Laptele matern: ghid de stocare

Laptele matern: ghid de stocare

Irina Olteanu - Redactor Senior

Dupa exprimare, laptele matern poate fi folosit imediat pentru hranirea bebelusului sau poate fi stocat in recipiente pentru utilizare ulterioara. Toate amanuntele pe care trebuie sa le cunoasteti despre acest proces, precum si sfaturi importante veti gasi chiar aici.

Advertisement

Exprimarea laptelui-informatii despre colectare, recipiente si sfaturi

Exista o multitudine de situatii in care laptele matern nu poate fi oferit in mod direct si necesita exprimarea (extragerea) manuala sau cu ajutorul unei pompe de san. Iata si cateva exemple in acest sens: bebelusul este prematur/incapabil sa suga eficient, este spitalizat prin urmare mama nu il poate alapta constant, mama este spitalizata si nu isi poate hrani bebelusul, mama isi reia activitatile profesionale/studiile, bebelusul este lasat in grija altei persoane pentru o perioada de timp si, nu in ultimul rand, sanii se simt uneori prea plini si este prezent un anumit nivel de disconfort.

Inainte de a exprima laptele, indiferent de procedeul la care apelati, trebuie sa urmariti o igiena riguroasa a corpului, respectiv spalarea mainilor/sanilor cu apa si sapun, dar si sterilizarea eventualelor dispozitive/accesorii pe care le intrebuintati si folosirea unui mediu relaxant (starea mentala influenteaza semnificativ fluxul laptelui). Cand colectati laptele, asigurati-va ca folositi recipiente curate, cum sunt cele fabricate special in acest sens care dispun de capac cu filet, din plastic dur si etans sau pungi speciale pentru colectare. Este important ca recipientele sa nu contina BPA. De cele mai multe ori acestea sunt mai sigure decat pungile care se deterioreaza/contamineaza mai rapid sau pot curge.

Dimpotriva, nu folositi pungi obisnuite sau pentru lapte praf deoarece pot curge sau se pot sparge, dar nici biberoane obisnuite. Este de asemenea important sa etichetati corespunzator recipientele specificand (cu un marker rezistent la apa) ora si ziua colectarii, eventual si numele copilului (daca va aflati in maternitate/spital); in acest mod veti apela pentru hranirea bebelusului la primul/cel mai vechi lapte datat. Nu adaugati lapte proaspat exprimat intr-un recipient deja inghetat/racit (nu este indicat sa le amestecati) si nu pastrati lapte dintr-un biberon folosit pentru o masa ulterioara; se poate face exceptie de la regula daca raciti cel putin o ora laptele inainte de a-l adauga si daca este vorba de un interval de cateva ore intre exprimari.

Revenind la recipientele pentru colectare, acestea pot fi fabricate si din sticla in cazul in care nu intentionati sa le congelati (pot crapa, dar se si ciobesc usor). Multe pompe de san le includ drept accesorii. Trebuie subliniat insa urmatorul aspect: fie ca apelati la pungi, fie la cutii/biberoane speciale pentru colectare, umpleti cu lapte doar ¾ din volumul total pentru a permite dilatarea lichidului (apare in urma congelarii). Pentru o intrebuintare facila, depozitati/portionati strict cantitatile pe care stiti ca le folositi la o masa a bebelusului si amplasati-le in portiunea din spatele frigiderului/congelatorului (acolo sunt cele mai scazute temperaturi) cat mai repede dupa exprimare. In situatii speciale, apelati la o geanta/dispozitiv termoizolant. Este de ajutor si colectarea unor cantitati mai mici decat consuma bebelusul uzual pentru a completa o masa in caz de nevoie (cum se intampla la introducerea diversificarii).

Veti observa cu surprindere faptul ca laptele matern are o consistenta speciala; nu va ingrijorati, este normal ca grasimea din el sa se separe/ sa pluteasca deasupra si chiar uneori sa capete o nuanta albastruie (culoarea laptelui este influentata de alimentatia/medicatia eventuala a mamei). Nu trebuie sa miroasa sau sa aiba gust acru (in general laptele matern nu se strica), dar uneori dupa decongelare dobandeste un miros de sapun (se modifica structura grasimilor), ceea ce e perfect normal. Procesul de decongelare distruge unii dintre anticorpii aflati in compozitia sa, prin urmare evitati pe cat este posibil inghetarea acestuia; laptele vostru va ramane in orice caz mai sanatos si protejeaza mai bine copilul decat un lapte praf.

Sistem de pastrare Philips AVENT pentru stocare usoara 

Sistemul de pastrare Philips Avent este un sistem de pastrare versatil care economiseste spatiu, conceput sa creasca odata cu bebelusul tau. Foloseste aceeasi ceasca pentru pastrarea laptelui matern si hrana bebelusului. Se potriveste la toate pompele pentru san si tetinele Philips Avent. 

Caracteristicile produsului

- Usor de organizat 

- Sistem de infiletare etans 

- Perfect ‘gata de drum' 

- Se potriveste la toate pompele pentru san si tetinele Philips Avent 

- Pentru utilizare in frigider/congelator 

- EcoPassport - Prezentare generala a specificatiilor produselor ecologice Philips 

Indrumar de stocare

 

 

Temperatura

Durata de stocare

Lapte proaspat exprimat

Temperatura calda

27-32°C

3-4 ore

Temperatura camerei

16-26°C

4-8 ore
(ideal: 3-4 ore)

Geanta termoizolanta / pachete de gheata

15°C

24 ore

Lapte refrigerat (depozitat in spatele frigiderului, departe de usa)

Frigider (lapte proaspat)

0-4°C

3-8 zile
(ideal: 72 ore)

Frigider (lapte decongelat)

0-4°C

24 ore

Lapte congelat (Nu recongelati (laptele isi pierde din componente si proprietati)! Depozitati in spate, departe de usa/laterale)

Compartiment in interiorul congelatorului (model mai vechi)

Variaza

2 saptamani

Unitate autonoma de congelare a unui congelator/frigider

<4°C

6 luni

Congelare separata

-18°C

12 luni
(ideal: 6 luni)

Acest indrumar se adreseaza copiilor sanatosi, nascuti la termen. Daca bebelusul este grav bolnav si/sau spitalizat, discutati modul potrivit de stocare cu medicul pediatru. Laptele decongelat este indicat a fi pastrat la temperatura camerei timp de 3-4 ore (ideal 1-2 ore).

De retinut

Respectarea regulilor de igiena pe durata intregului process de colectare a laptelui matern previne proliferarea bacteriilor, respectiv aparitia unor probleme de sanatate la bebelus. Dar, in cazul in care mama sufera o infectie fungica, congelarea nu va distruge microorganismele patogene. Inainte de a folosi laptele stocat, il puteti scutura usor; nu-l amestecati/agitati - unele cercetari sustin ca ii este distrusa in acest mod structura proteica, respectiv substantele active biologic. Poate fi incalzit prin introducerea intr-un castron cu apa calduta si uscati inainte de a folosi recipientul sau intr-un dispozitiv special de incalzit biberoane; daca folositi pungi pentru colectare, acestea au tendinta sa se deterioreze in urma decongelarii. Exista si copii care prefera sa il consume rece/la temperatura camerei, asadar nu este necesara incalzirea. Nu incercati sa dezghetati sau sa incalziti laptele in cuptorul cu microunde deoarece nu se incalzeste omogen (poate cauza arsuri copilului) si ii este modificata compozitia. Laptele congelat este indicat a fi introdus cu o noapte inainte in frigider (pentru o incalzire gradual).

Dupa cum am mentionat anterior, unele mame pot produce lapte care in urma congelarii dobandeste un miros si gust descris drept neplacut, ranced sau de sapun. Se intampla acest lucru ca urmare a actiunii unei enzime din lapte denumita lipaza (proces de descompunere a grasimilor). Multi copii vor accepta gustul sau si este sigur pentru a fi folosit; altii insa il pot refuza inca de la inceput sau pe masura ce dezvolta preferinte gustative si comportament de hranire volitional (hranire non-reflexiva). Puteti dezactiva lipaza inainte de congelare prin oparirea laptelui- incalziti-l intr-o oala pana cand se formeaza bule pe margini, apoi raciti si congelati.

Si nu uitati faptul ca laptele matern cu cat este stocat mai mult timp, cu atat isi pierde mai mult din vitamina C, dar si din calitate; in plus, laptele produs de corpul mamei pentru un nou-nascut nu va intruni cerintele nutritionale pentru un copil de cateva luni.

Surse:
www.babycentre.co.uk; www.cdc.gov; www.babycenter.com; www.breastfeeding.asn.au; http://kellymom.com;www.womenshealth.gov; www.mayoclinic.org; www.llli.org

Articolul urmator
Trucul ingenios prin care o mamă depozitează rapid laptele matern. Video-ul ei a devenit viral
Trucul ingenios prin care o mamă depozitează rapid laptele matern. Video-ul ei a devenit viral

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nestlé lansează prima formulă pentru copii de vârstă mică cu 5 oligozaharide identice structural cu cele din laptele matern
    Nestlé lansează prima formulă pentru copii de vârstă mică cu 5 oligozaharide identice structural cu cele din laptele matern

    Noua formulă de lapte conține cel mai avansat amestec Nestle de oligozaharide importante în nutriția copiilor de vârstă mică, identice din punct de vedere structural cu cele...

    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o
    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o

    Se vorbește des despre așa-numitul instinct matern. Credeți că este mit, sau realitate? Poate reușim să răspundem prin povestea unei femei care și-a pierdut memoria, dar nu și...

    Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției
    Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției

    Un celebru star TV s-a filmat în timp ce își îndulcea cafeluța de dimineață cu... laptele soției. Conform spuselor lui, este absolut delicios! Dar ce părere au...

    Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie
    Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie

    Prima tentație este, când guști laptele din frigider și îi simți gustul ușor acrit, să îl arunci rapid. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi...

    Nepoata mea de opt ani mi-a cerut lapte matern când îmi alăptam bebelușul. Așa mi-am dat seama că încă este alăptată
    Nepoata mea de opt ani mi-a cerut lapte matern când îmi alăptam bebelușul. Așa mi-am dat seama că încă este alăptată

    O proaspătă mămică din Marea Britanie este îngrijorată cu privire la comportamentul nepoatei sale, în vârstă de 8 ani. Fetița i-a cerut femeii lapte matern, iar acum...

    O mamă s-a filmat în timp ce scoate lapte matern...din axilă! Care este explicația?
    O mamă s-a filmat în timp ce scoate lapte matern...din axilă! Care este explicația?

    În timp ce unele mămici alăptează fără probleme, pentru alte femei acest proces este presărat cu o serie de provocări. O proaspătă mămică de peste Ocean, de exemplu, a...

    Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți
    Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți

    Pentru mulți dintre noi, laptele este un aliment nelipsit din bucătărie, pe care îl folosim constant la micul dejun, în deserturi sau în cafeaua de zi cu zi. Din...

    De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă
    De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă

    Plecându-se de la diferite studii, de la apariția unor lucrări și de la situații concrete, multe instituții au decis ca termenii folosiți în parenting, prevind hrana...

    © 2024 Qbebe