Cand si cum trebuie sa inceapa copilul sa invete o limba straina

Alexandra Negreanu

Invatarea unei limbi straine de la o varsta frageda ofera copiilor oportunitati deosebite in dezvoltarea cognitiva si imbunatatirea abilitatilor, precum si o sensibilitate mai mare pentru alte culturi, credinte si obiceiuri. De asemenea, intr-o economie globalizata, este din ce in ce mai imperativa necesitatea de a cunoaste o a doua limba straina pentru succesul in cariera. Insa care este varsta potrivita de la care un copil poate asimila cel mai usor tainele unei limbi straine?

Specialistul Stefania Filip, Master Francizor Helen Doron Romania ii sfatuieste  pe parinti despre alegerea momentului potrivit pentru ca cel mic sa inceapa sa invete o limba, dar ne spune si care este metoda de predare indicata in functie de dezvoltarea individuala a copilului si ritmul sau propriu de invatare.

Varsta potrivita pentru ca un copil sa inceapa sa studieze o limba straina

Qbebe: De la ce varsta poate copilul sa inceapa sa studieze o limba straina?

Specialist Stefania Filip: La Helen Doron, recomandam inceperea studierii limbii engleze de la varste cat mai fragede (avem cursuri si pentru copii de cateva luni). Prin metoda specifica pe care o folosim, bazata pe joc, muzica, ritm si rima, limba engleza se invata ca o limba materna, copilul intelegand mult mai usor sensul cuvintelor.

 

De-a lungul timpului s-au derulat mai multe cercetari care au demonstrat ca in primii ani de viata creierul copilului are un numar mult mai mare de sinapse care, daca nu sunt folosite in timp util, se pierd. Prin invatarea unei limbi straine inca din primii ani de viata, este valorificata capacitatea creierului de a acumula informatii in acest domeniu.

Aceasta se numeste "fereastra de oportunitate". Se considera ca in cazul invatarii limbilor straine "fereastra de oportunitate" se inchide in jurul varstei de 7 ani, ceea ce inseamna ca pe masura ce crestem invatarea este din ce in ce mai putin "naturala" si facila.

Pentru ca au existat controverse in legatura cu varsta la care copiii pot incepe invatarea unei limbi straine, in ultimii ani s-au realizat cercetari care sa ofere un raspuns documentat acestei dileme.  Prestigioasa publicatie americana New York Times a publicat recent un articol pe aceasta tema. Cu ajutorul rezultatelor obtinute de mai multe echipe de cercetare se demonstreaza ca acei copii care sunt expusi de mici la 2 limbi straine sunt mai inteligenti si se adapteaza mult mai bine conditiilor exterioare.

Sfaturi pentru  ca un copil sa asimileze mai  usor o limba straina

Qbebe: Care sunt metodele prin care copiii pot asimila mai usor cuvinte si notiuni intr-o limba straina?

 
 

Specialist Stefania Filip: Asimilarea notiunilor se face prin invatarea lor in acelasi mod in care invatam si limba materna. Astfel, copiii invata sa gandeasca direct in limba respectiva si nu sa traduca dintr-o limba in alta. Metoda recomandata de noi stimuleaza creativitatea copiilor prin joc. O metoda de predare care are in centru jocul si activitatile distractive si ii stimuleaza pe copii sa fie creativi, revolutionand astfel modul in care pana acum o limba straina era predata celor mici.

Qbebe: Dupa cat timp de studiu poti spune ca un copil stie sa vorbeasca  o limba straina?

Specialist Stefania Filip: Acest lucru poate fi estimat in functie de perioada care s-a scurs intre momentul primelor silabisiri si cel al exprimarii fluente in limba materna. La fel si pentru limba straina, daca metoda este aplicata corect, iar parintele sustine cu entuziasm recomandarile profesorului durata ar trebui sa fie similara.

Qbebe: Cum pot parintii sa isi motiveze copiii sa invete limba respectiva?

Specialist Stefania Filip: La Helen Doron, avem materiale pe care le oferim copiilor pentru a exersa acasa si le recomandam parintilor sa ii sustina in aceste activitati, intrand si ei in joc. Aceasta este o modalitate prin care cei mici sunt motivati sa invete si nu percep procesul de invatare ca pe ceva impus. Il percep ca pe un joc si asta ii stimuleaza sa fie creativi si sa asimileze cat mai mult.

Qbebe: Invatarea a doua limbi straine poate induce copilul in eroare si poate crea confuzii?

Specialist Stefania Filip: Depinde foarte mult de modalitatile de predare folosite pentru invatarea celor 2 limbi. Daca totul se face intr-un cadru organizat si adaptat la varsta copilului, exista sanse mici de aparitie a confuziilor.

Qbebe: Pentru asimilarea unei limbi straine se pune accent mai mult pe conversatie si comunicare sau pe reguli gramaticale si scriere?

Specialist Stefania Filip: Atunci cand invatam limba materna, mama nu ne explica reguli gramaticale ci ne vorbeste corect, iar noi preluam implicit regulile din modul ei de a vorbi. Spuneam mai devreme ca la Helen Doron nu traducem, ci gandim direct in limba engleza. Desigur, regulile de scriere si citire in limba engleza, cat si cele gramaticale sunt sumarizate si exersate suplimentar cu copiii care au invatat deja sa scrie si sa citeasca in limba materna, mai ales daca ei au inceput studierea limbii engleze cu Helen Doron la varsta scolara. Astfel, ei sunt pregatiti si pentru testarile de limba internationale.

Qbebe: Ce ii sfatuiti pe parintii care doresc sa isi inscrie copiii la cursuri de limbi  straine?

Specialist Stefania Filip: Atunci cand se ia hotararea inscrierii copilului la cursuri de limbi straine este important sa se stie care este metoda prin care se face predarea. Recomandam parintilor sa se asigure ca se stimuleaza inteligenta si creativitatea copilului si ca cel mic nu doar sta si asimileaza informatii.

De asemenea, parintii trebuie sa se informeze cine este profesorul si care sunt pregatirea si materialele de care dispune. Trebuie sa afle daca centrul educational unde se inscrie copilul ii poate oferi cursuri de continuitate, pana la deprinderea deplina a cunostintelor in limba straina aleasa si daca exista materiale personalizate cu care copilul sa poata lucra atat in centrul educational, cat si acasa. Fiecare parinte trebuie sa fie constient de experienta si de rezultatele metodei alese, cat si de motivatia pe care o primeste copilul de cate ori  merge la cursurile de predare a limbii respective.

Tu ce limba straina ai ales pentru copilul tau si de la ce varsta?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata
  Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata

  Aceasta intrebare este pe buzele multor parinti. Se pare ca raspunsul vine din partea unui tatic, care a postat pe contul sau de Reddit acest "sfat vital".

  Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează
  Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează

  Până acum poate credeai faptul că hărțile pot avea legătură numai cu geografia. De fapt, află că există o așa-numită limbă geografică. Dar care poate fi legătura dintre...

  7 adevăruri despre carne pe care nutriționiștii vor să le știi înainte să înceapă sărbătorile
  7 adevăruri despre carne pe care nutriționiștii vor să le știi înainte să înceapă sărbătorile

  Carnea este unul dintre cele mai versatile alimente și de aceea este prezentă adesea în meniul de fiecare zi. Cu atât mai mult de sărbători, când vrei să le oferi...

  O străină s-a apropiat de mine și mi-a spus că bebelușul din burta mea este nepotul ei
  O străină s-a apropiat de mine și mi-a spus că bebelușul din burta mea este nepotul ei

  Când te aștepți mai puțin, în viața ta pot surveni situații care te iau prin surprindere și te aduc în stare de șoc. Prin așa ceva a trecut o tânără...

  11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
  11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

  Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

  Primul stat în care s-a interzis prin lege ca școala să înceapă prea devreme
  Primul stat în care s-a interzis prin lege ca școala să înceapă prea devreme

  Pentru prima dată s-a dat o lege în favoarea somnului elevilor - școlile nu vor mai avea voie să înceapă orele mai devreme de 8 dimineața, pentru ca elevii să se poată...

  Ce, cum, unde, când și cum trebuie să mâncăm în vacanță pentru a evita problemele digestive
  Ce, cum, unde, când și cum trebuie să mâncăm în vacanță pentru a evita problemele digestive

  Pentru mulți dintre noi, vacanțele sunt sinonime cu tulburările digestive. Temperaturile ridicate specifice verii, schimbarea mediului, prepararea alimentelor în condiții...

  Cel mic se concentrează greu? Uite cum îl ajuți să învețe mai repede
  Cel mic se concentrează greu? Uite cum îl ajuți să învețe mai repede

  Copilului tău îi este greu să se concentreze? Lipsa atenției și agitația sunt fenomene des întâlnite în rândul copiilor, mai ales în această...

  © 2022 Qbebe