Tip mancare
Aperitive (229)
Bauturi (59)
Ciorbe (55)
Deserturi (347)
Salate (193)
Sosuri (66)
Supe (117)
Paine (16)
Modalitatea de preparare
La cuptor (643)
La foc (944)
Fara foc (271)
Dupa anotimp
Iarna (222)
Primavara (229)
Vara (250)
Toamna (229)
Ingredientul principal
Carne (461)
Fructe (368)
Lactate (491)
Legume (929)
Peste (97)
Oua (237)
Cereale (34)
Durata prepararii
1-2 ore (195)
Dupa origine
Italiene (164)
Indiene (22)
Dupa ocazie
Craciun (180)
Revelion (173)
Pasti (171)
Dupa ora mesei
Mic dejun (272)
Pranz (1067)
Cina (911)
Gustari (614)
Alte caracteristici
Gustoase (845)
De post (182)
Simple (570)
Deosebite (254)

Qbebe iti propune inca o reteta inedita de sos care sa aduca preparatelor tale o savoare deosebita. Sigur micutul tau va fi incantat ca mamica lui ii tot face surprize culinare. De aceasta data iti propunem sosul spaniol, o reteta specifica bucatariei spaniole, usor de preparat, care necesita, totusi, mult timp petrecut in bucatarie. Sosul spaniol este un sos deosebit care face deliciul unei mese de pranz reusite.

De ce ingrediente am nevoie pentru sosul spaniol?

Sosul spaniol este un sos putin mai pretentios, ce necesita ceva mai multe cumparaturi decat un sos obisnuit. Dupa ce vei termina de pregatit reteta, vei constata ca sosul spaniol isi merita efortul. Iata de ce anume ai nevoie:

80 g de unt

80 g de costite afumate

o jumatate de morcov

o foaie de dafin

un fir de cimbru

7-8 tulpini de patrunjel, fara frunze

50 g faina

200 ml vin alb

un litru de supa de oase

30 ml de cognac foarte bun

o lingura de pasta concentrata de rosii

70 g de ciuperci

sare

piper

 

Cum se prepara sosul spaniol?

Sosul spaniol are un mod de preparare care necesita putina rabdare in bucatarie, insa rezultatul final este pe masura asteptarilor. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru prepararea sosului spaniol:

Incalzeste untul si pune costitele la prajit, la foc mic, impreuna cu zarzavatul curatat si taiat in feliute mici.

Amesteca din cand in cand pentru a evita ca mancarea sa se prinda de vas.

Cand sunt pe jumatate prajite, adauga faina si rumeneste-o la foc mic, amestecand continuu.

Cand faina s-a rumenit uniform, se adauga in vas supa, putin cate putin, pentru a evita formarea de cocoloase.

Lasa amestecul sa fiarba la foc mic, apoi adauga in vas vinul si pasta de rosii.

Pune si ciupercile taiata si fierbe la foc mic inca o jumatate de ora.

Pentru rafinarea sosului, elimina spuma de cate ori este nevoie si trece prin sita sosul dupa ce a fiert o ora. Dupa ce-l treceti prin sita, pune sosul, din nou, la fiert.

Vasul trebuie sa stea de acum putin inclinat, de aceea aseaza sub el, cumva, un cutit sau o furculita.

Grasimea care se aduna la suprafata trebuie luata cu o lingura si eliminata.

Din cand in cand, se adauga in sos cate o lingura de apa rece pentru a compensa grasimea extrasa.

Operatiunea de rafinare si curatare a sosului spaniol se finalizeaza cand acesta este curat, fara grasime sau faina la suprafata. In mod normal, cand sosul spaniol se reduce prin fierbere la un litru, el are consistenta potrivita. Cognacul este optional ca ingredient. Acesta se adauga dupa ce sosul se termina de fiert  si se mai lasa la foc trei minute. Sosul spaniol reprezinta baza tuturor sosurilor brune. Pofta buna!

 

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Articole Lifestyle

Alte articole care te-ar putea interesa

Sarbatorile de iarna si alimentatia copilului

  CarmenR
08.01.2011 ora 17:36

Iata ca o data cu Boboteaza am trecut si peste perioada Sarbatorilor de iarna. Cu mic, cu mare am fost un pic mai darnici si un pic mai mancaciosi. Este greu sa renunti sau sa nu gusti macar specialitatile de Craciun, mai ales daca te afli printre persoanele gurmande. Totusi cum ati gestionat...

  allecsa
09.11.2012 ora 17:43

of... se apropie sarbatorile de iarna si nu stiu cum sa-l impiedic pe baietelul meu sa manance de toate... inainte, pana intr-un an, l-am convins cu greu pe tac-su ca e mic si ca trebuie sa manance doar ce e al lui, dar acum sigur nu mai scap... si macar de i-ar da putin (ma refer aici la sarmale,...

  ancab
21.11.2012 ora 12:37

Allecsa, problema asta o am si eu dar pe jumatate. Adica, noi sarbatorile le facem in familie, la parinti, am stabilit noi de comun acord(astfel ii bucuram si pe ei si profitam si noi cat mai avem unde sa ne ducem). Bunici sti cum sunt cu alimentatia "dar dai mama ca eu asa v-am crescut si uite...


Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Dacă am un singur copil nu înseamnă că sunt mai puțin mamăProbabil că mamele care au doi sau mai mulți copii citind rândurile de mai sus își spun deja că nu fac asta, că nu judecă așa. Dar, poate că fără intenție, de fiecare dată când discută cu mamele cu...
Qbebe Funny
Link-uri recomandate
sigur.info-fii sigur pe net