Simptome sarcina extrauterină

Simptome sarcina extrauterină

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fie că suntem deja mămici, fie că vrem să devenim, gândul la o sarcină extrauterină ne înspăimântă. Cel mai mult ne sperie nu numai pierderea sarcinii, ci și posibilitatea de a nu mai putea rămâne însărcinate. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne cunoaștem corpul cât mai bine, întrucât sunt anumite simptome care trebuie să ne pună serios pe gânduri și să ne trimită repede la medic, întrucât pot indica o sarcină extrauterină. Cel mai important este să cunoaștem aceste simptome, să nu le neglijăm pe niciunul dintre ele și să luăm măsuri, întrucât poate fi în joc inclusiv viața noastră. Așa că nu mai stați pe gînduri, informați-vă cât mai bine și aveți întotdeauna grijă de voi!

Ce este sarcina extrauterină

Sarcina extrauterină se formează atunci când ovulul fecundat nu ajunge în interiorul uterului, ci rămâne fie într-una dintre trompe (în cele mai frecvente cazuri), fie se fixează pe un ovar, pe unul dintre „coarnele" uterului, în cervix sau chiar pe un alt organ din cavitatea abdominală.
S-a estimat ca frecvența unei asemenea tip de sarcină este de 1 la 50, ea necesitând intervenție medicală de urgență, întrucât îți poate pune viața în pericol.
Întrucât cel mai adesea sarcina extrauterină se formează în primele săptămâni de sarcină, existând deci posibilitatea ca tu să nu știi încă faptul că ești însărcinată, este esențial să știi care sunt simptomele acesteia pentru a lua măsurile necesare.

Citeste si: Sarcina extrauterina:intrebari si raspunsuri

Care sunt simptomele unei sarcini extrauterine

La început, o sarcină extrauterină poate să nu dea niciun simptom. În anumite cazuri, este posibil să ai simptome caracteristice unei sarcini normale, precum absența menstruației, sensibilitate la nivelul sânilor sau greață.

Trebuie sa stii ca esti insarcinata pentru a putea fi mai receptiva la posibilele simptome ale unei sarcini extrauterine
Trebuie să știi însă că primele simptome ale unei sarcini extrauterine sunt sângerările vaginale de culoare deschisă, care devin ulterior roșii sau maro (acestea pot fi întrerupte sau continue) și durerea pelviană severă. Acestea apar adesea între săptamâna a patra și a douăsprezecea de sarcină.
Alte prime simptome pot fi senzația urgentă de a merge la toaletă (însoțită de dureri ce par la nivelul intestinului) sau, dacă se întâmplă ca una dintre trompele uterine să se rupă, hemoragie masivă, amețeli și stări de leșin.
Este foarte important să știi exact că ești însărcinată, pentru a putea preîntâmpina situațiile în care aceste simptome, alături de altele, să se agraveze și să-ți pună viața în pericol.
Iată care sunt cele mai importante ale unei sarcini extrauterine:
Sângerările vaginale
De obicei, când este vorba despre o sarcină extrauterină, culoarea sângerărilor variază de la culoarea prunei până la maro.
Dacă aceste sângerări sunt mai abundente, mai apoase sau au o altă culoare decât sângerările de la menstruație (de exemplu, este nevoie să schimbi un absorbant chiar și după o oră sau două), trebuie să ajungi imediat la un medic.

Durerile pelviene si abdominale-simptome ale unei sarcini extrauterineDurerile abdominale și pelviene
Poți avea dureri care se localizează în partea inferioară a abdomenului, pe o parte și care se dezvoltă gradual. Acestea dureri pot fi persistente sau pot să vină și să dispară. De asemenea, durerea se poate deplasa până în regiunea pelvisului și poate fi însoțită de greață și vărsături.
Astfel de dureri trebuie să te pună în gardă, cu atât mai mult cu cât bănuiești că ești însărcinată sau dacă ți s-a confirmat deja acest lucru.

Greață și vărsături
Într-adevăr, este greu să bănuiești că poate fi vorba de o sarcină extrauterină, cu atât mai mult cu aceste simptome sunt comune și sarcinilor normale.
Totuși, nu trebuie să le ignori si să încerci să consulți cât mai rapid un medic, mai ales dacă se intensifică și sunt din ce în ce mai frecvente.

Greata si varsaturile-simptome ale unei sarcini extrauterine

Disconfort accentuat atunci când simți nevoia să mergi la toaletă
Dacă ești sigură sau dacă bănuiești că ești însărcinată, nu ezita să te adresezi un medic dacă resimți tot felul de senzații neplăcute la nivelul intestinelor sau vezicii urinare (cum ar fi durerea sau o senzație de apăsare). Poate fi vorba de o sarcină extrauterină.
În unele cazuri, aceste simptome pot fi însoțite și de o diaree persistentă.

Disconfort puternic resimtit atunci cand  mergi la toaleta-simptom al sarcinii extrauterine

Dureri similare celor de umăr
Acestea debutează brusc și, de obicei, sunt însoțite de dureri pelviene și de sângerări vaginal apoase și consistente.
Ele sunt cauzate de o hemoragie internă, care va irita diafragma și care va determina dureri atunci când respiri. Durerile sunt localizate exact în dreptul unuia dintre umeri, în regiunea aflată unde se termină umărul și unde începe brațul.
Durerile de acest tip sunt violente și se deosebesc de orice fel de dureri din regiunea omoplatului pe care le-ai mai avut, de aceea te vor pune în gardă.

Durerile in regiunea unui umar-posibil simptom al unei sarcini extrauterine

Simptome legate de o ruptură internă
În anumite cazuri, este posibil ca sarcina extrauterină să evolueze atât de mult, încât să perforeze una dintre trompele uterine. Atunci se produce o ruptură. Aceasta este un lucru foarte grav, care necesită intervenție chirurgicală de urgență.
Simptomele care pot indica o astfel de ruptură sunt:
• durere bruscă, ascuțită și intensă la nivelul abdomenului
• te simți slăbită, amețită și leșini
• ai senzație de greață
• ești foarte palidă
• pulsul se accelerează

Dureri violente-pot fi semnul unei rupturi interne intr-o sarcina extrauterina

Tesiunea arteriala scazuta poata fi simptom al unei sarcini extrauterineAmețeală și tensiune scăzută
Amețeala poate fi rezultatul unei hemoragii interne. Dacă este profundă și persistentă, consultă de urgență un medic.
Tensiunea scăzută poate fi și ea rezultatul hemoragiei interne. Adesea, scăderea tensiunii este însoțită de o stare de epuizare accentuată, de o respirație sacadată și de senzația de sufocare.
Și în asemenea situație este necesar să soliciți ajutor medical, mai ales dacă mai ai și oricare dintre simptomele de mai sus.

Citeste si: Sarcina extrauterina-cauze, simptome si tratament

Voi știați până acum care pot fi simptomele unei sarcini extrauterine?

Surse:
www.babycenter.com; www.ectopic.org.uk; www.justmommies.com; www.mayoclinic.org; www.nhs.uk www.webmd.com

 

Articolul urmator
6 simptome de sarcină destul de neobișnuite, dar care nu sunt chiar atât de ciudate
6 simptome de sarcină destul de neobișnuite, dar care nu sunt chiar atât de ciudate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Caz extrem de rar de sarcină ectopică cu final fericit: o femeie a născut un bebeluș perfect sănătos, care s-a dezvoltat în afara uterului
    Caz extrem de rar de sarcină ectopică cu final fericit: o femeie a născut un bebeluș perfect sănătos, care s-a dezvoltat în afara uterului

    Crezând că se balonează de la mâncare, o femeie a ajuns la medic nemaisuportând durerile de stomac, doar ca să afle că poartă un bebeluș în... abdomenul ei! Un...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament
    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament

    Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună caracterizată prin producția de anticorpi împotriva fosfolipidelor, cu potențialul de a provoca cheaguri de sânge și...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde
    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde

    Sună puțin ciudat, nu-i așa? De ce și-ar face un bărbat test de sarcină? Ei bine, motivul te va surprinde! Se pare că testul de sarcină, pe lângă faptul că depistează...

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    © 2024 Qbebe