O mamă invită directorul școlii să cumpere haine fiicei ei, după ce acesta le-a catalogat drept „ușuratice”

O mamă invită directorul școlii să cumpere haine fiicei ei, după ce acesta le-a catalogat drept „ușuratice”

Bianca Geica - Redactor Senior

Multe școli din întreaga lume implementează coduri vestimentare pentru elevii lor. Fetele sunt, de obicei, în vizorul profesorilor atunci când vine vorba de aspectul fizic. Să nu uităm că în urmă cu câteva luni, Asociația Elevilor din București și Ilfov a reclamat faptul că regulamentul intern al unei școli din Capitală prevede măsuri drastice pentru elevele care vin la școală cu pensate, cu părul vopsit sau lăsat liber, cu fuste mai scurte de genunchi sau cu încălțăminte cu talpă înaltă.

Recent, o mamă a vorbit, pe blogul său personal, despre felul în care directorul școlii la care învață fiica ei s-a purtat cu aceasta după ce a văzut-o îmbrăcată într-o ținută care i s-a părut prea... provocatoare.

O mamă invită directorul școlii să cumpere haine fiicei ei, după ce acesta le-a catalogat drept prea provocatoare

O pereche de pantaloni scurți negri și un tricou albastru. Așa a „îndrăznit” Catherine, o mamă de peste Ocean, să își îmbrace fiica de 13 ani la școală, într-o zi. Nu și-a imaginat că cineva ar avea ceva împotriva acestei ținute care este departe de a fi indecentă. Însă a avut parte de o surpriză extrem de neplăcută după ce directorul școlii a trimis-o pe cea mică acasă cu un avertisment fiindcă lungimea pantalonilor ei scurți era una nepotrivită.

În fotografiile postate de mamă, se vede cum vârfurile degetelor fiicei sale depășesc lungimea pantalonilor scurți, ceea ce a constituit o încălcare a codului vestimentar al școlii. Însă conform femeii, școala la care învață fiica ei nici măcar nu are un cod vestimentar impus în mod oficial.

colaj cu tinuta de scoala a unei eleve compusa din pantaloni scurti negri si un tricou albastru
Foto: thefamilycoach.com

Ea a scris o scrisoare către directorul școlii, prin care îi cere acestuia ca dacă nu îi convine felul în care se îmbracă fiica ei, să îi cumpere chiar el haine pe care le consideră potrivite:

„Stimate domnule director, vă mulțumesc pentru că mi-ați trimis, pentru a doua zi la rând, un bilet în care spuneți că fiica mea era îmbrăcată necorespunzător pentru școală. Aș dori să vă mulțumesc și pentru că ați forțat-o să se schimbe în niște pantaloni scurți mai lungi, care au fost purtați de Dumnezeu știe cine și care, probabil, nu au fost niciodată spălați...

Pentru a vă răsplăti pentru că mi-ați tratat fiica cu atâta grijă, vă invit cordial să mergeți cu ea să îi cumpărați haine potrivite pentru școală. Are 1,70 m și 13 ani, constituție atletică, brațe și picioare mai lungi decât copiii de vârsta ei. Nu-i place nimic roz sau mov sau cu volane. Niciun articol vestimentar nu poate avea un logo vizibil, pentru că „nu e cool”. Cu toate acestea, ea va purta orice tip de tricou cu supereroi, Green Day sau USFL (dacă le găsiți). Puteți încerca ceva și cu The Beatles, dar nu știu ce să zic. Vă doresc mult noroc!

Citește și: Exmatriculata de la scoala dupa ce s-a ras in cap pentru a-si sprijini prietena bolnava de cancer!

Acum, nu uitați că va trebui să găsiți în magazine ceva care să corespundă și cerințelor codului dumneavoastră vestimentar. Iată care sunt zonele dificile care sunt cel mai greu de evitat: conform politicii școlii dumneavoastră, ea nu poate purta maiouri fără bretele. Pantalonii scurți și fustele nu trebuie să ajungă până la capătul vârfurilor degetelor. (Aceasta este o problemă dificilă!)

Deci, dacă aș fi în locul dvs. (și mă bucur că nu sunt) m-aș concentra mai întâi pe pantaloni scurți. Ea are degete foarte lungi, ceea ce pare să facă imposibilă găsirea de pantaloni scurți care să nu o trimită în biroul directorului (Partea bună este că profesoara de pian spune că acele degete sunt un avantaj.). Mi-aș programa câteva după-amiezi și weekend-uri pentru acest demers. Pot să vă spun din experiență că mall-urile și outlet-urile nu vor fi suficiente. Nu sunt prea multe pentru ea acolo. Am verificat deja.

Un ultim aspect: vă rog să încercați să vă încadrați într-un buget rezonabil. Nu putem cheltui o avere pe garderoba ei. La urma urmei, este încă în creștere.

Vă mulțumesc nespus pentru că v-ați asumat această sarcină. Ce ușurare pentru mine!

Cu stimă,
Mama sătulă de codul vestimentar

P.S. Am uitat să vă mulțumesc pentru că i-ați dat de înțeles fiicei mele că trupul ei este cumva o distragere a atenției, fie pentru ea, fie pentru băieți. M-am gândit că ar fi putut să nu înțeleagă mesajul la începutul anului, când profesorul de sport i-a spus că nu poate purta pantaloni de yoga pentru că băieții nu sunt capabili să se controleze. Apreciez cât de mult vă străduiți să îi aduceți la cunoștință acest lucru., a scris femeia.

Postarea i-a încurajat și pe alții să își împărtășească propriile experiențe legate de codurile vestimentare din școli. Și se pare că, indiferent de modul în care părinții și elevii încearcă să se adapteze la codurile vestimentare, tot mai întâmpină probleme la acest capitol.

Pentru elevele care cresc și se dezvoltă într-un ritm rapid, codul vestimentar al unei școli poate fi imposibil de respectat. De asemenea, cumpărarea de haine noi tot timpul poate pune presiune asupra bugetului unei familii.

  • „Oamenii trebuie să înceteze să mai sexualizeze corpurile fetelor. Mi se face greață”, a scris cineva.
  • „Și eu trec prin ceva similar. Sunt mai dezvoltată fizic decât restul colegelor mele și tot ce pun pe mine pare provocator. Mereu mi se atrage atenția că nu port haine „potrivite”. O dată am venit îmbrăcată într-un tricou identic cu cel pe care îl purta una dintre colegele mele (care este mai slabă decât mine). Ghiciți cine a fost sancționată dintre noi două. Nu e deloc corect”, a scris o elevă.

În urma scrisorii pe care i-a transmis-o directorului, școala a făcut câteva schimbări în ceea ce privește codul vestimentar 

Mama fetei care a fost trimisă acasă din cauza pantalonilor „prea scurți” a revenit și a anunțat că, în urma scrisorii pe care i-a transmis-o directorului, școala a făcut câteva schimbări:

„Uneori, o mică schimbare poate face o diferență uriașă. Astăzi am aflat că districtul școlii mele și-a schimbat politica privind codul vestimentar. Poate că pare un lucru minor însă eu zic că este o evoluție uriașă.

Anul trecut, fiica mea în vârstă de 13 ani a fost obiectivată și umilită pentru că e foarte înaltă și este, ce să vedeți, fată. Mai întâi ni s-a spus că fetele nu pot purta pantaloni de yoga pentru că băieții nu se pot controla. Apoi, diverși administratori școlari i-au dat fiicei mele două avertismente de încălcăre a codului vestimentar, declarând că pantalonii ei scurți erau prea scurți. Frustrată și jenată de ceea ce a trebuit să poarte în restul zilei, fiica mea a scris un e-mail directorului în care își exprima părerea despre codul vestimentar. Directoarea i-a răspuns că nu depinde de ea, deoarece ea doar a urmat politica districtului. Penibil, dacă mă întrebați pe mine!

Catherine alături de fiica ei / Foto: Instagram

Sătulă de de această politică și de felul în care era pusă în aplicare, i-am scris o scrisoare ironică directoarei, invitând-o să o ducă pe fiica mea la cumpărături. Scrisoarea a atins o coardă sensibilă. Am primit sute de mesaje de la femei și fete care îmi mulțumeau pentru că mi-am exprimat frustrarea, care era și a lor. Am primit, de asemenea, o mulțime de mesaje de la oameni care îmi spuneau că cresc o „prostituată” și „un snowflake (un copil prea sensibil)”. Fiecare are dreptul la propria opinie.

Citește și: Competitivitatea părinților și pretențiile de la școală îți îmbolnăvesc copilul de gastrită

Codul vestimentar al școlii se referă exclusiv la fete. Mesajul nu foarte subtil al codului vestimentar este că trupurile fetelor sunt o distragere a atenției și că fetele trebuie să fie responsabile pentru a-i face pe băieți să se simtă confortabil. În epoca #MeToo, este clar că trebuie să transmitem mesaje diferite atât băieților, cât și fetelor.

Anul acesta, fiica mea a intrat la liceu, unde, în mod miraculos, codul vestimentar nu este atât de rigid. Viața a mers mai departe. Cu toate acestea, tocmai am observat o postare discretă pe pagina de Facebook a școlii gimnaziale la care a învățat fiica mea, în care anunță că au actualizat codul vestimentar.

Noul cod vestimentar prevede că elevii trebuie să poarte o cămașă, un pantalon, pantaloni scurți sau o fustă și pantofi. Nimeni nu poate purta îmbrăcăminte cu blasfemii, imagini violente. Cam asta este tot.

Cea mai bună parte a noii politici nu se referă de fapt la codul vestimentar, ci la modul în care acesta poate fi aplicat. Personalul școlii NU are voie să reclame public un elev pentru ținuta sa. Personalul NU poate cere elevilor să se aplece, să îngenuncheze sau să măsoare fustele sau bretelele. Și, cel mai important, personalul școlii NU poate acuza elevii că le distrag atenția celorlalți elevi cu hainele lor. Când am citit această parte, mi-au dat lacrimile, nu știam că încă mă doare. Acesta este un progres uriaș și un câștig pentru toți copiii din district.

Nu cred că scrisorile mele către și despre director au avut vreo influență asupra acestei politici. Dar cred că vocea noastră colectivă din întreaga țară a fost auzită. Această schimbare de politică poate părea mică și nesemnificativă. Dar în acest moment mă simt plină de speranță!”, a scris femeia, potrivit today.com.

Citește și: Răspunsul unei mame, după ce a fost blamată pentru ținuta ei când și-a adus copilul la școală

Surse foto: thefamilycoach.com, instagram.com

Surse articol: diply.com, today.comthefamilycoach.com

Articolul urmator
Acest băiețel de 9 ani s-a dat drept mama lui și l-a convins pe tatăl său să-i cumpere un cățel
Acest băiețel de 9 ani s-a dat drept mama lui și l-a convins pe tatăl său să-i cumpere un cățel

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    ”Bebelușul tău pare că fumează o țigară”. Ce a răspuns mama străinului din magazin care s-a gândit să facă o glumă
    ”Bebelușul tău pare că fumează o țigară”. Ce a răspuns mama străinului din magazin care s-a gândit să facă o glumă

    ”Sunt furioasă după ce un străin a făcut un comentariu nepotrivit cu privire la copilul meu într-un supermarket.”, scrie o mamă pe o rețea de socializare.

    Sunt o mamă zgârcită: nu le cumpar copiilor haine noi și reușesc să economisesc sume uriașe
    Sunt o mamă zgârcită: nu le cumpar copiilor haine noi și reușesc să economisesc sume uriașe

    Oricât de mult am încerca să rezistăm tentației de a le cumpăra copiilor noștri hăinuțe care mai de care mai adorabile, nu ne putem abține. Deși știm că sunt șanse...

    Mama fiicei mele vitrege s-a supărat că i-am cumpărat fetei un sutien
    Mama fiicei mele vitrege s-a supărat că i-am cumpărat fetei un sutien

    O mămică din SUA a creat o dispută cu mama fiicei sale vitrege de 10 ani atunci când i-a cumpărat fetei un sutien. Toată povestea în articol.

    O mamă a acceptat faptul ca fiul ei i-a devenit fiică după ce acesta a început să poarte rochițe
    O mamă a acceptat faptul ca fiul ei i-a devenit fiică după ce acesta a început să poarte rochițe

    La câțiva ani după ce fiul lor a venit pe lume, doi părinți au observat o schimbare neobișnuită în comportamentul acestuia. Era preocupat de lucruri care nu prezentau...

    Mi-am pârât colega însărcinată că a vomitat în raionul de haine, după ce ea a dat vina pe mine
    Mi-am pârât colega însărcinată că a vomitat în raionul de haine, după ce ea a dat vina pe mine

    Viața bate filmul. Pare un clișeu, dar nu este. Este o realitate pentru că filmele sunt inspirate din viața reală, fără de ea ele nu ar exista. Așa că pe mine una, când vine...

    O mamă vrea să-și părăsească soțul după ce acesta i-a cerut să devină femeie casnică
    O mamă vrea să-și părăsească soțul după ce acesta i-a cerut să devină femeie casnică

    Fiecare familie funcționează după principii financiare diferite. În timp ce unele cupluri pun banii la comun, în alte relații, fiecare partener își păstrează...

    O mamă i-a cerut fiicei sale de 18 ani să contribuie la cheltuielile casei: „Mi-a spus că sunt o mamă rea”
    O mamă i-a cerut fiicei sale de 18 ani să contribuie la cheltuielile casei: „Mi-a spus că sunt o mamă rea”

    Această mamă din Marea Britanie a cerut sfatul pe un forum de parenting în legătură cu un conflict recent pe care l-a avut cu fiica sa de 18 ani. Aceasta i-a spus că este o mamă...

    Un tată a anulat petrecerea fiicei sale adolescente după ce aceasta a băut pe ascuns alcool la școală
    Un tată a anulat petrecerea fiicei sale adolescente după ce aceasta a băut pe ascuns alcool la școală

    Un tată de peste hotare i-a anulat petrecerea aniversară fiicei sale adolescente, din cauză că aceasta a consumat alcool, pe ascuns, la școală. Apoi i-a dat și prieteni sale, căreia...

    © 2024 Qbebe