Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Părinții cu copii de succes au aceste lucruri în comun, spune știința

de Irina Olteanu

Toți părinții, fără excepție, își doresc cu siguranță ca ai lor copii să aibă parte de succes în viață. Nu a fost încă identificată o rețetă certă pentru a obține succesul, dar se pare că părinții joacă un rol important în acest sens. Iată câteva trăsături comune părinților înzestrați cu copii de succes. În cazul în care nu se numără printre cele ale familiei tale, nu este niciodată prea târziu să le pui în practică.

1. Își învață copiii abilități sociale

Cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania și cei de la Universitatea Duke au urmărit mai mult de 700 de copii din SUA de la grădiniță până la 25 ani și au descoperit o corelație semnificativă între abilitățile sociale la grădiniță și succesul ca adulți după 2 decenii. Astfel, acei copii care au putut colabora, au fost săritori cu colegii, le-au înțeles sentimentele și au rezolvat singuri problemele au avut șanse mai mari să obțină o diplomă și un loc de muncă până la 25 ani comparativ cu cei cu abilități sociale limitate, care au avut risc mare de a fi arestați, de a abuza de alcool etc. Kristin Schubert, director de program la fundația Robert Wood Johnson, consideră că acest abilități încă de la o vârstă fragedă îi pregătesc pe copii pentru un viitor sănătos și le pot trasa chiar destinul.

2. Își pun copiii să facă diverse treburi casnice

Atunci când copiii nu spală vasele, înseamnă că le spală altcineva pentru ei, este de părere Julie Lythcott-Haims, fost decan al Universității Stanford și autor al discursului TED Cum să crești un adult. În acest fel nu sunt scutiți doar de muncă, ci și din a învăța că există lucruri de făcut și că fiecare din noi trebuie să contribuim pentru binele general (concluzie susținută de un studiu realizat de Harvard). Copiii care primesc sarcini gospodărești ajung angajați capabili să colaboreze bine, care sunt empatici și capabili să preia sarcini în mod independent.

parintii cu copii care au succes

3. Au relații sănătoase unul cu altul

Copiii din familii cu conflicte intense, fie intacte, fie divorțate, tind să se descurce mult mai rău decât cei ai părinților care se înțeleg, conform unui studiu al Universității din Illinois. Robert Hughes, profesor și director al Departamentului de Dezvoltare Umană și Comunitară și autor al studiului, subliniază faptul că unele studii au descoperit că acei copii din familiile non-conflictuale monoparentale s-au descurcat mai bine decât cei din familii conflictuale cu doi părinți. Conflictul dintre părinți dinainte de divorț afectează copiii în mod negativ, în timp ce conflictul după divorț are o influență cu privire la ajustarea copilului. Mulți copii au raportat durere și stres la un interval după divorț și cei care au asistat la conflicte chiar au experimentat sentimente de pierdere și regret.

4. Sunt mai puțin stresați

Conform unei cercetări recente realizate de Universitatea Bowling Green State, numărul de ore petrecut de mame cu copiii cu vârste între 3-11 ani poate prezice informații despre comportament, bunăstare sau realizări ale copilului. Abordarea de tip părinte elicopter nu este chiar cea mai bună. Stresul mamei, în special când trebuie să jongleze între muncă și timp cu copilul, poate afecta dezvoltarea acestuia, conform sociologului Kei Nomaguchi și autor al studiului. Este vorba de contagiozitatea emoțională - un fenomen prin care oamenii preiau sentimente de la alți oameni (se transmit emoțiile pozitive sau negative). Dacă un părinte este epuizat sau frustrat și copilul poate simți astfel.

5. Dezvoltă o relație cu copiii lor

Un studiu din 2014 al unui număr de 243 de persoane născut în sărăcie a descoperit că acei copii care au primit îngrijire sensibilă în primii 3 ani de viață nu doar s-au descurcat mai bine la testele academice din copilărie, ci au și avut relații mai sănătoase și realizări academice mai bune la vârsta de 30 de ani. Părinții sensibili la nevoile copiilor răspund prompt și corespunzător și oferă o bază sigură pentru ca cei mici să exploreze lumea. Psihologul Lee Raby din cadrul Universității din Minnesota susține că investiția în relații timpurii părinte-copil poate conduce la beneficii pe termen lung care apar în decursul vieții de adult.

6. Au așteptări înalte

În urma datelor obținute după chestionarea a 6600 copii născuți în 2001, profesorul Neal Halfon de la Universitatea din California a descoperit că așteptările pe care părinții le au dispun de un efect imens asupra realizărilor. "Părinții care au văzut colegiul în viitorul copilului par să fi îndrumat copilul către acel scop indiferent de venit și alte bunuri". Astfel, conform testelor, 57% dintre copiii care s-au descurcat prost erau așteptați de părinți să meargă la colegiu, în timp ce 96% dintre cei care s-au descurcat cel mai bine se așteptau să meargă la colegiu.

7. Au atins nivele educaționale mai ridicate

Conform unui studiu din 2014 condus de psihologul Sandra Tang de la Universitatea din Michigan, mamele care au terminat liceul sau facultatea au avut șanse mai mari să aibă copii cu același nivel de educație. A fost urmărit un număr de 14 000 de copii în perioada 1998-2007, iar acei copii născuți de mame adolescente au avut șanse mai mici să termine liceul sau să meargă la facultate. Este vorba în mare parte de aspirațiile de viață. Un studiu longitudinal din New York a relevat faptul că nivelul educațional al părintelui de la vârsta de 8 ani a copilului a prezis succesul educațional și ocupațional al copilului la interval de 40 de ani distanță.

8. Își învață copiii matematică de timpuriu

O meta-analiză din 2007 a unui număr de 35 000 preșcolari din Canada, SUA și Anglia a descoperit că o deprindere timpurie a abilităților matematice se poate concretiza în avantaje imense. Cunoașterea numerelor, ordinea numerelor și a altor concepte matematice rudimentare contribuie semnificativ în acest sens; stăpânirea timpurie a acestora prezice nu doar viitoarele realizări matematice, ci și viitoarele realizări în ceea ce privește cititul.

parintii cu copii care au succes

9. Apreciază efortul și evită să fie dezamăgiți de eșec

Psihologul Carol Dweck de la Universitatea Stanford a descoperit faptul că copiii și adulții gândesc despre succes în două moduri: o gândire fixă (caracterul, inteligența și creativitatea sunt statice și nu pot fi schimbate semnificativ, iar succesul este afirmarea lor inerentă) sau o gândire de dezvoltare (se dezvoltă din provocări și nu privește eșecurile drept lipsă de inteligență, ci oportunități pentru creștere și extinderea abilităților). Modul în care gândești că voința afectează abilitatea are un efect puternic asupra copiilor. Dacă celor mici li se spune că au reușit la un test pentru că sunt inteligenți se creează o gândire fixă, dacă li se spune că datorită efortului, se pun bazele unei gândiri de dezvoltare.

10. Munca mamelor

Conform unei cercetări desfășurate de Școala de Afaceri Harvard, există beneficii semnificative pentru copiii care au crescut cu mame ce lucrează în afara gospodăriei. Fiicele acestor mame au urmat studii pentru un timp mai lung, au avut șanse mai mari la un loc de muncă și au câștigat cu 23% mai mulți bani, comparativ cu copiii crescuți de mame casnice. Fiii care au crescut alături de mame care muncesc au fost mai implicați în sarcini gospodărești și în îngrijirea copilului (cu 7.5 ore mai mult alături de copil și 25 minute în plus la treburi de gospodărie pe săptămână). Este vorba despre puterea exemplului; părinții influențează comportamentul, acțiunile, activitățile și în ceea ce cred copiii, susține profesorul și autorul studiului Kathleen L. McGinn. Este o dovadă clară că o mamă aflată în câmpul muncii are un impact semnificativ asupra dezvoltării ulterioare a copilului.

11. Au un statut socio-economic înalt

Cercetătorul Sean Reardon de la Universitatea Stanford este de părere că diferența din punctul de vedere al realizărilor dintre familiile cu venituri mari și cele cu venituri mici este cu 30-40% mai mare în cazul copiilor născuți în 2001 comparativ cu cei născuți cu 25 ani mai devreme. Se pare că acei copii ai căror părinți au avut venituri mari, au prezentat scoruri mari la teste. Statutul socio-economic este cel ce direcționează o mare parte din realizările și performanțele academice.

12. Au autoritate, dar nu sunt autoritari sau permisivi

Publicate în anul 1960, psihologul Diana Baumride din cadrul Universității California a descoperit că există trei tipuri de stiluri de parenting: permisiv - părinții care încearcă să nu pedepsească și să accepte copilul, autoritari - părintele încearcă să modeleze și să controleze copilul în baza unor standarde de conduită, are autoritate - părintele încearcă să direcționeze copilul în mod rațional. Stilul ideal este cu autoritate; copilul crește cu respect pentru autoritate, dar nu se simte copleșit de ea.

13. Învață tăria de caracter

În anul 2013, psihologul Angela Duckworth din cadrul Universității din Pennsylvania a descoperit această trăsătură de personalitate. Poate fi definită drept tendința de a susține interesul și efortul către obiective pe termen lung. Cercetarea acesteia a fost corelată cu rezultate educaționale. Copiii trebuie învățați să-și imagineze și să se implice în acel viitor pe care doresc să îl creeze.

Citește și: Trăsăturile părinților de copii care au succes 

Surse:www.independent.co.uk; www.inspiremore.com; www.msn.com.

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Cum il inveti pe bebe sa doarma fara tine? Cum il inveti pe bebe sa doarma fara tine?
Bebelusul meu isi suge degetul. Ce sa fac? Bebelusul meu isi suge degetul. Ce sa fac?
10 trucuri de crestere a primului-nascut 10 trucuri de crestere a primului-nascut
10 trucuri de crestere a celui de-al doilea copil 10 trucuri de crestere a celui de-al doilea copil

Articole Lifestyle

3 femei din zodiac care nu au defecte. Perfecțiunea lor pune bărbații pe fugă! 3 femei din zodiac care nu au defecte. Perfecțiunea lor pune bărbații pe fugă!
3 culori de păr pe care să nu le porți dacă ai ochii căprui 3 culori de păr pe care să nu le porți dacă ai ochii căprui
Metoda prin care o femeie a reușit să slăbească 45 de kilograme Metoda prin care o femeie a reușit să slăbească 45 de kilograme
Alege un fulg de nea: testul de personalitate care iti dezvaluie ce te face unica Alege un fulg de nea: testul de personalitate care iti dezvaluie ce te face unica

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Mariana Stan
Mami, cum să învăț să fiu fericită, dacă tu nu știi să fii fericită?-Mama, ești fericită? mă întreabă Paula. - De ziua ta vrei să-ți răspund dacă sunt eu fericită? Tu ar trebui să-mi vorbești despre fericire și lucrurile pe care ți le propui să le faci pe viitor. -...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Întâlnire cu doamna Annabel Karmel la Târgul GaudeamusDoamna Annabel Karmel are publicate în prezent în România 3 cărți, respectiv Top 100 piureuri pentru bebeluși, Ghidul complet pentru înțărcatul copilului (rapid și ușor); Tot ce trebuie să cunoști...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Factori care influenteaza conceptia

Factori care influenteaza conceptia

Conceptia poate fi influentata de o serie de factori care tin de cele mai multe
MAI MULT

Tot ce trebuie sa stii despre linea nigra

Tot ce trebuie sa stii despre linea nigra

Linea nigra reprezinta o modificare a corpului subtila, dar care pune pe ganduri
MAI MULT

Testul de evaluare a riscului de nastere prematura

Testul de evaluare a riscului de nastere prematura

O nastere prematura reprezinta o situatie pe care toate viitoarele mame doresc
MAI MULT

Bebee

nastere prin cezariana

Iată ce spun cercetătorii că „le lipsește” copiilor născuți prin cezariană

Cercetătorii de la Universitatea din
MAI MULT

Trebuie-să-ne-ferim-de-produsele-de-curăţenie-când-suntem-însărcinate!

Trebuie să ne ferim de produsele de curăţenie când suntem însărcinate!

În rândul activităţilor precare pentru o mămică, dar mai mult pentru făt,
MAI MULT

Află care sunt cele mai întâlnite tradiţii şi superstiţii despre sarcină şi copii şi de unde provin ele

Încă din vremea strămoşilor,
MAI MULT

De ce apare urticaria şi cum o tratăm

De ce apare urticaria şi cum o tratăm

Urticaria este termenul medical ce reprezintă acea roşeaţa combinată cu
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net