Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani

Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani

Mariana Voinea

Femeile din anumite categorii sociale care aduc pe lume copilași pot beneficia de un ajutor unic de 2000 de lei, trusoul noului-născut, care se acordă sub forma de tichete electronice și care poate fi folosit exclusiv pentru a achiziționa cele necesare copilului. Cine primește acești bani și ce acte sunt necesare, dar și ce alte ajutoare bănești acordă statul român mamelor? Vei afla tot ceea ce îți este necesar chiar aici!

Vești bune pentru proaspetele mămici și femeile însărcinate sau care intenționează să devină mame. Statul acordă trusoul nou-născutului în valoare de 2000 lei, un ajutor unic familiilor care aduc pe lume un copil, începând cu anul 2024.

Femeile din anumite categorii sociale vor primi această sumă sub forma unor tichete sociale pe suport electronic pentru a le asigura bebelușilor cele necesare pentru un început de drum lipsit de nevoi financiare. Mamele din mediile defavorizate sunt cele care primesc această sumă de bani, ajutor care vine într-o tranșă unică, începând cu 2024.

Care este valoarea trusoului noului-născut și pe ce pot fi cheltuiți banii?

Trusoul noului născut vine sub forma a 20 de tichete a câte 100 RON, tichete ce pot fi folosite exclusiv pentru hăinuțele copilului, alimente sau aparatura destinată administrării alimentației copilului, dar și pentru scutece, produse de igienă și cosmetică specifice copiilor mici.

Totodată, acești bani pot fi folosiți pentru achiziționarea de pătuț, lenjerie, masă de înfășat sau cărucior, pentru aparatura destinată monitorizării stării de sănătate a copilului.

Trusoul noului născut se aplică se oferă timp de patru ani în perioada 2024-2027. Bugetul este de 119.138,40 RON pentru toată această perioadă. echivalentul a 24 de milioane de euro. conform cursului InforEuro pe luna noiembrie a anului 2023, atunci când a fost finanțat acest Proiect de Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

Ce acte sunt necesare pentru a beneficia de trusoul noului născut și unde se depun?

femeie gravida semneaza acte

Pentru a beneficia de cei 2000 de lei, femeile care se încadrează în cerințe au nevoie de: actul de identitate în original al ambilor părinți ai copilului, de certificatul de naștere a copilului al copilului în original, dar și de un bilet de ieșire din spital sau certificat constatator al născutului viu în original.

Nu în ultimul rând, este necesar un document medical prin care se atestă recomandarea nașterii sau transferul către altă maternitate eliberat de medicul specialist. Aceste acte se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti unde mamele au domiciliul.

Voucherele Materna, acordate mamelor din capitală

In capitală, voucherele Materna sunt acordate sub forma a două vouchere în valoare de 1000 de lei fiecare și fac parte dintr-un program de sprijin financiar acordat femeilor însărcinate din București, de către Primăria Capitalei (H.C.G.M.B. nr. 120/28.03.2018).

Aceste vouchere se acordă femeilor însărcinate care au peste 18 ani. Pentru gravidele care au depășit peste 10 săptămâni de sarcină se acordă prima tranșă de bani, în valoare de 1000 de lei, iar după împlinirea a 24 de săptămâni de sarcină se acordă și a doua tranșă de 1000 de lei.

Este important de știut că această sumă se acordă numai femeilor însărcinate majore, care au domiciliul stabil în București sau reședința dobândită de cel puțin șase luni de la momentul depunerii cererii.

Trusou nou-născut: lista completa

Cine beneficiază de trusoul noului născut?

În primul rând, printre beneficiare se numără mamele care nu au deloc venituri, câștigă foarte puțin sau sunt victime ale violenței domestice sau abuzurilor în familie, dar și mamele minore beneficiază de acest trusou în valoare de 2000 de lei.

Conform executivului, OUG 113/ 2022, de acest ajutor financiar beneficiază mamele care au dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat conform unei dispoziții scrise a primarului din localitatea de dimiciliu.

De asemenea, beneficiarele acestui trusou al nou născutului sunt mamele care deja beneficiază de alocația acordată pentru sprijinul familiei în baza legii 227/ 2010, mamele cu dizabilități sau mamele care se află în condiții de vulnerabilitate maximă (cele care au rămas fără locuință, au fost victime ale unor calamități, ale unor abuzuri în familie și au fost nevoite să apeleze la ajutorul autorităților, femei care nu mai au locuință sau au fost alungate din propria locuință).

Și mamele care nu au acte de identitate și din această cauză nu pot beneficia de drepturile civile din România, precum și mamele din Ucraina sau alte zone de conflict care locuiesc în țara noastră, primesc trusoul noului născut.

Ce alte drepturi bănești are mama unui copil nou născut în România?

Mama unui nou născut în România beneficiază bineînțeles de dreptul la alocația de stat care se ridică la 719 lei în cazul copiilor care nu au împlinit încă doi ani și 292 lei pentru copiii ce au depășit vârsta de doi ani. De asemenea, dacă au muncit anterior nașterii minim 12 luni din 24, mamele beneficiază de o indemnizație de creștere a copilului.

Totodată, femeile au parte de protecție la locul de muncă prin obținerea de concediu pentru risc maternal și reducerea programului de muncă, dar și de concediu prenatal de 126 de zile, din care 42 zile obligatorii după naștere.

Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun

Nu în ultimul rând, mamele vor beneficia după ce se întorc la locul de muncă de un stimulent de inserție în funcție de vârsta copilului, care este de 1500 de lei lunar în cazul în care mamele se întorc la serviciu până la împlinirea vârstei de 6 luni a copilului, respectiv 1 an dacă acesta prezintă dizabilități și se acordă până la vârsta de 3 ani. Dacă mamele se întorc la muncă după împlinirea vârstei de 2 ani a copilului, beneficiază de un stimulent de inserție de 650 de lei pe lună.

În topul țărilor din Uniunea Europeană, România este fruntașă la numărul mamelor minore, prin urmare fetele vor primi de la stat acest trusou al nou născutului, dar și un ajutor bănesc în condițiile în care doresc să se întoarcă la școală și să își continue studiile în timp ce își cresc copilul, în valoare de 700 de lei pe lună.

O inițiativă lăudabilă a statului român, menită să ajute atât mamele, cât și copiii la început de drum.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: romaniatv.netstirilebzi.ropsnews.ro

Articolul urmator
Un copil de 8 ani a câștigat lupta cu statul român. A fost inclus în Programul de Boli Rare după ani întregi de suferință
Un copil de 8 ani a câștigat lupta cu statul român. A fost inclus în Programul de Boli Rare după ani întregi de suferință

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ca să fac duș, mi-am pus copilul în scoica auto. Și mamele trebuie să se spele!
    Ca să fac duș, mi-am pus copilul în scoica auto. Și mamele trebuie să se spele!

    Îmi amintesc și acum în detaliu când fiica mea era bebelușă și abia așteptam să vină soțul meu de la muncă să i-o pun în brațe și să îmi fac și eu...

    Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l aduci în atenția copilului despre bani
    Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l aduci în atenția copilului despre bani

    Atunci când eram mici, nu a avut cine să ne educe financiar, însă astăzi, datorită informațiilor pe care le avem la dispoziție, putem face asta cu ai noștri copii....

    Până la ce vârstă e în regulă ca cei mici să facă baie împreună?
    Până la ce vârstă e în regulă ca cei mici să facă baie împreună?

    Nimic nu e mai drăguț decât frații care se bălăcesc și fac baie împreună, înainte de culcare. Există o limită de vârstă după care părinții trebuie să se...

    Nu, mamele nu ar trebui să aibă nevoie de motive întemeiate pentru a nu alăpta. Este decizia lor să nu o facă
    Nu, mamele nu ar trebui să aibă nevoie de motive întemeiate pentru a nu alăpta. Este decizia lor să nu o facă

    Pentru tinerele mame, comentariile răutăciose nu își au locul în remarcile celor din jur, iar alăptarea nu trebuie privită ca o obligație a mamei sau o garanție a unei...

    Viața bate filmul, din nou! „Socrul meu mi-a oferit bani chiar în ziua nunții ca să-i părăsesc fiul"
    Viața bate filmul, din nou! „Socrul meu mi-a oferit bani chiar în ziua nunții ca să-i părăsesc fiul"

    O mireasă a primit cea mai șocantă propunere din viața ei chiar în ziua nunții. Socrul ei i-a oferit 4000 de lire pentru a anula nunta și a-i lăsa băiatul în pace....

    Și acum plâng când mă uit la poza asta. A fost un moment pe care doar mamele îl înțeleg
    Și acum plâng când mă uit la poza asta. A fost un moment pe care doar mamele îl înțeleg

    „Ca sursă majoritară de venit pentru familia noastră, am fost nevoită să îmi trântesc un zâmbet pe fața și să mă întorc la muncă. Nu eram...

    200 lei în plus pentru elevii din învățământul primar. Iată cum pot beneficia de ei
    200 lei în plus pentru elevii din învățământul primar. Iată cum pot beneficia de ei

    Elevii din învățământul primar ar putea primi vouchere de peste 200 lei pentru controale oftalmologice, achiziționarea de ochelari de vedere, intervenţii medicale sau...

    Se măresc din nou alocațiile. Data de la care copiii vor primi mai mulți bani
    Se măresc din nou alocațiile. Data de la care copiii vor primi mai mulți bani

    Alocațiile copiilor vor fi majorate din nou. Dacă pe 1 ianuarie 2021 acestea s-au mărit cu 20%, alocaţia pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani ajungând la suma de...

    © 2024 Qbebe