Părintele Vlad Pimen, despre oamenii care divorțează prea ușor. „Înainte, haina o cârpeai, orice se repara, acum toate sunt de unică folosință, așa e și cu căsătoria"

Părintele Vlad Pimen, despre oamenii care divorțează prea ușor. „Înainte, haina o cârpeai, orice se repara, acum toate sunt de unică folosință, așa e și cu căsătoria"

Mariana Voinea

Invitat la podcastul „Acasă la Măruță”, părintele Pimen Vlad explică din experiența sa de viață care sunt principiile unei căsnicii sănătoase, de ce ajung oamenii la divorț și face o analogie a relațiilor actuale cu cele din trecut. Părintele oferă exemple din viața sa, pilde ale Sfinților Părinți și a atins și problema adulterului.

Rata divorțului în România s-a dublat în ultimele trei decenii conform unui studiu efectuat în acest sens. Pandemia a accentuat acest fenomen, astfel încât în anul 2020 la fiecare 3,5 căsnicii era înregistrat și un divorț. Practic, de la procentul de 16% al divorțurilor în anii 1990 s-a ajuns la un procent de 28,5% la finalul anului 2020. â

Ca date de referință, aproape 2000 de cupluri au divorțat în luna septembrie a anului 2023, în creștere față de lunile anterioare. Adulterul, violența în familie, gelozia sunt principalii trei factori care distrug cuplurile.

Părintele Pimen Vlad, foarte cunoscut și apreciat în mediul online și nu numai, ne explică esența căsniciei și oferă sfaturi prețioase pentru soț și soție.

Înainte, dacă se rupeau papucii, îi duceai la cizmar ți-i repara, ciorapii îi cârpeai, haina o cârpeai, orice se repara, acum toate sunt de unică folosință…”

inima ranita

În privința divorțurilor tot mai numeroase din ultimul timp, părintele Pimen face o comparație cu obiectele care în trecut erau prețuite la adevărata lor valoare, iar acum pare că sunt de „unică folosință”. Într-un interviu acordat pentru podcastul „Acasă La Măruță”, preotul susține că în trecut, atunci când soții se certau între ei găseau o cale să se împace, mergeau la părinți, cereau sfaturi, părinții și socrii le spuneau să se împace, mergeau împreună la preoți și discutau, se găsea o cale de împăcare.

Acum s-au rupt ciorapii, i-ai aruncat la coș, s-au rupt papucii, i-ai aruncat, nici nu mai există cizmari sau croitori, toate se aruncă. Te-ai certat cu nevasta, o arunci și pe ea…de unică folosință sunt toate. Am început să fim egoiști, să ne gândim doar la noi. M-am certat? N-are decât să se ducă, s-a terminat”, mărturisește părintele în cadrul podcastului.

Preotul aduce în vedere și suferința celuilalt, celui care este părăsit și abandonat din diferite motive, care dorește să găsească o cale de împăcare dar nu reușește din cauza încăpățânării partenerului.

Părintele sfătuiește pe cei care vin la el cu această problemă și spun că nu mai găsesc nicio cale de împăcare cu soțul sau soția:

Luați-vă o foaie mare și unul și altul și scrieți-vă ce pretenții ai de la celălalt și după aia schimbați-vă foile și vedeți ce puteți accepta de acolo. Negociați! Dacă ai și reușit să cedezi și tu, și ea cedează, toate se rezolvă”.

Părintele Pimen critică românii care aleg animalele de companie în locul copiilor. „Două mâţe în casă şi 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în faţa lui Dumnezeu"

„Am avut un caz: soțul de fiecare dată când nu se înțelegea cu soția urca în mașină și pleca pe la mănăstiri și să ea rămânea și plângea acasă. Comunicarea este cheia”

parasire cuplu

Părintele Pimen își amintește de un caz al unui cuplu de enoriași care, atunci când se certau, soțul pleca de acasă, se urca în mașină și mergea la mănăstiri să se roage și să se liniștească, în timp ce soția rămâne acasă dar nu exista nicio formă de comunicare între ei.

Așa că l-am luat puțin la scuturat. I-am zis stai de vorbă, vezi care e problema, nemulțumirea ei și o rezolvați. Fuga de responsabilitate și egoismul care eu îi zic mândrie, ba chiar prostie, sunt cauzele divorțului. N-ai cum să fii egoist dacă nu ești prost, că tu numai pierzi și dacă pierzi înseamnă că ești prost”, afirmă părintele Pimen.

Mândria și egoismul se pare că nu lasă oamenii să fie mai binevoitori, să lase de la ei, să îl accepte pe celălalt cu calități și cu defecte și chiar îi sfătuiește pe cei aflați în asemenea situație să lase egoul de o parte și să nu mai aibă o impresie atât de bună despre ei.

Venise o doamnă la mine și mi s-a plâns o oră cât de greu o duce la servici, lucra într-un birou cu vreo 15-20 de doamne. ”Părintele am răbdat 20 de ani, nu mai pot”. Am lăsat-o și i-am zis: eu mă minunez de alt lucru, cum te-au răbdat colegele 20 de ani în biroul acela? Am făcut-o doar ca să se trezească, să se gândească că poate și ea este o problemă pentru ceilalți. De ce privim numai prin prisma că ceilalți sunt o problemă pentru mine? Dar eu ce sunt? Dacă și eu sunt o problemă?”, sfătuiește preotul.

Părintele Calistrat critică mamele care au copii supraponderali. „O fi având poftă de mâncare, dar tu du-te și controlează, bagă-l la un sport”

Spun Sfinții Părinți că pacea e mai mare decât dreptatea de 10 ori. Noi spunem că dacă am dreptate nu renunț, merg până în pânzele albe. Așa se ajunge la divorț”

femeie lumanari verigheta

Un alt lucru pe care părintele Pimen îi sfătuiește pe enoriași este să pună mai mult preț pe pacea, pe armonia din cuplu, decât pe dreptatea pe care o are unul sau celălalt dintre soți. Pentru că atunci când nu se renunță la acest orgoliu se poate ajunge la divorț.

Așa spun Sfinții Părinți, cine se smerește primul, totdeauna câștigă. Nu contează că n-ai greșit, tu cere-ți să vezi cel care n-a greșit cât de repede caută calea de împăcare. Dar când te ai fixat că „eu n-am greșit”, se fixează și celălalt și s-a terminat și s-a distrus totul”, susține reprezentantul Bisericii.

Ce caută o a treia persoană a relație?"

infidelitate

Infidelitatea, unul din principalele motive pentru care unele cupluri ajung la divorț este explicată de părintele Pimen prin faptul că atunci când intervine de obicei o a treia persoană în relații, cel care nu se simte mulțumit, cu care partenerul nu comunică, caută în brațele acesteia ceea ce nu găsește acasă.

„Lasă, n-are decât să-mi plângă urma! Și ea suferă, are nevoie să o iei în brațe, să vadă că o ierți dacă a greșit sau că îi ești alături. Și vine altul și îi zâmbește frumos și oferă ce nu-i oferi tu. Și spui „vai! Uite ce mi-a făcut! Dar problema nu e de acolo, înseamnă că ea deja nu mai găsea nimic la tine și invers. Totdeauna comunicarea și dragostea, așa cum au spus Sfinții Părinți „Să nu apună soarele întru mânia voastră”?

Niciodată să nu vă culcați certați că poate omul de lângă tine nu se mai trezește dimineața. Totdeauna seara înainte de culcare te smerești, te duci și îl iei în brațe și spui „iartă-mă, uite am greșit. Te iubesc! Nu te costă nimic dar dărâmă toată răutatea care o bagă diavolul în familie. Cereți voi iertare și de la copii, dați-le un exemplu bun. Ai greșit tu ca părinte? Spune-i iartă-mă, am greșit și eu, sunt om, să vezi ce exemplu bun dai la copil când și el greșește să spună „tati iartă-mă”, concluzionează părintele Pimen.

Într-adevăr din ce în ce mai mulți oameni ajung la divorț, tot mai multe cupluri ajung la despărțire, la separare irevocabilă din cauza lipsei comunicării și a lipsei de iertare unul față de celălalt. Părintele Pimen oferă pilde demne de luat în considerare pentru toate cuplurile aflate în pas în prag de divorț de care cu toții ar trebui să ținem cont.

Surse foto: facebook.compixabay.compixabay.compixabay.compixabay.com

Surse articol: facebook.com

Articolul urmator
Alertă de la Dr. Craiu: "Sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii"
Alertă de la Dr. Craiu: "Sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce sunt vinovați părinții în educația copiilor? De ce sunt atât de multe divorțuri? Părintele Pimen răspunde cu sinceritate
    De ce sunt vinovați părinții în educația copiilor? De ce sunt atât de multe divorțuri? Părintele Pimen răspunde cu sinceritate

    Părintele Pimen Vlad provine dintr-o familie cu nouă copii din județul Suceava și, după mai mulți ani petrecuți la Mănăstirea Sihăstria, a ajuns în 1993 la Muntele Athos....

    „Amenințările" părintești de forma „ehe, lasă că până acum a fost ușor, să vezi de acum înainte" ar trebui să dispară complet de pe fața Pământului
    „Amenințările" părintești de forma „ehe, lasă că până acum a fost ușor, să vezi de acum înainte" ar trebui să dispară complet de pe fața Pământului

    Nu mai „amenințați” proaspetele mămici asupra provocărilor care urmează în fiecare etapă a vieții copiilor lor! Fiecare stadiu al copilăriei are propriile ei...

    Scuzele pot repara orice situație? Cum îi învățăm pe copii și adolescenți care este puterea cuvintelor
    Scuzele pot repara orice situație? Cum îi învățăm pe copii și adolescenți care este puterea cuvintelor

    Cu toții am spus la un moment dat lucruri pe care le regretăm. Scuzele sunt primul pas pe care trebuie să-l facem pentru a repara situația pe care am ceat-o. Dar sunt scuzele...

    "Mi-am bătut joc de căsnicia mea în clipa în care am decis să înșel. Acum fac orice ca să o salvez"
    "Mi-am bătut joc de căsnicia mea în clipa în care am decis să înșel. Acum fac orice ca să o salvez"

    A pierde o legătură durabilă pentru o plăcere efemeră este cu adevărat o decizie pripită și greșită. Un implus de moment și un flirt nevinovat se poate transforma în...

    Zodiile în care nu poți avea încredere prea ușor. Sunt egoiste și-și urmează interesul
    Zodiile în care nu poți avea încredere prea ușor. Sunt egoiste și-și urmează interesul

    Încrederea este unul dintre cele mai importante „ingrediente” pentru o relație sănătoasă. Când există încredere, cresc șansele să-l cunoști mai bine pe...

    Poze înainte și după copii: „Eram supermodele când ne-am cunoscut soții. Acum arătăm așa!”
    Poze înainte și după copii: „Eram supermodele când ne-am cunoscut soții. Acum arătăm așa!”

    Visul oricărei femei? Să mănânce orice fără să se îngrașe! Sau să facă copii și să revină la silueta de dinainte de sarcină imediat după naștere, ca și cum nimic...

    Ce vreau de Crăciun? Ca soțul meu să fie părintele "de bază"
    Ce vreau de Crăciun? Ca soțul meu să fie părintele "de bază"

    Ce îți dorești de Crăciun ca mamă de 3 copii? O zi de vacanță, în care soțul tău să preia responsabilitățile legate de copii. O mămică ne dezvăluie ce...

    5 promisiuni pe care mi le-am făcut înainte de copil și care acum sunt deosebit de încălcate
    5 promisiuni pe care mi le-am făcut înainte de copil și care acum sunt deosebit de încălcate

    Toți părinții sunt perfecți până ce devin părinți. Și eu am fost un părinte perfect, până acum 11 ani când a venit pe lume Anya. Și totul s-a dus de râpă,...

    © 2024 Qbebe