Febra la copii: ghid util pentru părinți de la specialist

Febra la copii: ghid util pentru părinți de la specialist

Irina Olteanu - Redactor Senior

Mulți părinți nu înțeleg exact mecanismul prin care apare febra în organism și, mai ales, când valoarea acesteia este crescută și reprezintă un semn de îngrijorare. Doamna doctor Natalia Ivas a oferit pentru Qbebe toate informațiile necesare unei intervenții prompte și eficiente pentru febra la copii.

Febra la copii: informații importante

Febra apare când termostatul intern al organismului crește temperatura peste nivelul normal; acest "termostat" se află localizat într-o parte a creierului denumită hipotalamus - cunoaște exact ce temperatură trebuie să aibă corpul și transmite mesaje pentru a o menține la acest nivel. 

În primul rând este important să folosiți un termometru de încredere pentru a măsura febra la copii. Pragurile de referință acceptate în practica medicală sunt de 37,5 grade Celsius pentru temperatura măsurată oral (în gură) și de 38 grade Celsius pentru temperatura măsurată rectal (în rect). În cazul copiilor care se confruntă și cu convulsii febrile, trebuie să aflați că de cele mai multe ori au un aspect care sperie, însă nu sunt periculoase pentru sănătatea copilului. Cel mai important de urmărit în cazul copiilor, mai ales al bebelușilor, este să nu se confrunte cu deshidratare.

Un alt lucru la fel de important este ca organismul să beneficieze în continuare de suportul vitaminelor și mineralor. Un corp puternic poate face mult mai bine față oricăror probleme de sănătate. Astfel, WellKid Baby sirop și WellKid tablete masticabile sunt exact ceea ce ai nevoie. Acesta conțin vitaminele A, D, B6, B12, C, E, fier, zinc și cupru, care susțin dezvoltarea normală a celor mici.  

 1  2

Citește șiFebra la copii: tot ce trebuie sa stii 

febra la copii

Febra la copii: sfaturi de la specialist 

Doamna doctor Natalia Ivas, medic specialist pediatrie, clinica Polisano  Plaza București ne-a oferit următoarele informații:

Febra reprezintă unul din principalele motive de îngrijorare a părinților și de prezentare la camera de gardă sau de solicitare a unui consult medical.

Ce este febra?

Temperatura corpului unui copil sănătos nu este constantă. Ea variază ușor: în funcție de momentul zilei, de activitatea copilului, de condițiile mediului înconjurător. De obicei, valoarea mai scăzută se înregistrează dimineața devreme, iar cea mai crescută - seara târziu. În timpul trecerii de la repaus la activitate fizică, variația de temperatură este mai mare. O temperatură de 38 grade C (99,6 Fahrenheit) poate apărea în mod absolut firesc la un copil sănătos după o alergare. Un copil "înfofolit" sau aflat într-o cameră cu temperatura crescută va avea o temperatură a corpului crescută.

Temperatura normală a corpului se întinde de la 36,5 la 37,5 grade C.

Temperatura corpului copilului se ia rectal (sub vârsta de 6 ani) sau axilar. Cele mai recomandate ar fi termometrele digitale electronice.  În cazul utilizării acestora timpul de determinare a febrei este scurt și acestea sunt ușor de citit. Termometrele clasice (cu mercur) nu mai sunt recomandate: necesită un timp mai lung de termometrizare și pot fi periculoase.

Termometrele ultraperformante intraauriculare nu oferă avantaje reale (cu excepția cazurilor în care un copil este foarte agitat), iar uneori ne pot induce în eroare: în cazul otitei (inflamației urechii) pot apărea valori crescute ale temperaturii, care s-ar explica prin creșterea temperaturii locale (la nivelul urechii inflamate). Termometrele care citesc febra prin scanarea tegumentelor nu sunt deosebit de exacte.

Febra reprezintă creșterea temperaturii corpului peste 38C (38,5 grade C- rectal).

În cazul termometrizării rectale din valoarea obținută se scad 5 diviziuni. Sub 38 grade C sau 38,5 grade C- rectal se consideră subfebrilitate și poate apărea după consumul de alimente calde, plâns, expunere la soare, la căldură excesivă în cameră sau "înfofolire". În cazul aprecierii stării de subfebrilitate este util să repetăm măsurătoarea la 10-15 min, dar în condiții optime: se dezbracă copilul "înfofolit", se aerisește camera, se creează un repaus fizic. Dacă a fost o "falsă" febră, temperatura își va reveni la valori normale, iar dacă este o reală stare febrilă, determinarea repetată va indica o creștere a valorii temperaturii.
Valoarea peste 39,5 grade C este considerată febră înaltă. Febra severă (hiperpirexia) apare doar în cazul infecțiilor localizate la nivel cerebral (creier) - encefalite sau la foițele ce învelesc creierul- meningite, atunci când apar leziuni la nivelul centrilor de termoreglare.
Atunci când temperatura crește rapid apare senzația de frig și chiar frisonul.
Frisonul reprezintă contracții musculare involuntare manifestate de la mici tremurături, "piele de găină" și clănțănit din dinți, până la unele atât de violente, încât se zguduie patul. În cazul frisonului copilul este conștient.
Odată stabilizată temperatura la un anumit nivel, frisonul dispare, dar se menține senzația de frig, la care se pot asocia: sete, cefalee, somnolență sau agitație, delir și/ sau halucinatii. Ultimele pot impresiona, dar nu reprezintă obligatoriu semne de gravitate. De cele mai multe ori, după scăderea febrei, totul revine la normal.

febra la copii

DE RETINUT!

Febra nu este o boală, ea reflectă o reacție de apărare a organismului.
Febra ajută corpul să se lupte cu infecția: pe de o parte împiedică dezvoltarea microbilor și a virusurilor (cărora nu le "convine" temperatura de peste 37 grade C), pe de altă parte stimulează ("trezește") leucocitele - celulele albe din sânge - care distrug "invadatorii".
Gravitatea bolii nu se reflectă în valoarea febrei (de cele mai multe ori). ci în starea generală a copilului: culoarea feței, comportamentul motor (vioi, apatic sau nemișcat), mișcările ochilor, pofta de mâncare, buna dispoziție.
Chiar și după administrarea antitermicelor febra nu scade, de obicei, mai mult de 2-3 grade C, iar scăderea nu durează mai mult de 4-6 ore, cât durează efectul antitermicului.

Febra reprezintă o urgență doar dacă:
• este prezentă la un sugar sub 3 luni;
• este foarte mare - peste 39,5 grade C la sugarul sub 3 luni; peste 40,5 grade C la copil și nu scade la valorile obișnuite;
• febra provoacă spasme (convulsii): copilul nu este conștient, își dă ochii peste cap, are mișcări involuntare ale mâinilor și picioarelor sau, din contra, este "moale", areactiv.

Aspecte ale febrei care impun consult medical:

- febra durează mai mult de o săptămână,
- febra se întoarce după mai mult de 24 de ore de afebrilitate,
- febra apare când copilul are deja o boală,
- când copilul pare grav bolnav, chiar dacă febra are valori mici sau a debutat de scurt timp (chiar și câteva ore).
Cea mai întâlnită cauză a febrei la copii este o infecție a tractului respirator superior (răceli, gripă, amigdalită). Febra și starea generală rea sunt deseori singurele simptome inițiale. Nas care curge, dureri în gât si urechi sau tusea vor apărea doar după o zi sau două.

Alte cauze posibile:
- pneumonie,
- viroză eruptivă,
- bolile "copilariei": varicela, rujeola, rubeola, oreionul,
- infecție a tractului gastrointestinal - enterocolita,
- o infecție urinară,
- insolație,
- febra la sugari poate indica prezența unui microb în sânge sau meningită,
- afecțiunie chirurgicală: apendicită, peritonită,
- suprainfectarea unei plăgi sau a unor leziuni.

Primul ajutor

1.Pentru a reduce temperatura, puteți da copilului antitermice în dozajul recomandat de un medic sau farmacist. Antitermicele se administrează alternativ, NU se administrează la intervale mai mici de 8 ore același antitermic (risc de supradozare și intoxicare). NU SE VA ADMINISTRA NICIODATĂ ASPIRINĂ unui copil, doar în cazul recomandării medicului.
2.Copilul trebuie îmbrăcat în haine cât mai ușoare (care să permită cedarea facilă de caldură), cât mai dezvelit.
3.Trebuie scăzută temperatura în cameră (maxim 19 grade C).
4.Trebuie asigurată hidratarea optimă a copilului, se vor suplimenta lichidele (febra poate deshidrata!, mai vulnerabili fiind sugarii si copiii mici)
5.Se pot aplica "împachetări reci" sau băi răcoritoare. Temperatura apei trebuie să fie cu cca 1 grad C sub temperatura corpului copilului.
NU se folosesc soluții alcoolizate pentru fricționare (pot produce intoxicare cu alcool, mai ales la sugari)!
NU se recomandă aplicarea de pungi cu gheață pentru creșterea efectului de răcire, fiindcă acest lucru poate induce frison!

Citește și: Febra la copii: metode de prevenire si tratament 

Surse: https://health.clevelandclinic.org, http://kidshealth.org, www.emedicinehealth.com  

Mulțumim doamnei doctor Natalia Ivas pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Articolul urmator
Tulburare borderline la copii: cum o recunoști
Tulburare borderline la copii: cum o recunoști

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!
    Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!

    Paracetamolul este un medicament, pe cât de benefic, pe atât de periculos dacă nu este administrat corect. De aceea mulți medici atrag atenția părinților în această...

    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente
    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente

    Știm cu toții că adolescenții pot avea anumite comportamente dificile, sau mai greu de înțeles pentru unii părinți. Câteodată se creează o lacună înte părinte...

    Ghid de siguranță pentru părinți de la Comisia Europeană: cum cumperi produsele pentru copii (jucării, pătuțuri, scaune auto)
    Ghid de siguranță pentru părinți de la Comisia Europeană: cum cumperi produsele pentru copii (jucării, pătuțuri, scaune auto)

    În fiecare an, Comisia Europeană reunește autoritățile naționale responsabile cu supravegherea pieței (MSA)din Uniunea Europeanăși Spațiul Economic Europeanpentru a coopera...

    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

    Încă de când suntem foarte mici, ne formăm propriul stil de învățare. Unii dintre noi reținem informația cu ajutorul suportului vizual, alții ascultând sau...

    Frisoane fără febră la copii: când să ne îngrijorăm
    Frisoane fără febră la copii: când să ne îngrijorăm

    Frisoanele sunt o serie incontrolabilă de tremurături, în timpul cărora senzația este una de frig la nivelul întregului corp. Deși aceste serii de tremurături sunt asociate...

    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți
    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

    Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

    Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți
    Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți

    Eructația este un obicei foarte important în alăptare și se referă la eliminarea aerului pe care bebelușul îl înghite, atunci când mănâncă. Dacă sari...

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    © 2024 Qbebe