Top 4 sporturi ideale pentru copilul tau

Top 4 sporturi ideale pentru copilul tau

Iuliana Moraru

Intotdeauna ai spus ca atunci cand vei avea un copil, va fi o prioritate pentru tine sa il inveti sa iubeasca sportul. Activitatea fizica inceputa de timpuriu este extrem de benefica pentru cel mic, creste capacitatea lui de memorare, ii stimuleaza abilitatile de comunicare, ii consolideaza scheletul, previne aparitia obezitatii si ii dezvolta valori precum disciplina, concentrarea sau rabdarea.

Acum, cand copilul este deja destul de maricel, te gandesti frecvent care este sportul ideal pentru el? Sunt sigura ca da.
Inainte de a-l inscrie in cadrul vreunui club sportiv, trebuie sa analizezi cu atentie personalitatea piticului si nivelul lui de dezvoltare fizica pentru a avea siguranta ca sportul ales se muleaza perfect stilului sau.

Care este varsta ideala pentru ca cel mic sa inceapa sa practice un sport?

Este adevarat ca inca de mici, copiii stiu sa arunce si sa fuga, insa o problema apare in momentul in care trebuie sa isi si coordoneze aceste doua miscari. Deci, daca alegi sa iti inscrii copilul la un club sportiv inca de la varsta de aproximativ 4-5 ani, asigura-te ca alegi o echipa in care sunt subliniate aptitudinile de baza ale copilului si ca antrenamentul pune accent in primul rand pe amuzament si nu pe competitie.

Incepand cu varsta de 6-7 ani, copilul incepe sa capete aptitudini fizice dar si un nivel mai crescut al atentiei, necesare pentru a asculta indicatiile antrenorilor dar si pentru a invata regulile de joc, intr-un cuvant este capabil sa practice un sport la nivel competitional.
 

Top 4 sporturi recomandate de specialisti

1. Inot

Daca prichindelul tau da dovada de ambitie si rabdare in toate activitatile pe care le intreprinde, atunci inotul reprezinta, cu siguranta, sportul ideal pentru el. Natatia il va ajuta sa devina mai rezistent, ii va dezvolta flexibilitatea si el va creste armonios.

Vei fi extrem de incantata cand vei vedea ca dupa cateva ore de inot, copilul va avea mare pofta de mancare, dar si un somn foarte odihnitor si linistit.

Cand poate incepe copilul tau sa practice inotul?

Inca din primele zile de viata... il poti lasa pe micut sa se balaceasca in cadita cu apa sub stricta ta supraveghere, insa. Dupa varsta de 4 luni, poti merge cu copilul la piscina, iar dupa 1 an, va incepe deja sa se familiarizeze cu tehnicile de inot.

Cum influenteaza inotul dezvoltarea copilului tau?

- ajuta la dezvoltarea flexibilitatii, a echilibrului si a coordonarii miscarilor celui mic
- imbunatateste rezistenta fizica a copilului
- va determina functionarea perfecta a aparatului cardio-respirator al micutului
- copilul isi va dezvolta calitati precum viteza, indemanarea, rezistenta si forta
- sporeste capacitatea de concentrare a copilului
- dezvolta inteligenta emotionala
- insufla copilului incredere in sine, acesta devenind in timp independent
- determina cresterea armonioasa a prichindelului

- poate fi practicat cu usurinta si de catre copiii care nu sunt foarte incantati de ideea de miscare - tonifica muschii, inima si plamanii celui mic
- dezvolta viteaza de reactie a copilului
- duce in timp la o anumita eleganta in miscari
- stimuleaza pofta de mancare si il ajuta pe cel mic sa aiba un somn odihnitor

Exista si situatii in care inotul nu este recomandat

In cazul in care copilul tau are probleme de vedere, sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale sau ale umerilor, nu iti recomand sa il indrumi spre un astfel de sport.

De asemenea, inainte de a face o alegere, trebuie sa te documentezi si in legatura cu modul in care se va dezvolta copilul in urma practicarii intense si regulate a acestui sport. Astfel, in timp copilul va dezvolta un spate larg si va avea solduri inguste.

Echipament deloc costisitor

Pentru ca cel mic sa se simta in largul lui in timpul orelor de inot, are nevoie de un minim de echipament, mai exact: un costum de baie, casca, ochelari de protectie, dopuri pentru urechi.

O atentie deosebita trebuie sa acorzi ochelarilor deorece acestia trebuie sa fie foarte flexibili, preferabil din silicon, cu protectie UV si cu lentile din sticla tratate impotriva aburirii.

 

2. Dans sportiv

Dansul reprezinta sportul ideal pentru baietelul sau fetita ta, daca ii place sa isi miste corpul in ritmul muzicii, fie ea clasica sau moderna. Este unul dintre cele mai complexe sporturi si poate fi practicat atat la nivel social, de hobby si intretinere, cat si la nivel de performanta. Vei vedea ca numai dupa cateva sedinte, copilul tau va incepe sa prinda eleganta in miscari, sa isi imbunatateasca pozitia spatelui, sa aiba o postura de invidiat.

Cand poate incepe copilul tau sa practice dansul sportiv?

Psihologii sustin ca este foarte bine ca prichindelul tau sa practice dansul sportiv de la o varsta cat mai frageda deoarece, in acest fel, isi va imbunatati modul de relationare pentru ca interactioneaza si comunica in mod constant cu copii de aceeasi varsta.In cadrul unui club de dans sportiv, insa, exista grupe specializate pe anumite categorii de varsta. Pentru a le fi mai usor sa lucreze cu micutii, de regula, instructorii impun un minim de varsta de 6 ani.
 

Cum influenteaza dansul sportiv dezvoltarea copilului tau?

- creste rezistenta fizica a copilului
- creste imunitatea, deci vei avea un prichindel mai sanatos
- determina tonifierea musculaturii, lucrand toate grupele de muschi ale copilului, cu precadere cele ale bratelor si ale picioarelor
- confera o postura demna de invidiat, modeland frumos si armonios corpul micutului
- imbunatateste coordonarea miscarilor
- dezvolta mobilitatea si flexibilitatea
- imbunatateste modul de relationare al copilului cu cei din jur
- dezvolta un comportament civilizat
- are efecte miraculoase asupra increderii in sine, starii de spirit si autocontrolului micutului

Exista si situatii in care dansul sportiv nu este recomandat

Din pacate, daca cel mic sufera de diverse afectiuni respiratorii sau ale coloanei vertebrale, ale oaselor, in general, atunci dansul nu este deloc benefic pentru corpul si organismul lui.

Echipament

Costurile practicarii acestui sport difera in functie de nivelul de performanta la care micutul tau isi doreste sa il practice.

Un mic dansator are intotdeauna nevoie si de un echipament care sa il ajute sa isi puna in valoare miscarile si talentul. Astfel, fetitele au nevoie de o rochita simpla si de o pereche de sandale pentru Latino, dar si de o pereche de pantofi pentru Standard. La baietei, lucrurile se complica putin, astfel, ei au nevoie de o pereche de pantaloni, de un boddy sau o camasa dar si de o pereche de pantofi pentru fiecare sectiune in parte.

 

3. Tenis

Practicarea tenisului presupune foarte multa atentie, concentrare si spirit competitiv. Daca recunosti toate aceste caracteristici ca facand parte din temperamentul copilului tau, atunci alegerea este ca si facuta...


Cand poate incepe copilul tau sa practice tenis?

5-7 ani. Aceasta este perioada ideala cand copilul ar trebui sa inceapa sa faca cunostinta cu acest sport deoarece in jurul acestei varste el isi dezvolta mobilitatea dar si bunul simt al obiectelor in miscare, deci, un instructor il poate modela mai usor.

Cum influenteaza tenisul dezvoltarea copilului tau?

- favorizeaza constructia osoasa a copilului
- permite o buna dezvoltare a inimii, plamanilor si a muschilor
- dezvolta buna coordonare a miscarilor, dar si eleganta acestora
- imbunatateste simtul tactic si solidaritatea

- dezvolta aptitudini precum viteza, forta, rezistenta, capacitatea de orientare in spatiu si timp, capacitatea de reactie sau de percepere a ritmului
- imbunatateste echilibrul celui mic
- dezvolta increderea in propria persoana si in propriile capacitati si abilitati ale piticului

Dezavantaj

Din cauza faptului ca in tenis, este intens folosit doar unul din brate, exista o mare probabilitate ca cel mic sa isi dezvolte mai puternic musculatura paravertebrala doar la bratul respectiv. Tocmai de aceea, tenisul este considerat a fi un sport "asimetric".

Exista si situatii in care tenisul nu este recomandat

Daca cel mic are diverse probleme cardiace ori afectiuni ale oaselor si ale musculaturii, tenisul nu pare a fi un sport care sa il ajute in dezvoltare.

Echipament

Este important sa stii ca tenisul este un sport destul de costisitor, echipamentul necesar practicarii lui putand fi achizitionat la preturi destul de ridicate. Astfel, lucrurile de baza de care are nevoie un mic jucator de tenis sunt: racheta, minge, incaltari comode, pantalonsai si un tricou pentru baieti, iar pentru fetite fustita si tricou, iar, dar este cazul, genunchiere si cotiere.

 

4. Volei

Pentru a practica acest sport, micutul tau are nevoie, in primul rand, de curajul de a se misca, de a sari si de a lovi mingea peste fileu. Te gandesti ca aceasta caracterizare se potriveste foarte bine cu temperamentul si comportamentul copilului tau? Daca da, iti recomand sa nu eziti in a-l indruma sa practice acest sport.

Cand poate incepe copilul tau sa practice volei?

Varsta ideala este de 7-8 ani deoarece in aceasta perioada cel mic stie deja ce inseamna sa lucreze in echipa, sa respecte reguli, avand, in acelasi timp, si calitatile fizice necesare suficient de bine dezvoltate astfel incat sa fie usor de slefuit de catre un antrenor.

Cum influenteaza voleiul dzvoltarea copilului tau?

- dezvolta agilitatea si vigilenta copilului
- imbunatateste coordonarea mana-ochi
- determina dezvoltarea vitezei de reactie
- creste capacitatea copilului de a se concentra

- tonifica musculatura, in special muschii picioarelor, ai bratelor si ai spatelui
- competitia ii va dezvolta spontaneitatea, creativitatea si indemnarea
- imbunatateste sistemul cardio-respirator al copilului
- duce la o crestere armonioasa a trupului celui mic
- fiind un joc de echipa, are si calitatea de a permite copilului sa lege relatii de prietenie cu diversi prichindei de varsta lui
- dezvolta notiuni precum intrajutorarea, solidaritatea si sociabilitatea
- fiind un sport cu extensie pe alungire, va duce la cresterea in inaltime a copilului

Exista si situatii in care voleiul nu este recomandat

Si de aceasta data, trebuie sa spun ca acest sport este nerecomandat copiilor care sufera de diverse afectiuni ale oaselor sau daca au probleme cardiace. De asemenea, daca observi ca cel mic nu are deloc coordonare mana-ochi, nu este cazul sa insisti, mai bine il orientezi spre un alt sport.

Echipament

Din acest punct de vedere, cerintele nu sunt foarte mari. Astfel, copilul va avea nevoie, in primul rand, de adidasi foarte comozi, dar si de pantaloni, scurti de preferinta, si de un tricou lejer.


 

Articolul urmator
11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 idei de mâncăruri ușoare de seară ideale pentru copii
    5 idei de mâncăruri ușoare de seară ideale pentru copii

    Vrei ca copilul tău să mănânce mai sănătos, dar ai rămas fără idei pentru cină? Află în acest articol de ce nutrienți are nevoie cel mic și descoperă câteva...

    9 locuri de campare cu cortul ideale pentru familie
    9 locuri de campare cu cortul ideale pentru familie

    Vacanța de vară este perioada ideală pentru a te rupe de ritmul trepidant al vieții de zi cu zi. Astfel, poți să te bucuri de mai mult timp petrecut în natură, alături de cei...

    Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?
    Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?

    Iubirea și siguranța, acestea sunt nevoile emoționale de bază ale unui copil. Și nu o spun eu, o spun toți experții în parenting. Însă lucrurile nu sunt atât de...

    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta
    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta

    Alături de grija permanentă pentru ca micuțul tău să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, îți dorești ca treptat să-l înveți lucruri care să-i permită...

    Copilul tău suferă de burnout? Ce este de făcut
    Copilul tău suferă de burnout? Ce este de făcut

    Mai mult de două treimi dintre părinți (70%) consideră că ai lor copii se confruntă cu un grad de epuizare mai mare decât ei. În urma unui sondaj recent, realizat în...

    Top 10 melodii românești cu care îmi "terorizez" copilul. Eu le spun Momma's Therapeutic Playlist
    Top 10 melodii românești cu care îmi "terorizez" copilul. Eu le spun Momma's Therapeutic Playlist

    ”Mami, azi ești bine dispusă, nu-i așa?”, mi-a spus ieri Anya exasperată în mașină când am luat-o de la școală. M-am uitat în oglinda retrovizoare...

    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

    Consolidarea relațiilor dintre părinți și copii necesită muncă și efort. Meseria de părinte este una dificilă, dar prin menținerea unei relații apropiate și a unei comunicări...

    Este OK să nu îți placă să te joci cu copilul tău
    Este OK să nu îți placă să te joci cu copilul tău

    Joaca este o activitate importantă pentru dezvoltarea socială, mentală și fizică a copiilor. Când se joacă alături de părinții lor, cei mici dobândesc noi abilități,...

    © 2024 Qbebe