Top 10 condimente recomandate pentru copii

Top 10 condimente recomandate pentru copii

Louise Tanase - Contributor

Diversificarea alimentatiei este una dintre cele mai importante etape ale dezvoltarii copilului si una dintre cele mai dure provocari pentru fiecare proaspata mamica. Dorinta de a oferi micutilor tai nu doar o alimentatie sanatoasa, ci si gustoasa, te poate face sa pierzi foarte mult timp. Qbebe iti dezvaluie cele mai bune 10 condimente pentru copii cu varsta de peste 8 luni.

Un meniu diversificat, sanatos si gustos este visul zilnic al oricarei mame atunci cand se gandeste la alimentatia micutilor sai. Probabil ca stii deja care sunt alimentele permise si care sunt alimentele interzise pentru alimentatia micutilor tai in functie de varsta pe care o are fiecare dintre ei, insa uneori ai vrea ca mancarea celor mici sa fie mai gustoasa. Este adevarat ca atunci cand prepari felurile de mancare pe care le vei servi si celor mici nu poti folosi aceleasi condimente sau mirodenii ca in cazul adultilor, insa poti schimba gustul preparatelor culinare folosind cateva condimente care nu le fac rau copiilor. Qbebe a alcatuit pentru tine un top al celor mai bune 10 condimente pentru copii, recomandate de nutritionisti.

 10 condimente pentru copii

Voi ce condimente preferati atunci cand preparati mancarea celor mici?

Boia dulce

Boiaua este un condiment foarte popular de culoare rosie, obtinut prin pisarea ardeiului rosu uscat. Probabil stii deja ca exista sortimente de boia iute sau dulce in functie de ardeiul din care au fost obtinute: in timp ce unele varietati nu sunt deloc iuti, altele sunt atat de iuti incat putini se incumeta sa le guste. Ardeii iuti din care se prepara boiaua pot fi mici si rotunzi (cum sunt cei din Spania si Maroc), sau ascutiti, in forma de con (precum cei folositi in Ungaria si California). Pudra de boia poate varia in culoare de la rosu-aprins la maro-ruginiu. Aroma acestui condiment este dulce, putin intepatoare, iar gustul variaza de la dulce pana la foarte iute. Boiaua este folosita in foarte multe retete culinare pentru a adauga culoare si gust preparatelor.

Proprietati: Boiaua dulce (la fel ca cea iute) contine o cantitate neobisnuit de mare de vitamina C, dar si capsaicina, o substanta cu actiune antiinflamatorie si antioxidanta care reduce riscul aparitiei cancerului. Boiaua este un agent antibacterian si stimulant care ajuta la reglarea presiunii sanguine (imbunatateste circulatia sanguina) si creste cantitatea de saliva si acizi gastrici, ajutand la imbunatatirea digestiei.

 Boia dulce

Busuioc

Busuiocul este unul dintre cele mai populare condimente, mai ales printre proaspetele mamici. Aroma sa deosebita, dar familiara in acelasi timp, fac busuiocul sa poata fi folosit atat in retetele culinare traditionale, cat si in cele cu o tenta mai exotica. In bucataria mediteraneana, busuiocul este un condiment foarte apreciat. Proaspat sau uscat, se pune in sosurile de tomate si in sosurile albe, cu care se consuma pastele, pizza si unele salate. De asemenea, busuiocul este foarte apreciat, mai ales in bucataria asiatica, ca aromatizant in salatele de fructe, in compoturi si chiar in dulceturi. Adaugat in salate, busuiocul se combina cu frunze de patrunjel, de menta, cu rosii taiate marunt si cu frunze de salata verde.

Proprietati: Busuiocul este o sursa excelenta de vitamina A, magneziu, potasiu, fier si calciu. Beneficiile aduse de busuioc sanatatii sunt: ameliorarea greturilor, a raului de miscare, tratarea indigestiei, constipatiei, problemelor respiratorii sau chiar a diabetului.

 Busuioc

Chimen

Chimenul este un condiment foarte cunoscut in bucataria romaneasca. Fructele au un miros si gust puternice, asemanatoare cu ale anasonului, care provin de la uleiurile aromatice continute. Fructele de chimen, intregi sau macinate, sunt folosite ca mirodenie in diverse feluri de paine, in special painea de secara. Chimenul este de asemenea folosit in lichioruri, mancaruri gatite la cuptor, precum si in diverse alte feluri de mancare, de exemplu in varza acra.

Proprietati: Chimenul contine cantitati importante de magneziu si fier. Semintele de chimen au si proprietati anti-cancerigene, in acest scop fiind indicat mai ales ceaiul din seminte de chimen. Beneficiile chimenului in cazul afectiunilor digestive sunt cunoscute de sute de ani, acesta ajutand in caz de flatulenta, indigestie, diaree, greturi etc. De asemenea, este bine de stiut ca acest condiment ajuta si in eliminarea parazitilor intestinali, dar si a colicilor copiilor.

 Chimen

Coriandru

Coriandrul este inca unul dintre condimentele populare in bucataria europeana. Poti folosi frunzele de coriandru in mancarurile fierte, dar si in sosuri, supe, salate sau adaugat peste carne inainte de a fi prajita sau coapta. Acest condiment se foloseste cu succes si la marinarea carnurilor inainte de a fi gatite, conferindu-le astfel o savoare aparte. Trebuie sa stii ca, pentru a beneficia din plin de aroma de coriandru, trebuie sa adaugi frunzele de coriandru in mancare atunci cand aceasta este aproape gata, pentru ca acestea sa nu-si piarda savoarea prin procesul de gatire.

Proprietati: Aceasta planta este bogata in calciu, magneziu, fosfor, vitaminele K si C, dar si in provitamina A. Coriandrul poate fi folosit drept remediu pentru anxietate si insomnie, iar semintele sale sunt un bun diuretic si un ajutor pentru digestie.

 Coriandru

Ghimbir

Desi nu este un condiment specific bucatariei traditionale romanesti, ghimbirul a castigat din ce in ce mai mult teren printre mamicile care doresc sa dea o aroma deosebita mancarurilor preparate atat pentru cei mici, cat si pentru adulti. Cu o aroma imposibil de confundat, ghimbirul este unul dintre cele mai sanatoase condimente din lume. Ghimbirul provine din Asia si India si se estimeaza ca acesta este utilizat de mai bine de 5000 ani. El poate fi folosit cu incredere la prajituri, biscuiti si alte deserturi. Il poti folosi pentru a da gust mancarurilor si preparatelor dulci, dar cea mai simpla metoda prin care poti beneficia de toate ingredientele minune este ceaiul.

Proprietati: Trebuie sa stii ca acest condiment minune contine uleiuri volatile (zingiberol), compusi fenolici (gingerol, shogol), vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, E, C si K), minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu, zinc), rezine, mucilagii, celuloza si taninuri. Se crede ca ghimbirul, consumat regulat, este un imunostimulator puternic, antioxidant, antitumoral, stimulent digestiv (imbunatateste digestia si stimuleaza pofta de mancare, crescand secretia sucurilor gastrice si biliare), antivomitiv (ajuta in cazul greturilor aparute din diverse motive: rau de masina, din cauza chimioterapiei, in timpul sarcinii). Trebuie sa mai stii ca ghimbirul este considerat a fi un antibactericid si antimicrobian redutabil si ca previne si trateaza cu succes boli respiratorii precum raceala, gripa si bronsita. De asemenea, are proprietati antiinflamatorii, antireumatice, ajuta la ameliorarea durerilor menstruale, cefaleelor, migrenelor si altor boli neurologice; are efect sudorific; tonic si energizant; are efect depurativ, curata organismul de toxine si imbunatateste memoria.

 Ghimbir

Nucsoara

Nucsoara vine din Indonezia si in ciuda numelui, nu este o nuca, ci samburele unui fruct care seamana cu piersica. Nucsoara a fost multa vreme unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, insa in zilele noastre, din fericire, este accesibila oricui. Nucsoara are o aroma fina si un gust dulce-iute, ca urmare a amestecului de uleiuri esentiale care aduc a portocala, lamaie si camfor si se combina excelent cu scortisoara, dar si cu cimbrul. Aroma delicata este insotita de un gust usor picant, ceea ce face din nucsoara un condiment rafinat, care se preteaza foarte bine si in preparate sarate si in cele dulci. In gastronomie nucsoara este foarte des utilizata in Asia, dar a cucerit si bucataria europeana. Trebuie sa stii ca acest condiment are foarte multe intrebuintari. De exemplu, in Orient, nucsoara se adauga in cafea si ceai, iar grecii o combina cu scortisoara, inclusiv in preparatele din carne, in musacale si chiftele, iar efectul este savuros. Italienii o adauga in sucul de rosii, care pune in evidenta latura picanta a condimentului, dar si pentru a condimenta carnea de pui si pestele. Nucsoara este cea mai buna alegere pentru preparatele dulci cu branza moale, combinata cu vanilia. Printre legumele care se potrivesc cel mai bine cu nucsoara se numara broccoli si conopida gatita la aburi, cartofii copti. Nucsoara da rafinament oualelor si innobileaza pastele.

Proprietati: Trebuie sa stii ca nucsoara are proprietatea de a creste temperatura corpului, astfel ca este ideala in starile gripale, este un eficient stimulent nervos si are efecte analgezice. Stimuleaza digestia, iar in doze mai mari este un calmant general, inducand somnul. De asemenea, nucsoara regleaza tranzitul intestinat si imbunatateste starea de spirit.

 Nucsoara

Oregano

In foarte multe retete culinare vei intalni un condiment deosebit: oregano. Oregano este un condiment des utilizat in bucatariile din Italia, Spania, America Latina, Turcia si Grecia, datorita gustului sau usor mentolat, care da o savoare deosebita mancarurilor. Se foloseste cu predilectie in mancarurile cu sosuri de rosii, la legume coapte sau prajite sau se presara deasupra carnii prajite la gratar. In bucataria asiatica este adaugat in apa in care se fierbe carnea de vita, pentru ca elimina mirosul de vita si ii confera o aroma deosebita. Se poate amesteca bine cu mancarurile picante sau foarte aromate si merge combinat cu masline, capere si leustean. De asemenea, cu oregano poti adauga savoare salatelor (se combina foarte bine cu branzeturi, salata, legume si masline) si sosurilor pe baza de lamaie si ulei de masline, care insotesc mancarurile pe baza de peste si carnea la gratar

Proprietati: Trebuie sa stii ca oregano are proprietati antibacteriene si antivirale, ajutand la distrugerea microorganismelor care contribuie la aparitia infectiilor pielii. Oregano contine o cantitate considerabila de vitamine si minerale, fiind o sursa excelenta de fier, magneziu, calciu, vitamina C si vitamina A, dar si de acizi grasi omega-3.

 Oregano

Rozmarin

Unul dintre cele mai apreciate condimente este, fara indoiala, rozmarinul care confera un plus de gust si de savoare mancarurilor pe care le pregatesti pentru cei mici. Rozmarinul poate fi adaugat in mancaruri pe baza de carne de miel, porc sau pasare, dar si atunci cand faci un sote de legume. El se va combina bine cu gustul de rosii, vinete, morcov, pastarnac, fasole verde sau dovlecei, dandu-le un plus de aroma. Merge foarte bine adaugat si in supe, mancaruri pe baza de oua, umpluturi, dressinguri pentru salate sau snacksuri, si chiar deserturi, precum inghetata, budinci, limonade sau mousse. Il poti adauga si in bulionuri, marinate sau sosuri, dar si in salatele de fructe. Daca il vei adauga peste cartofii prajiti sau copti vei obtine o savoare deosebita.

Proprietati: Imbunatateste semnificativ circulatia, fiind astfel util in durerile musculare din urma eforturilor intense sau pentru stimularea circulatiei cerebrale la persoanele care invata si doresc o imbunatatire a memoriei, dar si a atentiei; este util in astmul bronsic, dar si in afectiunile pulmonare precum raceli, bronsite, chiar si ca adjuvant in pneumonii;
este un bun tonic intestinal si al intregului tub digestiv, regland contractiile intestinale; este util in starile astenice, convalescenta si anemii.

 Rozmarin

Scortisoara

Scortisoara este unul dintre cele mai indragite condimente din lume, dar si unul dintre cele mai vechi: a inceput sa fie folosita pentru aromatizarea dulciurilor si mancarurilor exotice in urma cu 4000 de ani. Scortisoara este la indemana tuturor sub forma de batoane sau sub forma de pudra. Scortisoara poate fi folosita presarata peste bauturile din cacao, sau peste ciocolata calda, dar si ca aroma pentru diverse prajituri sau placinte, budinci, gogosi sau checuri. In cazul in care doresti sa le pregatesti micutilor tai mancaruri cu arome exotice, foloseste cu incredere scortisoara in prepararea mancarurilor pe baza de carne de pui sau miel.

Proprietati: Trebuie sa stii ca, pe langa faptul ca are o aroma inconfundabila, scortisoara are si proprietati antimicrobiene, stopand dezvoltarea bacteriilor si ciupercilor, are proprietati antiinflamatorii si este un anticoagulant care reduce angregarea trombocitelor. Adesea, scortisoara este utilizata si ca antidot pentru diaree, dar si pentru disconfortul gastric. De asemenea, nu uita ca scortisoara face minuni in combaterea respiratiei urat mirositoare.

 Scortisoara

Vanilie

Vanilia este unul dintre cele mai cunoscute condimente din lume, iar gustul sau dulce, aromat si placut este folosit foarte des de mamicile care doresc sa le ofere micutilor delicii noi. Folosita indeosebi la prepararea deserturilor, vanilia este unul dintre condimentele nelipsite din bucatariile gospodinelor din intreaga lume. In cazul in care doresti sa introduci aceasta aroma in alimentatia micutului tau, poti incepe prin a aroma cu vanilie grisul sau orezul cu lapte. Copiilor le place foarte mult aroma de vanilie, asadar nu ar trebui sa intampini mofturi la aceasta noua incercare.

Proprietati: Se spune ca vanilia face minuni in alungarea stresului, ca tine infectiile la distanta si intareste sistemul imunitar. De asemenea, trebuie sa stii ca pastaile de vanilie contin o substanta numita eugenol, care are efect antiseptic si de anestezic local si reduce febra. Vanilia face bine si la stomac, neutralizand aciditatea si regland digestia.

 Vanilie
Articolul urmator
Cum e să fii dădacă pentru copii pe timp de noapte? Confesiunile unor femei care au grijă de copii, în timp ce părinții se odihnesc
Cum e să fii dădacă pentru copii pe timp de noapte? Confesiunile unor femei care au grijă de copii, în timp ce părinții se odihnesc

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare
    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

    Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier,...

    Top 10 cei mai bogați copii din lume. 3 dintre ei au făcut milioanele prin propriile forțe
    Top 10 cei mai bogați copii din lume. 3 dintre ei au făcut milioanele prin propriile forțe

    Fie că fac parte din familii regale, fie că sunt copiii unor staruri faimoase sau au reușit să se remarce în universul online și să câștige treptat bani, cei mai bogați...

    Spălături în urechi: când sunt recomandate
    Spălături în urechi: când sunt recomandate

    S-ar putea să fii tentată să iei un tampon de bumbac și să te apuci de îndepărtat ceara imediat ce o vezi sau simți. Însă știai că ceara de ureche protejează canalul...

    Tipuri de pește recomandate în sarcină
    Tipuri de pește recomandate în sarcină

    Peștele este unul dintre cele mai bune alimente pe care le poți consuma în sarcină. Da, ai citit bine! Deși multe viitoare mămici evita să mănânce pește în timpul...

    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?
    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?

    Lacrimile artificiale reprezintă o soluție oftalmică utilizată pentru a ameliora simptomele de ochi uscați și disconfort ocular asociate cu insuficiența lacrimală. Aceste soluții...

    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă
    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă

    Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsime, fiind prezentă în anumite alimente sau adăugată ulterior, prin fortificare și, de asemenea, este disponibilă sub formă de...

    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând
    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând

    Fie că este vorba despre imagini postate pe Social Media, fie că este vorba de poze realizate de fotografi sau despre diferite reclame pentru brand-uri celebre, mamele s-au dezvăluit din...

    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu
    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu

    Alaturi de calciu si sodiu, potasiul este un mineral esential pentru buna functionare a sistemului nervos, sistemului muscular, a inimii si a rinichilor. O deficienta de potasiu poate duce...

    © 2024 Qbebe