Diferenta intre ecografiile 3D si cele 4D

Diferenta intre ecografiile 3D si cele 4D

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ecografiile au devenit in prezent parte din controalele de rutina destinate gravidelor. Exista insa, dupa cum bine stiti, mai multe tipuri de ecografii. Prin ce se diferentiaza, ce presupun si mai ales cum ajuta ele medicul care va urmareste sarcina veti afla in continuare.

Despre ecografii

In primul rand, trebuie subliniat faptul ca ecografiile de tip 3D sau 4D sunt optionale, iar doctorii le recomanda adesea ca gest de curtoazie fata de gravide. De asemenea, in unele zone anumite cabinete de obstetrica-ginecologie nu au acces la ecografii 3D si 4D, iar costul lor se poate sa nu fie integral suportat de casa de asigurari. Conform statisticilor, aproximativecografii  70% din gravide apeleaza la ele. 

Toate ecografiile (desemnate si sonografii-folosesc unde sonore) functioneaza pe baza utilizarii ultrasunetelor pentru a crea o imagine a bebelusului in uter, mai concret a anatomiei interne fetale. In cazul ecografiei 3D, imaginea este de tip tridimensional, in timp ce in cazul ecografia 4 D creeaza un efect video live, similar unui film (puteti vedea cand bebelusul zambeste sau casca, de exemplu). Parintii sunt adesea cei care solicita ecografiile de acest tip pentru a putea vizualiza chipul bebelusului lor, in timp ce medicii le prefera deoarece pot identifica defecte de nastere (palatul despicat) care nu sunt observabile in ecografiile standard (in plus, devin si mai usor de explicat parintilor).

Cum se realizeaza o ecografie? Veti sta intinsa, iar un technician va plica un gel special pe abdomen (ajuta la propagarea ultrasunetelor), iar apoi va mentine un o sonda de tip transductor (emite ultrasunete) lipita de abdomen si o va misca pentru a obtine o imagine; undele sunt reflectate de diverse structuri interne, iar puterea lor, timpul pentru a se intoarce formeaza baza pentru interpretarea informatiei intr-o imagine vizibila (un soft de computer realizeaza acest lucru). Pentru a asigura o calitate cat mai buna a imaginii, este bine sa consumati mai multa apa inainte de efectuarea ecografiei (de fapt, cresteti aportul de apa cu cel putin 5 zile in prealabil-calitatea si claritatea se imbunatatesc). La final veti primi un fel de raport tiparit, fotografii capturate cu bebelusul sau o copie a unui film 4D pe care il puteti lua acasa; specialistul va va informa cu privire la orice aspect iesit din comun. Frecventa efectuarii lor pe durata sarcinii depinde de recomandarea specialistului.

In cazul in care aveti parte de o examinare ecografica, cel mai potrivit moment sa o efectuati este intre 26 saptamani si 30 saptamani de sarcina; anterior, bebelusul are prea putina grasime sub piele, iar oasele de pe fata vor fi vizibile, iar dupa acest interval capul sau poate cobori in pelvis, prin urmare fata poate sa nu mai fie accesibila. Daca suferiti de placenta anterioara, cel mai bine este sa asteptati pana la varsta gestationala de 28 saptamani.

Diferente intre tipuri de ecografii

In trecut se utilizau ecografiile de tip 2 D, dar acestea au fost treptat inlocuite de cele 3D si 4D. Primele ofereau imagini si trasaturi plate (intr-un singur plan), dar puteau fi folosite pentru a vizualiza organele interne ale copilului (ajuta la diagnosticul defectelor inimii, problemelor cu rinichii si ale altor afectiuni interne). Nu constituiau insa o experienta prea placuta, oferind un contur gri, incetosat (ecografia vede chiar prin copil), dar pana in prezent au fost de baza in anatomia si morfologia fetala. Ecografiile 3D (imagini in 3 dimensiuni integrate de un software de viteza ridicata) sunt utile, dupa cum am mentionat in diagnosticul unui palat despicat dupa cum am mentionat, dar si in problemele inimii si ale organelor interne (sansele de depistare a defectelor cresc cu aproximativ 6%) sau defecte de tub neural sau ale scheletului (detecteaza in intervalul 18-20 saptamani malformatii congenitale); ele ofera mai degraba o perspectiva asupra pielii decat a organelor interne, putand observa forma gurii si a nasului.


 

Ecografiile 4D (timpul e a patra dimensiune) sunt imagini actualizate in mod continuu care devin similare unui film; poate fi observata miscarea peretilor/valvelor inimii sau fluxul sanguin. Beneficiul acestora din urma consta in principal in faptul ca detaliile sunt oferite din mai multe unghiuri - exista si un mod tomografic de utilizare care ajuta la vizualizarea sectiunilor paralele in plan transversal, iar formatul poate fi expus folosind o scala gri, Doppler color sau power Doppler, durata de timp necesara efectuarii lor este mai mica si pot ajuta medicii sa planifice modul de interventie/abordare dupa nastere. Astfel, ecografiile 3D si 4D identifica mai precis anomaliile fetale, in special ale fetei, inimii, membrelor, tubului neural si scheletului, ajuta la evaluarea copilului si a placentei si la observarea ritmului cardiac al bebelusului.

Nu trebuie neglijata nici legatura dintre copil si parinte care se consolideaza cu ajutorul lor, precum si un comportament mai sanatos in urma efectuarii acestora, in special o implicare mai mare a tatalui. Dezavantajul principal este desigur costul ridicat si instructajul deosebit necesar personalului care gestioneaza aparatul.

4d

Preocupari cu privire la ecografii

Ecografiile 3D si 4D sunt considerate la fel de sigure ca cele 2D, deoarece imaginile sunt compuse din sectiuni de imagini bidimensionale convertite in poza. Alte avantaje fata de alte tehnici imagistice: sunt non-invazive, nu utilizeaza radiatie ionica, asociata cu efecte toxice asupra embrionului si sunt interactive (permit capturarea diverselor planuri).

Insa o expunere excesiva poate fi daunatoare pentru bebelus, mai ales ca unele sedinte la ecograf se pot prelungi pana la 45 minute. In mod concret, nu este chiar indicat sa mergeti la ecograf doar pentru a vedea cum arata bebelusul si nici in centre comerciale sau apeland la persoane care nu dispun de instruire specializata (verificati in acest sens in prealabil pregatirea de care dispune personalul care utilizeaza echipamentul ecografic); recomandarea medicului in sensul efectuarii lor este extrem de importanta si o durata cat mai mica a expunerii. Costul inregistrarii pe DVD poate fi suplimentar.

De asemenea, este important de subliniat faptul ca ecografiile nu constituie metode de diagnostic ale problemelor de sanatate ale copilului, insa pot contribui cu informatii suplimentare privind o anormalitate deja constatata.

Din punctul de vedere al efectelor adverse, se pare ca au potential de a cauza cavitatie sau mici buzunare de gaz in tesuturi si o usoara incalzire a acestora, insa nu s-a constatat nicio consecinta semnificativa pe plan de sanatate.

Nu in ultimul rand, trebuie sa stiti ca uneori nu este posibil sa vedeti fata bebelusului, acest lucru depinzand de modul in care sta. Daca sta intins cu fata spre exterior, cu o mare cantitate de lichid amniotic in jurul trasaturilor, fata nu va fi foarte clara, iar daca este indreptata catre spatele mamei, cu capul spre pelvis sau cu mult lichid amniotic, iar nu veti putea vedea prea bine. Acelasi lucru este valabil si pentru mamele cu un surplus de grasime abdominala. Prin urmare, vi se poate cere sa faceti o scurta plimbare sau sa reveniti intr-o saptamana. Chiar daca fata nu e accesibila, puteti vizualiza degetele de la maini si de la picioare.

Sfatul specialistului

Domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric?-ginecologie, cu competen?e în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie, reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia), membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie) www.vythoulkas.ro  a avut amabilitatea de a ne oferi urmatoarele informatii si sfaturi:

"Ecografiile in sarcina sunt o metoda neinvaziva si neiradianta cu ajutorul careia este monitorizata sarcina. Ecografiile se realizeaza pe baza de ultrasunete, complet inofensive atat pentru mama, cat si pentru fat. Cu ajutorul lor este monitorizata intreaga sarcina, evolutia fatului, structura si evolutia placentei si a lichidului amniotic. Ecografiile reprezinta cea mai buna metoda prin care se pot realiza aceste lucruri. De asemenea, problemele in faza incipienta pot fi depistate tot cu ajutorul ecografiilor, care dau un prim indiciu in cazul un care este nevoie de analize suplimentare. Cele mai importantedoctor ecografii din sarcina sunt cele morfofetale, care se efectueaza in fiecare trimestru si care masoara cel mai amanutit organele fatului si ii urmaresc evolutia de la un trimestru la altul.  

Mai intai ecografia a fost numai 2D. Toate masuratorile se efectuau cu acest tip de ecografie si asta se intampla in continuare in anumite centre. Acest lucru pentru ca, pentru cele mai multe dintre masuratorile efectuate in sarcina, ecografia 2D este suficienta, nu este necesara nici cea 3D, nici cea de tip 4D. Cu ajutorul celor din urma este, intr-adevar, posibila reconstructia faciala. Asadar, ele reprezinta un beneficiu atunci cand se doreste identificarea anumitor detalii in aceasta zona sau, evident, atunci cand parintii sunt nerabdatori sa vada fata bebelusului. In plus, ecografiile de tip 4D sunt efectuate in timp real, acesta fiind un alt beneficiu pentru parinti si uneori si pentru medicul ginecolog.  

Am un sfat general pentru gravide privind ecografiile. Si anume, sa le faca atunci cand le indica si le cere medicul care le urmareste sarcina. Repet, ecografiile nu sunt invazive, nu au de ce sa se teama in privinta aceasta. E drept, nu putem face ecografii in fiecare zi, la cererea parintilor, de aceea este cel mai bine sa lasam medicul sa decida cand este nevoie de urmatoarea ecografie." 

Multumim domnului doctor Andreas Vythoulkas pentru informatiile oferite. 

Surse:

www.news-medical.net; www.babycentre.co.uk; http://pregnancy.about.com; www.webmd.com; http://4dsonoimage.com

Articolul urmator
Am făcut un curs de puericultură pentru a vedea dacă îmi doresc cu adevărat un copil. Cele 5 lucruri învățate acolo
Am făcut un curs de puericultură pentru a vedea dacă îmi doresc cu adevărat un copil. Cele 5 lucruri învățate acolo

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați
    Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați

    Când e cel mai bun moment să faci al doilea copil? Descoperim împreună care sunt avantajele și dezavantajele de a avea doi copii cu o diferență de vârstă mică,...

    O mamă vorbește sincer despre avantajul de a avea copii cu o diferență de 25 de ani între ei
    O mamă vorbește sincer despre avantajul de a avea copii cu o diferență de 25 de ani între ei

    O mamă de peste Ocean vorbește despre avantajele de a face parte dintr-o familie în care diferențele dintre copii ajung până la 25 de ani. „Nu a fost ceva planificat,...

    Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul
    Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul

    Mary Catherine Starr (instructor de yoga, artist grafician și mama a doi copii) a ținut să atragă atenția, printr-o postare pe contul de Instagram @momlife_comics, asupra diferențelor...

    Diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat și cum se folosește fiecare
    Diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat și cum se folosește fiecare

    Vanilia face și ea parte din categoria celor mai scumpe condimente, alături de șofran sau cardamon. Aroma sa este foarte îndrăgită și se folosește pentru a onferi un gust...

    Care este diferența dintre deodorant și antiperspirant?
    Care este diferența dintre deodorant și antiperspirant?

    Multe femei se întreabă care este diferența dintre deodorant și antiperspirant, atunci când iși achiziționează produsele de igienă personală. Dacă te întrebi și...

    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

    Parfumul pe care îl folosim poate trezi multe emoții și amintiri, creând o legătură unică între tine și cei din jur, iar alegerea acestuia nu înseamnă doar...

    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău
    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău

    Logopedia sau terapia limbajului tratează tulburările de vorbire. Fie că vorbim despre un copil care nu vorbește deloc, sau care are nevoie să-și corecteze pronunția, logopedia face...

    Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea
    Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea

    Când auzi despre părinți care au mai mult de 3 copii, te întrebi adesea cum fac față provocărilor de zi cu zi. Ce se întâmplă însă într-o familie...

    © 2024 Qbebe