Colțulcu
activități

Top 10 activități extracurriculare pentru copii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca părinți, ne dorim să găsim cele mai bune variante pentru petrecerea timpului liber al copiilor nostri. Pe de o parte, avem în vedere faptul că micuții trebuie să se distreze, dar pe de altă parte ne gândim că este bine și să învețe lucruri noi. Pentru a vă fi mai ușor să alegeți ce i s-ar potrivi mai bine copilului, în articolul de mai jos veți găsi un top al celor mai populare activități extracurriculare. Acestea sunt adecvate atât celor mai micuți, cât și celor mai măricei, ajutându-i să-și dezvolte o serie de abilități ce le vor fi utile de-a lungul vieții. Nu mai stați pe gânduri și implicați-vă copilul în activitatea despre care credeți că îl reprezintă cel mai bine!

1. Cursuri de dans

Dansul o activitate extracurriculară adecvată pentru copii de toate vârstele (începând cam de la 3 ani în sus).
Indiferent dacă veți opta pentru dans sportiv, dansuri populare sau dansuri moderne (de exemplu, „street dance"), copilul va avea multe de câștigat, atât din punct de vedere al dezvoltării fizice, cât și din cel al dezvoltării sociale.
În primul rând, dansul va contribui la creșterea nivelului de flexibilitate, la îmbunătățirea coordonării mișcărilor, la dobândirea rezistenței fizice. În plus, copiii care practică un dans vor avea o postură mai bună, un simț al echilibrului mai dezvoltat și nu vor avea probleme cu excesul de greutate.

În al doilea rând, dansul este o activitate ce presupune numeroase contacte sociale. Lecțiile de dans îl pot ajuta pe copil să-și dezvolte abilitățile de comunicare, să învețe ce înseamnă să lucreze în echipă și să aibă încredere în ceilalți.
Totodată, cei ce aleg să practice dansul se vor simți mai bine în propria piele, ceea ce va duce la creșterea stimei de sine, la o atitudine pozitivă și la dorința de a persevera.
Încă o dovadă a faptului că dansurile pot fi de mare folos copiilor este următoarea: specialiștii au descoperit că, dacă se optează pentru practicarea unui dans de la o vârstă fragedă, copilul va deveni mai creativ și mai sensibil în a aprecia arta. Nu în ultimul rând, s-a constatat că cei ce merg regulat la cursuri de dans au performanțe școlare mai bune decât cei ce nu practică această activitate.

Activitate extracurriculara: cursuri de dans

2. Studiul unui instrument muzical

Fără îndoială, face parte dintre cele mai recomandate activități extracurriculare pentru copii. În funcție de vârsta și preferințele copilului, există o mare varietate de instrumente la care poate învăța să cânte. De asemenea, poți să-l înscrii la un club unde se studiază un anumit instrument muzical sau poți să găsești un profesor cu care să studieze acasă.
Printre cele mai importante avantaje pe care studiul unui instrument le poate avea pentru copilul tău se numără:
• Dezvoltarea creierului- Cercetările au demonstrat faptul că muzica în genere stimulează acea parte a creierului care este responsabilă de citit, de dezvoltarea abilităților matematice și chiar de dezvoltarea emoțională.
• Îmbunătățirea memoriei- Mai multe studii au arătat că cine studiază muzica de la o vârstă fragedă va avea o capacitate de memorare mai bună decât cei care nu întreprind această activitate.
Va deveni mai încrezător în forțele proprii- Copilul care studiază un instrument va dobândi încredere în capacitățile sale și își va dori să se autodepășească.
Va putea deveni mai răbdător- Să înveți să cânți la un instrument presupune perseverență și timp dedicat acestei activități. Astfel, copilul va înțelege că este necesar să aibă răbdare dacă vrea să deprindă arta acelui instrument muzical.
Îl poate ajuta să devină mai sociabil- Alegând ca micuțul tău să studieze, de exemplu, în cadrul unui club, îl vei stimula să-și facă noi prieteni, să înțeleagă cum este să faci parte dintr-o echipă și să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare.

Fetita studiaza pianul

3. Cursuri de artă dramatică

Mai exact, este vorba despre cursuri de teatru pentru copii. Acestea pot fi organizate inclusiv în grădinițe și școli, ceea ce înseamnă că îți poate fi la îndemână să-ți îndrepți copilul spre această activitate extracurriculară.
Trebuie să știi că, dacă al tău micuț va urma astfel de cursuri, își va dezvolta o serie de abilități ce-i vor fi utile întreaga viață. Să le vedem doar pe câteva dintre ele:
• Copilul învață să aibă încredere în el- În special cei mai timizi, care evită să „iasă în față”, vor învăța să aibă curajul să se exprime în fața celorlalți. Acest lucru va determina, în timp, și scăderea nivelului de anxietate provocat de nevoia, de la un moment dat, de a vorbi în public de exemplu sau de a relaționa cu niște persoane total necunoscute.
• Va deveni mai spontan și va găsi mai ușor soluții în rezolvarea problemelor- Activitățile desfăsurate în cadrul unui curs de artă dramatică îi pot ajuta pe copii să devină mai inventivi, să găsească rapid o soluție pentru a ieși dintr-o anumită situație.
• Copilul se va integra mai ușor într-un grup- Datorită cursurilor de teatru va învăța ce înseamnă să faci parte dintr-un grup și cum să relaționeze mai ușor cu membrii acestuia.
• Își va dezvolta imaginația- Cea mai mare parte a activităților de la un astfel de curs presupune imaginarea diferitelor aspecte.

Copii la curs de arta dramatica

4. Cursuri de limbi străine

Dacă observi că al tău micuț este interesat de limba străină pe care o studiază la grădiniță/la școală sau dacă pur și simplu vine la tine adesea și te întreabă ce înseamnă anumite cuvinte de la jocurile de pe calculator sau din cântece, înseamnă că poți să-l înscrii cu încredere la un curs de limbi străine.
Există o mulțime de cluburi și de centre educaționale la care poți apela, inclusiv pentru copiii mai mici (de la 2 ani-2 ani și jumătate în sus). Aceștia din urmă pot veni în contact cu o limbă străină prin intermediul jocurilor, muzicii sau dansurilor, ceea ce le poate asigura asimilarea de noi cunoștințe în cel mai agreabil mod posibil.
Indiferent de vârsta copilului, studiul unei limbi străine face parte dintre activitățile extracurriculare spre care merită să-ți îndrepți copilului deoarece îl poate ajuta:
• Să devină mai comunicativ
• Să-și dezvolte vocabularul, atât în limba maternă, cât și în limba străină studiată
• Să-și îmbunătățească atenția și capacitatea de concentrare
• Să devină mai dornic să știe cât mai multe despre cultura altei țări
• Să aibă mai multă încredere în sine (pe măsură ce face progrese)
• Să dețină cunoștințe ce îi vor fi utile oricând.

Una dintre cele mai cunoscute activitati extracurriculare:participarea la un curs de limbi straine

Citește și: Cand si cum trebuie sa inceapa copilul sa invete o limba straina

5. Baletul

Este foarte posibil să ai acasă o micuță „balerină”, care face toată ziua pași de dans. În acest caz, nu mai sta pe gânduri și mergeți să ia niște cursuri de balet.
Specialiștii recomandă, având în vedere fragilitatea mușchilor și oaselor celor mici, ca baletul să fie început după vârsta de 3 ani și jumătate.
Iată motivele pentru care acest sport, care este mai mult o artă, poate fi o activitate extracurriculară ce nu trebuie să fie neglijată:
• Baletul, ca orice formă de dans, presupune o activitate fizică intensă. De aceea, va contribui la creșterea tonusului muscular, la îmbunătățirea mobilității, la dobândirea unei bune coordonări a mișcărilor, la creșterea rezistenței fizice în genere.
• Poate fi benefic pentru starea emoțională și mentală a copilului- Antrenamentele de balet contribuie la creșterea stimei de sine, la încrederea în forțele proprii. Cu atât copilul se familiarizează cu noi mișcări, cu atât se va simți mai bine în propria piele.
• Baletul este deosebit de folositor în dezvoltarea cognitivă de ansamblu a copilului- Mai exact, stimulează memoria, atenția, capacitatea de concentrare.

Fetite la balet

6. Sporturile de echipă

Indiferent de ceea ce vom alege, un sport de echipă va fi întotdeauna o activitate folositoare pentru copilul nostru.
În primul rând, cel ce practică un astfel de sport va învăța să fie mai comunicativ, să colaboreze cu ceilalți în vederea atingerii unui scop, să-i înțeleagă și să-i accepte. Practic, un sport de echipă va stimula dezvoltarea empatiei copilului.
În al doilea rând, a face parte dintr-o echipă presupune să înveți să fii responsabil și perseverent, să fii gata să faci tot ce poți pentru binele echipei tale.
De asemenea, să practici un sport de echipă presupune să te familiarizezi cu rezolvarea problemelor, cu găsirea soluțiilor sub presiunea timpului și a regulilor.
Nu în ultimul rând, un copil implicat într-un sport de echipă poate învăța să-și asume rolul de lider, coordonând activitatea de ansamblu a echipei, luând tot felul de decizii.

Copii ce practica baschetul

Citește și: Top 4 sporturi ideale pentru copilul tau

7. Cursuri de gătit

Probabil că nu te-ai gândit până acum cât de mult poate avea de câștigat copilul tău dacă îl vei înscrie la niște cursuri de gătit. Nu numai că se va putea familiariza cu obiceiuri sănătoase legate de prepararea și consumul alimentelor, dar se va mai bucura de următoarele avantaje:
• Lecțiile de gătit îl vor familiariza pe copil cu noțiuni matematice de bază, legate de numărat, cântărit, măsurat, estimat.
• Copilul va învăța să descrie secvențele unui proces, să explice evenimente într-o ordine logică (prin participarea la realizarea unui preparat, prin respectarea unei rețete)
• Se va obișnui să respecte instrucțiuni și să fie receptiv la primirea acestora
• Va învăța să fie ordonat și să respecte reguli de igienă
Va dobândi mai multă încredere în sine
• Va învăța să fie mai răbdător și perseverent
• Va putea deveni mai creativ și dornic să experimenteze

Copii la cursuri de gatit

 8. Olăritul

Chiar dacă nu este foarte cunoscut, și olăritul este o activitate extracurriculară pe care o putem lua în calcul pentru copilul nostru. La ea pot participa inclusiv cei mai mici (de la 3 ani în sus), ajutându-i să aibă parte de experiențe senzoriale inedite.
De altfel, olăritul poate avea un rol important în dezvoltarea senzorială a copilului, familiarizându-l cu textura diferită a lutului, cu nuanțe și culori diferite, cu posibilitatea de a modela și de a atinge.
Dacă va merge la un atelier de olărit, copilul va avea ocazia să înțeleagă cât de ușor putem interveni asupra lumii din jur, cum putem transforma formele și crea altele noi. Astfel, își va putea dezvolta și imaginația.
În același timp, micuțul își poate îmbogăți vocabularul, învățând noi cuvinte, legate de acțiunile și materialele folosite în timpul lucrului cu argila.
Cei care practică olăritul au șansa  să-și dezvolte motricitatea fină, dar și să devină mai răbdători și perseverenți (până când vor obține forma dorită).

 Olaritul ca activitate extracurriculara

9. Pictura cu degețele („fingerpainting”)Copil pictand cu degetelele

Este o activitate extracurriculară la care poate fi înscris chiar și un „pitic" (de la 2 ani în sus), oferind o serie de experiențe benefice. Printre ele pot fi enumerate:
• Stimularea dezvoltării senzoriale
• Stimularea creativității
• Îmbunătățirea motricității fine
• Eliberarea de anumite emoții negative
• Familiarizarea cu tot felul de forme
• Îmbogățirea vocabularului,
prin învățarea unor cuvinte noi legate, de exemplu, de consistență („moale”, „lipicios” etc.)

10. Activități de grădinărit

Este o activitate inedită, numai bună pentru copiii de toate vârstele.
Practicat la grădiniță, la școală sau la un club, grădinăritul le poate fi de folos copiilor din următoarele puncte de vedere:
• Se vor familiariza cu ceea ce înseamnă un proces de evoluție, vor învăța să respecte mediul înconjurător
• Vor învăța mai multe despre ce presupune o alimentație sănătoasă
• Vor înțelege mai ușor relația cauza-efect (de exemplu, plantele mor fără apă)
• Îngrijirea unei grădini îi va învăța să devină mai răbdători și mai responsabili
• Vor avea șansa să acumuleze noi cunoștințe (de pildă, despre tipuri de plante, despre starea vremii, despre îngrijirea plantelor etc.)
• Vor fi implicați într-o activitate fizică
• Vor putea deveni mai îndemânatici

Copil ce se ocupa cu gradinaritul

Voi spre ce activități extracurriculare v-ați îndreptat deja/vă veți îndrepta în viitor?

Citește și: 12 Jocuri de gradinarit pentru tine si copilul tau

Surse:
www.betterhealth.vic.gov.au; www.chaimommas.com; www.everydaylife.globalpost.com; www.funwithmama.com; www.hubpages.com;www.akesidepottery.com; www.livestrong.com;www.motherhood.modernmom.com; www.muddybootspreschool.com.au;www.schoolatoz.nsw.edu.au;www.sheknows.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Activităţi de interior pentru copii, pentru perioada izolării
  Activităţi de interior pentru copii, pentru perioada izolării

  Nu este întotdeauna uşor să găseşti sau să inventezi activităţi de interior pentru copilul sau copiii tăi, mai ales în aceste zile în care trebuie să ne petrecem...

  Top 30 cele mai frumoase citate despre copii
  Top 30 cele mai frumoase citate despre copii

  Copilul și copilăria în genere i-au fascinat pe gânditori încă din cele mai vechi timpuri. Ulterior, datorită evoluțiilor înregistrate în planul...

  TOP 10 cei mai frumoși copii din 2020
  TOP 10 cei mai frumoși copii din 2020

  Cei mai frumoşi copii din 2020 pot fi admiraţi datorită rețelelor de socializare, precum Instagram. Specialiştii în antropologie digitală vorbesc despre o tendinţă tot mai...

  Top 10 cei mai bogați copii din lume. 3 dintre ei au făcut milioanele prin propriile forțe
  Top 10 cei mai bogați copii din lume. 3 dintre ei au făcut milioanele prin propriile forțe

  Fie că fac parte din familii regale, fie că sunt copiii unor staruri faimoase sau au reușit să se remarce în universul online și să câștige treptat bani, cei mai bogați...

  12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul
  12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

  Pentru cei mai mulți dintre noi, vacanța de vară nu ar avea parcă același farmec dacă nu am petrece și câteva zile la malul mării. De altfel, cei mici sunt oricând...

  KINOdiseea - Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr (open air) aduce 7 filme și activități pentru copii până pe 12 septembrie
  KINOdiseea - Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr (open air) aduce 7 filme și activități pentru copii până pe 12 septembrie

  După primele 5 zile în care spectatorii au ocupat toate locurile la proiecțiile de film și atelierele din cadrul KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul...

  Ziua Cărților pentru Copii la Editura DPH: Top cărți care contribuie la dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor
  Ziua Cărților pentru Copii la Editura DPH: Top cărți care contribuie la dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor

  Numeroase studii arată că expunerea copiilor la cărți încă din primele luni de viață contribuie la dezvoltarea lor cognitivă, dar și emoțională. Unul dintre factorii...

  De Crăciun, cadouri pentru minte de la Editura DPH: top cele mai iubite cărți și jocuri pentru copii
  De Crăciun, cadouri pentru minte de la Editura DPH: top cele mai iubite cărți și jocuri pentru copii

  Editura Didactica Publishing House, editură al cărui portofoliu este orientat către cărți și activități educative, a adăugat în colecția de Crăciun peste 30 de titluri...

  © 2022 Qbebe