10 condimente care au efect terapeutic

10 condimente care au efect terapeutic

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pe lângă gustul deosebit pe care îl conferă diverselor preparate culinare, condimentele dispun și de un efect terapeutic, având potențial curativ sau preventiv pentru anumite afecțiuni. Află în continuare ce rol pot juca scorțișoara, usturoiul sau coriandrul în ceea ce privește starea ta de sănătate.

1. Usturoi

Ingredientul pentru care usturoiul este cel mai cunoscut este alicina, un compus sulfuros considerat responsabil pentru beneficiile usturoiului și gustul său specific. Consumat zilnic usturoiul poate reduce riscul de boală cardiacă cu până la 76%; reduce în mod moderat și nivelul de colesterol (între 5-10% conform studiilor), ajută la prevenirea cheagurilor de sânge și acționează ca antioxidant. Alicina din compoziția acestui condiment poate combate și cancerul de stomac și colorectal, iar datorită porprietăților antibacteriene și antifungice poate combate infecțiile cu candida, unele infecții de sinusuri și răceala.

condimente cu efect terapeutic

2. Piperul Cayenne (roșu)

Capsaicina, ingredientul uleios din piperul cayenne precum și din celelalte sortimente, poate fi regăsit ca ingredient activ în multe produse farmaceutice, precum și creme, unguente sau plasturi pentru artrită sau dureri musculare. Este folosit și pentru tratarea durerii cauzate de zona zoster sau a nevralgiei asociate diabetului. Este vorba despre efectul antiinflamator și antioxidant, motiv pentru care poate fi folosit și în perioada de răceală (contractă vasele de sânge din nas și gât și ameliorează congestia toracică). Ajută metabolismul, accelerând arderea caloriilor timp de 2 ore după masă, dispune de proprietăți anticancerigene și se pare, conform unui studiu publicat în Revista Americană de Nutriție Clinică, că este util și în diabet, scâzând glicemia.

3. Ghimbir

Și acest condiment dispune de proprietăți benefice tractului digestiv, fiind util pentru sucul gastric și neutralizând acizii, precum și reducând contracțiile intestinale. S-a dovedit eficace și în tratamentul stării de greață, dacă este consumat anterior instalării acesteia, iar pe termen scurt și în tratamentul grețurilor matinale. Ghimbirul are și proprietăți antiinflamatorii, reducând durerea și inflamația în cazul persoanelor cu artrită, dar și prevenind sau încetinind dezvoltarea cancerului. Acționează în cazul migrenelor blocând substanțele inflamatorii denumite prostglandine.

4. Scorțișoara

Este recunoscută pentru abilitatea de a ajuta în controlul glicemiei în cazul diabeticilor. O cantitate de ¼ până la ½ linguriță pe zi poate reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului total cu 12-30%. Poate chiar să prevină cheagurile de sânge, fiind astfel benefică și inimii. Dispune și de proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, fiind demonstrat că poate elimina E.coli. Este bogată în antioxidanți denumiți polifenoli (buni pentru sănătatea inimii) și fibre și poate contribui la reducerea senzației de arsură în capul pieptului.

5. Cuișoare

Cuișoarele conțin o substanță antiinflamatorie cu denumirea de eugenol și dispune de proprietăți antioxidante ridicate, prin urmare pot preveni bolile cardiace, cancerul, dar și încetinesc leziunile de la nivel cartilaginos și osos cauzate de artrită. Compușii chimici din acest condiment pot ajuta mecanismul insulinic. Ajută în tratarea durerilor de dinți, iar sub formă de ulei dispun de efect anestezic precum și antibacterian (chiar împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice) și, nu în ultimul rând antihistaminic.

6. Coriandru

Aceste semințe sunt utilizate de multă vreme ca ajutor în probleme digestive, fiind util persoanelor care se confruntă cu sindromul colonului iritabil (calmează spasmele intestinale care pot conduce la diaree). Studiile preliminare îl indică drept util în tratarea anxietății. Uleiurile pe care le conține pot combate bacteriile, inclusiv E.coli și Salmonella. Are în plus și potențial în reducerea nivelului de colesterol și, bineînțeles, are efect antioxidant.

condimente cu efect terapeutic

7. Muștar

Semințele de muștar dispun de proprietăți anticancerigene, fiind dovedit prin studii științifice că poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Ajută la ameliorarea congestiei pulmonare și are abilitatea de a elimina din neuroni substanța P, o neuropeptidă care transmite durerea către creier. Sub formă de compresă poate fi folosit de cei care suferă de sindromul Reynaud (pentru a restabili circulația sanguină din degete). Muștarul stimulează apetitul, crescând fluxul de salivă și cantitatea de sucuri digestive (în exces are efect laxativ și vomitiv) și elimină ciuperca cunoscută drept piciorul atletului.

8. Nucșoara

Conține eugenol, benefic pentru sănătatea inimii. Dispune de proprietăți antibacteriene puternice, având abilitatea de a distruge o serie de bacterii cauzatoare de carii. Miristicina, ingredientul său activ, s-a demonstrat a inhiba o enzimă din creier care contribuie la boala Alzheimer și îmbunătățește memoria șoarecilor. Cercetătorii iau în considerare și potențialul său efect antidepresiv.

9. Salvia

Dispune de proprietăți de stimulare a memoriei și poate proteja creierul împotriva proceselor degenerative care conduc la boala Alzheimer. Conform studiilor, acest condiment îmbunătățește dispoziția, crește vigilența, starea de calm și de mulțumire. La fel ca și restul condimentelor, dispune de proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene. Dispune de potențial în tratamentul diabetului; crește acțiunea insulinei și reduce glicemia, sugerându-se că poate preveni diabetul de tip 2.

condimente cu efect terapeutic

10. Turmeric

În medicina indiană este folosit de mult timp pentru stimularea apetitului și ca ajutor în digestie. Dispune și de proprietăți anticancerigene datorită ingredientului său curcumină; aceasta combate inflamația responsabilă de dezvoltarea tumorilor, dar și formarea de plăci de amiloid - specifice depozitelor din creier în cazul persoanelor cu boala Alzheimer. Conform cercetărilor, poate proteja împotriva cancerului de colon și de piele (melanom). Ca urmare a proprietăților antiinflamatorii, poate ajuta într-o serie de afecțiuni, inclusiv psoriazis.

Citește și: Top 10 condimente recomandate pentru copii 

Surse: 

www.rd.com; www2.hawaii.edu; www.drmarkvinick.com

Articolul urmator
12 alimente cu colagen care te ajută să rămâi tânără
12 alimente cu colagen care te ajută să rămâi tânără

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase
    Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase

    Sarea reprezintă unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătăriile din lumea întreagă. Stimulează papilele gustative și activează gusturile ce cresc apetitul, dar...

    O mamă dezvăluie un efect șocant al sarcinii: „Nu-mi mai simt partea dreaptă a feței”
    O mamă dezvăluie un efect șocant al sarcinii: „Nu-mi mai simt partea dreaptă a feței”

    Când ajung în a 39-a săptămână de sarcină, cele mai multe dintre femeile însărcinate speră doar să treacă prin această ultimă etapă obositoare cât...

    8 medicamente care scad pulsul. Mare grijă când le iei
    8 medicamente care scad pulsul. Mare grijă când le iei

    Te-ai întrebat vreodată ce pastile au ca efect secundar scăderea pulsului? Iată în acest articol 8 medicamente care pot fi periculoase pentru ritmul cardiac.

    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume
    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume

    Rețetele cu cartofi sunt printre cele mai căutate și mai îndrăgite. Versatili și sățioși, cartofii pot fi puși în valoare în numeroase moduri, inclusiv în...

    Salata de varza cu morcovi
    Salata de varza cu morcovi

    Iata o delicioasa reteta de Salata de varza cu morcovi.

    Care sunt ciclurile de somn: ghidul mămicilor cu bebeluși care nu dorm
    Care sunt ciclurile de somn: ghidul mămicilor cu bebeluși care nu dorm

    Somnul reprezintă un factor important în procesul de dezvoltare a copiilor. În funcție de vârstă, copiii au nevoie de mai multe sau mai puține ore de somn. Acest...

    5 mame psiholog dezvăluie care este regula de educație de la care nu se abat niciodată
    5 mame psiholog dezvăluie care este regula de educație de la care nu se abat niciodată

    Fiecare părinte are un set de reguli de la care nu se abate, iar mămicile psiholog nu fac excepție. Qbebe a întrebat cinci mămici care ne sunt tare drage despre regula de bază...

    Top 10 melodii românești cu care îmi "terorizez" copilul. Eu le spun Momma's Therapeutic Playlist
    Top 10 melodii românești cu care îmi "terorizez" copilul. Eu le spun Momma's Therapeutic Playlist

    ”Mami, azi ești bine dispusă, nu-i așa?”, mi-a spus ieri Anya exasperată în mașină când am luat-o de la școală. M-am uitat în oglinda retrovizoare...

    © 2024 Qbebe