6 pasi simpli pentru a prepara cei mai gustosi cartofi prajiti fara ulei

6 pasi simpli pentru a prepara cei mai gustosi cartofi prajiti fara ulei

Lidia Rusu

Cartofii prajiti sunt cel mai popular preparat din lume, estimandu-se ca la nivel mondial se consuma aproximativ 10 kg de cartofi prajiti pe cap de locuitor pe an. Statele Unite sunt pe primul loc, cu aproape 30 de kg de cartofi prajiti consumati anual pe locuitor. Si ne referim numai la cartofii prajiti. Insa, stim ca dragii de cartofi prajiti, atat de adorati, nu sunt tocmai o varianta sanatoasa in alimentatie, mai ales in cea a copiilor. Mai jos, te vom ajuta sa intelegi mai bine de ce cartofii prajiti nu sunt indicati in alimentatia unui copil, dar si cum sa ii prepari, astfel incat sa fie mai sanatosi, dar la fel de gustosi.

Gandeste subtire! 

Atunci cand gatesti cartofi prajiti fara ulei, iti recomandam sa gandesti subtire! Ce inseamna asta? Ca ar fi bine sa tai cartofii in bucatele mai subtiri decat ai face de obicei. Astfel, n u numai ca vei avea senzatia ca farfuria ta este mai plina, dar vei permite cuptorului sa "preajeasca" bine cartofii. Ai putea felia cartofii la mana sau ai putea apela la un dispozitiv care iti feliaza cartofii. Vei obtine o masa delicioasa si sanatoasa, de care te poti bucura oricand. De asemenea, nutritionistii ne recomanda sa nu indepartam coaja, ci sa ii spalam bine si sa indepartam doar partile inestetice ale cartofului. Coaja are cel mai bogat continut de nutrimente din structura cartofului.

 poza

Tine cartofii in apa inainte sa-i gatesti!

Inainte sa pui cartofii in cuptor, de exemplu, ai putea sa-i tii in apa rece timp de treizeci de minute. Specialistii in domeniul alimentatiei spun ca este indicat ca amidonul sa iasa din cartofi, inainte sa incepi sa-i gatesti efectiv. Astfel, vei obtine o textura interesanta si gustul va fi mult mai bun. De asemenea, daca tii cartofii in abur, tot timp de 30 de minute, vei obtine acelasi efect. Este alegerea ta. Poti incerca ambele variante si apoi decizi care iti place mai mult!  

Usuca o data si inca o data!

Dupa ce ai tinut cartofii in apa sau la aburi, asigura-te ca-i usuci bine. Ai putea face acest lucru cu ajutorul unui prosop sau a prosoapelor de hartie. Daca nu ai timp sa faci tu asta, ai putea sa lasi cartofii la aer, pret de cincisprezece minute. Ceea ce faci inainte de a baga cartofii in cuptor este la fel de important ca gatitul in sine.  

 Cald, cald, cald! 

In continuare, iti recomandam sa incingi cuptorul la 250 de grade. Lasa-l sa se incalzeasca bine si apoi pune cartofii in cuptor. Lasa-i asa timp de 10-15 minute si apoi intoarce-i, pentru a te asigura ca se vor gati pe toate partile. Mai lasa-i zece minute si vei obtine cei mai gustosi cartofi fara ulei! 

 Fa spatiu in tava! 

Este important ca in tava sa existe suficient spatiu, astfel incat cartofii sa nu stea lipiti unii de altii. Foloseste o tava care nu lipeste sau pune hartie de copt. Astfel, se vor face crocanti mai usor si vor fi mult mai gustosi. In acelasi timp, daca exista suficient spatiu, cartofii se vor gati mult mai repede.  

Profita de condimente!  

Cartofii fara sare nu au absolut niciun gust, asa ca poti presara sare peste ei, inainte sa-i bagi la cuptor. Insa, daca vrei sa obtii un gust si mai bun, adauga pe deasupra ierburi aromatice, branzeturi sau chiar usturoi taiat bucatele, in functie de cum iti plac tie cartofii.  

Citeste si: Top 10 reguli pentru mese sanatoase in familie 

 

Articolul urmator
Câți pași trebuie să faci pe zi ca să te menții sănătos. Știința răspunde
Câți pași trebuie să faci pe zi ca să te menții sănătos. Știința răspunde

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli
    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli

    Ne dorim ca micuții noștri să devină niște adulți autosuficienți, independenți și inteligenți din punct de vedere emoțional. Pentru asta, însă, este important să ne...

    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli
    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli

    Pe măsură ce micuțul tău descoperă lumea și devine tot mai independent, îți dai seama că trebuie să-l înveți ce înseamnă responsabilitatea. Fie că este vorba...

    „Fiica mea de 11 ani prepară cina și are grijă de frații ei mai mici. De ce am ales să o responsabilizez?”
    „Fiica mea de 11 ani prepară cina și are grijă de frații ei mai mici. De ce am ales să o responsabilizez?”

    Copiii au nevoie să se simtă importanți, să participe la bunăstarea comună a familiei, să simtă încă de mici că au un rost în viață. O mamă își...

    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume
    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume

    Rețetele cu cartofi sunt printre cele mai căutate și mai îndrăgite. Versatili și sățioși, cartofii pot fi puși în valoare în numeroase moduri, inclusiv în...

    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit
    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit

    Alături de „Te rog” și „Mulțumesc”, „Îmi pare rău” este printre primele reguli sociale, de politețe, pe care cel mic le învață de la...

    Cum se prepară legumele congelate corect
    Cum se prepară legumele congelate corect

    O alimentație sănătoasă este asociată întotdeauna cu un consum cât mai ridicat de legume. Acestea furnizează vitamine, minerale, antioxidanți și fibre și sunt...

    Văduv și fără un picior, acest tată își crește singur copiii! Cei mici nu pot accepta că mama lor nu mai este și întreabă încontinuu de ea
    Văduv și fără un picior, acest tată își crește singur copiii! Cei mici nu pot accepta că mama lor nu mai este și întreabă încontinuu de ea

    În satul Tichilești din județul Brăila, un tată văduv, grav bolnav, își crește singur copiii - pe Marian de 7 ani și Florentina de 5 anișori. Micuții au rămas fără...

    Ce este sake și cum se prepară
    Ce este sake și cum se prepară

    Sake este o băutură alcoolică tradițională din Japonia, obținându-se prin fermentare, la fel ca alte băuturi alcoolice, precum vinul și berea. În ultimii ani, se poate...

    © 2024 Qbebe