Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”

Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV de la noi obișnuiește să gătească acasă și îi plac mâncărurile tradiționale românești. De aceea, de-a lungul timpului, nu a ezitat să împărtășească, pe rețelele de socializare, diverse rețete, cum ar fi, de exemplu, de ciorbă de perișoare, de pâine de casă, de cozonac sau de sarmale. Referitor la acestea din urmă, Mirela Vaida preferă rețeta de sarmale moldovenești, pe care le pregătește, așa cum a declarat mai demult, „după gustul din copilărie”. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi care sunt secretele îndrăgitei prezentatoare pentru sarmale reușite!

Cum prepară Mirela Vaida sarmale moldovenești

Prezentatoare TV, cântăreață, actriță și mamă, Mirela Vaida preferă să gătească acasă preparatele tradiționale pentru masa de Crăciun. Dintre aceste preparate nu lipsesc nici sarmalele, pe care vedeta le pregătește așa cum a învățat acasă.

Mirela Vaida in costum popular stand pe o prispa

Stând de vorbă cu „SPECTACOLA”, a oferit rețeta după care prepară sarmale, folosind următoarele ingrediente:

  • Varză;
  • Carne de porc tocată;
  • Orez;
  • Morcov;
  • Ceapă;
  • Verdeață;
  • Bulion;
  • Sare, piper și diverse condimente (după gust).

În ceea ce privește cantitățile ingredientelor pe care le utilizează în rețeta ei tradițională de sarmale moldovenești, Mirela Vaida a mărturisit că preferă să procedeze, așa cum reiese și din interviul acordat sursei citate, în felul următor: „Pe mine toată lumea mă întreabă de cantități. Eu habar nu am cantitățile, la mine e vorba de instinct, eu merg pe gust și îmi dau seama dacă mai trebuie ceva...”. De asemenea, a venit cu detalii și despre modul în care alege ingredientele:

„Sarmalele moldovenești se fac în stilul meu, acum multă lume sigur că are alte rețete, alte gusturi. Eu fac, în general, sarmale cu carnea de porc, fiindcă au alt gust, cu ceva grăsime, pentru că e foarte bună grăsimea aia și topește toată compoziția și o face mult mai moale, pun orez, morcov ras, pe care-l dau mai întâi puțin prin ulei și-l călesc, pun ceapă, pentru că dă un gust foarte, foarte bun, oricărei compoziții care are carne tocată...Deci am foarte multă ceapă, pe care o călesc și în care adaug și puțin bulion. După acea, pun orezul puțin la călit, după ce l-am lăsat la umflat în apă, cu morcovul și le călesc pe toate. Pun sare, piper, boia dulce, boia iute, după care adaug carnea tocată și le las puțin în tigaie. Sigur că se mai pun condimente după gust: foi de dafin, cimbru...La noi în Moldova se pune și zarzavat, adică verdeață în sarmale. Eu toc foarte mărunt mărarul și pătrunjelul, pun foarte mult leuștean pentru miros, dar și pentru savoare, aromă, deci efectiv fac o compoziție bogată, chiar dacă mulți o critică”.

În plus, artista a ținut să spună, pentru sursa citată anterior, că nu pregătește sarmale foarte mici. În schimb, le preferă pe cele „medii spre mari”: „Eu nu le fac mici, mici, se spune „Cu cât mai mici sunt sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”, eu nu, le fac normale, ca să te saturi și să ai ce să mănânci dintr-o sărmăluță. Le fac medii, spre mari, o jumătate de foaie de varză mare pun la o sarma și, după, printre ele pun și kaizer afumat, costiță afumată, cârnăciori afumați, pentru a da savoarea asta”.

sarmale in foi de varza, asezate in stiva

A dezvăluit și câteva secrete ce țin de fierberea sarmalelor

În interviul pentru sursa menționată, Mirela Vaida a explicat cum procedează de obicei pentru fierberea sarmalelor tradiționale moldovenești. De exemplu, printre „secretele” sale se numără utilizarea unei oale de tuci, adăugarea cotoarelor de varză acră în oala în care fierb sarmalele și timpul îndelungat de fierbere. Ulterior, după ce se fierb, sarmalele ajung la cuptor, ca să se rumenească:

„Eu am o oală de tuci, o oală de pământ și aceea nu merge pe plita mea electrică, aceea se pune direct la cuptor. Dar eu le fierb 2-3 ore sarmalele, pe plită și, după aceea, le dau o oră la cuptor, ca să se rumenească și să se coacă. Iau foi de varză acră, nouă ne place să mâncăm foi de varză acră și știți că se pun câteva cotoare de varză pe fundul oalei, ca să nu se prindă, după care mă apuc să sucesc la sarmale... Se lasă mult la fiert, eu țin minte că anul trecut mi-au fiert sarmalele șase ore. Le-am pus într-o oală mare, le-am lăsat la foc mic, din momentul în care au început să fiarbă, le-am acoperit bine, bine cu o farfurie pe care am băgat-o peste foile de sarmale, ca să preseze un pic și le-am lăsat mult la foc mic, până când ele și-au tras fiecare gustul, s-a înmuiat compoziția și foaia de varză. Le-am lăsat toată noaptea pe aragaz, după ce am stins focul, ca să stea acolo ele să se odihnească în zeama lor”.

În privința modului în care sarmalele tradiționale moldovenești se consumă în familia ei, prezentatoarea a adăugat că acestea sunt servite cu mămăligă. 

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de „FANATIK”, pe lângă sarmale, Mirela Vaida se străduiește să-i răsfețe pe cei dragi, de sărbători, și cu alte preparate tradiționale, precum ciorbă de perișoare, salată de boeuf, ouă umplute și cozonac.

Mirela Vaida alaturi de cei trei copii ai ei pe platourile de televiziune

Rețetă de sarmale ca la mama acasă, de la Ela Crăciun

Surse foto: facebook.com/vaida.oficial/, instagram.com/mirelavaida/Image by timolina on Freepik

Surse articol: libertateapentrufemei.ro, m.spectacola.ro, fanatik.ro

Articolul urmator
Robert de Niro vorbește sincer despre cum este să fii tată la 80 de ani. „E cel mai minunat sentiment. Vreau să fiu cât mai mult timp lângă ea"
Robert de Niro vorbește sincer despre cum este să fii tată la 80 de ani. „E cel mai minunat sentiment. Vreau să fiu cât mai mult timp lângă ea"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rețeta tradițională de ciorbă de știr
    Rețeta tradițională de ciorbă de știr

    Știrul face parte din familia plantelor Amaranthaceae și este o specie de amarant. Acesta din urmă este considerat o pseudocereală, adică o plantă ce nu are tulpină păioasă, dar...

    Cum să faci pierogi ucrainene: rețeta tradițională
    Cum să faci pierogi ucrainene: rețeta tradițională

    În limba ucraineană, pierogile se numesc „varenyky” și sunt un fel de colțunași cu diverse umpluturi. Acestea din urmă pot fi sărate sau dulci, iar pierogile pot fi...

    Ce mari și frumoși au crescut copiii Mirelei Vaida! Cum se descurcă vedeta cu trei voinici
    Ce mari și frumoși au crescut copiii Mirelei Vaida! Cum se descurcă vedeta cu trei voinici

    Mirela Vaida a făcut parte din mai multe formații (precum „Hora”, „D'Or” sau „VIP”), este solistă a Teatrului de Revistă „Constantin...

    Am crezut că trăiesc într-o căsnicie abuzivă, dar acum simt că atât eu, cât și soțul meu scoatem ce e mai rău din noi
    Am crezut că trăiesc într-o căsnicie abuzivă, dar acum simt că atât eu, cât și soțul meu scoatem ce e mai rău din noi

    Timp de 10 ani am crezut că trăiesc cu o persoană abuzivă lângă mine. În ultima vreme, însă, m-am tot gândit la căsnicia mea și am ajuns la concluzia că...

    Nu mai cumpăr pâine deloc! Am descoperit cea mai rapidă rețetă de făcut acasă
    Nu mai cumpăr pâine deloc! Am descoperit cea mai rapidă rețetă de făcut acasă

    Nu-i așa că adorați mirosul de pâine abia scoasă din cuptor? Însă savoarea pâinii calde este umbrită de timpul pe care trebuie să îl petrecem pentru a o...

    Rețeta bunicii pentru cel mai delicios bulion
    Rețeta bunicii pentru cel mai delicios bulion

    Mirosul de bulion proaspăt îți poate trezi oricând cele mai plăcute amintiri din copilăria lipsită de griji. Odată ce îl simți, prin fața ochilor ți se perindă...

    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume
    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume

    Rețetele cu cartofi sunt printre cele mai căutate și mai îndrăgite. Versatili și sățioși, cartofii pot fi puși în valoare în numeroase moduri, inclusiv în...

    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă
    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă

    Cam câte rețete de tiramisu credeți că există? Vă spunem noi, multe. Ți-am pregătit câteva rețete de tiramisu pentru copii, pentru a-i oferi celui mic un desert delicios,...

    © 2024 Qbebe