a crea un efect pe termen lung ce va conferi beneficii întregii familii.

3. Priviți meseria de părinte drept o competiție

Dacă vedeți astfel lucrurile, nu sunteți de vină decât voi. Meseria de părinte nu trebuie să se constituie niciodată într-o întrecere cu partenerul pentru a obține afecțiunea copilului sau a reuși mai bine sau mai mult să distrați copilul conform terapeutului Deborah Mecklinger. Încercarea constantă de a surclasa pe cel de-al doilea părinte fie prin cumpărarea afecțiunii copilului, fie prin încălcarea unor reguli care îl privesc nu au decât un impact negativ asupra familiei (niciunul dintre parteneri nu-și dorește să fie privit drept lupul cel rău). Toți membrii familiei vor ajunge să resimtă anxietate, lipsă de siguranță și confuzie în condițiile creării unui mediu de rivalitate ce implică un comportament manipulativ.

4. Nu arătați afecțiune partenerului

Evident, majoritatea părinților nu depășesc anumite limite cu privire la apropierea fizică în fața copiilor. Însă, în același timp, nici o atitudine prea reținută nu este benefică, conform terapeutului Marni Feuerman din Florida. Astfel de momente în care afecțiunea dintre voi este vizibilă vor insufla un sentiment de siguranța în copii. Dragostea și afecțiunea îi determină să se simtă în siguranță și iubiți. De altfel, creați astfel și un bun exemplu (copiii internalizează ceea ce văd și vor percepe relația dintre părinții lor drept idealul unei relații romantice).

5. Nu vă certați niciodată

Acest punct poate părea puțin bizar, dar adevărul este că o ceartă sănătoasă într-o relație, care implică susținerea argumentelor în mod decent, poate reprezenta un beneficiu dacă copilul asistă la ea, după spusele terapeutului Liz Higgins din Dallas. Aceasta va îndepărta falsa presupunere că un cuplu adult nu se ceartă niciodată și va oferi copilului ocazia de a observa că adulții pot avea divergențe și totuși vor rămâne împreună și uniți (învață în plus modul sănătos în care are loc rezolvarea unui conflict și vor prelua la rândul lor comportamentul). Desigur, discuția nu trebuie să implice abuz verbal sau fizic în fața copilului.

6. Vă certați prea mult

În continuarea punctului anterior, nu este benefic nici reversul medaliei, și anume să vă certați constant. Viața într-un mediu ostil și cu părinți nefericiți poate avea un impact negativ asupra respectului de sine al copilului și poate crea probleme de încredere. Copiii încep să se întrebe ce este greșit la ei de părinții ajung să se certe, considerând că ei reprezintă motivul dezechilibrului. Vor purta acest sentiment de vină până la maturitate, iar apoi pot deveni la rândul lor ostili în relații, atrăgând persoane nepotrivite.

7. Nu comunicați

Dacă nu obișnuiți să dezbateți problemele cu care vă întâlniți transmiteți copiilor mesajul că este în regulă să nu discute și să evite acest lucru. Vor învăța de asemenea să se retragă emoțional sau să devină pasiv-agresivi când sunt supărați. Pe termen lung vor dezvolta o viziune pesimistă asupra relațiilor. Trebuie să le transmiteți că este extrem de importantă comunicarea în cadrul unei relații și să corectați eventualele deficiențe.

8. Mințiți

Copiii observă și aud când nu sunteți cinstiți. Vor ajunge să creadă că este perfect normal și acceptabil să mintă și că toată lumea face acest lucru. Chiar și o onestitate selectivă transmite același tip de mesaj, cum este exemplul binecunoscut de a-i învăța să răspundă la telefon că nu sunteți acasă. Vor prelua acelați tipar comportamental de la voi la maturitate.

greseli in casnicie

9. Manifestați dispreț pentru partener în fața copiilor

Copiii chiar nu-și doresc să afle despre obiceiurile proaste de a se curăța ale soțului/soției, de altfel nici nu dispun de abilitățile sau maturitatea de a vă transmite acest lucru (în plus se simt și inconfortabil), susține terapeutul Marni Feuerman din Florida. În cazul în care vă doriți neapărat să vă manifestați deschis dezaprobarea față de partener, apelați la un prieten de încredere sau la un specialist terapeut. Dacă veți ponegri celălalt părinte în fața copiilor, îi veți stârni împotriva acestuia, lucru care nu este defel de dorit.

Surse:
www.huffingtonpost.com; www.beliefnet.com; www.thetalkingsolution.com

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Cum sa-ti ajuti partenerul cand are probleme Cum sa-ti ajuti partenerul cand are probleme
Putina gelozie in cuplu nu strica deloc! Putina gelozie in cuplu nu strica deloc!
Sotul meu nu ma mai saruta Sotul meu nu ma mai saruta
Cum impaci romantismul in cuplu cu aparitia bebelusului Cum impaci romantismul in cuplu cu aparitia bebelusului

Articole Lifestyle

5 situații în care nu ai voie să porți rochia sau fusta cu ciorapi 5 situații în care nu ai voie să porți rochia sau fusta cu ciorapi
12 cupluri din zodiac menite să se îndrăgostească și să se despartă 12 cupluri din zodiac menite să se îndrăgostească și să se despartă
Cântărea 300 de kilograme la 23 de ani! Cum arată femeia după 3 schimbări simple Cântărea 300 de kilograme la 23 de ani! Cum arată femeia după 3 schimbări simple
5 femei din zodiac care vor alege mereu pisica în locul bărbatului 5 femei din zodiac care vor alege mereu pisica în locul bărbatului

Alte articole care te-ar putea interesa

Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Au început înscrierile la Ora de Educație Fizică! Seminar gratuit pentru părinți responsabiliAstfel, Marți, pe 24 aprilie, de la ora 17.00, la Teatrul Elisabeta, la Ora de educație fizică , toți părinții sunt invitați să asculte sfaturile specialiștilor școlii și să le adreseze cât mai multe...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Am testat piureurile organice Annabel Karmel și ne declarăm încântate. Atât eu cât și cea micăMă numesc Gheorghe Teodora Camelia, sunt mămica a doi copii minunați, un băiețel în vârstă de 3 ani și o fetiță de 1 an. Nu obișnuiesc să achiziționez din comerț produse gata ambalate destinate meselor...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Bebee

sigur.info-fii sigur pe net