Trăsăturile părinților de copii care au succes

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă știm că nu există un „manual" care să ne arate cum să creștem niște copiii de succes, se pare că specialiștii în domeniu au descoperit că noi, ca părinți, suntem cei ce putem influența într-o foarte măsură predispoziția acestora spre succes. Parcurgeți articolul de mai jos pentru a afla ce trăsături ale părinților pot crește șansa copiilor de a se transforma în adulți care să aibă o existență împlinită din toate punctele de vedere.

Copiii de succes au părinți ce i-au ajutat să deprindă tot felul de abilități sociale

Studiile din domeniu au arătat că micuții ai căror părinți s-au preocupat să-i deprindă cu diverse abilități sociale (precum empatia, lucrul în echipă, capacitatea de a-și rezolva singuri problemele etc.) s-au transformat în adulți mai instruiți și mai bine integrați social decât aceia care, în copilărie, nu au avut parte de toate acestea.
De altfel, specialiștii ne avertizează asupra următorului fapt: copiii care beneficiază de mai puține abilități sociale au șanse mai mari să dezvolte comportamente deviate și să nu aibă un loc de muncă până la vârsta de 25 de ani.
Cu alte cuvinte, ajutându-i pe ai noștri copii să-și dezvolte abilități sociale le vom spori șansa de a se transforma în adulți de succes, capabili să-și ia viața în propriile mâini și să fie deschiși în a-i ajuta și a colabora cu cei din jur.

Citește și: Succesul copilului: 10 abilitati de care are nevoie pentru a reusi

Părinții copiilor de succes i-au obișnuit pe aceștia să se implice și în treburile casnice

Cercetători din cadrul „Stanford University" (SUA) au ajuns la concluzia că adulții de succes provin din rândul copiilor ce au fost implicați, de către părinți, în tot felul de activități casnice.
Când îi implicăm pe copii în asemenea activități, îi deprindem cu munca (inclusiv cu cea în echipă), îi învățăm să respecte reguli, să asculte și opinia celorlalți și să fie perseverenți. Toate acestea le vor fi deosebit de utile mai târziu, inclusiv la locul de muncă.
Iată de ce este atât de important, ca de o vârstă fragedă, să-i responsabilizăm și să-i antrenăm pe copiii noștri în diverse activități casnice.

Citește și: Sfatul psihologului:  Cum sa ai un copil premiant, si la scoala si acasa

Părinții copiilor de succes au avut de la ei așteptări înalte

Tot pe baza unor studii s-a dovedit că micuții ai căror părinți au avut de la ei mari așteptări au devenit ei înșiși mult mai preocupați să aibă succes.
Astfel, în acest caz, psihologii spun că părinții, fără a forța lucrurile sau fără a săvârși ceva ieșit din comun, inconștient își conduc proprii copii către scopuri înalte. De fapt este vorba despre așa-numitul „efect Pygmalion", ce presupune ca „ceea ce așteaptă o persoană de la o alta poate constitui un fel de autoprofeție pentru îndeplinirea unui scop".
Așadar, pentru a avea copii de succes este să avem și noi așteptări înalte de la ei.

Părinții copiilor de succes au o relație sănătoasă

Pentru ca un copil să se transforme într-un adult ce nu are frustrări și sentimente de vină și regret, este nevoie să se dezvolte într-un mediu în care părinții să se afle într-o bună relație.
Un studiu efectuat la „Universitatea Illinois" (SUA) a arătat în mod clar că acei copii ce au crescut alături de părinți care au fost frecvent în conflict, au devenit ulterior adulți neîncrezători în ei înșiși și în ceilalți, copleșiți de sentimente de pierdere și de regret, prin comparație cu aceia care au avut parte de niște părinți în bune relații sau care s-au despărțit în condiții amiabile.

Părinții cu copii de succes sunt mai puțin stresați

Psihologii ne atrag atenția asupra următorului lucru: pentru a avea copii mai relaxați și mai fericiți, este nevoie să ne străduim să nu mai fim atât de stresați în preajma lor.
Cercetările au arătat că ai noștri copii pot fi foarte ușor „victimele" așa-numitei „contagiuni la nivel emoțional", concretizată prin „molipsirea" celor din jur cu stările/emoțiile noastre.
Astfel, dacă vom fi văzuți de către copii epuizați, supărați, furioși sau frustrați, și starea lor emoțională va tinde să fie similară cu a noastră.

Parinti alaturi de fetita lor, ce se pregateste sa mearga cu bicicleta

Părinții copiilor de succes au știut să le transmită acestora o concepție „sănătoasă" asupra ideii de „succes"

Un renumit psiholog de la „Stanford University" a constatat, în urma cercetărilor efectuate de-a lungul timpului, că oamenii au două concepții legate de ceea ce presupune succesul. Pe de o parte, unii dintre ei consideră că succesul este ceva ce ține de calitățile noastre native, de inteligență mai ales, iar modul în care te lupți pentru a dobândi/a-ți menține succesul și pentru a evita eșecul este o dovadă a acestei inteligențe. Pe de altă parte, alte persoane văd succesul ca pe ceva obținut în urma muncii, a efortului, iar eventualele eșecuri nu sunt altceva decât modalități prin care putem evolua, astfel încât, pe viitor, să putem avea din nou parte de succes.
Concluzia acestui specialist a fost că părinții care au fost capabili să le insufle copiilor lor cea de-a doua concepție despre succes, familiarizându-i încă de mici cu ideea că pentru a avea succes trebuie să depui un efort, i-au ajutat pe aceștia să se transforme în adulți care au știut mult mai bine să-și gestioneze succesele și eșecurile.

Copil ce incearca sa redea, printr-un desen, ideea de succes

Părinții copiilor de succes au ei înșiși un nivel ridicat de instruire

Un studiu din 2014 a arătat că mamele care au terminat o facultate au șanse mai mari să-și influențeze copiii să facă la fel.
Practic, dacă părinții au beneficiat ei înșiși de mai multă instruire, vor fi mai tentați să-și determine copiii să procedeze la fel, ceea ce le poate aduce succes în viața de adulți.

Părinții copiilor de succes au o situație materială bună

Din acest motiv, și copiii vor avea acces la o instruire mai bună, ceea ce le poate asigura succesul de mai târziu.
Cercetările au evidențiat de multe ori faptul că veniturile mai mari ale părinților îi vor determina să investească mult mai mult în viitorul copiilor lor, ceea ce va crește șansa acestora de a se bucura de tot felul de performanțe.

Copiii de succes au mame ce au lucrat

Cercetări recente au evidențiat faptul că micuții ale căror mame au mers la serviciu au avut mai multe beneficii decât aceia ce au fost crescuți de mame casnice. De exemplu, ei au avut un alt model de urmat (acela al femeii care poate să și lucreze, dar și să aibă grijă de copii), au avut o situație financiară mai bună și astfel au putut avea și acces la o pregătire academică mai bună.
În condițiile în care modelul oferit copiilor le va influența modul în care se vor comporta și vor acționa, dacă ei vor avea în față imaginea unei mame care lucrează în afara casei, vor fi mai târziu tentați să procedeze și ei la fel. Din acest motiv, pot ajunge să aibă job-uri full-time și mai bine plătite de la o vârstă mai fragedă.

Părinții copiilor de succes i-au ajutat pe aceștia, încă de mici, să deprindă tot felul de abilități matematice

Cercetări efectuate în paralel în SUA, Canada și Marea Britanie au dovedit că micuții care erau deja familiarizați cu numerele, cu operații matematice simple și cu alte concepte legate de matematică, încă de dinainte să meargă la școală, au reușit să deprindă mult mai ușor nu numai noile noțiuni matematice, dar au reușit și să citească și să scrie mai repede.
Ca părinți, putem, mai ales prin intermediul activităților ludice, să ne ajutăm copiii să deprindă noțiuni matematice de la o vârstă fragedă, astfel încât să le fie mai ușor când vor merge la școală și să obțină rezultate mai bune. În plus, nu trebuie să omitem faptul că abilitățile matematice îi vor ajuta pe copiii noștri și să-și formeze o gândire logică, deosebit de utilă pe parcursul întregii vieți.

Voi ce trăsături credeți că ar mai trebui să aibă părinții copiilor de succes?

Surse:
www.msn.com; www.businessinsider.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Am vorbit cu 70 de părinți care au crescut copii de succes. Iată ce au toți în comun
  Am vorbit cu 70 de părinți care au crescut copii de succes. Iată ce au toți în comun

  Ce trebuie să facă un părinte pentru a crește copii inteligenți, încrezători și de succes? Privind în urmă, mi-ar fi plăcut să citesc povești despre cum au crescut...

  Am vorbit cu 70 de părinți cu copii de succes. Iată ce fraze NU le-au spus NICIODATĂ când i-au crescut
  Am vorbit cu 70 de părinți cu copii de succes. Iată ce fraze NU le-au spus NICIODATĂ când i-au crescut

  Una dintre cele mai mari bucurii pe care le poate avea un părinte este să-și vadă copilul îndeplinindu-și visurile, având parte de ceea ce își dorește. Modul...

  Cele 7 abilități care separă copiii de succes de cei care rămân mediocri
  Cele 7 abilități care separă copiii de succes de cei care rămân mediocri

  Printre cele mai mari bucurii ale unui părinte se regăsește și aceasta: să vadă cum copilul său devine tot mai independent, mai încrezător în forțele proprii, cum...

  Cercetătorii de la Harvard spun că un copil trebuie să aibă aceste 12 calități ca să aibă succes în viață
  Cercetătorii de la Harvard spun că un copil trebuie să aibă aceste 12 calități ca să aibă succes în viață

  Ce determină o persoană să exceleze nu doar la locul de muncă, ci și pe plan personal? Cunoștințele, intuiția și viziune sunt cu siguranță niște atribute cheie. Însă ceea...

  Greselile parintilor care distrug stima de sine a copilului
  Greselile parintilor care distrug stima de sine a copilului

  Stima de sine reprezintă percepţia unui om legat de valoarea pe care o are ca şi individ. Stima de sine este cea care îţi dă curaj să faci lucruri noi şi să accepţi ideea de eşec,...

  8 trucuri pe care părinții care au copii reușiți le aplică în fiecare zi
  8 trucuri pe care părinții care au copii reușiți le aplică în fiecare zi

  Fiecare părinte decide ce este mai bine pentru copilul său, însă este mai mult decât clar că stilul de parenting are o influență majoră asupra viitorului acestuia și...

  Colțul de calmare: găselnița părinților care vor să supraviețuiască tantrumurilor copiilor
  Colțul de calmare: găselnița părinților care vor să supraviețuiască tantrumurilor copiilor

  Gestionarea crizelor de tantrum ale copiilor reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru părinți. Aproape că nu există copil care să nu aibă crize de furie, iar acest lucru...

  © 2023 Qbebe