11 remedii naturale pentru a-ți crește buna-dispoziție

11 remedii naturale pentru a-ți crește buna-dispoziție

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Nu de puține ori ni se întâmplă să ne simțim indispuse, fără poftă de viață și de dispoziție pentru a ne antrena în diverse activități. Iată de ce am avea nevoie de niște soluții menite să ne ajute să fim iar în formă. Parcurgând următorul articol veți avea ocazia să cunoașteți mai multe remedii naturale, numai bune pentru a ne redobândi bună-dispoziția. În plus, acestea ne pot ajuta și să facem față mai ușor stresului de zi cu zi.

Bucură-te de un masaj de 12 minute, de trei ori pe săptămână

Dacă vrei să-ți crești bună-dispoziția în mod natural, apelează la un masaj ușor, în regiunea spatelui, de trei ori pe săptămână. Fie că vei apela la un specialist, fie că îi vei ruga pe cei apropiați să te ajute cu masajul, rezultatele vor fi vizibile imediat.
De altfel, prin studii recente s-a remarcat faptul că inclusiv persoanele ce suferă de diverse afecțiuni grave (precum cei ce sunt dependenți de dializă) sau femeile însărcinate, dacă au beneficiat de un masaj blând în regiunea spatelui de mai multe ori pe săptămână, au fost mai puțin predispuse depresiei decât acelea ce nu avut parte de masaj.
Explicația experților este următoarea: masajul duce la creșterea nivelului de serotonină (cunoscută și sub numele de „hormonul fericirii") și la scăderea producției de cortisol (responsabil cu gestionarea stresului).

Femeie la o sedinta de masaj

Practică dimineața un exercițiu de relaxare

Dacă vrei să te simți din start mai bine-dispusă, încearcă următorul exercițiu: întinde-te pe spate, pe pat, lăsându-ți capul să fie în afara marginii patului. Va trebui să respiri adânc, astfel încât să simți că pieptul tău se umple considerabil cu aer. Vei face o pauză și apoi vei relua iar exercițiul de respirație. În total, ar trebui să-l execuți de trei ori.
Specialiștii sunt de părere că un asemenea exercițiu este util inclusiv pentru persoanele care suferă de o formă ușoară de depresie, în condițiile în care, de-a lungul timpului, s-a constatat următorul lucru: cele mai multe dintre persoanele depresive nu știu cum să respire și de aceea creierul lor nu se poate oxigena suficient.

Citește și: Somn odihnitor: 13 lucruri pe care să le faci înainte de a te băga în pat

Nu uita de lavandă

Când vine vorba de recăpătarea bună-dispoziției, nu ar trebui sub nicio formă să uităm de lavandă.
Cercetările din domeniu au arătat că lavanda este de mare ajutor când ne confruntăm cu stări depresive, cu anxietate și cu tulburări de somn. Va fi suficient să inhalăm puțin ulei esențial și ne putem simți de îndată mai bine.
De asemenea, un studiu din anul 2006 a demonstrat faptul că lavanda poate contribui la creșterea stimei de sine și că ne poate ajuta să privim viața cu mai mult optimism. Nu trebuie decât să ne facem un masaj cu ulei de lavandă, să bem un ceai din această plantă sau pur și simplu să-i inhalăm aroma pentru a ne simți mai bine, mai bine-dispuse și mai relaxate.

Femeie mirosind lavanda

Nu neglija nici Floarea - Pasiunii

Și aceasta poate fi un remediu potrivit dacă vrem să ne redobândim bună-dispoziția și să nu ne mai simțim atât de copleșite de stres.
Ca și în cazul lavandei, studiile arată în mod clar faptul că floarea-pasiunii va reduce nivelul de anxietate, va îmbunătăți calitatea somnului și ne va face să răspundem mai bine stresului.
Fie că o vom lua sub formă de ceai sau de pastile, floarea-pasiunii ne poate fi de un real ajutor când simțim că parcă nu mai putem face stresului cu care ne confruntăm.

Citește și: 14 remedii naturale pentru atacurile de panică

Apelează la sunătoare

Încă din cele mai vechi timpuri, s-a observat să sunătoarea este ideală pentru cei care suferă de depresie, de tulburări de somn, de fluctuații ale dispoziției provocate de transformările hormonale (este vorba mai ales de perioada de dinaintea declanșării menstruației sau de premenopauză).
Sunătoarea poate fi administrată sub formă de ceai, de tinctură, de capsule, iar cantitatea ce se administrează ar trebui prescrisă de un specialist. Motivul este acesta: sunătoarea interacționează cu tot felul de medicamente, precum anticoncepționalele, medicamente speciale pentru tratarea formelor mai severe de depresie, cele pentru HIV, pentru coagularea sângelui etc.

Poți încerca șofran

Și acesta este un remediu ce te poate ajuta să-ți crești bună-dispoziția, în condițiile în care, așa cum au observat și cercetătorii, acesta are abilitatea de a influența în mod pozitiv producerea de serotonină.
În plus, șofranul este numai bun pentru a te ajuta să treci mai ușor peste „sindromul premenstrual", întrucât s-a constatat, în urma unui studiu recent (efectuat în cadrul „Universității de Științe Medicale din Teheran), că 3/4 dintrefemeile și fetele cărora li s-a administrat câte două capsule (de câte 15 mg) de șofran, în perioada de dinainte de menstruație, s-au confruntat cu mai puțină schimbare a dispoziției și cu depresie decât acelea care nu au avut parte de acest tratament.

Bucură-te de aroma de cocos

Specialiștii au ajuns la următoarea concluzie: când suntem stresați, aroma de cocos ne poate ajuta să ne simțim mai relaxați, în condițiile în care ritmul cardiac va fi reglat.
Un studiu efectuat în cadrul „Columbia University" a arătat în mod clar că persoanele care au inhalat aromă de cocos în situații stresante au răspuns mai bine stresului și s-au relaxat mai repede după finalizarea situației tensionate.
Așa că dacă vrei să fii mai puțin stresată și să-ți recapeți rapid bună-dispoziția, încearcă să te bucuri de minunata aromă de cocos!

Femeie ce isit toarna in palma ulei de cocos

Poți recurge și la rozmarin

În special când te simți epuizată din punct de vedere psihic, ai dureri de cap, ești prost-dispusă și simți că nu te mai poți concentra, încearcă aroma de rozmarin.
Proaspăt sau sub formă de ulei esențial, rozmarinul te poate ajuta să te reenergizezi, să te binedispui și să-ți recapeți dorința de a te apuca din nou de treabă. Ideal este să apelezi la această plantă încă de la primele ore ale dimineții.
Mai mult, rozmarinul este foarte potrivit și pentru a-ți relaxa musculatura tensionată.

Ai încredere și în scorțișoară

Când te simți epuizată și letargică, scorțișoara te poate face să fii din nou în formă.
Experții ne spun că numai dacă vom inhala aroma acestui condiment activitatea creierului nostru va fi stimulată, memoria se va îmbunătăți, ne vom concentra mai ușor și, nu în ultimul rând, vom fi mai bine-dispuse și gata de a depune orice fel de efort.
Pentru a beneficia și mai mult de efectele sale pozitive, medicii ne sfătuiesc să apelăm la ceaiul de scorțișoară, în special dacă suntem adesea triste și simțim că nu avem chef de nimic.

Ginsengul poate crește și el bună-dispoziția

Făcând parte dintre plantele adaptogene (ce ne ajută să răspundem mai ușor stresului din mediul înconjurător), ginsengul va contribui la scăderea producției de cortisol și la reglarea activității glandelor suprarenale.
Din acest motiv, ginsengul ne va face să ne simțim mai relaxate, mai energice, mai capabile de a privi viața cu optimism. În plus, ne poate crește și calitatea somnului.

Profită de lumina soarelui și de aer curat

Studiile din domeniu au demonstrat de mai multe ori că persoanele care se expun mai mult luminii soarelui și petrec mai mult timp în aer liber sunt mai bine-dispuse decât acelea care nu procedează așa.
Astfel, expunerea la soare va îmbunătăți aportul de vitamina D (care are și rol antidepresiv), iar aerul proaspăt ne va ajuta să ne oxigenăm mai bine creierul.
Iată de ce este esențial să ne străduim să petrecem zilnic câtva timp în aer liber!

Voi ați mai auzit și de alte moduri naturale, ideale pentru a ne redobândi bună-dispoziția?

Surse:
www.bebrainfit.com; www.eatingwell.com; www.entrepreneur.com;www.passion4health.com.au; www.rd.com; www.theteatalk.com;www.webmd.com

 

Articolul urmator
De ce ne crește mai mult păr pe cap decât pe corp?
De ce ne crește mai mult păr pe cap decât pe corp?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

    Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!
    6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!

    Încă din primele clipe în care copilul tău devine tot mai receptiv la lumea din jur, te vei strădui permanent să-l familiarizezi cu cele mai diverse abilități. Alături de...

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor
    12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor

    În ultimii zeci de ani, medicamentele alopate au ajuns să fie administrate pentru o multitudine de afecțiuni. Însă, folosirea excesivă a acestora crescut rezistența...

    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii
    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii

    Te simți cuprinsă de tristețe, dar nu înțelegi de ce ? Sentimentul este pe cât de uman, pe atât de comun. Motivele din spatele acestuia pot fi nenumărate, fie de...

    © 2024 Qbebe