Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România

Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România

Qbebe.ro

Pentru că au început școlile și grădinițele, au început și virozele respiratorii cu tuse, febră și obstrucție nazală. Așa că mulți părinți dau fuga la medic pentru tratamente, care, din păcate, așa cum va sublinia Dr. Mihai Craiu mai jos, nu sunt întotdeauna eficiente sau/și recomandate. În postările medicului pe pagina sa de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii, Dr. Craiu abordează un subiect sensibil, acela al unor decizii eronate des întâlnite la pediatrii din România când vine vorba de administrarea medicației inhalatorii, cu diverse substanțe destinate, sau nu, administrării prin nebulizare., dar și cu privire la anumite tipuri de antibiotice. Iată ce scrie medicul:

Cele mai multe din deciziile eronate legate de tratamentul copiilor în România sunt luate "de frică".

"De frică" să nu fie altceva mai grav, de frică să nu apară complicații, de frica unor mituri urbane care circulă intens în folclorul părinților români, de tot felul de frici... De unde vin acestea? Să fie de vină numai firea noastră mioritică ce spune că "va cădea drobul de sare în capul copilului..."? Să fie lunga noastră istorie plină de depresie și eșec? Să fie oare melancolia noastră profundă?! Oare nu contribuim generos la acestea și noi, halatele albe, atunci când nu comunicăm corect, scurt și eficace, într-un limbaj simplu?! Greu de spus...

Cert este că unele mituri sunt foarte FOARTE greu de smuls din solul fertil al ideilor noastre fixe. Una din aceste idei fixe este nevoia de tratament cu ajutorul unor medicamente sub formă de nebulizare umedă, în orice boală respiratorie a copiilor români. Eventual cu medicamente a căror utilizare prin nebulizare este interzisă!?
Dar ce contează protocoalele atunci când ideile sunt fixe... Nu contează ce spun datele științifice, la noi în România are dreptate cel care țipă mai tare, care este mai persiflant...

Administrarea dexametazonei fosfat

Ca să închei acest foileton, deja obositor, al dexametazonei fosfat, substanță de uz injectabil, pusă în altceva decât în seringă, pentru administrare intramusculară sau intravenoasă, fac două precizări:

  1. NU, nu se pune în aparatul de nebulizat, în loc de Fluticazonă (Flixotide). Citiți aici de ce! - 
  2. DA, ar putea fi amestecată cu un sirop, sau cu o soluție dulce, pentru a fi dată pe gură (băută) - de citit aici sau aici - articol cu titul "Injectable Dexamethasone Sodium Phosphate Administered Orally".
    Și poate fi administrată în forme medii sau grave de laringită sau astm.
    Nu la "muci în nas" sau "roșu în gât"...

Pentru cei care își imaginează că dexametazona este un medicament unic care are doar efecte minunate și zero efecte adverse, îi sfătuiesc să citească aici, luuuunga listă de efecte adverse grave, mai ales cele neurologice, psihiatrice, endocrine și imunologice. Dacă tot colecționăm spaime măcar să ne speriem cu un motiv întemeiat: Administrarea greșită a dexametazonei poate face mult rău.

Copiii aflați în tratament cu dexametazonă pot mânca orice doresc

Unele dintre bolile respiratorii la copii (laringitele de intensitate medie sau severe, de exemplu) primesc recomandare de tratament cu Dexametazonă. Evident că administrată corect, adică pe cale orală sau injectabil. NU sub formă de nebulizare!!!

Din păcate mulți copii sunt indispuși, pe lângă boala de bază, cu febră și tuse, de recomandări dietetice eronate.
Părinții sunt sfătuiți să dea alimente complet fără sare acestor copii ce au în tratament dexametazona
Asta este greșit, deoarece dexametazona NU are efect mineralocorticoid, precum alte cortizonice și, prin urmare, NU reține sare și apă în corpul copilului dumneavoastră la doze uzuale administrate pe durata scurtă a unei astfel de maladii. Aici detaliat. 

MESAJ PRACTIC - copiii aflați în tratament cu dexametazonă pot primi, în limitele toleranței digestive și a vârstei, absolut orice aliment pe care îl primeau și înainte de boală. Adică pot primi alimente cu sare!

Tot mai mulți copii din România primesc absolut inutil azitromicină

Trebuie să menționez că vorbim despre folosirea RAȚIONALĂ a unui antibiotic excelent. Nu sunt împotriva eficienței sau utilității azitromicinei, cum s-ar putea deduce (eronat!) la o lectură superficială.
Se pare că avertizările anterioare trebuiesc repetate deoarece tot mai mulți copii din România primesc absolut inutil azitromicină, în ultima vreme.
Azitromicina este un antibiotic cu proprietăți deosebite.

DAR:

  • Ca toate celelalte antibiotice disponibile pentru utilizare pediatrică, azitromicina nu contribuie la vindecarea bolilor virale. Evoluția și severitatea unei boli virale nu este influențată în sens favorabil de utilizarea azitromicinei.
  • Trebuie spus că odată administrată, azitromicina "stă" foarte mult timp în corpul unui copil, fiind eliminată extrem de încet. Timpul de injumătățire serică este de aproape 100 de ore - aici detalii.
    Și datorită acestor proprietăți farmacocinetice, azitromicina se concentrează în interiorul celulelor umane. Există țesuturi unde concentrația de azitromicină ajunge să fie de 100 de ori mai mare decât în plasmă.(detalii aici) 

Și ce dacă se acumulează în țesuturi? Care sunt riscurile?

În primul rând există riscul selectării rezistenței la antibiotice, în special la tulpinile de pneumococ. Iar infecțiile pneumococice invazive sunt principala cauză de pneumonie sau alte boli grave, posibil mortale (meningită, septicemie) la copil.
Iar la copiii foarte mici (nou-născuți) există riscul unei complicații foarte grave, care se rezolva doar chirurgical, stenoza hipertrofică de pilor. 

Când se administrează?

Ca să respectăm protocoalele actuale ar trebui să administrăm azitromicina la copii DOAR în boli bacteriene dovedite, în scenariul în care nu avem alternative rezonabile. În niciun caz nu se administrează în forme ușoare de COVID-19 la copiii trimisi la domiciliu. Este inutilă și pot apărea efecte adverse importante.
Închei cu textul original din articolul publicat în Pediatrics Child Health - Azithromycin use in paediatrics: A practical overview: "Azithromycin is associated with pneumococcal resistance and, with stated exceptions, is generally not recommended for the treatment of acute pharyngitis, acute otitis media or pneumococcal community-acquired pneumonia in the paediatric population."

MESAJ SCURT - La copilul anterior sănătos, care este trimis acasă după diagnosticarea maladiei COVID-19 în formă ușoară de boală NU se administrează azitromicină!

Citește și:

 

Surse foto: istockphotos.com

Surse articol: Spitalul Virtual pentru Copii

Articolul urmator
Alertă de la Dr. Craiu: "Sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii"
Alertă de la Dr. Craiu: "Sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Crește numărul copiilor internați la urgențe. Ce spune doctorul Mihai Craiu despre această problemă
    Crește numărul copiilor internați la urgențe. Ce spune doctorul Mihai Craiu despre această problemă

    Umezeala excesivă și vremea capricioasă, alături de redeschiderea colectivitaților pentru cei mici, au dus la o creștere semnificativă a numărului copiilor internați la urgențe,...

    Dr. Mihai Craiu „Nu avem campanie de vaccinare împotriva rotavirusului, cauza nr.1 de deces în rândul copiilor sub 1 an”
    Dr. Mihai Craiu „Nu avem campanie de vaccinare împotriva rotavirusului, cauza nr.1 de deces în rândul copiilor sub 1 an”

    Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă asupra cazurilor de infecție cu rotavirus! În România nu există campanie națională de vaccinare împotriva...

    Dr. Craiu: Ce trebuie să facă părinții în privința amenințării Covid-19 asupra copiilor
    Dr. Craiu: Ce trebuie să facă părinții în privința amenințării Covid-19 asupra copiilor

    Spitalul Virtual pentru Copii este pagina de Facebook oficială a doctorului Mihai Craiu, care, aproape zilnic, vine către comunitatea sa, formată din peste 200 de mii de părinți, cu...

    Numărul copiilor obezi s-a dublat în ultimii 10 ani, în România! Ce spun medicii
    Numărul copiilor obezi s-a dublat în ultimii 10 ani, în România! Ce spun medicii

    Medicul pediatru Mihai Craiu atrage, din nou, atenția asupra unei problematici legate de sănătatea copiilor. Este vorba despre obezitate, un fenomen care s-a dublat în rândul...

    Dr. Craiu: "Dracul nu este atât de negru. Copiii trebuie să meargă la școală!"
    Dr. Craiu: "Dracul nu este atât de negru. Copiii trebuie să meargă la școală!"

    A mai rămas puțin din vacanța de vară și toți părinții se gândesc cu teamă la începerea școlilor. Pandemia nu pare să se apropie de final iar Covid-19 se arată...

    Mihai Craiu despre cum trebuie protejați copiii pe plajă. „Copiii nu trebuie să stea prea mult în apă sărată. Se pot deshidrata!”
    Mihai Craiu despre cum trebuie protejați copiii pe plajă. „Copiii nu trebuie să stea prea mult în apă sărată. Se pot deshidrata!”

    Atunci când plecăm la mare cu cei mici, de multe ori socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Deși visăm la o vacanță fără peripeții, se...

    Studiu clinic în România: Terapia cu celule stem dă rezultate încurajatoare în tratarea copiilor cu autism
    Studiu clinic în România: Terapia cu celule stem dă rezultate încurajatoare în tratarea copiilor cu autism

    Rezultatele preliminare ale unui studiu clinic realizat în România oferă perspective încurajatoare pentru copiii cu tulburări din spectrul autist și pentru familiile...

    Tăticii gestionează mai bine decât mamele crizele de furie ale copiilor? Ce spun experții
    Tăticii gestionează mai bine decât mamele crizele de furie ale copiilor? Ce spun experții

    Când vine vorba de creșterea copilului, mamele sunt cele care gestionează cele mai multe situații dificile. Însă, dacă vorbim despre crizele de furie ale copilului, care te...

    © 2024 Qbebe