Culinarby
Qbebe

Carne tocată: top 5 rețete pentru copii

Carnea tocată este foarte versatilă și ideală să pregătești din ea numeroase preparate pentru copilul tău. Indiferent de tipul de carne la care vei apela, va fi cel mai bine să achiziționezi una proaspătă, cât mai organică, pe care să o toci acasă. Alături de ea, alege ingrediente de calitate, savuroase, pe care să le pui în valoare în cadrul unor rețete precum sunt și cele prezentate în articolul de mai jos.

Carne tocată: top 5 rețete pentru copii
Timp preparare Timp preparare:
40-90 de minute
Familie Varsta:
2 - 4 ani
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Feluri de mancare, Carne tocata, Finger Food, La cuptor, Mancaruri cu carne, La foc, Mancaruri gustoase, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Carne, Mancaruri, Musaca, Pranz, Cina, Gustoase
Ingrediente Ingrediente principale:
carne tocata de diferite feluri, legume, oua, lactate, ulei, mirodenii

Chifteluțe pe băț

Este o rețetă simplă pe bază de carne tocată, care poate fi binevenită inclusiv la petrecerile copilului tău. Pentru a te asigura de prospețime, este preferabil să toci tu acasă carnea pe care o vei utiliza.Un alt plus al preparatului este că se va coace, nu se va prăji.

Ingrediente pentru cca. 25 de Chifteluțe pe băț

600 g mix de carne tocată (de exemplu, vițel plus mușchiuleț de porc, pui și curcan etc.)
1 ou mare
1/4 cană smântână
3/4 cană miez de pâine
1 legătură mărar/pătrunjel
1 căpățână de usturoi
1/8 linguriță mix de condimente (să nu fie prea sărate sau prea iuți)
sare și piper (după gust)
1/2 plic praf de copt
1 cană suc de roșii
1/2 lingură zahăr brun
2 linguri de apă
1 lingură-1 lingură și jumătate oțet de mere
ceapă verde (1 fir)
susan (pentru servire)
Timp de preparare: 40 de minute

Cum se prepară Chifteluțe pe băț

Pasul 1: Încinge cuptorul la 180 de grade
Pasul 2: Pune laolaltă smântâna și oul. Amestecă-le bine și adaugă și miezul de pâine. Vei continua să amesteci până când vei obține o pastă omogenă
Pasul 3: Vei spăla și vei toca usturoiul, verdeața și ceapa
Pasul 4: Peste mixul de carne tocată vei pune mirodeniile, ceapa, usturoiul, praful de copt, verdeața. Le vei amesteca într-un robot de bucătărie
Pasul 5: Vei turna peste ele și amestecul format din ou, smântână și miez de pâine și vei continua să mai lași robotul să le amestece pentru aproximativ 20-30 de secunde
Pasul 6: Îți vei umezi mâinile și vei forma chifteluțe, pe care le vei pune într-o tavă cu hârtie de copt. Le vei lăsa la cuptor cam 20 de minute
Pasul 7: Între timp, vei pregăti sosul: vei amesteca sosul de roșii, zahărul, oțetul, sarea, apa. Vei pune sosul la fiert cam 10 minute, până când se îngroașă
Pasul 8: Vei pune chifteluțele pe bețe de lemn/de plastic și le vei unge cu puțin sos. Poți pune peste ele și semințe de susan

Chiftelute pe bat

Burgeri

Fac parte dintre cele mai îndrăgite preparate din carne tocată și pot fi făcuți din orice tip de carne. Pentru a-i transforma într-un fel de mâncare sănătos și bogat în nutrienți valoroși pentru copil, nu-i asocia cu cartofi prăjiți sau cu orice alte garnituri ce presupun prăjirea. Cel mai bine ar fi să fie serviți alături de legume sau de sosuri preparate în casă, din ingrediente cât mai naturale.

Ingrediente pentru 4 Burgeri

400 g carne tocată de vită/de curcan/ de pui
1 legătură de verdeață
1 avocado
2 linguri maioneză light
4 foi mici de salată verde
4 chifle din făină integrală
sare și piper (după gust)
Timp de preparare: 40-45 de minute

Cum se prepară Burgerii

Pasul 1: Vei lua carnea tocată, vei pune în ea verdeața, alături de sare și piper
Pasul 2: Le vei amesteca bine și vei forma burgeri. Îi vei aplatiza bine
Pasul 3: Vei curăța avocado și îl vei felia
Pasul 4: Vei pune burgerii la rumenit (cam 4 minute pe fiecare parte)
Pasul 5: Vei lua burgerii de pe foc și după aceea vei tăia pe din două chiflele
Pasul 6: Vei unge partea inferioară a chiflelor cu câte puțină maioneză, după care vei așeza carnea, felii de avocado și salata.

Burgeri si legume

Musaca

Musacaua este un fel de mâncare popular în centrul și estul Europei încă din cele mai vechi timpuri. Originile sale sunt în Orientul Mijlociu, de unde rețeta a fost preluată și modificată de turci, pentru ca ulterior să ajungă și la popoarele din Peninsula Balcanică. Rețeta prezentată mai jos poate fi potrivită inclusiv pentru cei mici, întrucât conține și piure de cartofi.

Ingrediente pentru 6 porții de Musaca

600 g carne de vită tocată (de vită/ de pui/ de curcan)
1 ceapă
2 căței de usturoi
2 roșii
1 ou
2 linguri pastă de roșii
2 linguri de pesmet
1 vârf de scorțișoară
1 vârf de cuișoare
600 g cartofi albi
3/4 cană parmezan ras
1/4 cană ulei de măsline
2 vinete mici/ 2 dovlecei
1/3 cană lapte
sare (după gust)
Timp de preparare: 1 oră și 35 de minute

Cum se prepară Musacaua

Pasul 1: Se toacă mărunt legumele (în afară de cartofi, vinete/dovlecei) și vei încinge cuptorul la 220 de grade
Pasul 2: Dacă vei folosi vinetele, acestea se vor curăța, se vor tăia rondele și se vor da cu sare. Vor fi lăsate la scurs pentru aproximativ 15 minute. Dacă vei folosi dovlecei, pur și simplu îi vei curăța și îi vei tăia feliuțe
Pasul 3: Vei pune feliile de vânătă/ de dovlecel înt-o tavă, în care este hârtie de copt. Le vei așeza acolo, turnând peste ele uleiul de măsline. Le vei lăsa la cuptor până când se vor rumeni ușor, vei da cuptorul mai încet (la 200 de grade) și le vei lăsa apoi la răcit
Pasul 4: Vei curăța cartofii și îi vei pune la fiert. După ce îi vei scurge, îi vei face piure, alături de lapte și de gălbenușul de ou. Vei pune peste piure și 1/2 cană de parmezan și vei continua să amesteci
Pasul 5: Vei pune carnea tocată într-o cratiță, ca să se rumenească. Bei pune alături de ea ceapa, usturoiul, mirodeniile. Vei lăsa la gătit până când legume se vor înmuia
Pasul 6: Vei turna peste carne, ceapă și usturoi și pasta de roșii și roșiile proaspete, tocate. Vei mai lăsa la gătit cam 10 minute. Vei adăuga apoi vinetele/dovleceii
Pasul 7: Vei pune amestecul de carne și de legume într-un vas termorezistent. Vei așeza deasupra piureul. Peste piure vei pune restul de parmezan și pesmetul. Vei mai lăsa la cuptor pentru aproximativ 30 de minute

Musaca cu piure de cartofi

Tocăniță mărunțită, fără sos

Avantajul unei astfel de tocănițe este că poate fi pregătită din diferite tipuri de carne. În funcție de vârta pe care o are copilul, poți să alegi, de exemplu, carne de vițel (este mai fragedă) sau de pui. Pentru a fi sigură că îi vei oferi un preparat sănătos și gustos, optează pentru următorul demers: vei toca tu carnea acasă. În plus, rețeta permite să te folosești de cartofi sau de dovlecei.

Ingrediente pentru 7-8 porții de Tocăniță mărunțită, fără sos

800 g carne tocată (de pui sau de vițel)
5-6 cartofi
1/2 de ceapă mare
2 căței de usturoi
1 legătură verdeață (pătrunjel sau mărar)
sare, piper
1 vârf de pudră de paprika (să nu fie prea iute)
Timp de preparare: 45-50 de minute

Cum se prepară Tocănița mărunțită, fără sos

Pasul 1: Cartofii vor fi tăiați sferturi și puși la fiert cam 15 minute, dar fără să fie făcuți complet
Pasul 2: Ceapa și usturoiul vor fi tocate mărunt, la fel și verdeața
Pasul 3: Toate acestea vor fi amestecate cu carnea tocată
Pasul 4: Cartofii vor fi și ei mărunțiți, cam la aceeași dimensiune cu carnea
Pasul 5: Carnea și cartofii vor fi amestecați și peste ele vor fi puse mirodeniile
Pasul 6: Mixul de carne și de cartofi vor fi puse într-o tigaie mare și vor fi lăsate la foc mediu cam 15 minute, până când carnea se rumenește ușor
Pasul 2: Vei întoarce cu o spatulă amestecul și pe cealaltă parte, ca să se rumenească și cartofii

Preparat cu carne tocata si cartofi

Lasagna

Face parte dintre felurile de mâncare preferate atât de către noi, cei mari, cât și de către cei mici. Poate fi gătită cu orice fel de carne, fiind consistentă și potrivită atât pentru masa de prânz, cât și pentru cină. Pentru a economisi timp, sosul pentru lasagna va fi preparat în avans.

Ingrediente pentru 7-8 porții de Lasagna

700 g mix de carne tocată (mușchiuleț de porc și vițel)
1 cutie de lasagna (cam 16-18 bucăți de lasagna)
400 g brânză mozzarella (feliată)
450 g brânză ricotta
150 g parmezan ras
2 linguri ulei de măsline
1 ceapă de mărime medie
2 căței de usturoi
1/2 linguriță pătrunjel uscat
500 g roșii decojite și mărunțite (din conservă)
350 g pastă de roșii
1 linguriță de busuioc uscat
2 lingurițe de oregano
2 linguri zahăr
sare și piper (după gust)
Timp de preparare (fără prepararea sosului, doar cât durează asamblarea preparatului): 1 oră și 30 de minute

Cum se prepară Sosul pentru Lasagna

Pasul 1: Vei toca și ceapa și usturoiul
Pasul 2: Vei pune la încins uleiul de măsline și vei adăuga peste el ceapa și usturoiul. Pe măsură ce acestea se înmoaie, vei adăuga și pătrunjel uscat. Le vei lăsa la gătit până când legumele vor începe să se caramelizeze (cam 7-8 minute)
Pasul 3: Vei pune și mixul de carne de tocată (peste care s-a pus sare și piper) alături de ceapă și usturoi și le vei lăsa pe foc până când carnea devine maronie
Pasul 4: Roșiile și pasta de tomate, alături de toate mirodeniile, vor fi puse laolaltă cu carnea, cu ceapa și cu usturoiul. Sosul va fi lăsat să fiarbă încet, până când carnea se va înmuia și se va rumeni ușor
Cum se va asambla Lasagna
Pasul 1: Vei fierbe foile de lasagna conform instrucțiunilor de pe ambalaj
Pasul 2: Vei pregăti un vas termorezistent și pe fundul său vei pune un prim strat de sos de carne și de roșii. Peste el vei pune, mai întâi, 3 foi de lasagna. Le vei unge cu brânză ricotta, apoi vei pune peste ele din sosul cu carne, vei continua cu mozzarella
Pasul 3: Vei repeta acest procedeu până când vei folosi toate foile de lasagna și tot sosul de carne. După ce vei ajunge la ultimul strat, vei turna peste lasagna și parmezanul
Pasul 4: Vei acoperi lasagna cu folie de aluminiu și o vei lăsa la cuptor cam 45-50 de minute. Pentru a se rumeni frumos, se recomandă să îndepărtezi folia de aluminiu după primele 10 minute de coacere.

Bucata de Lasagna

Surse:
www.thespruceeats.com

 

Cartofi: top 6 rețete pentru copii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (3)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 5 rețete cu carne de struț pentru copii
    Top 5 rețete cu carne de struț pentru copii

    În ultimii ani, pe măsură ce carnea de struț a pătruns tot mai mult și pe piața românească, a crescut și interesul pentru preparatele pe baza ei. Mai mult, în urma...

    Top 5 rețete cu carne de rață pentru copii
    Top 5 rețete cu carne de rață pentru copii

    Carnea de rață poate fi și ea inclusă în dieta unui copil, întrucât este bogată în proteine, dar și în zinc, seleniu, vitaminele B5 și B12. Pentru cele...

    Top 5 rețete cu carne de prepeliță pentru copii
    Top 5 rețete cu carne de prepeliță pentru copii

    Carnea de prepeliță este cea mai săracă în colesterol după cea de struț, dar mai are și alte calități valoroase: este plină de proteine, minerale și este ușor de digerat....

    Carne falsificată din carcasă de vită și carne alterată pe farfuriile românilor
    Carne falsificată din carcasă de vită și carne alterată pe farfuriile românilor

    Carnea se înscrie cu succes în topul alimentelor preferate de români. Datorită conținutului bogat de proteine, aceasta aduce beneficii asupra țesuturilor și sistemului...

    Top 10 rețete neconvenționale pentru o masă de sărbători sănătoasă și gustoasă
    Top 10 rețete neconvenționale pentru o masă de sărbători sănătoasă și gustoasă

    Preparatele servite la masa de sărbătoare nu trebuie să fie doar consistente, ci și gustoase și sănătoase. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi câteva...

    De ce să nu mai mănânci carne de pui. Ultimele cercetări sunt îngrijorătoare
    De ce să nu mai mănânci carne de pui. Ultimele cercetări sunt îngrijorătoare

    Preferi carnea albă, de pui, în locul celei roșii? Te gândești că este mai sănătoasă pentru tine și o poți consuma în voie? Un nou studiu atestă contrariul - se...

    © 2019 Qbebe