Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Cum se face laptele praf?

de Irina Olteanu

Laptele praf reprezinta un produs fabricat prin intermediul unui proces de evaporare in scopul de a-i conserva cat mai bine proprietatile. Veti afla aici in detaliu ce implica procesul de fabricatie alaturi de alte informatii importante.

Informații despre laptele praf

Laptele praf este un produs ce face parte din categoria lactatelor, fiind fabricat prin evaporarea laptelui pana la uscare in scopul de a-l conserva; sub forma de prudra dispune de un termen de valabilitate mult mai extins in comparatie cu laptele lichid si nu necesita refrigerare datorita continutului redus de apa. Un alt scop pentru care laptele praf este fabricat si comercializat consta in reducerea gabaritului sau pentru a dispune de un cost redus de transport. Laptele praf este folosit pentru hrana si sanatate (nutritie) si de asemenea in biotehnologie (agent de saturare).

cum se face laptele prafCiteste si:

Cum alegi laptele praf pentru bebelus 

10 mituri despre laptele praf daramate 

Proces de fabricație

In prezent laptele praf este fabricat prin intermediul unui proces de uscare ce presupune pulverizarea laptelui smantanit degresat, a laptelui integral, a laptelui batut sau a zerului. Mai intai laptele este pasteurizat; acest proces reduce continutul de bacterii, dar si inactiveaza enzimele, genereaza antioxidanti naturali si confera stabilitate termica, fara a incalzi laptele pana la temperatura de alterare; pasteurizarea se realizeaza prin intermediul unor tuburi mici pana la temperatura de 80 grade timp de 20 secunde si apoi lichidul este racit rapid in mod fortat pentru a impiedica alterarea. Laptele este mai intai concentrat intr-un evaporator pana se obtine aproximativ 50% lapte solid (procentul difera in functie de producator, unii indepartand aproximativ o treime din apa). Aceasta etapa  este importanta deoarece laptele trebuie evaporat la o temperatura suficent de redusa incat sa nu il altereze, in plus, 12% din laptele crud este format din substante solide, inclusiv din unt. Dupa evaporator laptele trece prin separator unde se indeparteaza smantana sau untul, acesta din urma fiind depozitat separat pentru utilizare ulterioara si este transportat in niste rezervoare unde au loc procese de standardizare specifice (diferite componente sunt amestecate automat pana la obtinerea unui produs consistent, inclusiv untul si se verifica daca nivelul de vitamine se incadreaza in standarde). Laptele concentrat care rezulta este apoi pulverizat intr-o incapere incalzita imensa unde apa se evapora aproape instantaneu (aer incalzit este suflat din directie opusa), lasand particule fine de lapte praf solidificat care cad si pot fi razuite si ambalate in borcane sau pachete.

In mod alternativ, laptele poate fi uscat apeland la uscatorul cu tambur. Laptele este aplicat sub forma unei pelicule fine pe suprafata unui tambur incalzit prin curent electric si laptele uscat se solidifica (caldura determina apa din lapte sa se evapore) fiind apoi razuit. In orice caz, laptele praf fabricat astfel are tendinta de a dispune de o aroma de produs gatit ca urmare a caramelizarii cauzate de expunerea la caldura mare, dar si de o consistenta lipicioasa similara fulgilor.

Exista si varianta de uscare prin inghetare care poate conserva multe nutrimente din lapte, comparativ cu uscatorul cu tambur. Trebuie subliniat faptul ca metoda de uscare si tratamentul cu caldura al laptelui in timpul procesarii modifica proprietatile laptelui praf, precum si solubilitatea sa in apa rece, aroma si densitatea in vrac.

Modalitati de utilizare a laptelui praf

Laptele praf este folosit frecvent in fabricarea produselor destinate nutritiei copiilor, in domeniul cofetariei, cum ar fi in ciocolata si caramele, in retete pentru produse de patiserie unde laptele lichid ar determina o subtiere a produsului finit. De asemenea, laptele praf este folosit pe scara larga in dulciuri diverse, precum cele din gastronomia indiana.

Utilizarea sa la scara larga se explica prin costurile asociate reduse de transport si depozitare (gabarit si greutate reduse, nu necesita transport refrigerat). Este considerat neperisabil si usor de preparat.

Greutatea unui lapte degresat uscat ce urmeaza a fi folosit este de aproximativ 10% din greutatea apei. In mod alternativ, o cana de lapte potabil lichid reconstituita din lapte praf necesita o cana de apa potabila si o treime de cana de pudra de lapte.

cum se face laptele praf

De retinut

Laptele praf contine toti cei 21 de aminoacizi standard, proteine si este bogat in vitamine solubile si minerale. Cantitatea medie tipica a nutrimentelor majore din laptele praf degresat nereconstituit este: 36% proteine, 52% carbohidrati (in mare parte lactoza), calciu 1,3%, potasiu 1,8%. Laptele praf integral contine in medie: 25-27% proteine, 36-38% carbohidrati, 26-40% grasime si 5-7% microelemente (minerale). Retineti ca inainte de punerea sa in vanzare, laptele praf este verificat pentru solubilitate, particule arse, umiditate, continut de grasime, aciditate si continut bacteriologic.

Conditiile de depozitare nepotrivite precum umiditatea relativa ridicata si temperatura ambientala crescuta pot degrada in mod semnificativ valoarea nutritiva a laptelui praf. Laptele praf disponibil in comert s-a raportat a contine oxisteroli (colesterol oxidat) in cantitati mai mari decat in laptele proaspat; acestia sunt derivati din colesterol produsi fie de radicali liberi, fie de enzime. Unii oxisteroli derivati din radicali liberi au fost considerati a reprezenta initiatori ai placilor ateromatoase (placi din grasime care se depun pe artere si se solidifica).

Surse:

www.rotronic-usa.com; www.usaemergencysupply.com; https://en.wikipedia.org; http://humantouchofchemistry.com

Articole asemanatoare

Cocteiluri sanatoase pentru copilul tau! Cocteiluri sanatoase pentru copilul tau!
Ofera-i micutului tau un mic dejun sanatos! Ofera-i micutului tau un mic dejun sanatos!
Evita alergiile alimentare ale copilului tau! Evita alergiile alimentare ale copilului tau!
Copilul meu nu vrea sa manance! Copilul meu nu vrea sa manance!

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa


Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Părinţi, câte dintre aceste reguli de bun simţ îi învăţaţi pe copii?Bunul simț, săracul, este, în continuare, nevăzut de către mulți dintre copiii prezentului, adulții viitorului. De ce? Pentru că proprii lor părinți nu vor, nu știu, nu îi interesează să le ofere un...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Cadoul care va face toţi bunicii fericiţiCe iubesc cel mai mult şi mai mult pe lumea aceasta bunicii? Sunt sigură că ştiţi cu toţii ... NEPOŢII, desigur! Aşa că cel mai frumos şi apreciat cadoul pentru bunici nu va fi ceva util, ci ceva care să le aducă...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

S-a demonstrat stiintific ca inteligenta este mostenita de la mama

S-a demonstrat stiintific ca inteligenta este mostenita de la mama

Iata ca s-a demonstrat stiintific ca inteligenta este mostenita de la mama. Din
MAI MULT

Sfaturi de la mamici pentru o nastere usoara

Sfaturi de la mamici pentru o nastere usoara

Fiecare viitoare mamica aspira la o nastere usoara si la un travaliu rapid.
MAI MULT

Gravidele cu o sarcina cu riscuri scazute sunt sfatuite sa evite nasterea in spitale

Gravidele cu o sarcina cu riscuri scazute sunt sfatuite sa evite nasterea in spitale

O autoritate in domeniul medical a emis
MAI MULT

Bebee

Bebelusul-in-sacul-amniotic

Bebelusul in sacul amniotic

Sacul amniotic este sacul ce înconjoară fătul în interiorul uterului. Acest
MAI MULT

vergeturi-după-sarcină

Ce trebuie să facem ca să nu avem vergeturi după sarcină

Majoritatea femeilor însărcinate rămân după naştere cu vergeturi, mai ales
MAI MULT

Ștefan

Semnificația numelui Ștefan

Semnificația numelui Ștefan, în onomastica noastră, pare să se afle într-o
MAI MULT

Modificări-hormonale-în-sarcină

Modificări hormonale în sarcină

Schimbările hormonale şi psihologice din viaţa unei femei însărcinate sunt
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net