Cum alegi biberoanele si tetinele potrivite

Cum alegi biberoanele si tetinele potrivite

Irina Olteanu - Redactor Senior

Biberoanele si tetinele devin un subiect de intensa preocupare pentru toti parintii mai devreme sau mai tarziu. Ce facem insa cand vine momentul sa le alegem pe cele mai bune si care sa fie si pe placul copilului? Vom afla in articolul urmator cateva informatii importante pe care trebuie sa le urmarim cand alegem biberoanele si tetinele si ce recomandari ne ofera si medicul stomatolog in acest sens.

Alegerea biberonului reprezinta un moment important insa, si mai importanta este tetina care il insoteste. In prezent gasim in comert o gama extrem de variata de produse si de producatori, toate fiind certificate si prezentand un grad mare de atractivitate. Problema este ca fiecare copil are preferinte proprii si tetina care este acceptata de copilul vecinei s-ar putea sa nu fie pe placul copilului nostru. Iata ce anume trebuie sa urmarim cand le achizitionam.

In general, toti producatorii de produse destinate puericulturii au pagini online unde putem "studia" indeaproape produsele. Acolo gasim informatii despre culori disponibile, texturi si forme. In acest mod vom intampina mai putine dificultati in a ne hotari cand vom ajunge in cadrul unui magazin fizic.

Tipuri de tetine

Exista in primul rand o diferentiere in functie de varsta, in general fiind vorba despre aceleasi categorii de varsta pentru toti producatorii: 0+, 6+, 12+, 18+ si 24+. In unele cazuri intalnim si produse destinate categoriei de varsta de peste 3 ani, dar la aceasta varsta copiii prefera deja canite simple, cu pai sau cu supapa.

Apoi, trebuie sa urmarim viteza de hranire a bebelusului. Daca este mai mare sau suge cu putere, este posibil sa necesite o tetina pentru urmatoarea categorie de varsta (cu un orificiu de curgere mai larg) sau cu flux mai mare (exista variante pentru flux/debit lent, normal, mediu sau rapid de curgere cazuri in care tetina are fie un orificiu mai mare, fie mai multe sau un orificiu in forma de stea-mult mai rapid), dar si cu flux reglabil, preferate de multe mame (reglarea se realizeaza printr-o miscare de rotire a garniturii). Putem gasi insa, e adevarat mai greu, si biberoane cu tetine speciale pentru bebelusii nascuti prematur.

Tetina Phillips Avent 1 orificiu

Tetina Phillips Avent 3 orificii

In functie de forma, tetinele sunt in marea majoritate ortodontice (anatomice, adaptate cavitatii bucale a bebelusilor pentru a nu deforma nici dentitia si nici maxilarul), dar putem gasi si forme rotunde (forma alungita), cu gat larg (imita forma sanului si conditiile hranirii naturale) sau ciocuri (pentru sucuri si lichide vascoase). Unii producatori ofera si variante de tetine anti-colici (impiedica ingerarea aerului de catre bebelus odata cu laptele prevenind aparitia colicilor).

Marimea tetinelor este in mod evident corelata cu cea a biberonului pe care se infileteaza. Astfel, exista biberoane mai largi pentru care sunt potrivite tetine mai late, extrem de asemanatoare sanului si biberoane asa-zis normale, pentru care se potrivesc majoritatea tetinelor. Odata ce ati optat pentru o anumite dimensiune, incercati sa o pastrati pe aceeasi, deoarece copiii nu sunt la fel de incantati de schimbari ca si adultii.

Din punct de vedere al materialului, putem gasi tetine fie din latex sau silicon. Diferenta dintre ele consta in faptul ca cele din latex sunt de culoare maronie, moi si flexibile, durabile in timp si rezistente la muscaturi (recomandate dupa cresterea dintilor la copii). Dezavantajul consta in faptul ca se inchid la culoare dupa expunere repetata la lumina, necesitand inlocuirea frecventa (la cateva saptamani). Cele din silicon sunt transparente, fara gust sau miros specific. Sunt mai putin rezistente la muscare dar mai rezistente la lumina solara si, in plus, nu schimba gustul hranei facandu-le mai usor de tolerat de catre bebelusi.

 
      

Tipuri de biberoane

In ce priveste biberoanele, acestea sunt fie din sticla, fie din plastic si au diverse capacitati, fiind deseori clasificate tot pe categorii de varsta ca si tetinele (in functie de cantitatea de lapte pe care copilul o poate consuma la o masa raportata la varsta). Cele din sticla au dezavantajul de a fi mai putin rezistente, dar mai igienice si mai sanatoase (nu au in compozitie diversi polimeri chimici). In cazul celor din plastic, desi sunt mai usoare si mai rezistente, apar fisuri in care se pot inflitra bacterii. Trebuie sa retineti, in special in cazul celor din plastic, faptul ca la un interval de maxim 6 luni trebuie inlocuite, precum si tetinele adiacente (chiar mai des in cazul lor, daca observam fisuri sau ca au devenit lipicioase). Multi producatori ofera si variante de biberoane anti-colici (special create pentru a reduce/evacua cat mai mult din aerul inghitit de copii odata cu laptele atat prin forma cat si prin impunerea unei anumite inclinari a biberonului).

Pentru majoritatea copiilor trecerea de la biberon la cana se realizeaza la varsta de 6-9 luni, la inceput fiind necesar ajutorul parintilor pentru a o putea tine in mana. In jurul varstei de 9-12 luni copiii se pot descurca si singuri, dar este important de retinut ca pentru a usura procesul de tranzitie este bine sa utilizam in prima faza un cioc moale la cana, cu orificii mici si cu o supapa anticurgere (lichidul va curge doar cand va suge cel mic).

Cana de formare Phillips Avent, + 6 luni

In momentul de fata aproximativ toate optiunile existente pe piata beneficiaza de certificarea fara BPA sau BPA free (Bisfenolul A care poate conduce la o serie de afectiuni severe cum sunt cresterea riscului de cancer de prostata, de san, aparitia chisturilor ovariene, a endometriozei, sau a pubertatii precoce). In cazul in care nu detin o astfel de certificare, este de preferat sa le evitati deoarece prin incalzire au loc procese de decompunere chimica, extrem de nocive pe termen lung pentru cei mici.

Doamna doctor Dana Ivan -  medic stomatolog specializat in Chirurgie Dentara si Pedodontie in cadrul Clinicii Dent Estet 4 Kids ne recomanda in ce priveste durata de folosire a biberonului:

"Odata cu inceperea diversificarii alimentatiei, este recomandata folosirea biberonului dimineata si seara, eliminand folosirea lui pe timpul noptii. Durata de folosire a biberonului nu trebuie sa depaseasca varsta de 1,5 ani."

 

Biberoanele si tetinele - modalitatea de sterilizare

Un factor important in decizia de cumparare a unui anumit produs este reprezentat chiar de modul in care il veti curata. Exista posibilitatea sa apelati la varianta clasica: fierberea biberoanelor si a tetinelor sau sterilizarea. Aceasta din urma poate fi realizata in mai multe moduri: fie cu ajutorul unui aparat special (sterilizator) care actioneaza independent (prin aburi - are si un pret ridicat) sau necesita introducerea in cuptorul cu microunde, fie prin sterilizarea la rece, cu ajutorul unor solutii speciale (se poate achizitiona din farmacii sau supermarketuri mari) in care se introduce biberoanele si tetinele dupa ce au fost in prealabil curatate de resturi alimentare (acelasi lucru este valabil si pentru sterilizarea cu aburi). De aceea, trebuie sa urmariti si daca producatorul respectiv recomanda pe ambalaj o anumita metoda de sterilizare si daca corespunde cu cea pe care o preferati voi.

Sterilizator electric Phillips Avent

Sterilizator pentru microunde Phillips Avent  

Inainte de a le steriliza, indiferent de metoda folosita, este bine sa folositi un detergent bland, non-abraziv (care sa nu deterioreze siliconul/cauciucul) si/sau cu perii speciale pentru biberoane si tetine care elimina eficient resturile din locurile dificil de curatat.

Iata si complicatiile care pot aparea in cazul folosirii excesive a biberonului conform doamnei doctor Dana Ivan - medic stomatolog specializat in Chirurgie Dentara si Pedodontie in cadrul Clinicii Dent Estet 4 Kids:

"Atat alimentatia prelungita cu biberonul, dar si la san, in special in cursul noptii, va duce la aparitia cariilor denumite generic "sindromul cariei de biberon" insa nu biberonul (tetina) favorizeaza aparitia cariilor, ci continutul biberonului (laptele care contine zahar). Acestea au o evolutie rapida si, netratate la timp, duc la aparitia infectiilor dentare si chiar la pierderea dintilor de pe arcada. Este foarte important ca parintii sa respecte igiena de seara a cavitatii orale a bebelusului; dupa aceasta, pentru a preveni aceste complicatii, nu trebuie sa mai hranim bebelusul cu lapte, acesta poate bea doar apa."

Nu in ultimul rand, cand alegem biberoanele trebuie sa tinem cont si de gusturile celor mici (daca au varsta necesara pentru a decide) pentru ca in unele cazuri faptul ca le oferiti putere de decizie le poate influenta in sens pozitiv acceptarea/refuzul unui anumit model.

Multumim doamnei doctor Dana Ivan pentru ajutorul acordat in realizarea acestui articol.

 

Articolul urmator
Cum te pregătești corect pentru diversificarea bebelușului?
Cum te pregătești corect pentru diversificarea bebelușului?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pești în acvariu: cum alegi speciile potrivite pentru ca micuții tăi să se bucure cât mai mult de ei
    Pești în acvariu: cum alegi speciile potrivite pentru ca micuții tăi să se bucure cât mai mult de ei

    Animalele de companie, inclusiv cele acvatice, îi oferă unui copil numeroase beneficii. Spre exemplu, îl stimulează să respecte și să îndrăgească natura, îi...

    Tabel mărimi încălțăminte copii: cum măsori și cum alegi corect?
    Tabel mărimi încălțăminte copii: cum măsori și cum alegi corect?

    Întrucât piciorul unui copil continuă să crească până în jurul vârstei de 18 ani, va fi esențial ca pe tot parcursul procesului de creștere să-i oferi...

    Cele mai potrivite perechi din zodiac
    Cele mai potrivite perechi din zodiac

    Semnul zodiacal sub care te-ai născut își pune amprenta asupra tuturor aspectelor vieții, de aceea nici relațiile romantice nu fac excepție. Astfel, pentru ca acestea să fie...

    10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati
    10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati

    Ai un copil foarte atașat și nu poate dormi fără unul din părinți? Descoperă motivele care stau la baza acestui comportament și pregătește-te să afli cele mai eficiente strategii...

    Cele mai potrivite perechi din zodiac pentru o relație de lungă durată
    Cele mai potrivite perechi din zodiac pentru o relație de lungă durată

    Dacă pentru anumite persoane o relație romantică de durată se bazează pe cât mai multe asemănări dintre parteneri, pentru altele contează mult modul în care aceștia...

    Un tătic merge la toaleta femeilor cu fiica lui. „Toaletele de bărbați nu sunt potrivite pentru tații cu copii, sunt dezgustătoare”
    Un tătic merge la toaleta femeilor cu fiica lui. „Toaletele de bărbați nu sunt potrivite pentru tații cu copii, sunt dezgustătoare”

    Un tată de peste hotare a făcut o mărturisire pe Instagram, care le-a atras atenția internauților. Acesta a povestit că atunci când merge cu fiica sa în toalete publice,...

    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

    Vacanța de primăvară se apropie cu pași repezi, iar noi avem „rețeta” perfectă pentru zilele libere care te așteaptă pe tine și familia ta. Îți propunem 24...

    De ce să alegi asigurarea pentru copii și părinți?
    De ce să alegi asigurarea pentru copii și părinți?

    Ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii noștri. Ne zbatem zi de zi în așa fel încât ei să aibă un viitor strălucit, o viață prosperă, să nu ducă lipsă de nimic...

    © 2024 Qbebe