10 mituri despre laptele praf daramate

10 mituri despre laptele praf daramate

Alexandra Ion

Laptele matern este cel mai bun si cel mai indicat pentru copilul tau. Insa ce faci daca din motive medicale sau metabolice nu poti sa iti hranesti bebelusul cu lapte de san? Apelezi la formulele de lapte praf, care sunt adevarate salvatoare in astfel de situatii, oferindu-i bebelusului tot aportul necesar de vitamine si minerale de care are nevoie. Desigur, ca si in cazul acestor formule exista zeci de mituri, superstitii, judecati si speculatii. Noi suntem aici sa vi le expunem asa cum sunt ele de fapt, si nu cum se presupune ca ar fi.

1. "Nu voi fi o mama buna."

 Sentimentul de vinovatie apare adeseori atunci cand mamica simte ca nu poate sa faca tot ce trebuie pentru o dezvoltare armonioasa a copilului ei. Indiferent de motivul pentru care ai ales laptele-formula, nu trebuie sub nicio forma sa te simti vinovata. Conform ultimelor studii, laptele praf ajuta in aceeasi masura la dezvoltarea armonioasa a copilului tau. Indiferent ca a fost o alegere personala, sau pur si simplu a trebuit sa renunti la alaptarea naturala, din motive medicale, laptele praf te ajuta sa oferi copilului tau aceleasi nutrimente pe care i le ofera si laptele matern. Contrar opiniei populare, dezvoltarea lui nu vine numai din laptele matern. Dezvoltarea armonioasa a unui copil este rezultatul mai multor factori externi, si incepe in primul rand cu grija, atentia si responsabilitatea cu care iti cresti micutul.

"Nu am avut voie sa alaptez, pentru ca am descoperit in sarcina ca am hepatita C, si niciun medic nu a stiut sa imi spuna sigur daca se transmite sau nu prin lapte copilului. Asa ca nu am riscat. Am ales laptele praf, si ma intreb si acum ce as fi facut daca nu aveam optiunea aceasta? M-am simtit vinovata, si nu mai eu stiu cate nopti am plans pentru ca erau mamici care se uitau cu rautate la mine in parc pentru ca ma vedeau cu biberonul. Prima intrebare pe care o alta mama ti-o pune la inceput, dupa ce nasti, este daca alaptezi. Si cand ii spui nu, si alegi sa nu ii spui de ce, ai senzatia ca ura ei devine palpabila si te raneste, mai ales ca esti super sensibila imediat dupa ce ai nascut. Acum m-am linistit, copilul meu a crescut frumos, sanatos, nu are nicio deficienta in alimentatie sau in dezvoltare. Copilul creste sanatos daca parintii lui sunt responsabili si dedicati lui, daca iau decizia corecta in circumstantele date. Iar decizia unei mame de a alapta este a ei si numai a ei, si nimeni nu are dreptul sa o judece." (Gabriela, 32 de ani)

2. "Alaptatul este numai lapte si miere"

Intr-adevar, alaptatul la san are beneficiile lui, dar, mai ales la inceput, poate fi o corvoada. Sanii pot prezenta rani, alaptatul poate fi dureros si indiferent de cat de mult ai incerca, exista posibilitatea ca cel mic sa nu reuseasca sa prinda eficient mamelonul, ceea ce poate duce la o hranire defectuoasa. Prin urmare, si alaptatul la san are parti mai putin frumoase. Iar daca nu alaptezi, organismul tau intelege si se comporta ca atare, iar efectele asupra sanatatii tale sunt inexistente. Desigur ca procesul natural al alaptarii este benefic pentru organismul mamei. In primul rand slabesti mult mai usor, energia metabolica necesara pentru alaptarea unui bebelus intr-o zi este aceeasi pe care o consumi daca mergi pe jos circa 11 kilometri. Oxitocina, hormonul secretat in timpul alaptarii, reduce riscul aparitiei depresiei postpartum. Si, chiar daca te confrunti cu probleme in alaptare, este bine sa apelezi la un specialist inainte de a renunta. Fiecare problema in alaptare are rezolvare.

"Alaptatul este minunat, este o legatura frumoasa care se formeaza intre tine si copil. Nu contest asta, Mihai are 14 luni si inca il mai alaptez si voi continua sa fac asta cat va dori el. Insa, primele 2 saptamani pentru mine au fost un cosmar. Nu vroia sa suga, aveam rani sangerande la mameloane, am avut mastita. Plangeam de fiecare data cand il alaptam. Am fost la medic, mi-a dat creme, am strans din dinti, am avut-o pe mama aproape care m-a sustinut, sotul meu la fel, si am trecut peste. Nu am uitat perioada aceea, a fost grea, insa, ma gandesc ca alte mame care nu au sustinere, poate renunta, si nu le condamn. Nu suntem toate la fel. Desi sunt pro-alaptat, nu judec mamele care nu alapteaza, indiferent de motivul pentru care au luat aceasta decizie. Este treaba lor, este copilul lor." (Adina, 34 de ani)

3. "Trebuie sa hranesti bebelusul doar cu lapte matern."

Nu putem numi mit aceasta afirmatie, pentru ca este adevarata. Daca poti alapta, daca bebelusul tau primeste hrana suficienta, pana la 6 luni nu are nevoie de nimic altceva decat de laptele matern. Nici de apa, nici de ceai. Doar laptele mamicii sale. Insa, daca nu poti face asta, sau daca simti ca sanii tai nu produc suficient lapte pentru ca cel mic sa se simta satul, daca vezi ca nu ia in greutate, copilul nu va pati nimic daca apelezi la o formula de lapte praf, care sa completeze laptele matern. Trebuie sa stii ca aproape 42,5% dintre mamicile care alapteaza folosesc o formula de completare de lapte praf, conform Centrului American pentru Nutritie. O formula de lapte praf aleasa cu grija suplineste cu succes laptele matern.

Humana lapte de continuare 2 este indicat pentru bebelusi dupa luna a 6-a, daca ai alaptat la san, sau dupa Humana 1, lapte de inceput. Puteti inlocui si orice alt tip de lapte cu lapte de continuare Humana 2. Laptele Humana contine fibre prebiotice care apar de asemenea in laptele matern si contribuie la stimularea dezvoltarii unei flore intestinale sanatoase. Totodata, produsul contine lactoza si carborhidrati fara gluten, pentru o digestie usoara.

"Sanii mei nu produceau lapte indeajuns, alaptam foarte des, am luat si stimulente, am folosit si pompa, si totusi la 6 luni de la nastere, Denisa luase in greutate mai putin de 2 kilograme, in conditiile in care stiam ca la varsta asta trebuia sa isi dubleze greutatea de la nastere. Asa ca m-am speriat si, la recomandarea pediatrului, i-am dat completare. Nu m-am simtit nicio secunda vinovata, ii dadeam in continuare si san. Stiu ca am luat decizia corecta." (Cristina, 27 de ani)

4. "Nu vei reusi sa alegi o formula eficienta."

Daca din diverse motive nu poti alapta, formula de lapte praf este un inlocuitor ideal, avand in vedere ca oamenii de stiinta si expertii medicali au creat formule de lapte de inalta calitate, care ofera copilului tau nutrimentele de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa. Cand alegi laptele praf pentru bebelusul tau trebuie sa iei mai multi factori in considerare. Trebuie sa te gandesti la sanatatea lui si la nevoile sale nutritionale, la varsta dar si la costuri, pentru ca un bebelus mananca destul de mult lapte, mai ales la inceput.

 Exista trei tipuri diferite de formula de lapte: Formula bazata pe lapte de vaca; Formula bazata pe proteine hidrolizate; Formule pe baza de soia

In general formulele de lapte praf pentru bebelusi au la baza laptele de vaca, modificat si imbunatatit astfel incat sa semene cat mai mult cu laptele matern, ca gust si proprietati nutritive. Producatorii au adaugat laptelui de vaca vitamine si minerale. De asemenea au ajustat nivelul de carbohidrati, proteine si grasimi din laptele de vaca, astfel incat formula de lapte praf sa fie hranitoare, satioasa, gustoasa si sa nu prezinte niciun risc pentru sanatatea copilului. 

Humana Lapte de noapte cu cereale x 600 g este ideal pentru bebelusul tau dupa a 6-a luna de viata, in continuarea oricarui lapte de inceput. Poti sa hranesti cu Humana lapte de noapte atat din biberon cat si din cana. Este special conceput pentru masa de seara iar extractul de hrisca ofera satietate micutului tau.

5. "Atasamentul mama-copil este mai scazut in cazul celor care folosesc laptele praf."

Hranitul unui copil, indiferent ca se face cu biberonul sau prin alaptare, este un sentiment minunat si o experienta pe masura. Legatura intre mama si copil nu se stabileste doar prin actul de hranire. Ea este un cumul de experiente, ce vin odata cu inaintarea in varsta a copilului tau si depinde de influente diverse, de la genetica la stilul de viata al parintilor. Nu exista studii clare care sa confirme cat atasamentul mama-copil depinde numai de hranirea acestuia. Exista copii foarte atasati de mame, care nu au fost alaptati, sau au fost alaptati foarte putin, sau copii foarte independenti care au fost alaptati vreme indelungata. 

"Micutii au nevoie de multe atingeri fizice din partea mamei atunci cand este prezenta. Au nevoie sa fie mangaiati. Pieptanati. Sa ne jucam cu parul lor. Cu degetele de la maini sau de la picioare. Sa fie imbratisati. Chiar tinuti la san si chiar leganati (ceea ce le aduce aminte de miscarile traite in burta mamei). Daca le asiguram astfel apropierea de noi, alaptatul nu mai este atat de necesar pentru nevoia lui emotionala. Iar despre nevoile nutritive, nu am autoritatea de a ma pronunta." (psiholog Mihaela Zaharia)

 6. "Nu voi sti sa prepar corect formula."

Laptele praf este foarte usor de preparat. Fiecare cutie contine o lingurita speciala care sa te ajute sa masori corect cantitatea. Iar pe ambalajul fiecarei cutii gasesti instructiunile exacte pentru prepararea lui. 

"La inceput eram sceptica, am citit de 10 ori instructiunile de pe ambalaj sa fiu sigura ca fac totul cum trebuie. La 1 masura de lapte praf trebuia sa pun 30 ml de apa. Bineinteles ca prima oara m-am incurcat, am pus mai intai masurile de lapte praf - 3 la numar si apoi apa peste, pana la 90 ml. Apoi mi-am dat seama ca gresesc, ca mai intai trebuie sa pun apa, si apoi laptele. Stiu ca a ras sotul meu de mine, ca am complicat si cei mai simpli pasi, gandind prea mult. La inceput esti atat de speriata de tot si de ametita ... Sfatul meu este sa aveti pe cineva in preajma si sa cereti mereu parerea altcuiva. Chiar si cand preparati laptele copilului." (Irina, 23 de ani)

7. "Laptele praf nu este steril."

Laptele praf este preparat steril. Biberonul si tetina trebuie si ele sterilizate inaintea fiecarei mese. Fie prin fierbere, 25-30 minute, fie cu ajutorul solutiilor de sterilizat la rece, fie cu ajutorul sterilizatoarelor speciale pentru biberoane. Spala-te pe maini inainte de a incepe sa prepari masa. Spala bine biberonul si tetina dupa fiecare utilizare, nu trebuie sa ramana resturi de lapte uscat, care reprezinta un mediu de cultura pentru microbi.

Humana 3 Prebiotic GOS x 600 g are o compozitie adaptata necesitatilor energetice si nutritive specifice varstei: Lactoza este principalul glucid din totalul carbohidratilor (61.5%), proteinele respecta raportul optim din laptele matern, lipidele sunt de origine vegetala, usor de digerat, Omega-3 si Omega-6 au un rol important in dezvoltarea sistemului nervos si retina iar prebioticele sunt de tip GOS, care stimuleaza imunitatea, favorizeaza dezvoltarea selectiva a florei intestinale benefice si ajuta la reglarea fiziologica a tranzitul intestinal.

8. "Bebelusii alaptati sunt mai inteligenti."

Nimic mai fals. Nu exista o legatura directa intre inteligenta dovedita a unui copil care a fost alaptat fata de unul care a fost hranit cu lapte praf. Ultimele studii in acest domeniu confirma faptul ca laptele praf contine nutrimentele necesare pentru dezvoltarea mentala a micutului tau, asadar nu trebuie sa te ingrijorezi daca il hranesti cu lapte praf. Rezultatele scolare ale copilului tau si succesul ulterior nu sunt influentate si nici asigurate de alimentatie.

Cynthia Colen, asistent-profesor de sociologie la Universitatea de Stat Ohio a publicat un studiu recent, care a demonstrat ca inteligenta unui copil nu depinde numai de alaptare, comparand copii din aceeasi familie, frati, unul alaptat si celalalt nu, pentru a lua in considerare acelasi mediu si aceleasi gene. A comparat si copii din aceeasi familie amandoi alaptati sau amandoi hraniti cu lapte praf. Rezultatele au fost aceleasi, gradul de inteligenta al copilului depinde de sute de factori, nu numai de modul de hranire. Depinde de gena, de mediu, de situatiile cu care se confrunta copilul, de atentia pe care o primeste de la parinti. Colen spune ca insistenta oficialilor de a face din alaptarea pana la 6 luni o obligatie a mamei, de prioritate vitala, poate stigmatiza mamele care nu pot sa isi alapteze pruncii. "Nu spun ca alaptarea nu este benefica, mai ales in ceea ce priveste sanatatea copilului. Insa daca vrem cu adevarat sa imbunatatim sanatatea si ingrijirea copiilor, trebuie sa ne concentram si pe alte lucruri la fel de importante, care au un efect si mai puternic de-a lungul timpului, lucruri precum educatia parintelui in privinta metodelor de parenting, concediile de maternitate, oferte de lucru pentru mame care sa le permita sa fie cat mai mult prezente langa copil, etc.".

9. "Laptele praf cauzeaza colici."

 Este posibil ca bebelusul vostru sa aiba o alergie la lapte, desi doctorii spun ca colicii sunt rareori cauzati de proteina aflata in laptele praf. Daca esti o mama care alapteaza bebelusul mixt, atat la san cat si cu biberonul, ai putea lua in considerare inlocuirea laptelui de vaca pe care il bei cu un lapte de soia (sau alt lapte de origine vegetala), fara lactoza, sau pur si simplu sa elimini laptele din alimentatie. Pana acum nicio statistica nu a demonstrat ca colicii bebelusilor au legatura stricta cu tipul de alaptare ales, la san sau cu formula. Factorii sunt numerosi si cuprind atat alimentatia bebelusului, cat si dezvoltarea sistemului digestiv, genele mostenite de la parinti, modul in care bebe mananca, iar in cazul mamelor care alapteaza si ceea ce mananca mama poate influenta.

10. "Laptele praf este un cocktail toxic."

Compozitia laptelui praf contine ingrediente benefice precum fibrele prebiotice care apar de asemenea in laptele matern si este realizat cu cea mai noua si performanta tehnologie posibila pentru a-i oferi copilului tau nutrimentele necesare pentru o dezvoltare fizica si mentala optima. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca incetezi alaptarea si treci la cea artificiala. Copilul tau se va dezvolta la fel de sanatos, important este sa ii oferi un mediu care sa-i permita o dezvoltare optima, atentie si multa, multa dragoste.

  www.magazinvavianpharma.ro

Articolul urmator
Nu știi de ce îmi hrănesc bebelușul cu lapte praf, așa că nu mă judeca pentru că nu alăptez
Nu știi de ce îmi hrănesc bebelușul cu lapte praf, așa că nu mă judeca pentru că nu alăptez

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella
    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella

    Anchetă de proporții în Europa, și nu numai, după ce au fost descoperite nereguli grave cu privire la laptele praf pentru bebeluși - Similac. Anumite produse au fost retrase de...

    Această mamă s-a îmbogățit din laptele matern! Îl vinde culturiștilor!
    Această mamă s-a îmbogățit din laptele matern! Îl vinde culturiștilor!

    Cum faci bani în plus ca proaspătă mămică? Îți vinzi laptele matern! Cel puțin așa a procedat o femeie de peste granițe, care spune că a câștigat 13.522 de dolari...

    Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți
    Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți

    Pentru mulți dintre noi, laptele este un aliment nelipsit din bucătărie, pe care îl folosim constant la micul dejun, în deserturi sau în cafeaua de zi cu zi. Din...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf
    Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf

    Poliția locală a Sectorului 6 din București a amendat mai multe femei care cerșeau pe stradă, spunând că au nevoie de lapte praf pentru bebelușii lor. În realitate,...

    Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției
    Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției

    Un celebru star TV s-a filmat în timp ce își îndulcea cafeluța de dimineață cu... laptele soției. Conform spuselor lui, este absolut delicios! Dar ce părere au...

    Soțul fără job îi cere soției să nu mai cumpere lapte praf pentru bebeluș pentru a face mai multă economie
    Soțul fără job îi cere soției să nu mai cumpere lapte praf pentru bebeluș pentru a face mai multă economie

    O mămică de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit, că soțul ei șomer i-a cerut să își alăpteze copilul în loc să cumpere lapte praf, pentru a face...

    Un bebeluș ajunge cu fractură de femur la spital după ce bona îl forțează să își bea laptele
    Un bebeluș ajunge cu fractură de femur la spital după ce bona îl forțează să își bea laptele

    În cazul în care intenționezi să apelezi la o bonă, știi cât este de important ca aceasta să fie deosebit de atentă cu copilul tău și să nu-l pună nicicând...

    © 2024 Qbebe