Iată 12 lucruri pe care nu ți le spune nimeni despre viața cu un al doilea copil

Iată 12 lucruri pe care nu ți le spune nimeni despre viața cu un al doilea copil

Corina Naftanaila

Când o familie se pregătește să aibă primul copil, sfaturile încep să curgă din toate părțile. Însă, ce se întâmplă când vine pe lume cel de-al doilea copil? Robinetul cu îndrumări este complet secat. O mamă a doi copii a prezentat 12 lucruri pe care nu le știu toți despre viața de familie cu un membru în plus.

Primul copil reprezintă începutul unei noi etape, plină de schimbări, reușite și greșeli. Toată familia și prietenii cu experință la acest capitol încep să sfătuiască viitorii părinți despre ce trebuie să facă și ce nu. Situația este cu totul diferită când apare al doilea copil. Se presupune că primul născut le-a dat ocazia părinților să treacă prin toate experiențele, astfel încât sfaturile celorlalți nu mai sunt necesare.

Ceea ce mulți nu știu însă, este că viața cu un al doilea copil este cu mult diferită și poate chiar mai grea. Lauren Turner a abordat subiectul delicat și și-a exprimat punctul de vedere într-o postare pentru Popsugar.

lauren turner"1. Apare un sentiment de vinovație mai mare decât în oricare alt moment din viață
Acest sentiment este mai des întâlnit la mămici, care se simt vinovate atunci când petrec foarte mult timp cu bebelușul și nu mai este atentă la copilul mai mare. Vinovăția se aplică și atunci când se implică în anumite activități cu întâiul născut, care o țin departe de mezin.

2. Experiența nu își spune de multe ori cuvântul
Chiar dacă ai trecut deja prin alăptare, schimbatul scutecelor și primele băițe nu înseamnă că o să-ți reamintești de fiecare dată pașii prin care ai trecut. Poți avea sentimentul că ești novice în ceea ce faci și tot vei avea nevoie de îndrumare în primele luni ale bebelușului.

3. Întreaga experiență nu va fi la fel de intensă
Nașterea celui de-al doilea copil nu mai aduce sentimentul că începe o nouă etapă din viața părinților. Ai experimentat prima dată sentimentul uimitor că acea mică ființă a ieșit din pântecul tău, fapt pentru a doua naștere nu va fi la fel de intensă. Desigur, asta nu înseamnă că se aplică și în cazul hormonilor și a tuturor schimbărilor. Acestea pot fi la fel, sau chiar mai puternice decât prima dată.

4. Alăptarea este din nou dificilă
Se spune că la al doilea copil alăptarea nu mai dă atât de multe bătăi de cap. Este parțial adevărat. Este liniștitor gândul că întregul proces a fost străbătut cu succes, însă este în continuare dificil pentru că trebuie luat de la capăt cu un alt bebeluș.

5. Modestia va fi mai mică decât prima dată
Modestia și stânjeneala nu își mai au locul atunci când ai de-a face cu un bebeluș și un preșcolar, al căror program nu coincide. Astfel, dacă primele încercări de alăptare în public ți se păreau jenante și incomode, a doua experiență nu mai ține cont de astfel de sentimente.

6. Concediul de maternitate este cu totul altfel
Acele zile în care te puteai relaxa liniștită când bebelușul dormea suferă transformări drastice când apare cel de-al doilea copil. Când cel mic doarme, trebuie să te ocupi mai mult de copilul cel mare, dar și de treburile casnice. Astfel, concediul de maternitate se va transforma într-un alt job cu normă întreagă.

7. Ajutorul este mai mult decât necesar
Ajutorul constă în timp petrecut cu bebelușul și copilul cel mare pentru a-i oferi mamei câteva momente de relaxare, dar și ordine în casă. Începutul vieții de familie cu doi copii poate fi foarte dificil și obositor pentru ambii părinți, de aceea este nevoie de tot ajutorul apropiaților.

8. Numărul hainelor murdare va crește
Nimeni n-ar putea crede că o ființă atât de mică precum un bebeluș poate face atât de multă dezordine. Coșul de rufe începe să semene ca o gaură fără fund, plină cu hainele micuțului, cele ale copilului cel mare, dar și ale tale, care suferă accidente neprevăzute pe tot parcursul zilei.

9. Ținutul copilului în brațe este mai apreciat
Când copilul este mic, te poți descurca mai ușor. Poți merge oriunde și te ocupi de toate treburile casei pentru că micuțul este tot timpul în atenția ta. Pe măsură ce crește, acesta devine independent și începe să experimenteze noi orizonturi, ceea ce îți îngreunează sarcinile.

10. Mama a doi copii devine maestru în logică
Mersul la cumpărături cu un bebeluș și un preșcolar devine o adevărată aventură plină cu probleme de logică. Cum să așezi copilul cel mare în scaun, în timp ce îl ai în brațe pe cel mic? Cum să urci cumpărăturile în mașină când copilul cel mare aleargă în jurul tău? Toate aceste probleme încep să dispară când atunci când reușești să găsești soluțiile potrivite.

11. Lucrurile pentru bebeluș sunt mai puține
Venirea pe lume a primului copil te face să cumperi tot felul de lucruri nefolositoare, de teama ca nu cumva să apară situații în care să fie necesare. În cazul celui de-al doilea copil, experiența te face să cumperi doar strictul necesar unui nou-născut, având multe alte lucruri rămase de la copilul cel mare.

12. Programul de televizor al copilului cel mare nu mai este regulat
Când preșcolarul rămâne captivat în fața ecranului, ai tendința să răsuflii ușurată că îl poți alăpta în liniște pe cel mic. Televizorul poate deveni un bun prieten atât pentru copil, cât și pentru mamă. Accesul către toate canalele de televiziune este în continuare restricționat, însă întâiul născut se poate bucura de mai multe momente în compania desenelor animate preferate, timp în care tu te ocupi de îngrijirea micuțului.
"

Surse: popsugar.com, buzzfeed.com.

Articolul urmator
Ce familie frumoasă are gimnasta Cătălina Ponor! Este însărcinată cu al doilea copil și mai fericită ca niciodată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea
    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea

    Atunci când devii mamă prima dată, este normal să faci mai mult decât trebuie. Nu știi la ce să te aștepți decât din teorie, totul se schimbă și poate fi...

    Cât de mult a crescut băiețelul lui Dani Oțil! Ce spune Gabriela Prisăcariu despre al doilea copil
    Cât de mult a crescut băiețelul lui Dani Oțil! Ce spune Gabriela Prisăcariu despre al doilea copil

    Cunoscuta vedetă de televiziune Dani Oțil și modelul Gabriela Prisăcariu formează un cuplu din anul 2018, s-au logodit doi ani mai târziu și s-au căsătorit civil în mai...

    Am 18 ani și sunt însărcinată cu al doilea copil. Iată ce comentarii dureroase mi s-au adresat
    Am 18 ani și sunt însărcinată cu al doilea copil. Iată ce comentarii dureroase mi s-au adresat

    Kailey Pool are 18 ani și este studentă la cinematografie digitală. A născut primul ei copil la 16 ani și refuză să se lase afectată de cei care o hărțuiesc pe Internet și o...

    „A spus că sunt un copil rău. De ce nu mă iubește nimeni?” O femeie adoptă un copil abandonat și viața i s-a schimbat radical
    „A spus că sunt un copil rău. De ce nu mă iubește nimeni?” O femeie adoptă un copil abandonat și viața i s-a schimbat radical

    Întâlnirea cu anumite persoane îți poate schimba radical viața. Chiar dacă inițial poți trece prin anumite obstacole, prin anumite provocări, vei ajunge să...

    7 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le spună cuiva care divorțează
    7 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le spună cuiva care divorțează

    Divorțul e unul dintre cele mai dificile evenimente de viață prin care poate trece o persoană și totodată, un subiect sensibil pe care ar trebui să îl tratăm cu grijă. Dacă...

    Confesiuni: Ce spun mamele despre a face al doilea copil. „Mai degrabă îmi tai o mână”
    Confesiuni: Ce spun mamele despre a face al doilea copil. „Mai degrabă îmi tai o mână”

    Există o mulțime de subiecte spinoase în parenting. Pentru multe cupluri, încercarea de a avea un alt copil se încadrează în această categorie. Poate că ați...

    5 lucruri pe care nu ți le-a spus nimeni despre infertilitate
    5 lucruri pe care nu ți le-a spus nimeni despre infertilitate

    Infertilitatea este o problemă medicală cu care se confruntă tot mai multe cupluri și care afectează partenerii din punct de vedere psihic, emoțional și financiar. Mărturia unei...

    Șapte frici reale pe care le au mamele care se pregătesc pentru al doilea copil. Le-ai simțit și tu?
    Șapte frici reale pe care le au mamele care se pregătesc pentru al doilea copil. Le-ai simțit și tu?

    Atunci când faci al doilea copil, știi la ce să te aștepți. Contrar așteptărilor, acest lucru nu vine întotdeauna cu sentimente de ușurare, ci cu temeri reale.

    © 2024 Qbebe