Gandeste subtire!
Atunci cand gatesti cartofi prajiti fara ulei, iti recomandam sa gandesti subtire! Ce inseamna asta? Ca ar fi bine sa tai cartofii in bucatele mai subtiri decat ai face de obicei. Astfel, n u numai ca vei avea senzatia ca farfuria ta este mai plina, dar vei permite cuptorului sa "preajeasca" bine cartofii. Ai putea felia cartofii la mana sau ai putea apela la un dispozitiv care iti feliaza cartofii. Vei obtine o masa delicioasa si sanatoasa, de care te poti bucura oricand. De asemenea, nutritionistii ne recomanda sa nu indepartam coaja, ci sa ii spalam bine si sa indepartam doar partile inestetice ale cartofului. Coaja are cel mai bogat continut de nutrimente din structura cartofului.
Tine cartofii in apa inainte sa-i gatesti!
Inainte sa pui cartofii in cuptor, de exemplu, ai putea sa-i tii in apa rece timp de treizeci de minute. Specialistii in domeniul alimentatiei spun ca este indicat ca amidonul sa iasa din cartofi, inainte sa incepi sa-i gatesti efectiv. Astfel, vei obtine o textura interesanta si gustul va fi mult mai bun. De asemenea, daca tii cartofii in abur, tot timp de 30 de minute, vei obtine acelasi efect. Este alegerea ta. Poti incerca ambele variante si apoi decizi care iti place mai mult!
Usuca o data si inca o data!
Dupa ce ai tinut cartofii in apa sau la aburi, asigura-te ca-i usuci bine. Ai putea face acest lucru cu ajutorul unui prosop sau a prosoapelor de hartie. Daca nu ai timp sa faci tu asta, ai putea sa lasi cartofii la aer, pret de cincisprezece minute. Ceea ce faci inainte de a baga cartofii in cuptor este la fel de important ca gatitul in sine.
Cald, cald, cald!
In continuare, iti recomandam sa incingi cuptorul la 250 de grade. Lasa-l sa se incalzeasca bine si apoi pune cartofii in cuptor. Lasa-i asa timp de 10-15 minute si apoi intoarce-i, pentru a te asigura ca se vor gati pe toate partile. Mai lasa-i zece minute si vei obtine cei mai gustosi cartofi fara ulei!
Fa spatiu in tava!
Este important ca in tava sa existe suficient spatiu, astfel incat cartofii sa nu stea lipiti unii de altii. Foloseste o tava care nu lipeste sau pune hartie de copt. Astfel, se vor face crocanti mai usor si vor fi mult mai gustosi. In acelasi timp, daca exista suficient spatiu, cartofii se vor gati mult mai repede.
Profita de condimente!
Cartofii fara sare nu au absolut niciun gust, asa ca poti presara sare peste ei, inainte sa-i bagi la cuptor. Insa, daca vrei sa obtii un gust si mai bun, adauga pe deasupra ierburi aromatice, branzeturi sau chiar usturoi taiat bucatele, in functie de cum iti plac tie cartofii.
Citeste si: Top 10 reguli pentru mese sanatoase in familie