Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Cum se pastreaza laptele matern?

de Irina Olteanu

Laptele matern necesita conditii diferite de pastrare care variaza in principal in functie de temperatura pe care o aveti la dispozitie. Cum trebuie pastrat laptele matern in mod optim si alte informatii utile in acest sens veti gasi chiar aici.

Modalitati de a pastra laptele matern

- La temperatura camerei (respectiv nu mai crescuta de 25 grade) pana la 6 ore (daca temperatura este mai racoroasa), desi recomandarea generala e 3-4 ore.
- Intr-o cutie termoizolanta cu pachete de gheata pana la 24 de ore
- Laptele dezghetat poate fi refrigerat pana la 24 de ore
- Intr-un frigider (la 4 grade Celsius sau mai putin) pana la 5 zile (3 zile este recomandat). Locul ideal de pastrare este spatele frigiderului, unde este mai rece, departe de carne, oua sau alimente nepreparate.
- Intr-un compartiment al congelatorului timp de 2 saptamani (daca este vorba de un aparat cu o singura usa si compartimente)
- Intr-un congelator la -18 grade Celsius pana la 6 luni (intr-un aparat dotat cu o usa distincta pentru congelator)
- Intr-un congelator de tip cufar poate rezista chiar si pana la 12 luni (nu este deschis frecvent precum unul obisnuit)

pastrarea laptelui matern

Duratele mentionate de pastrare au fost estimate de catre Centrele pentru Controlul Bolilor din SUA si tin cont de tipul de congelator/frigider si locul unde amplasezi laptele.

In cazul in care esti nevoita sa revii la locul de munca dupa nastere, incearca sa iti creezi o rutina de exprimare si depozitare a laptelui matern; in acest mod vei mentine constanta productia de lapte, iar bebelusul va continua sa beneficieze de laptele tau chiar si cand nu-i poti fi alaturi.

Citeste si:

Laptele matern - tot ce trebuie sa stii 

Informatii importante legate de pastrarea laptelui matern

Modul in care depozitezi laptele matern depinde foarte mult si de cat de repede doresti sa-l folosesti. Daca intentionezi sa il utilizezi in decurs de cateva zile, refrigerarea este de preferat, si nu congelarea. Congelarea distruge unele din ingredientele care se afla in lapte si care dispun de proprietati antiinfectioase. Laptele matern inghetat constituie in orice caz o optiune mai sanatoasa pentru bebelus decat laptele praf. Este recomandat sa tii cont in acest sens de urmatoarele:

- Foloseste recipiente sterilizate/sterile. Apeleaza de preferat la biberoane sau la pungi din plastic. Cele din sticla se pot crapa sau ciobi. Sigileaza-le bine inainte de la le raci/congela
- Eticheteaza si dateaza biberoanele si pungile si foloseste-le intai pe cele cu data mai veche
- Mentinecuratenia pompei de san. Spala partile sale componente in apa fierbinte cu sapun si clateste-le bine inainte de sterilizare
- Spala-te pe maini inainte de a exprima lapte si de a il depozita. Mentinand totul cat mai curat, vei oferi mai putine sanse bacteriilor de a se prolifera in laptele depozitat

Cum se foloseste laptele matern

Poti adauga lapte proaspat exprimat peste laptele matern care exista deja in frigider, de preferat daca a fost exprimat in aceeasi zi; este important ca mai intai sa il racesti pentru cel putin 1 ora (pentru a nu se strica), iar cantitatea congelata sa fie mai mica decat portia pe care intentionezi sa o congelezi. Insa retine ca il poti pastra doar pana cand laptele original are 5 zile vechime. Daca laptele tau a fost pastrat un timp indelungat, poti observa ca se separa, ceea ce e perfect normal si este indicat sa il agiti putin pentru a-l omogeniza.

Unii bebelusi sunt dispusi sa bea lapte rece, in timp ce altii il prefera incalzit. Il poti incalzi amplasand biberonul sau punga sigilata intr-un recipient cu apa calduta. Daca doresti sa ingheti laptele, este bine sa faci acest lucru imediat dupa exprimarea sa (cu cat sta la temperatura camerei mai mult, cu atat are sanse mai mari sa se strice). Lasa putin loc liber in partea de sus a fiecarui biberon/punga deoarece laptele se va dilata in timpul congelarii; in cazul pungilor este bine sa urmaresti eventuale rupturi. O varianta la indemana consta in congelarea unor mici cantitati de lapte intr-o cutie de cuburi de gheata, ideal una cu un capac sau poti depozita tavita in interiorul unei pungi sigilate de congelator. Aceste cantitati mici se decongeleaza rapid si sunt perfecte daca ai nevoie de lapte matern pentru a-l amesteca cu alimentele cand incepeti diversificarea.

Cel mai bine este ca laptele congelat sa fie dezghetat in frigider (treptat) unde poate fi depozitat pana la 12 ore. Nu congela niciodata laptele matern odata ce este dezghetat. Nu incerca sa decongelezi/incalzesti in cuptorul cu microunde deoarece pot aparea zone fierbinti ce vor cauza eventual arsuri bucale copilului (in plus, o incalzire brusca poate afecta si continutul sau de anticorpi); eventual aseaza-l sub un jet de apa rece si apoi calduta. Usucai exteriorul recipientului inainte de a-l deschide si foloseste-l imediat (daca bebelusul nu il consuma in interval de o ora este indicat sa-l arunci).

pastrarea laptelui matern

De retinut

Retine faptul ca, dupa parerea cercetarilor, cu cat depozitezi laptele un timp mai indelungat, cu atat se pierde o cantitate mai mare de vitamina C din el. De asemenea, laptele matern exprimat cand copilul este nou-nascut nu va intruni necesitatile nutritionale ale unui copil mai mare (difera de asemenea si pentru copii prematuri, bolnavi sau spitalizati).

Culoarea laptelui de san poate varia in functie de alimentatia mamei. De asemenea, laptele dezghetat pare a dispune de un miros si consistenta diferita decat cel proaspat exprimat, insa este sigur pentru a fi oferit copilului. Daca acesta il refuza, este indicat sa reduci durata de pastare. Laptele congelat sau racit poate avea un aspect diferit de cel proaspat, insa nu inseamna ca este stricat; este normal ca laptele initial sa para portocaliu, iar cel matur sa para putin albastrui, galbui sau maroniu cand este congelat sau racit. Si se poate separa intr-un strat ce pare cremos si unul mai usor ce pare laptos, dar prin agitare va reveni la aspectul normal. Laptele dezghetat poate mirosi sau avea un gust de sapun ca urmare a descompunerii grasimilor pe care le contine, insa nu prezinta nicio problema; daca bebelusul nu il apreciaza, poate fi incalzit prin oparire imediat dupa exprimare si apoi racit si inghetat rapid (astfel se modifica enzimele care descompun grasimile din lapte).

Surse:
http://kidshealth.org; www.mayoclinic.org; www.babycentre.co.uk; www.nhs.uk; www.babycenter.com

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Alimentatia corecta a mamei in timpul alaptarii Alimentatia corecta a mamei in timpul alaptarii
Cinci probleme la alaptare Cinci probleme la alaptare
Pozitiile de alaptare ideale Pozitiile de alaptare ideale
Dieta potrivita pentru o mama ce alapteaza Dieta potrivita pentru o mama ce alapteaza

Articole Lifestyle

De ce au nevoie femeile ca să fie perfecte în funcție de zodie De ce au nevoie femeile ca să fie perfecte în funcție de zodie
Culoarea pe care să nu o porți niciodată dacă ai părul închis Culoarea pe care să nu o porți niciodată dacă ai părul închis
Mercur întră în Scorpion : două zodii încep o poveste de dragoste interzisă Mercur întră în Scorpion : două zodii încep o poveste de dragoste interzisă
Trucul care reduce riscul de cancer la colon cu 50% Trucul care reduce riscul de cancer la colon cu 50%

Alte articole care te-ar putea interesa


Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Au început înscrierile la Ora de Fizică! Seminar gratuit pentru părinți responsabiliSiguranța copilului este responsabilitatea părintelui. Și este important ca în acest domeniu părinții să se străduiască să obțină toate informațiile necesare pentru a se asigura că cel mic este mereu la adăpost...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Yucca Center – un loc unde mamele se vor simți ca acasăAm avut plăcerea de a vizita săptămâna aceasta un loc extrem de plăcut, gândit de o mamă pentru alte mame. Încorporează într-un singur concept o parte destinată delectării cu minunății culinare, una destinată...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

De ce este important sa numeri loviturile bebelusului in burtica

De ce este important sa numeri loviturile bebelusului in burtica

Numaratul loviturilor bebelusului in burtica reprezinta o practica comuna in
MAI MULT

Oxitocina maternala: 9 roluri la nastere si in alaptare pe care nu le banuiai

Oxitocina maternala: 9 roluri la nastere si in alaptare pe care nu le banuiai

Oxitocina este un hormon cunoscut de catre toate mamele. Mai putin cunoscute
MAI MULT

Adevarul despre diabetul gestational si de ce trebuie sa stii ca nu este vina ta

Adevarul despre diabetul gestational si de ce trebuie sa stii ca nu este vina ta

Diabetul gestational reprezinta o
MAI MULT

Bebee

Ce trebuie să ştie mama despre prima alăptare

Ce trebuie să ştie mama despre prima alăptare

Naşterea unui copil este un eveniment important în viaţa unei femei. Din
MAI MULT

Top-10-nume-de-băieți-care-vor-avea-succes-în-carieră

Top 10 nume de copii care vor avea noroc la bani

Ești în căutarea unui nume pentru viitorul tău copil sau nepot, care să-l
MAI MULT

Anxietatea socială la adolescenţi

Anxietatea socială la adolescenţi

Anxietatea socială, am putea spune, este un lucru perfect normal, nu doar în
MAI MULT

pedeapsa

Cum trebuie să ne pedepsim copilul – din perspectiva unui psiholog

Dacă doriţi să aveţi copii respectuoși, autodisciplinați, iubitori şi
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net