Ce să mănânci când ai aciditate la stomac

Ce să mănânci când ai aciditate la stomac

Andra Purdea

Suferi de arsuri gastrice, după fiecare masă? Aciditatea gastrică este o afecțiune cronică, care apare atunci când acidul gastric se întoarce frecvent în esofag, ceea ce duce la iritarea și inflamarea mucoasei esofagiene. Află, în acest articol, cum se manifestă aciditatea gastrică și descoperă câteva remedii naturale.

Semne că ai aciditate gastrică 

Mai mulți factori pot contribui la dezvoltarea refluxului de acid. Cauza principală este funcționarea defectuoasă a inelului muscular care separă esofagul de stomac. În mod normal, el acționează ca o supapă unidirecțională, împiedicând acidul gastric să se întoarcă în esofag. Atunci când se relaxează în momente nepotrivite sau este slab, poate permite acidului în esofag. Alte cauze comune pot fi: dieta, obezitatea sau mesele prea mari. 

Care sunt semnele că ai aciditate gastrică? 

Arsuri la stomac: O senzație de arsură în piept, adesea după ce mănânci sau când te culci, este un simptom clasic al acidității gastrice. Poate fi confundată cu un atac de cord, deoarece durerea poate iradia spre gât, maxilar sau braț.

Regurgitare: Un lichid cu gust acru sau amar poate intra în gură sau în gât, mai ales atunci când stai culcat sau te apleci.

Refluxul de acid: O senzație de acid sau de alimente care urcă în gât sau în gură, uneori însoțită de un gust acru.

Dureri în piept: Deși este adesea asociată cu arsurile la stomac, durerea toracică poate fi un simptom al acidității gastrice, în special dacă nu este ameliorată de antiacide.

Dificultate la înghițire: Acest lucru este cunoscut sub numele de disfagie și poate fi un semn al unei acidități mai severe.

Tuse cronică: O tuse persistentă și uscată care nu răspunde la tratamentele standard poate fi legată de aciditatea gastrică.

Răgușeală sau durere în gât: Iritația cronică a esofagului poate afecta vocea și gâtul.

Laringită: Inflamația cutiei vocale poate provoca modificări ale vocii, inclusiv răgușeală.

Simptomele astmului: Unele persoane pot prezenta simptome de astm, deoarece acidul gastric poate irita căile respiratorii.

Probleme dentare: Acidul poate eroda smalțul dinților, ceea ce duce la probleme dentare precum carii și boli ale gingiilor.

Greață sau vărsături: Cazurile severe de BRGE pot provoca greață și, în cazuri rare, vărsături. 

Alimente care scad aciditatea gastrică

Deși factorii declanșatori pot varia de la individ la individ, anumite alimente sunt, în general, considerate a fi utile în reducerea simptomelor. Iată câteva alimente care îți pot atenua aciditatea gastrică.

Carnea de pasăre de curte fără piele, peștele și bucățile slabe de carne de vită sau de porc sunt mai puțin susceptibile de a declanșa aciditatea în comparație cu bucățile de carne grasă.

În ceea ce privește legumele și fructele, sunt recomandate: broccoli, fasolea verde, conopida și cartofii, bananele și pepenii.

La capitolul cereale, ovăzul, orezul brun, pâinea integrală și pastele integrale sunt mai puțin susceptibile de a declanșa aciditate. Migdalele sunt și ele o gustare puțin acidă și bogată în proteine, care poate ajuta la reducerea simptomelor.

Din categoria lactate, cele care te vor ajuta sunt: laptele, iaurtul și brânza cu conținut scăzut de grăsimi. 

Alimente interzise când ai aciditate gastrică 

Acum, că ai aflat ce alimente poți consuma, iată și alimentele și băuturile care pot exacerba refluxul acid și iritarea esofagului.

Alimente bogate în grăsimi: Alimentele grase și unsuroase pot relaxa sfincterul esofagian inferior, ceea ce poate duce la creșterea refluxului acid. Evită mâncărurile prăjite, produsele lactate cu multă grăsime și cărnurile bogate în grăsimi (bacon, cârnați, carne afumată). 

Citricele: Portocalele, grapefruit-ul, lămâile și limetele sunt acide și pot irita esofagul. 

Roșii și produse pe bază de roșii: Roșiile sunt foarte acide și pot declanșa refluxul. În aceasta categorie intră și sosul de roșii, ketchup-ul și supele pe bază de roșii. 

Alimente picante: Condimentele, în special ardeii iuți, pot irita esofagul și pot duce la arsuri la stomac. Ceapa și usturoiul sunt de asemenea de evitat. 

Ciocolata: Ciocolata conține atât cofeină, cât și grăsimi, ambele putând contribui la simptomele. 

Cafeaua și băuturile cu cofeină: Cofeina poate crește producția de acid gastric. La fel și băuturile carbogazoase sau alcoolice. Carbonatarea din sucuri și alte băuturi carbogazoase poate duce la creșterea presiunii asupra stomacului, ceea ce poate determina ca acidul să se întoarcă în esofag. 

Mierea și aciditatea gastrică

Mierea a fost folosită de secole ca remediu pentru diverse afecțiuni, inclusiv pentru calmarea durerilor de gât și a țesuturilor iritate.

Ea este adesea considerată un potențial remediu natural pentru cazurile ușoare de reflux gastroesofagian, deoarece poate avea mai multe proprietăți care pot ajuta la calmarea simptomelor sau la reducerea iritației.

Prin consistența ei vâscoasă, atunci când este consumată, mierea poate forma un strat calmant pe mucoasa esofagului și a stomacului. Acest strat poate ajuta la protejarea țesuturilor sensibile de efectele corozive ale acidului gastric. Ea conține antioxidanți, care pot ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ în esofag și în sistemul digestiv. Acest lucru poate contribui la o reducere a simptomelor asociate cu aciditatea gastrică.

Unele studii sugerează că mierea ar putea avea proprietăți antibacteriene și ar putea ajuta la combaterea Helicobacter pylori, o bacterie legată de ulcerul gastric și, în unele cazuri, de aciditatea gastrică. 

Ceaiuri pentru aciditate gastrică 

Încearcă și tu unul din ceaiurile de mai jos pentru a îți ameliora senzația de arsură provocată de stomac:

Ceaiul de ghimbir: Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii naturale și poate ajuta la calmarea sistemului digestiv. Îl poți folosi în starea sa pură, fierbând câteva felii de ghimbir, sau poți folosi pliculețe de ceai.

Ceaiul de mușețel: Cunoscut pentru efectele sale calmante, mușețelul poate ajuta la reducerea iritației și relaxarea mușchilor tractului digestiv.

Ceaiul de fenicul: Utilizat dintotdeauna în probleme digestive, feniculul ajută în problemele de balonare.

Ceai de rădăcină de lemn dulce: Este esențial să folosiți lemnul dulce lemn dulce deglicirizat, deoarece lemnul dulce obișnuit poate crește tensiunea arterială atunci când este consumat în cantități mari.

Sucul de aloe vera: Nu este un ceai, însă ajută la reducerea inflamației și iritației sistemului digestive.

Ceaiul de rădăcina de nalbă este un alt ceai de ajutor. Această rădăcină conține mucilagii, o substanță care poate forma un strat protector în esofag și stomac, reducând iritația provocată de acidul gastric.

Articolul urmator
Testul laptelui matern: ce analizează și când este recomandat
Testul laptelui matern: ce analizează și când este recomandat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Șocul unor părinți când au descoperit că fiul lor avea cancer. "Credeam că are un virus la stomac"
    Șocul unor părinți când au descoperit că fiul lor avea cancer. "Credeam că are un virus la stomac"

    Boala nu ține cont de vârstă sau de puritatea sufletului. Tot mai des auzim cazuri de copii diagnosticați cu cancer sau alte afecțiuni care le pun viața în pericol. Cu...

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    Atenție! De ce NU trebuie să mănânci ouăle imediat după ce au fost făcute de păsări
    Atenție! De ce NU trebuie să mănânci ouăle imediat după ce au fost făcute de păsări

    Știai că ouăle nu se mănâncă niciodată în prima zi în care au fost făcute de păsări? Și noi am fost la fel de surprinși ca și tine. Iată de ce nu ar trebui să...

    Topping-ul de pizza potrivit zodiei tale. Nu o mănânci fără el
    Topping-ul de pizza potrivit zodiei tale. Nu o mănânci fără el

    Zodia ta dictează anumite aspecte ale personalităţii tale. Știm care este animalul tău spiritual în funcție de zodie, ce zeitate ești și ce putere supranaturală ai în...

    De ce să nu mănânci niciodată cartofi încolțiți! Cazul celor 78 de elevi otrăviți
    De ce să nu mănânci niciodată cartofi încolțiți! Cazul celor 78 de elevi otrăviți

    Cartofii conțin numeroși nutrienți (precum vitamina C, vitamine din grupul vitaminelor B, mangan, magneziu, fosfor) și fac parte dintre cele mai versatile alimente. Cu toate acestea,...

    De ce este bine să mănânci murături la fiecare masă principală
    De ce este bine să mănânci murături la fiecare masă principală

    Murăturile fac parte dintre „secretele” gospodinelor din țara noastră și sunt deosebit de versatile, putând fi folosite atât în calitate de garnitură...

    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană
    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană

    Să adopți obiceiuri sănătoase pe parcursul sarcinii te ajută nu numai să nu te confrunți cu excesul ponderal, ci și să te asiguri că ai grijă de bebelușul tău. Cea mai la...

    Poveste de alaptare in public: ”Sânii au fost făcuți să hrănească bebeluși. Așa cum lingura ta a fost făcută să mănânci ciorba”
    Poveste de alaptare in public: ”Sânii au fost făcuți să hrănească bebeluși. Așa cum lingura ta a fost făcută să mănânci ciorba”

    Alăptarea în public încă mai este un subiect controversat. O demonstrează cu vârf și îndesat epoca Social Media, care oferă mamelor de pretutindeni ocazia să...

    © 2024 Qbebe