Fiti oameni daca vreti sa cresteti oameni: valorile morale si copiii

Fiti oameni daca vreti sa cresteti oameni: valorile morale si copiii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Bunatatea, compasiunea, generozitatea, empatia sunt doar cateva dintre valorile morale pe care multi dintre parinti isi doresc sa le insufle copiilor. Ce factori ajuta sau dimpotriva dauneaza valorilor morale, cateva experiente personale si sfaturi chiar de la specialist in acest sens veti regasi mai jos.

Niciun fum fara foc

Valorile morale constituie o tema realmente vasta, dificil de abordat fara a cadea in extremitatea negativa, aceea a reprosurilor, acuzelor. Lucrurile sunt insa destul de simple, iar pentru multe persoane au devenit realmente desuete. Adica ce sens mai au valorile morale cand ai tot ce iti trebuie sau tot ce iti doresti? Pentru ca perspectiva este dubla, fiind vorba atat de parinti, cat si de copii, toti fiind in aceeasi "oala a moralitatii". Decadenta troneaza la rang de putere, pe cand principiile specifice umanitatii palesc pe zi ce trece ingenuncheate de consumerismul omniprezent.

Privesc la noua generatie cum se leapada, se dezice de fapte bune si frumoase si prefera, in schimb, rautati, intrigi, invidii, agresiuni fizice sau psihologice. Cum coboara progresiv pe treptele evolutiei si ingenuncheaza pe oricine e bun, pur, generos, catalogand fara mila moralitatea drept slabiciune. Progresul civilizatiei si mai ales accesul neingradit la tehnologie, la informatie de la cele mai fragede varste nu s-a dovedit intotdeauna benefic si pentru umanitate. Si, observand ororile care se petrec cu o frecventa in trecut de neconceput, ajungi sa te intrebi: care e oare limita?

Domnul Radu Leca, Psiholog si CEO www.ultrapsihologie.ro, dar si tata ne completeaza:

"Primul factor ce genereaza pierderi de conduita morala este mediul educational. La scoala, intr-o clasa sunt copii ai caror parinti fac parte din medii sociale diferite. Un copil, cu un inceput moral bun si puternic, intrat intr-o clasa ce gazduieste alti 20 de copii diferiti de el, tinde sa isi uite originea. De ce? De frica neacceptarii.
Avem aici 5 exemple concrete:
a. Colegul de banca la fiecare propozitie injura. Eu, care nu stiu sa injur, daca nu injur la fel ca el nu voi putea niciodata sa port o discutie.
b. Colega mea Laura ii lasa pe baieti sa o sarute pe obraz si sa o ia in brate, eu de ce sa nu ii las sa faca la fel?
c. Colegul nostru Andrei vine mereu nepregatit la scoala. Este popular in clasa. Eu imi fac temele tot timpul si cu mine nu vorbeste nimeni.
d. Noul nostru coleg Mihai, transferat de curand, fumeaza in baie si pe drumul spre casa. Eu de ce nu fumez?

Stimati parinti, copilul dvs. merge la scoala unde se ciocneste cu sute de alti copii, crescuti total diferit. Sansa dvs. in pastrarea coloanei vertebrale a copilului si insertia lui educational sociala este munca de zi cu zi ce trebuie realizata cu minorul. Nu folositi notiuni ca Ziua Familiei sau Duminica noastra in care sa incercati moralizarea copilului. Ca un copil sa fie reusit, trebuie lucrat cu el in fiecare zi!"

valori morale 

Citeste si:

Copiii agresivi si rautaciosi. Vina este a parintilor! 

Cui pe cui se scoate

Eu sunt mama de fix 8 ani si 6 luni si singurul gand care nu-mi da pace inca din prima clipa de viata a baietelului meu este ca, vreodata, nu as servi drept exemplul pe care mi-l doresc sau care ar trebui. Evident, tinand cont de imprejurarile si posibilitatile specifice. Moralitatea mea de adult a fost la randul ei cimentata tot in copilarie, fie cu ajutorul diverselor indicatii/explicatii (majoritatea parintilor inteleg despre ce e vorba), dar mai ales prin puterea exemplului. Spun mai ales pentru ca situatiile la care ma refer erau in numar mult mai mic, dar infinit mai valoroase.

Am inteles, asadar, ca si eu la randul meu voi contribui la formarea si dezvoltarea unui alt om, mai important pentru mine decat oricare altul si totul a devenit mult mai clar. Pentru ca nu doar moralitatea baietelului meu trebuia construita, ci si a mea cizelata, perfectionata, fara a parea fortata. Caci stim cu totii ca nimic nu este mai dizgratios decat o moralitate trasa de par, neverosimila. Am ajuns astfel sa imi corectez mai mult sau mai putin voluntar comportamentele ai atitudinile indezirabile pentru a deveni pur si simplu...un om mai bun. Norocul si marea mandrie a constat in faptul ca am fost inzestrata cu un copil empatic, care vede dincolo de vorbe si de fapte, munca mea fiind astfel si mult usurata.

valori morale

Domnul Radu Leca, Psiholog si CEO www.ultrapsihologie.ro, dar si tata ne completeaza: 

"Prima valoare morala si umana ce trebuie transmisa de parinte copilului este CINSTEA. Prin demonstrarea cinstei si a efectelor ei benefice, copilul intelege si aplica corect aceasta notiune. Intelegerea cinstei ca notiune aplicata, permite aparitia pe parcursul vietii sociale a intrebari ce conduc la adevaruri sociale. Copiii ca subiecti sociali aflati in crestere sunt darurile cele mai scumpe pe care Dumnezeu le ofera societatii. Aceste daruri minunate, pentru istorie si vesnicie, trebuie cultivate cu multa iubire, atentie si rabdare. Aparitia in familie a copilului, cresterea si educatia lui sunt o lucrare catalogata de Biserica Ortodoxa ca fiind sfanta, iar de societate ca fiind importanta.

A doua valoare morala si umana ce trebuie transmisa copilului de catre parinte este MOTIVATIA PERSONALA. Fara a fi motivat corect, copilul pierde startul in viata. Primul pas al motivarii este integrarea constienta sociala si debuteaza cu expertgradinita. De la gradinita copilul trebuie sa inteleaga ca identic cu el mai sunt miliaone de alti copii si ca el sa reuseasca in viata trebuie sa fie cel mai bun. De intelege acest lucru, drumul sau social educational o sa fie incununat de succes. Stiu din proprie experienta ca sistemul educational prescolar este un sistem bolnav, orientat catre nepotism si relatii, dar daca se lucreaza si acasa cu copilul prescolar, rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Integrand Motivatia Personala, si aici avem exemplele:
• astazi vei fi cel mai bun
• astazi poti sa treci proba la desen
• astazi tu vei desena cel mai frumos
• concentreaza-te si rezolva toate intrebarile
copilul isi va constientiza valoarea umana. Dupa pasul constientizarii poate aplica singur modelul Motivatiei Personale, sub urmatoarea forma:
• astazi sunt cel mai bun
• astazi trec proba la desen
• astazi eu voi desena cel mai frumos
• ma concentrez si rezolv problema

A treia valoare morala si umana ce trebuie transmisa obligatoriu copilului este de NATURA SPIRITUALA. Copilul trebuie sa inteleaga ca toata viata lui se concentreaza in jurul unei forte pozitive. Nu o numim in niciun fel, nu ii spunem Dumnezeu sau Iisus, nu ii integram copilului notiuni religioase, ci il lasam sa deduca singur ca forta cel il tine sanatos, vesel si destept are legatura cu Dumnezeu. Se spune asa: daca am lasa indivizii sa isi aleaga religia, bine le-am face.

Relatia personala stabilita de parinti cu copilul lor incepand din clipa conceptiei le confera acestora obligatia personala de a se ingriji de nevoile dezvoltarii copilului la toate nivelurile, pana in momentul in care copilul se poate descurca singur. Parintii nu primesc cadou la nasterea copilului competenta unica in efectuarea sarcinilor educationale. Parintii invata. La fel si copiii.

Valorile umane trebuie transmise prin puterea exemplului. Degeaba tata spune: nu este bine sa fumezi, sa injuri si sa te tatuezi, daca el fumeaza, injura si este tatuat. Conducandu-ne de principiul implementarii corecte a valorii umane in constiinta in formare a copilului, trebuie la acest punct specificat faptul ca echipa de parinti Mama si Tata sunt cei care genereaza impactul. Nu separat! Impreuna! Este firesc ca Mama sa fie protectoare si Tatal mai liber, dar daca lucreaza impreuna atat Cinstea cat si Natura Spirituala si Motivatia sunt implementate corect in echipa!"  

Citeste si: Pedepsirea copilului: DA-uri si NU-uri 

Ca sa intelegeti despre ce vorbesc

Exemple de moralitate sunt nenumarate in cazul nostru, fiecare in parte fiind la fel de valoros. Baietelul meu a inteles perfect cum functioneaza toate perceptele morale si, in plus, mai sunt si dojenita cand traiectoria eticii mele nu este chiar cea indicata.

Bunatatea si generozitatea a invatat-o cu ajutorul gesturilor nobile, altruiste, lipsite de orice asteptare a unei recompense. Simte nevoia sa ofere ajutor oamenilor nevoiasi si gaseste bucurie in a face surprize marunte si intelege prea bine ca unii au prea mult si altii prea putin; mancarea si apa nu sunt disponibile pentru oricine, iar faptul ca le are ii confera un statut privilegiat.

Empatia si compasiunea a invatat-o, din pacate, prin suferinta. A inteles cum raul altuia poate deveni intr-o buna zi raul tau. Si cum ce tie nu-ti place altuia nu face este o regula de baza nu doar la joaca, ci si in afara ei. Nimeni nu este perfect, dar atata timp cat iti dai silinta, este in regula.

valori morale

Domnul Radu Leca, Psiholog si CEO www.ultrapsihologie.ro, dar si tata incheie:  

"Principalele sfaturi pe care le accord parintilor ce citesc acest articol se axeaza pe respectarea lucrului in echipa, motivarea constanta si benevola a copilului, respectarea programului de somn si masa, supravegherea la lectii, corectarea impreuna a temelor. Respecta-i copilului viata sociala si educationala, imprima-i sentimentul de incredere a lucrului in echipa si vei avea un campion!"

Poate nu face cele mai bune alegeri intotdeauna si nu manifesta mereu cea mai potrivita conduita. Insa stiu si simt ca are un suflet mare. Iar un suflet mare este cel mai important atribut pe care si-l poate dori un parinte pentru copilul sau. Se cladeste cu truda, introspectie a propriei persoane si multa sinceritate. Fiti oameni daca vreti sa cresteti oameni!

Articolul urmator
Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?
Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă
    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă

    E greu să-l faci pe cel mic să stea la masă, sau să nu se mai joace cu mâncarea? Nu e nimic, încă nu e târziu să învețe bunele maniere. Harvey Karp, medic...

    Reacția lui Tudor Chirilă când copiii lui i-au cerut telefoane mobile: „Dacă vreți telefon, Nokia 1611, alea vechi de ani de zile...”
    Reacția lui Tudor Chirilă când copiii lui i-au cerut telefoane mobile: „Dacă vreți telefon, Nokia 1611, alea vechi de ani de zile...”

    Tudor Chirilă este unul dintre cei mai apreciați artiști din România, bucurându-se de o carieră de succes în muzică și pe scenă teatrelor. Artistul este, de...

    Cei mai bogați oameni din lume sunt născuți în această zodie. Nu este deloc o surpriză!
    Cei mai bogați oameni din lume sunt născuți în această zodie. Nu este deloc o surpriză!

    Ne determină astrele viitorul? Drumul nostru spre succes este deja stabilit? Sau este pur și simplu o coincidență faptul că cei mai bogați oameni din lume sunt născuți într-o...

    Zodii de femei care se îndrăgostesc mereu de oameni indisponibili
    Zodii de femei care se îndrăgostesc mereu de oameni indisponibili

    Dragostea are căi nebănuite prin care pătrunde în viața ta, chiar dacă ești într-o perioadă în care nu ți-ai propus să te îndrăgostești. Fără să...

    De ce este atât de greu pentru oameni să se reproducă? Ai auzit de cromozomii egoiști?
    De ce este atât de greu pentru oameni să se reproducă? Ai auzit de cromozomii egoiști?

    Oamenii de știință se preocupă neîncetat pentru a găsi diverse răspunsuri la cele mai importante probleme care țin de organismul uman. Printre acestea se numără și modul...

    Copilul meu e pozat de oameni necunoscuți când ies cu el afară. E normal?
    Copilul meu e pozat de oameni necunoscuți când ies cu el afară. E normal?

    Dacă anumiți părinți nu sunt foarte îngrijorați în cazul în care copiii lor sunt fotografiați de persoane străine, pentru alții o astfel de situație reprezintă un...

    Zodii de femei care acceptă relații doar cu oameni amuzanți
    Zodii de femei care acceptă relații doar cu oameni amuzanți

    Dacă pentru unele persoane este suficient să se amuze ocazional, altele nu se simt în largul lor până când nu aud o glumă bună, care să le stârnească hohote de...

    A bătut recordul la Jenga! Un adolescent cu autism a reușit să devină inspirație pentru milioane de oameni
    A bătut recordul la Jenga! Un adolescent cu autism a reușit să devină inspirație pentru milioane de oameni

    La vârsta de doar 15 ani, un băiat cu autism are două recorduri mondiale stabilite cu blocurile Jenga și a devenit sursă de inspirație pentru un film de succes!

    © 2024 Qbebe