Dovleacul plăcintar: beneficii și idei de rețete

Dovleacul plăcintar: beneficii și idei de rețete

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dovleacul este consumat din cele mai vechi timpuri, fiind cultivat pe teritoriul Americii Centrale de mii de ani. Ajunge în Europa datorită comerțului, pe parcursul secolului al XVI-lea, devenind din ce în ce mai căutat. Printre cele mai apreciate soiuri de dovleac se regăsește și cel plăcintar. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi nu numai efectele pozitive pe care le are pentru sănătate acest tip de dovleac, ci și câteva idei de preparate, dulci și sărate, care îi pun în valoare textura și gustul speciale.

Cum arată dovleacul plăcintar

Dovleacul plăcintar se distinge de celelalte soiuri de dovleac atât prin culoare, cât și prin formă. În ceea ce privește forma, aceasta poate fi de chitară sau similară celei de pară. Coaja de dovleac plăcintar este în nuanțe de galben și, dacă este copt, pe suprafața acesteia ar trebui să fie puține dungi verzi. De asemenea, dovleacul plăcintar are multă pulpă, nu conține foarte multe semințe, iar acestea sunt concentrate în special în partea sa rotunjită. 

dovleac placintar intreg si taiat pe jumatate

În plus, pe lângă dovleacul plăcintar cu formă alungită, există și alt soi potrivit pentru a fi valorificat în diverse preparate. Astfel, este vorba despre dovleacul plăcintar cu formă rotundă și coajă verzuie sau gri deschis. Pulpa sa este consistentă, în nuanțe de portocaliu. Nici acest dovleac nu are multe semințe, iar greutatea sa variază, în general, între 6 și 10 kg. 

femeie in palton de stofa roz in carouri care tine in mana un dovleac mare

Beneficiile dovleacului plăcintar

În afară de faptul că are un conținut ridicat de apă (aprox. 87%), ajutându-ți corpul să se mențină hidratat, dovleacul plăcintar oferă și alte beneficii demne de luat în seamă, precum:

Susține imunitatea

La fel ca alte vegetale galbene și portocalii, dovleacul plăcintar este bogat în alfa-caroten și în beta-caroten, compuși care sunt convertiți de organism în vitamina A. Nu numai că aceasta stimulează activitatea celulelor sistemului imunitar, ajutând corpul să contracareze infecțiile, dar are și efect antiinflamator. 

În același timp, dovleacul plăcintar conține și altă vitamină responsabilă de funcționarea normală a sistemului imunitar: vitamina C.

Ajută la îmbunătățirea sănătății inimii

Carotenoizii din dovleacul plăcintar protejează inima întrucât reduc inflamațiile și ajută la reglarea nivelului tensiunii arteriale, scăzând riscul de hipertensiune. În plus, dovleacul este sursă de potasiu, un mineral esențial pentru prevenirea creșterii nivelului tensiunii arteriale și pentru relaxarea vaselor de sânge.

doctorita zambitoare care o asculta cu stetoscopul o femeie in fusta neagra

Îmbunătățește sănătatea ochilor

Pe lângă vitamina A, în dovleacul plăcintar se găsesc doi dintre cei mai importanți antioxidanți pentru o vedere sănătoasă:

  • Luteina: acționează precum un filtru de lumină, protejând țesutul ochilor de acțiunea nocivă a radiațiilor solare. În plus, contracarează radicalii liberi, diminuează stresul oxidativ și previne inflamațiile;
  • Zeaxantina: la fel ca luteina, asigură protecția în fața radiațiilor solare și păstrarea sănătății celulelor de la nivelul ochilor.

Sprijină funcționarea normală a sistemului digestiv

Fibrele din dovleacul plăcintar previn constipația și susțin creșterea numărului de bacterii „bune” la nivelul intestinelor. Datorită bacteriilor „bune”, se asigură o microfloră intestinală sănătoasă, binevenită pentru:

  • Sprijinirea descompunerii și absorbției nutrienților și a substanțelor din medicamente;
  • Descompunerea acizilor biliari după digestie;
  • Susținerea producerii unor nutrienți: de exemplu, la nivelul intestinelor sunt sintetizate vitamina K și vitaminele B solubile în apă, cum ar fi vitaminele B1, B2, B5 și B9.

Stimulează procesul de slăbire

Fiind un aliment cu conținut ridicat de fibre, dovleacul plăcintar reduce apetitul, te ajută să te simți sătulă mai mult timp după mese și să îți menții greutatea pe termen lung.

Potrivit unui studiu apărut în „Eating Behaviors”, femeile care beneficiază de o dietă pe bază de alimente cu conținut mare de fibre reușesc să slăbească mai ușor și își pot menține greutatea mai bine decât cele care au o dietă săracă în fibre. 

Are grijă de sănătatea pielii și a părului

Pe de o parte, consumul regulat de dovleac plăcintar îmbunătățește sănătatea pielii și a părului grație prezenței vitaminei A. Aceasta susține procesul de secreție a sebumului, binevenit pentru menținerea hidratării părului. Totodată, vitamina A are un rol semnificativ în păstrarea sănătății țesuturilor corpului, inclusiv a pielii.

Pe de altă parte, vitamina C susține formarea și păstrarea rezervelor de colagen, care conferă pielii elasticitate, volum și hidratare. În privința efectelor colagenului asupra părului, această proteină asigură hidratare pielii scalpului și contribuie la întărirea foliculilor de păr.

Semințe de dovleac: contraindicații și reguli de consum

Cum consumi dovleacul plăcintar

Există numeroase moduri în care poți consuma dovleac plăcintar, de exemplu copt, fiert, gătit la aburi, la tigaie, la grătar sau chiar proaspăt. Iată în ce preparate este inclus adesea:

  • Supă cremă;
  • Piure;
  • Sos pentru paste;
  • Risotto;
  • Brioșe;
  • Plăcinte;
  • Tarte sărate și dulci;
  • Soteuri de legume;
  • Chilli vegetarian/vegan;
  • Omletă cu cartofi;
  • Salate;
  • Rulade;
  • Umplutură pentru ravioli.

bucati de dovleac copt intr-un vas de sticla

Proprietățile dovleacului plăcintar

Faptul că dovleacul plăcintar este un aliment sănătos, cu numeroase efecte pozitive pentru sănătate, nu este deloc surprinzător, având în vedere că are proprietăți cum ar fi:

Este sursă de vitamine

Spre exemplu, în dovleacul plăcintar se găsesc cantități generoase de vitamina A: aprox. 200 g dovleac gătit furnizează mai mult de 400% din doza zilnică recomandată. În același timp, aceeași cantitate de dovleac oferă peste 50% din doza zilnică recomandată de vitamina C. În plus, dovleacul plăcintar conține vitaminele E, B6 și B9.

Conține minerale valoroase

În acest tip de dovleac se găsesc și minerale necesare pentru buna funcționare a organismului:

  • Magneziu: esențial pentru sănătatea mușchilor, a sistemului nervos, a oaselor și pentru reglarea ritmului cardiac;
  • Potasiu: vital pentru sănătatea inimii, a rinichilor și pentru menținerea masei musculare;
  • Mangan: alături de vitamina K, asigură procesele de coagulare a sângelui. De asemenea, manganul contribuie la diminuarea inflamațiilor, asigură sănătatea oaselor și ajută la crearea și la activarea unor enzime necesare pentru descompunerea și utilizarea unor substanțe importante pentru organism. Printre acestea din urmă se numără, de exemplu, aminoacizii, proteinele, carbohidrații, colesterolul și glucoza.

Oferă două tipuri de fibre

Dovleacul plăcintar conține:

  • Fibre solubile: se dizolvă în apă și în alte fluide, creând în organism o substanță cu textură de gel. Aceasta scade capacitatea corpului de a absorbi grăsimile, contribuind la scăderea nivelului colesterolului „rău”;
  • Fibre insolubile: nu se dizolvă în apă ori în alte fluide, ci le absorb pe acestea și se atașează de alte substanțe pentru a forma materiile fecale. De altfel, fibrele insolubile îmbunătățesc tranzitul intestinal și scad riscul de apariție a hemoroizilor și a diverticulilor. Aceștia din urmă reprezintă „punguțe” ce ies în afara peretelui colonului.

Este sărac în calorii

Consumul regulat de dovleac plăcintar te ajută să-ți menții silueta, în condițiile în care nu conține multe calorii. De pildă, la 205 g dovleac gătit se regăsesc aprox. 83 de calorii. Dintre acestea, în jur de 82,9% provin din carbohidrați, iar restul din proteine.

Are indice glicemic scăzut

Indicele glicemic se referă la capacitatea unui aliment de a crește glicemia în urma consumului a 100 g glucide din alimentul respectiv. Alimentele cu indice glicemic redus, așa cum este și dovleacul plăcintar, conțin carbohidrați ce se digeră lent și, de aceea, nu conduc la creșteri mari ale nivelului glicemiei. În acest context, consumul de dovleac plăcintar este recomandat inclusiv pentru persoanele cu diabet.

5 rețete cu dovleac plăcintar

Având o aromă agreabilă, dulceagă, cu note de nuci, dar și o textură densă, cremoasă, dovleacul plăcintar poate fi inclus atât în preparate sărate, cât și în diverse deserturi. Iată câteva sugestii de rețete:

Supă cremă

O poți prepara foarte ușor și, în plus, în mod cert îi va cuceri pe invitații la masă prin culoare, consistență și îmbinarea dintre dulceața dovleacului și gustul picant al ardeilor. Ca să prepari cât mai rapid supa, ai grijă să pregătești anterior zeama de legume. 

Ingrediente pentru supă cremă:

  • 1 kg dovleac plăcintar;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • 850 ml zeamă în care au fiert diverse legume;
  • 1 lingură unt;
  • 2 cepe curățate și tocate mărunt;
  • 1 căpățână de usturoi, tocat cât mai mărunt;
  • 1 ardei nu foarte iute: curățat bine de semințe și tocat foarte fin;
  • 4 linguri smântână;
  • sare (după gust).

Mod de preparare:

  1. Încinge cuptorul la 180 de grade;
  2. Curăță dovleacul de coajă, taie-l pe jumătate, scoate-i semințele și taie pulpa cuburi: fiecare bucată de dovleac ar trebui să aibă în jur de 4 cm lungime și 2 cm grosime;
  3. Lasă dovleacul tăiat să se rumenească într-o tigaie în care pui 1 lingură ulei de măsline: dovleacul trebuie să se rumenească până când începe să se înmoaie;
  4. Pune untul și restul de ulei de măsline într-o tigaie mare;
  5. Adaugă în tigaie ceapa, usturoiul, ardeiul și aprox. 3/4 din cantitatea totală de ardei iute: acoperă tigaia cu un capac și lasă legumele pe foc aprox. 15-20 de minute;
  6. Pune dovleacul într-un castron, toarnă peste el zeama de legume, smântâna, restul de ulei de măsline, legumele rumenite în tigaie și zdrobește totul cu un blender: dacă ai impresia că supa este prea densă, poți să adaugi smântână. De asemenea, poți să adaugi sare.

dovleac placintar si castronel de supa de dovleac, decorata cu diverse condimente si cu seminte de dovleac

Risotto

Este un preparat originar din Italia, fiind apreciat mai ales pentru textura bogată și delicată. De aceea, nu greșești dacă pui mai mult în valoare această textură adăugând dovleac. Pentru ca risotto să fie într-adevăr savuros, folosește orez cu bob lung, care eliberează mult amidon când îl gătești.

Ingrediente pentru risotto:

  • 1 cană și jumătate orez cu bob lung;
  • 1/2 kg pulpă de dovleac plăcintar: pulpa trebuie tăiată cubulețe;
  • 1/2 cană vin alb;
  • 1/2 cană parmezan ras;
  • 2 lingurițe salvie proaspătă;
  • un praf de piper;
  • 1/2 linguriță de sare;
  • 1 căpățână usturoi;
  • 6 căni zeamă de legume sau de carne de pasăre: pentru a economisi timp, prepară zeama înainte să te apuci de risotto;
  • 2 linguri + 1 linguriță ulei de măsline;
  • 2 linguri unt;
  • 1 ceapă șalotă tocată mărunt. 

Mod de preparare: 

  1. Încinge cuptorul la 200 de grade;
  2. Taie cam 1 cm din partea cea mai ascuțită a căpățânii de usturoi;
  3. Unge usturoiul cu 1 linguriță ulei de măsline și adaugă sare;
  4. Înfășoară usturoiul cu folie de aluminiu și lasă-l să se rumenească la cuptor pentru aprox. 30 de minute;
  5. Pune cuburile de dovleac într-un castron mare: toarnă peste ele restul de ulei de măsline și de sare;
  6. Pune cuburile de dovleac, într-un singur strat, pe o foaie de hârtie de copt: lasă-le la cuptor pentru aprox. 20-30 de minute;
  7. Toarnă zeama de legume sau de carne de pasăre într-o oală și las-o la foc mediu: dă focul mai încet și lasă zeama să fiarbă încet;
  8. Călește ceapa în unt pentru aprox. 5 minute, la foc mediu;
  9. Peste ceapă adaugă orezul și lasă pe foc pentru alte 2 minute;
  10. Toarnă vinul peste orez și amestecă permanent, timp de 1 minut;
  11. Păstrează focul mediu și adaugă treptat, peste orez și ceapă, zeama de legume sau de carne: ar trebui să adaugi câte 1/2 cană și, pe măsură ce torni lichidul peste orez, să amesteci permanent. Ai grijă ca lichidul să se absoarbă perfect;
  12. Când orezul absoarbe tot lichidul, adaugă dovleacul copt, parmezanul, restul de sare și piperul;
  13. La final, curăță usturoiul copt, toacă-l și adaugă-l în risotto. 

Plăcintă 

Plăcintele fac parte dintre cele mai îndrăgite deserturi din țara noastră, având marele avantaj că se pot prepara ușor și acasă. Plăcinta de mai jos cucerește prin aroma deosebită, rezultată din îmbinarea aromei de dovleac cu aceea a scorțișoarei și a nucilor.

Ingrediente: 

  • 1 kg dovleac plăcintar;
  • 1 pachet aluat foietaj de 800 g sau 2 pachete de câte 400 g;
  • 150-200 g zahăr;
  • 2 lingurițe scorțișoară;
  • 80 g unt;
  • 100 g nuci măcinate.

Mod de preparare:

  1. Încinge cuptorul la 180-200 de grade;
  2. Tapetează o tavă de 28X30 cm cu hârtie de copt;
  3. Curăță dovleacul, scoate semințele și rade pulpa;
  4. Pune o cratiță pe foc și lasă untul să se topească;
  5. Adaugă în cratiță dovleacul ras, zahărul și scorțișoara și lasă pe foc până când scade toată apa;
  6. Lasă amestecul de dovleac să se răcească la temperatura camerei;
  7. După ce amestecul de dovleac se răcește, adaugă și scorțișoara, amestecând bine;
  8. Întinde o bucată de aluat în tava tapetată cu hârtie de copt și unge-o cu amestecul de dovleac;
  9. Peste stratul de umplutură de dovleac adaugă altă foaie de aluat, bine întinsă;
  10. Pune plăcinta la cuptor pentru 25-30 de minute sau până când vezi că este rumenită. 

bucata de placinta de dovleac pe o farfurie alba

Clătite americane

Sunt cunoscute mai ales sub denumirea „pancakes” și reprezintă un preparat versatil, fiind o alegere inspirată atât pentru micul dejun, cât și pentru o gustare. Pentru a putea să prepari cât mai rapid varianta de clătite propusă mai jos, este preferabil să pregătești în prealabil piureul de dovleac. În funcție de preferințe, clătitele pot fi servite cu glazură de ciocolată, cu sirop de arțar/ de agave sau cu miere și le poți decora, de exemplu, cu nuci, cu fructe, cu bucățele de ciocolată etc.

Ingrediente pentru piureul de dovleac pentru clătite:

  • un dovleac plăcintar de 1 kg;
  • 2 linguri unt;
  • 2 linguri miere;
  • 1 linguriță mirodenii pentru turtă dulce;
  • un praf de sare.

Mod de preparare:

  1. Încinge cuptorul la 200 de grade și tapetează o tavă cu hârtie de copt;
  2. Taie dovleacul pe jumătate (pe lungime), scoate-i semințele și pulpa ajutându-te de o cupă pentru înghețată;
  3. Pune într-un castron untul, mierea, condimentele pentru turtă de dulce și sarea: amestecă bine pentru a forma o pastă;
  4. Așează bucățile de dovleac în tava cu hârtie de copt și unge-le cu amestecul pe bază de unt, miere și mirodenii;
  5. Lasă dovleacul să se coacă pentru 40-50 de minute;
  6. Îndepărtează coaja de pe bucățile de dovleac și lasă-le să se răcească;
  7. Zdrobește dovleacul cu furculița sau, dacă vrei să obții un piure mai fin, utilizează un blender. 

Ingrediente pentru clătite:

  • 1 cană piure de dovleac;
  • 2 ouă;
  • 1 cană lapte de soia;
  • 2 linguri ulei;
  • 2 linguri miere;
  • 1 cană făină de ovăz;
  • 1 cană făină albă;
  • 1 plic praf de copt;
  • 1 linguriță (cu vârf) praf de copt;
  • 1/2 linguriță scorțișoară.

Mod de preparare:

  1. Bate ouăle;
  2. Adaugă peste ouăle bătute laptele, uleiul, mierea și piureul de dovleac plăcintar: amestecă bine pentru a obține un amestec omogen;
  3. Toarnă peste amestecul cu piure de dovleac cele două tipuri de făină, praful de copt și scorțișoara: amestecă pentru a obține aluatul de clătite;
  4. Încinge o tigaie anti-aderentă la foc mediu;
  5. Pentru a obține clătitele, ia ca reper aprox. 1/4 de cană de aluat pentru fiecare;
  6. Toarnă aluatul în tigaie și, după aprox. 1 minut și jumătate, întoarce fiecare clătită pe cealaltă parte, ca să se rumenească uniform.

dovleac placintar, cana cu o bautura calda si clatite americane decorate cu ciocolata si cu sirop

Brioșe

Sunt întotdeauna atât pe gustul celor mari, cât și a celor mici, fiind ideale inclusiv pentru gustarea de la grădiniță sau de la școală. Brioșele de mai jos se remarcă prin armonizarea dintre aroma dovleacului cu aceea a mirodeniilor specifice deserturilor de toamnă și de iarnă.

Ingrediente:

  • un dovleac plăcintar de cel mult 1 kg;
  • 3 ouă;
  • 1/2 cană apă;
  • 1/2 cană ulei;
  • 100 g zahăr alb;
  • 50 g zahăr brun;
  • 300 g făină de ovăz;
  • 150 g făină albă;
  • 1 pliculeț praf de copt;
  • 1 linguriță și jumătate scorțișoară măcinată;
  • 1/2 linguriță nucșoară;
  • 1/2 linguriță cuișoare pulbere;
  • 1/2 linguriță mirodenii pentru turtă dulce;
  • un praf de sare.

Mod de preparare:

  1. Dă o gaură cu diametrul de aprox. 1-1,5 cm în partea cea mai lată a dovleacului și acoperă-l cu un prosop de hârtie umed;
  2. Coace dovleacul până când vezi că o furculiță pătrunde ușor în el: lasă-l să se răcească aprox. 20 de minute;
  3. Taie dovleacul pe jumătate, pe lungime, și scoate-i semințele;
  4. Pune cam 1 cană și jumătate de pulpă de dovleac, zdrobită cu furculița, într-un vas mare;
  5. Adaugă, în vasul în care este dovleacul, ouăle, apa, uleiul, zahărul alb și brun;
  6. Toarnă, peste dovleac, cele două tipuri de făină, praful de copt și mirodeniile: amestecă bine pentru a obține un aluat omogen;
  7. Ia 20 de forme de brioșe și pune în fiecare aluat: ai grijă să umpli fiecare formă pe jumătate sau cam 2/3 din ea;
  8. Lasă brioșele la cuptor până când vezi că o scobitoare înfiptă în ele iese curată;
  9. Lasă brioșele la răcit și, dacă vrei, le presari cu zahăr pudră.

bucata de dovleac si briose in forme de hartie alba

Când ești în căutarea unui dovleac plăcintar, orientează-te doar spre cel ce are coajă tare, fără pete și/sau urme de lovituri. De asemenea, ține minte că acest dovleac poate rezista până la 3 luni dacă îl depozitezi într-un loc uscat și răcoros, ferit de lumina soarelui. Odată ce îl tai, se păstrează în frigider până la 3-4 zile. 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com, Image by Freepik, youtube.com

Surse articol: allrecipes.com, bbcgoodfood.com, beettherush.net, draxe.com, food-retail.agrointel.ro, healthline.com, health.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com, tastingtable,com, thespruceeats.com, verywellfit.com, viatacudiabet.ro, webmd.com

Articolul urmator
Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos
Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fisticul: beneficii și idei de rețete
    Fisticul: beneficii și idei de rețete

    În lumea fructelor cu coajă lemnoasă, o mică bijuterie verde se remarcă atât prin aromă, cât și prin istorie - fisticul. Cu gustul său distinct și nuanța sa...

    Lapte de măgăriță: beneficii, proprietăți și idei de rețete
    Lapte de măgăriță: beneficii, proprietăți și idei de rețete

    Laptele de măgăriță nu este o nouă tendință alimentară, ci un produs consumat de mii de ani. A redevenit popular odată cu creșterea interesului populației pentru consumul unor...

    Iaurtul grecesc: beneficii și idei de consum
    Iaurtul grecesc: beneficii și idei de consum

    Iaurtul grecesc este un produs lactat destul de asemănător cu iaurtul obișnuit. Cu toate acestea, este mult mai dens, mai gros și chiar mai benefic pentru sănătate. Textura sa...

    Semințe de cânepă: beneficii și idei de consum
    Semințe de cânepă: beneficii și idei de consum

    Probabil ai auzit de cânepă și de cultivarea ei pentru fibre textile, însă, știai că semințele sale sunt considerate un superaliment? Folosite de mii de ani în...

    6 idei de rețete de mămăligă pentru copii, care îți lasă gura apă
    6 idei de rețete de mămăligă pentru copii, care îți lasă gura apă

    Diversifică meniul copilului adăugându-i un fel de mâncare deosebit de versatil: mămăliga. Preparată simplu, cu brânză și smântână, coaptă sau...

    4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau
    4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau

    Sa gatesti impreuna cu copilul tau rezolva mai multe probleme in acelasi timp. In primul rand ai rezolvat problema supravegherii copilului cat timp esti la bucatarie. Este langa tine si este...

    Pătrunjelul: beneficii și mod de consum
    Pătrunjelul: beneficii și mod de consum

    Pătrunjelul este o plantă aromatică, cu un gust deosebit, folosită în bucătărie pentru a da savoare preparatelor, dar și apreciată pentru beneficiile sale pentru sănătate. Cu...

    Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații
    Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații

    Te-ai gândit vreodată să încerci deshidratarea fructelor acasă? Și dacă da și dacă nu, noi ți-am pregătit un ghid despre cum poți face asta. Poți să le mănânci...

    © 2024 Qbebe